Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 707 S2 + Rotel A14 MKII

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, D4ncer napisał:

Jaki jest metraż pomieszczenia?

Całe pomieszczenie ponad 27m2. Układ jak poniżej, tylko sofa jest zwykła (nie rogowa) i nie ma stolika kawowego. Sam "salon" do końca tej ściany, na której stoją kolumny, ma ok. 17m2. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

52 minuty temu, D4ncer napisał:

Dlaczego nie podłogówki?

Miałem i podłogówki w tym pomieszczeniu, Phonar Style P2, Dynaudio X34 i ostatnio Elac Carina FS247.4. Najlepsze były Dynki. Sęk w tym, że mam mocny mod ok. 45Hz i np. w Carinach ciężko było nad tym zapanować. OK, w Bowersach też jest słyszalny, ale jednak nie jest aż tak upierdliwy. Poza tym uważam, że za określoną kwotę kupi się lepsze monitory, niż podłogówki. Bardziej jakość, niż ilość. Ale może jeszcze kiedyś spróbuję jakiś małych podłogówek, na razie jednak mam fazę na monitory. Kolejne do przetestowania będą Dynaudio Evoke 10, może i 20. I nowe SVS, ale to najwcześniej pod koniec września (wtedy polski importer ma otrzymać dostawę). Może MA Gold 100 w tzw. międzyczasie. 

707S2 to bardzo dobre monitory, ale raczej nie zostaną ze mną do końca życia;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

No to jeszcze w grę wchodzi jakiś wzmacniacz z kalibracją 🙂

Z drugiej strony bo właśnie. Posłuchasz na tym jakiś czas i pora na kolejne zmiany bo przecież o to w tym wszystkim chodzi 😛

Na razie zamówiłem Regę Elex MK4, więc wzmacniacz bez żadnej kalibracji. Zobaczymy, jak to się będzie miało do Rotela.

Poza tym trafiła mi się okazja na prawie nowe 706S3. Macie jakieś porównanie z 707S2? Ponoć w tych najnowszych monitorach 700 serii S3 Bowers lekko podgrzał dźwięk, zrobił go bardziej "słuchalnym" i przyjemnym, ale przez to umknęło co nieco z precyzji, choć nadal nie są to żadne kluchy oczywiście. Generalnie, jak się poczyta po forach, to 706S3 jest dość inną kolumną, niż 706S2. 

P.S. Sorry, trochę Ctrl+C / Ctr+V z sąsiedniego forum, ale nie do końca;)

Czekamy na informacje i wrażenia po odsłuchu Regi 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

B&W 706s3 chodzą mi wciąż po głowie, ale nie słuchałem a wykresy trochę straszą. Opinie w sieci podkreślające skłonność do sybilantów też nie zachęcają 🤷

9 minut temu, Gargan napisał:

B&W 706s3 chodzą mi wciąż po głowie, ale nie słuchałem a wykresy trochę straszą. Opinie w sieci podkreślające skłonność do sybilantów też nie zachęcają 🤷

To jest chyba zbyt obiegowa opinia z tymi sybilantami. Serie 700 S2 i S3 zdaje się są różne pod tym względem. Nawet w obrębie danej serii są chyba różnice między 707, 706 i 705.

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W przyszłym tygodniu wnioski?

Cierpliwości z 706S3, na razie czekam na Elexa, więc portfel chudszy:(

13 minut temu, Gargan napisał:

Przeszkadzały ci audiovectory. 🙂

Tu będzie tak samo lub gorzej. Nie ten kierunek.

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Przeszkadzały ci audiovectory. 🙂

Tu będzie tak samo lub gorzej. Nie ten kierunek.

Gorzej to chyba już się nie da...

W dniu 25.08.2024 o 16:26, tomek11 napisał:

707S2 to bardzo dobre monitory, ale raczej nie zostaną ze mną do końca życia;)

No i po kupieniu Regi Elex MK4 trochę zmieniam zdanie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, tomek11 napisał:

No i po kupieniu Regi Elex MK4 trochę zmieniam zdanie:)

Ukryta Zawartość

Uśmiech oznacza że jest lepiej w takim razie. 

?

A jak z jakością wykonania tego urządzenia w tej konkretnej sztuce?

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

?

