Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Nic nie jest wypatrzone. Kabelki faktycznie potrafią zagrać. Sporo rzeczy się jednak nie mierzy a słuchać. Ktoś pomierzył „plankton” z r2r? No raczej nie. Tak samo szerokość sceny? Wątpię.

Jesli coś wpływa na brzmienie a nie jest mierzalne to nadal jest istotne i dla niektórych jest w zakresie voodoo.

Nadal słucham 4xTDA1541s1 vs d90 discrete i sam nie wiem. Wybór na prawdę ciężki. TDA ma dociążenie na basie i w „planktonie”, d90 znowu w szczegolach. Może LAiV je połączy?

Edytowane przez Delirium77
4 minuty temu, Ghotti napisał:

W Laiv możesz wybrać czy ma brać zegar z ddc czy DAC to już pytanie do @venom200 czy i jaka słyszy różnice w tej opcji

Przy I2S zegar podstawowy zawsze idzie ze źródła. Ewentualna opcja jest czy to będzie dosłownie ten zegar, czy jego "kopia" na zegarze lokalnym. Generalnie przyjmuje się, że zegar lokalny sprawuje się lepiej.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

21 minut temu, carlos med napisał:

Nawet taki tani zegar OCXO jak LHY wnosi istotne zmiany

Zgadza się, a są przecież zegary o duźo lepszych parametrach. Przy sinusoidzie w zegarze możesz korzystać z kabli 50/75ohm, przy prostokątnej, raczej trzymać się określonej impedancji.

2 minuty temu, Delirium77 napisał:

Ktoś pomierzył „plankton” z r2r? No raczej nie. Tak samo szerokość sceny? Wątpię.

Mierzy się to, co mierzalne, np. jitter, który ma wpływ na rozmaite wrażenia odsłuchowe.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Mierzy się to, co mierzalne, np. jitter, który ma wpływ na rozmaite wrażenia odsłuchowe.

Dobrze, jitter ponoć rzecz cyforwa. A jitter na wyjściu r2r, DS lub 1bit? Pomierzone? Wątpię.

Teraz, Delirium77 napisał:

Dobrze, jitter ponoć rzecz cyforwa. A jitter na wyjściu r2r, DS lub 1bit? Pomierzone? Wątpię.

W jakim sensie pomierzone? Mierzalne podobnie jak mierzalny jest jitter zegara w DACu.

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Jasne. sam pisałeś, że jitter to cyfrowe opóźnienie. a później kwestia D/A? Czyli co, r2r ma większy jitter, DS mniejszy a 1 bit to już w ogóle. A 1bit to niby pomiędzy DS a multibit. Więc co, ma inny jitter?

10 minut temu, ProjectPi napisał:

Przy I2S zegar podstawowy zawsze idzie ze źródła. Ewentualna opcja jest czy to będzie dosłownie ten zegar, czy jego "kopia" na zegarze lokalnym. Generalnie przyjmuje się, że zegar lokalny sprawuje się lepiej.

Możliwość korzystania z zewnętrznego zegara poprzez złącze I2S
Funkcja zegara I2S w Harmony DAC oferuje niezwykłą elastyczność w konfiguracji systemu. Użytkownik może wybrać między lokalnym zegarem DAC a zegarem źródłowym I2S podczas korzystania z wejścia I2S. Harmony DAC zapewnia zgodność ze źródłowym zegarem I2S, co umożliwia swobodny wybór preferowanego rozwiązania.

Teraz, Delirium77 napisał:

Jasne. sam pisałeś, że jitter to cyfrowe opóźnienie. a później kwestia D/A? Czyli co, r2r ma większy jitter, DS mniejszy a 1 bit to już w ogóle. A 1bit to niby pomiędzy DS a multibit. Więc co, ma inny jitter?

Nic takiego nie pisałem. Jitter to efekt odchyleń zegara, braku jego precyzji.

33 minuty temu, ProjectPi napisał:

Nie, rzucam okiem na ich stronę internetową, by mieć orientację, jak bardzo chce on zrobić mnie w balona. Polecam.

Bez znaczenia. Czyny nie słowa - tłumacząc, liczy się jak gra a nie co obiecuje producent.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

12 minut temu, ProjectPi napisał:

Nic takiego nie pisałem. Jitter to efekt odchyleń zegara, braku jego precyzji.

Ok. Sam mając pierwszy dac r2r na TDA1541 i zasilając go z ciulowego źródła USB/coax myślałem, że to jest analogowe granie. A to był ogromny jitter, który dawał ciemne, zamglone dziwieki. Ale dla mnie niedoświadczonego to brzmiało jak analogowe brzmienie.

