Skocz do zawartości
IGNORED

Przekroj zyly ? ,Dlugosc kabla 4m , 150w kanal

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, Nil napisał:

Bez różnicy 2,5 mm2 czy 4 mm2, kup przyzwoity przewód za kilka/kilkanaście złotych za mb z czystej miedzi, omijaj badziewia, o których ktoś pisze, że zmieniają brzmienie dźwięku.

Planowalem zakup 

Oehlbach silverline 25 

2,5mm2 

Wyszlo by mnie 100 eur , 

Do tego jakies banany posrebrzane i moze otuline plecionke by estetycznie zlaczyc kable w przypadku bi wire 

To moze zeby nie zakladac nowego watku ktos poleci wtyki bananowe 

Jak ze wszystkim i pewnie w tym temacie wazne zeby badziewia nie kupic . Sa wedlug was jakies firmy godne polecenia , by kabla nie popsuc tanim badziewiem ? 

Polecę, ale widełki. Sam używam takich- czysta miedź, cienko cynowana, do lutowania. Doskonale się układają w terminalach, a porządnie przykręcone, dadzą lepszy styk, jak banany. W każdej hurtowni elektrycznej, poniżej zeta za sztukę. 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick

Nie ufam połączeniem, które mogą się rozłączyć jak tylko śrubka nieco się poluzuje.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Nie ufam połączeniem, które mogą się rozłączyć jak tylko śrubka nieco się poluzuje.

Dla mnie to chyba musi byc jakis banan, bez opcji lutowania . 

Mam gdzies lutownice, ale brak doswiadczenia, a czytalem ze nawet sposob wykonanego luta jest bardzo wazny .

Wolal bym cos co przy uzyciu srubki , opaski termokurczliwej da dobry efekt 

Dla mnie to chyba musi byc jakis banan, bez opcji lutowania . 
Mam gdzies lutownice, ale brak doswiadczenia, a czytalem ze nawet sposob wykonanego luta jest bardzo wazny .
Wolal bym cos co przy uzyciu srubki , opaski termokurczliwej da dobry efekt 

Odwagi, to nie jest technika rakietowa. A jak nie wyjdzie to obetniesz i przykrecisz.
Opaska termokurczliwa nic nie zmienia, to tylko „ozdoba“
Godzinę temu, MyDariusz napisał:

Nie wiem, nie słucham kabli.

23 minuty temu, porlick napisał:

Sposób lutowania JEST ważny. Ważne, by było to zrobione PORZĄDNIE. I to by było na tyle.

A ważny w jakim sensie: żeby się nie rozłączyło, czy żeby lepiej brzmiało?

Nie wiesz, jak "działają" zimne luty? Albo jakkolwiek inaczej spartolone?

Wszystko, cokolwiek się robi, należy robić porządnie.

Nie tylko w audio.

W dniu 11.08.2024 o 04:57, MyDariusz napisał:

Mam obecnie procab 1,5 

Bardzo dobry kabel.

14 godzin temu, MyDariusz napisał:

Zauwazylem ze gramofon generuje ogromne koszty dodatkowe . 

Jakie?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Godzinę temu, porlick napisał:

Nie wiesz, jak "działają" zimne luty? Albo jakkolwiek inaczej spartolone?

Z grubsza wiem i właśnie dlatego pytam o sprecyzowanie. 

15 godzin temu, MyDariusz napisał:

Dolaczylem do lapiacych kruliczka 

:)))

Sam juz widze po sobie , ze wyszlem poza zakladana kwote ktora sobie kiedys wyznaczylem. 

Caly czasz cos tam dokupuje 🙂

Zauwazylem ze gramofon generuje ogromne koszty dodatkowe . 

A koledzy mowili, daj sobie spokoj:)

Nie zaluje, 

Jestem powoli na koncowym etapie skladania calego systemu. 

każde hobby wciąga mniej lub bardziej. Ważne żeby do tematu podejść z głową bez zbędnych ekscytacji bo możesz się mocno rozczarować.

9 godzin temu, porlick napisał:

Sposób lutowania JEST ważny.

sam sposób jest mniej ważny. Chodziło Ci raczej o jego poprawne wykonanie.

12 godzin temu, MyDariusz napisał:

bez przesady, widełki, które proponuje @porlick bardzo łatwo się lutują i bez problemu sobie poradzisz 😉

Fakt, czasami zdarzają się wtyki z materiałów, które ciężko się lutują ale na to też jest kilka sposobów.

W dniu 14.08.2024 o 08:18, GhostR1 napisał:

każde hobby wciąga mniej lub bardziej. Ważne żeby do tematu podejść z głową bez zbędnych ekscytacji bo możesz się mocno rozczarować.

sam sposób jest mniej ważny. Chodziło Ci raczej o jego poprawne wykonanie.

bez przesady, widełki, które proponuje @porlick bardzo łatwo się lutują i bez problemu sobie poradzisz 😉

Fakt, czasami zdarzają się wtyki z materiałów, które ciężko się lutują ale na to też jest kilka sposobów.

Nie zaglebialem sie w temacie, wiec to co napisze moze byc zwykla glupota , prosze to miec na uwadze. 

Wykonany lut musi byc "plaski" podejrzewam ze to nie moze byc wielka kropa jak przy spawie 😉

Osoby z doswiadczeniem i wiedza mam nadzieje ze uzupelnia moj powyzszy wpis . 

Szczerze lubie sam duzo grzebac i z checia bym sobie sam zrobil kabelki do kolum glosnikowych i rca . 