Sądząc po refleksach światła na plastikowym froncie to jakość porównywalna z resztą angielskich wynalazków 😀

43 minuty temu, Gargan napisał:

Sądząc po refleksach światła na plastikowym froncie to jakość porównywalna z resztą angielskich wynalazków 😀

No właśnie o to była kiedyś tu duża dyskusja. Że ten czołowy panel no to jednak tak średnio i wygląda i wykonany. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

?

Oj lepiej, lepiej.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dokładniej obadam dzisiaj. Jak trafo, czy brumi, itd. Na pierwszy rzut oka wszystko jest ok. Obudowa, jak czołg. Wczoraj tylko słuchałem.

Godzinę temu, Gargan napisał:

Jeżeli mocne jasne światło pada pod kątem na gładką powierzchnię tego typu, to niby jaki ma być efekt? Zresztą komórka zniekształca, ludzkie oko widzi to inaczej i na żywo nie ma takiego efektu.

38 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie o to była kiedyś tu duża dyskusja. Że ten czołowy panel no to jednak tak średnio i wygląda i wykonany. 

Dzisiaj obejrzę dokładnie, pomacam, itd. Mi się podoba. Poza tym to logo, w nocy bajka.

Edytowane przez tomek11

@tomek11 W tym rzecz, że plastik jest gładki, ale nigdy całkiem prosty i to widać na tym zdjęciu. Z czasem powinien też matowieć i rysować się nawet od czyszczenia. Taki urok tego rozwiązania. Najlepszy byłby szafir, ale wtedy koszt szybki przekroczyłby cenę całego wzmacniacza 😄

Miłego słuchania 🙂 Rega to kawał dobrego wzmacniacza. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Gargan napisał:

Z czasem powinien też matowieć i rysować się nawet od czyszczenia.

Na żywo tego tak nie widać i co ja na to poradzę? Lakier na kolumnach też może się rysować, wszystko ulega zużyciu.

Szczerze mówiąc nie biorę tego do głowy.

Aha, trafa nie słychać. Poza tym w głośnikach nie ma żadnego szumu czy brumu. Regulacja głośności jest bardzo płynna, gałka nie "jedzie" za szybko do góry. Kanały grają równo od dołu. Najważniejsze jest jednak to, że znowu wiem, co to znaczy muzykalny wzmacniacz;) I panel czołowy nic tu zmieni.

18 minut temu, tomek11 napisał:

Na żywo tego tak nie widać i co ja na to poradzę? Lakier na kolumnach też może się rysować, wszystko ulega zużyciu.

Szczerze mówiąc nie biorę tego do głowy.

Aha, trafa nie słychać. Poza tym w głośnikach nie ma żadnego szumu czy brumu. Regulacja głośności jest bardzo płynna, gałka nie "jedzie" za szybko do góry. Kanały grają równo od dołu. Najważniejsze jest jednak to, że znowu wiem, co to znaczy muzykalny wzmacniacz;) I panel czołowy nic tu zmieni.

Sądząc po innych opisach na forach to trafiłeś dobry egzemplarz. Niech służy 🙂 

7 minut temu, ro35 napisał:

na konkurencyjnym forum jest fajny opis regi (luty 2023). a nawet porównanie do cyrusa one, czytałeś ? 😉

i zdaje się w kompani z B&W706

Cyrus One to chyba najgorszy Cyrus jakiego słuchałem. Żadna konkurencja dla czegokolwiek 🙂

Edytowane przez Gargan
6 godzin temu, tomek11 napisał:

Oj lepiej, lepiej.

Dokładniej obadam dzisiaj. Jak trafo, czy brumi, itd. Na pierwszy rzut oka wszystko jest ok. Obudowa, jak czołg. Wczoraj tylko słuchałem.

Jeżeli mocne jasne światło pada pod kątem na gładką powierzchnię tego typu, to niby jaki ma być efekt? Zresztą komórka zniekształca, ludzkie oko widzi to inaczej i na żywo nie ma takiego efektu.

Dzisiaj obejrzę dokładnie, pomacam, itd. Mi się podoba. Poza tym to logo, w nocy bajka.

No to super że brzmi lepiej. To ma być sprzęt dla ciebie 🙂

Też mi się wydaje że trafiłeś na dobry egzemplarz. 