Ok, słuchając trochę d90 discrete vs TDA1541 zrozumiałem w czym różnica pomiędzy podobnie brzmiącym DS a R2R. TDA1541 ma jednak to wypełnienie, które daje nieco ciemności ale niesie dodatkowy przekaz pomiędzy poszczególnymi dźwiękami. Na pomiarach tego nie widać, ale brzmi to fajnie. Tak jak różnica pomiędzy wzmacniaczami D i AB. Słuchać to w średnicy, gdzie albo słuchać „plankton” albo wygładzony, uśredniony dźwięk.

Mi bliżej jednak do r2r. Nie wiem co przebije te 4xTDA1541s1. Jakieś porady?

8 minut temu, Ghotti napisał:

Możliwość korzystania z zewnętrznego zegara poprzez złącze I2S
Funkcja zegara I2S w Harmony DAC oferuje niezwykłą elastyczność w konfiguracji systemu. Użytkownik może wybrać między lokalnym zegarem DAC a zegarem źródłowym I2S podczas korzystania z wejścia I2S. Harmony DAC zapewnia zgodność ze źródłowym zegarem I2S, co umożliwia swobodny wybór preferowanego rozwiązania.

Nie da się w ogóle z niego nie korzystać. Co najwyżej można zsynchronizować z nim lokalny zegar, i przejść na ten lokalny przy konwersji DA. Albo korzystać z zewnętrznego stałe. Ma to sens, gdy zewnętrzny jest dużo precyzyjniejszy, niż wewnętrzny. Trochę jak ze stabilizacja obrazu w aparacie foto, przy pracy ze statywem korzystniej ją wyłączyć.

Edytowane przez ProjectPi

19 minut temu, Delirium77 napisał:

Na pomiarach tego nie widać, ale brzmi to fajnie.

Myślę, że widać, ale clou leży w ustaleniu co jest przyczyną czego. Jeśli np. to odpowiedź impulsowa, mierzalna, to bliska ideałowi ta w NOS zaowocuje przewaga nad OS.

12 minut temu, ProjectPi napisał:

Myślę, że widać, ale clou leży w ustaleniu co jest przyczyną czego. Jeśli np. to odpowiedź impulsowa, mierzalna, to bliska ideałowi ta w NOS zaowocuje przewaga nad OS.

4xTDA1541s1 ma THD bliżej DS bo na poziomie 110db. Również SNR jest bliżej DS. I nie, słucham w OS. OS na FPGA. NOS mnie obrzydza. Więc nie zakładaj z góry czegoś. Nadal TDA w OS przebija d90 discrete wg mnie. W szczegółach, w tym co pomiędzy w muzyce.

Bez zegara zewnętrznego nie możliwości wyboru. Gram po i2S na raziez Maliny po LPS i fiber Lan

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

5 minut temu, venom200 napisał:

Bez zegara zewnętrznego nie możliwości wyboru. Gram po i2S na raziez Maliny po LPS i fiber Lan

No i jak wrażenia? I coś na lan masz dane, czy prosto z kabla?

No i jak wrażenia? I coś na lan masz dane, czy prosto z kabla?
Nie czytasz heh.
Na te chwilę Malina rpi5 zasilanie liniowe + LAN po fiber

Godzinę temu, Delirium77 napisał:

A w jakim wątku piszesz?

48 minut temu, Delirium77 napisał:

Więc nie zakładaj z góry czegoś. Nadal TDA w OS przebija d90 discrete wg mnie. W szczegółach, w tym co pomiędzy w muzyce.

Nie zakładam z góry a przypuszczam, luzno dywaguje, bez konkretnych nawiązań. Stąd "np.".

7 godzin temu, Delirium77 napisał:

Ok. Sam mając pierwszy dac r2r na TDA1541 i zasilając go z ciulowego źródła USB/coax myślałem, że to jest analogowe granie. A to był ogromny jitter, który dawał ciemne, zamglone dziwieki. Ale dla mnie niedoświadczonego to brzmiało jak analogowe brzmienie.

Ok, słuchając trochę d90 discrete vs TDA1541 zrozumiałem w czym różnica pomiędzy podobnie brzmiącym DS a R2R. TDA1541 ma jednak to wypełnienie, które daje nieco ciemności ale niesie dodatkowy przekaz pomiędzy poszczególnymi dźwiękami. Na pomiarach tego nie widać, ale brzmi to fajnie. Tak jak różnica pomiędzy wzmacniaczami D i AB. Słuchać to w średnicy, gdzie albo słuchać „plankton” albo wygładzony, uśredniony dźwięk.

Nic nie przebije! Doskonały przetwornik ,tylko trzeba go w aplikacji ,,nie zepsuć,, dac ,dobry zegar ,zasilanie , rezystory .

50 minut temu, tedi02 napisał:

Nic nie przebije! Doskonały przetwornik ,tylko trzeba go w aplikacji ,,nie zepsuć,, dac ,dobry zegar ,zasilanie , rezystory .