Podejrzewam ze za ulamek ceny mozna wtedy miec fajne kable 

22 godziny temu, MyDariusz napisał:

Nie zaglebialem sie w temacie, wiec to co napisze moze byc zwykla glupota , prosze to miec na uwadze. 

Wykonany lut musi byc "plaski" podejrzewam ze to nie moze byc wielka kropa jak przy spawie 😉

Osoby z doswiadczeniem i wiedza mam nadzieje ze uzupelnia moj powyzszy wpis . 

Szczerze lubie sam duzo grzebac i z checia bym sobie sam zrobil kabelki do kolum glosnikowych i rca . 

Podejrzewam ze za ulamek ceny mozna wtedy miec fajne kable 

nie musi być płaski, chociaż taki lepiej wygląda 😉. Wiadomo, że nie chodzi tutaj o "położenie łezki" a o to aby cyna rozpłynęła się na obu powierzchniach przy okazji je łącząc. 

Fajne kable to pojęcie względne ale tak, można samemu zrobić kabel dużo taniej niż jest proponowany w sieci.

W dniu 13.08.2024 o 20:05, MyDariusz napisał:

Planowalem zakup 

Oehlbach silverline 25 

2,5mm2 

Wyszlo by mnie 100 eur , 

Do tego jakies banany posrebrzane i moze otuline plecionke by estetycznie zlaczyc kable w przypadku bi wire 

To moze zeby nie zakladac nowego watku ktos poleci wtyki bananowe 

Jak ze wszystkim i pewnie w tym temacie wazne zeby badziewia nie kupic . Sa wedlug was jakies firmy godne polecenia , by kabla nie popsuc tanim badziewiem ? 

Bardzo fajny kabel. Z posrebrzanymi bananami będzie to jaśniejsze brzmienie.

Takie ma być?

Oehlbach ma w swojej ofercie kabel typowy miedziany ofc. Nieco tańszy. 

Gra mniej wysokimi. Długo na nim sam grałem.

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Bardzo fajny kabel. Z posrebrzanymi bananami będzie to jaśniejsze brzmienie.

Takie ma być?

Oehlbach ma w swojej ofercie kabel typowy miedziany ofc. Nieco tańszy. 

Gra mniej wysokimi. Długo na nim sam grałem.

Dobre pytanie, na ktore nie znam jeszcze odpowiedzi. 

Z bardzo prostego powodu , nie mam jeszcze wyrobionego gustu , jestem raczkujący, który szuka tego złego “ sweet spot” 

Te kable rzeczywiście powinny jasno grać 

Wzmacniacz gra po jasnej stronie 

Vincent sv237mk , kolumny B&W 603 s2 , to znowu bardzo jasna konstrukcja . 

Moze sie okazac ze za jasno cały zestaw gra .

Wychodze z zalozenia ze posłucham, a jak stwierdzę że potrzebuje czegoś mięsistego , to zmienie kolumny. 

Kupilem uzywki w bardzo dobrej cenie , nie strace na odsprzedazy . 

Gdy pojechalem odebrac kolumny mialem okazje posluchac kolumn spendor ( chyba a7) i znacznie droższych B&W 805D . 

Moje przemyslenia sa takie ze jakbym mogl zabrac do domu wszystkie kolumny, posłuchać z tydzien, dwa . 

To wybor bylby bardziej świadomy . 

Na tym etapie ktorym jestem mniej więcej wszystko grało podobnie. 

B&W 805D były w bardzo dobrej cenie 2k eur 

Spendor 3 k ( były już sprzedane)

Za swoje zapłaciłem 1k 

Dlugo sie zastanawialem czy wziasc

603s2 & B&w 805D

19 godzin temu, MyDariusz napisał:

Dobre pytanie, na ktore nie znam jeszcze odpowiedzi. 

Z bardzo prostego powodu , nie mam jeszcze wyrobionego gustu , jestem raczkujący, który szuka tego złego “ sweet spot” 

Te kable rzeczywiście powinny jasno grać 

Wzmacniacz gra po jasnej stronie 

Vincent sv237mk , kolumny B&W 603 s2 , to znowu bardzo jasna konstrukcja . 

Moze sie okazac ze za jasno cały zestaw gra .

Wychodze z zalozenia ze posłucham, a jak stwierdzę że potrzebuje czegoś mięsistego , to zmienie kolumny. 

Kupilem uzywki w bardzo dobrej cenie , nie strace na odsprzedazy . 

Gdy pojechalem odebrac kolumny mialem okazje posluchac kolumn spendor ( chyba a7) i znacznie droższych B&W 805D . 

Moje przemyslenia sa takie ze jakbym mogl zabrac do domu wszystkie kolumny, posłuchać z tydzien, dwa . 

To wybor bylby bardziej świadomy . 

Na tym etapie ktorym jestem mniej więcej wszystko grało podobnie. 

B&W 805D były w bardzo dobrej cenie 2k eur 

Spendor 3 k ( były już sprzedane)

Za swoje zapłaciłem 1k 

Dlugo sie zastanawialem czy wziasc

603s2 & B&w 805D

No bo ja generalnie do bowersów nie używałbym już takich kabli. I to nieważne którą masz serię prawdę mówiąc. Jeśli nie masz jeszcze wyrobionego zdania to może na razie bezpiecznej podłącz oehlbach ale klasyczne ofc. 

Możliwe że akustyka , wzmacniacz otoczenie robi sporą różnicę bo te kolumny które słuchałeś grają inaczej. Ale fakt czasem jak człowiek jest w euforii to może mu wiele rzeczy wyglądać słuchać podobnie 🙂

Na spokojnie to trzeba

• Pokaż nowe odpowiedzi