Niech służy.

No od początku można było przypuszczać, że Rotel szybko pójdzie do wymiany.

A tak do wystroju pasował.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

11 minut temu, treinerek napisał:

No od początku można było przypuszczać, że Rotel szybko pójdzie do wymiany.

A tak do wystroju pasował.

Mój egzemplarz jakoś nie chce ustąpić miejsca czemuś innemu. A co tydzień się mu odgrażam, że się go pozbędę 😀

34 minuty temu, Gargan napisał:

Mój egzemplarz jakoś nie chce ustąpić miejsca czemuś innemu. A co tydzień się mu odgrażam, że się go pozbędę 😀

A masz takiego samego?

Znając Tomka historię, od razu założyłem że to będzie nie to czego szuka, ale taki ładny jaśniutki był i do mebelków pasował.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

4 minuty temu, treinerek napisał:

A masz takiego samego?

Znając Tomka historię, od razu założyłem że to będzie nie to czego szuka, ale taki ładny jaśniutki był i do mebelków pasował.

Mam Rotel A14 MKII z tym, że czarny ze złotymi napisami.

Nie wiem czy dokładnie w tej samej wersji, bo wiem o co najmniej dwóch różnych wersjach hardware i kilku wersjach firmware. Mój jest edycja 1 z firmware 3.07EU.

Nieładnie ze strony Rotel, że edycji 2 jakoś specjalnie nie wyróżnili. Jeśli jest różnica w gniazdach z tyłu obudowy, to chyba jednak coś się zmieniło? 🤷

Nie twierdzę, że jest jakiś super świetny. Po prostu nie mam na co zmienić. Przeglądam kolejne oferty i jakoś nie widzę sensu zmiany. Może kiedyś się przełamię 😄

10 godzin temu, Gargan napisał:

Widocznie za mało kiwasz palcem

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Widocznie za mało kiwasz palcem

Nie chce, żeby mi odpadł 🙂

To co zaproponujesz w rozsądnych pieniądzach, które będzie wyraźnie lepsze, nie wqu#wi mnie na dzień dobry, nie będzie miało Dirac ani klasy D, nie będzie angielskie, nie będzie używać lamp, nie będzie miało DAC i reszty cyfrowego śmietnika, za to rozsądnej jakości wykonania bez plastikowego frontu, nie będzie dowalać podbitymi wysokimi tonami i zmieści mi się w szafce bez zagotowania? Nie interesują mnie używki - ludzie to wandale i oszuści. Po tym jak usłyszałem 4000 PLN za sam przegląd starego Sansui to chęć na zabytki mi przeszła. Więc takie też odpadają.

W kategoriach jakie określiłeś rzeczywiście Rotel jest bezkonkurencyjny, ale nie oznacza to, że nie ma producentów spełniających Twoje założenia. Na pewno najbardziej odpowiednie wydają się Audio Analog, Audia Flight, Bladelius, Lavardin czy YBA, szczególnie ta ostatnia marka wydaje się atrakcyjna, ale czy lepiej brzmiąca od Rotela 🤔

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

17 godzin temu, Gargan napisał:

Nie chce, żeby mi odpadł 🙂

To co zaproponujesz w rozsądnych pieniądzach, które będzie wyraźnie lepsze, nie wqu#wi mnie na dzień dobry, nie będzie miało Dirac ani klasy D, nie będzie angielskie, nie będzie używać lamp, nie będzie miało DAC i reszty cyfrowego śmietnika, za to rozsądnej jakości wykonania bez plastikowego frontu, nie będzie dowalać podbitymi wysokimi tonami i zmieści mi się w szafce bez zagotowania? Nie interesują mnie używki - ludzie to wandale i oszuści. Po tym jak usłyszałem 4000 PLN za sam przegląd starego Sansui to chęć na zabytki mi przeszła. Więc takie też odpadają.

MOON 250i, a w opcji korzystnej cenowo MOON 240i, jeśli przebolejesz obecność DAC – nie trzeba używać. 😉
Wykonanie pierwsza klasa, dwa plastikowe elementy na skrajach frontu nie psują wrażenia.

Edytowane przez MagneticFields
  • Pokaż nowe odpowiedzi