Wiem, że nie ten wątek i wybaczcie mi. Mimo prób okiełznania nowych technologi DS i innych 1 bit, w tym chęci na LAiV, moje serce nadal zostaje przy TDA1541.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy zawsze jest tak że pracuje zegar ddc w połączeniu i2s , mam matrix pro + matrix spdif i tak nie jest aby dac korzystał z zegara ddc trzeba przestawić opcje w dac na synchro i hebel w dac

1 godzinę temu, Delirium77 napisał:

Wiem, że nie ten wątek i wybaczcie mi. Mimo prób okiełznania nowych technologi DS i innych 1 bit, w tym chęci na LAiV, moje serce nadal zostaje przy TDA1541.

Ukryta Zawartość

Wow ,parę dobrych zł tu jest👍czy ktoś porównywał wersję A z S?

Ukryta Zawartość

11 minut temu, tedi02 napisał:

Wow ,parę dobrych zł tu jest👍czy ktoś porównywał wersję A z S?

A to również s1. S1 z dwiema koronami to nowe S2 z 97 roku. Jeden s1 to jakieś 800-1200 zł. Za S1 z dwiema koronami zapłaciłem 1700 zł. A jeszcze oprócz tego mam 4 szt S1 w grającym daku. Milioner 🤣

Panowie, tylko grzecznie przypomnę że to wątek tematyczny a nie pt. jaki DAC kupić 😉 

I tak się pytam. Moje pytanie do audiomagic, gdzie kupiłem d90 discrete, czy mogę zwrócić, było na co mogę wymienić. Oczywiście na R30, i chyba w tym kierunku pójdę 😀

Chyba nikt jeszcze nie wklejał ciekawego wątku na Head-Fi o ddc Laiv, więc sobie pozwolę umieścić. Warto zapoznać się z opiniami zadowolonych użytkowników ddc/dac od Harmony. Chyba wszyscy, którzy dokoptowali ddc do daca, stwierdzili duży progres w brzmieniu. Pozostaje jeszcze sprawa zasilacza liniowego do ddc, oraz podłączenie zegara zewnętrznego, można również wyciągnąć wniosek, że uddc wymaga lepszego zegara od np. Lhy ock2/2s aby uzyskać poprawę, co bardzo dobrze świadczy o potencjale tego przetwornika.

Ukryta Zawartość

Dwa przykłady ciekawych stwierdzeń z tego wątku:

"Wiem, co słyszę, pomiary nie zastępują wrażeń słuchowych. Jak mówią, jeśli złe pomiary brzmią lepiej, nie mierzysz właściwej rzeczy lub pomiar nie został wykonany prawidłowo. Dźwięk to osobiste doświadczenie słuchowe. To nie jest kontemplacja liczb i wykresów pomiarów. "

"Zasilanie oscylatora jest nawet ważniejsze niż zegar. Możesz mieć całkiem dobre wyniki z tanimi oscylatorami, ale nie uzyskasz ich ze słabym zasilaniem. Niezależnie od oscylatora"

😉

Ukryta Zawartość

20 minut temu, Genezyp napisał:

Chyba nikt jeszcze nie wklejał ciekawego wątku na Head-Fi o ddc Laiv, więc sobie pozwolę umieścić. Warto zapoznać się z opiniami zadowolonych użytkowników ddc/dac od Harmony. Chyba wszyscy, którzy dokoptowali ddc do daca, stwierdzili duży progres w brzmieniu. Pozostaje jeszcze sprawa zasilacza liniowego do ddc, oraz podłączenie zegara zewnętrznego, można również wyciągnąć wniosek, że uddc wymaga lepszego zegara od np. Lhy ock2/2s aby uzyskać poprawę, co bardzo dobrze świadczy o potencjale tego przetwornika.

Ukryta Zawartość

"Wiem, co słyszę, pomiary nie zastępują wrażeń słuchowych. Jak mówią, jeśli złe pomiary brzmią lepiej, nie mierzysz właściwej rzeczy lub pomiar nie został wykonany prawidłowo. Dźwięk to osobiste doświadczenie słuchowe. To nie jest kontemplacja liczb i wykresów pomiarów. "

"Zasilanie oscylatora jest nawet ważniejsze niż zegar. Możesz mieć całkiem dobre wyniki z tanimi oscylatorami, ale nie uzyskasz ich ze słabym zasilaniem. Niezależnie od oscylatora"

😉

Jakie tam zegary polecają ?

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, Genezyp napisał:

Ukryta Zawartość

😉

Tak czytam z zaciekawieniem ten wątek gdyż jestem/byłem 🤔 zainteresowany tym urządzonkiem i z tego co napisałeś wynika że pomimo faktu że przetwornik ma potencjał to widzę że robi się coraz drożej by w pełni wykorzystać jego możliwości ...uDDC, Lhy ock2/2s,  jakaś dobra liniówka i druty to kolejne jakieś minimum 10 tysi a znając życie spokojnie ta kwota zostanie przekroczona 🧐

Ukryta Zawartość

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

• Pokaż nowe odpowiedzi