Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

Tak czytam z zaciekawieniem ten wątek gdyż jestem/byłem 🤔 zainteresowany tym urządzonkiem i z tego co napisałeś wynika że pomimo faktu że przetwornik ma potencjał to widzę że robi się coraz drożej by w pełni wykorzystać jego możliwości ...uDDC, Lhy ock2/2s,  jakaś dobra liniówka i druty to kolejne jakieś minimum 10 tysi a znając życie spokojnie ta kwota zostanie przekroczona 🧐

Niestety, masz rację🤔 

9 minut temu, Genezyp napisał:

Niestety, masz rację🤔 

Czyli możliwe że łącznie w kwocie 25 tysi się człek zmieści ...tylko że owe 25 tysi robi różnicę gdyż w tej kwocie lub trochę większej można już poprzebierać w przetwornikach 🤔 

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

W dniu 14.02.2025 o 12:51, Ghotti napisał:

Info? Bo widzę ze ma tylko na wyjściu izolacje 

Właśnie podpiąłem nie za 100 ale za 250

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy zasilenie izolacji galwanicznej, która ma tryb pracy także bez zasilania, jest bezpieczne dla USB w DAC (oczywiście zasilacz dobrany zgodnie z wymogami)? Posiadam takie małe cudeńko ze zdjęcia z wejściem na zasilacz (na foto po stronie niewidocznej), ale na razie nie ryzykowałem podłączyć zasilania bez zrobienia wywiadu u kumatych.

IMG_20250214_134637_881.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TomaszWarecki
14 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Czy zasilenie izolacji galwanicznej, która ma tryb pracy także bez zasilania, jest bezpieczne dla USB w DAC (oczywiście zasilacz dobrany zgodnie z wymogami)? Posiadam takie małe cudeńko ze zdjęcia z wejściem na zasilacz (na foto po stronie niewidocznej), ale na razie nie ryzykowałem podłączyć zasilania bez zrobienia wywiadu u kumatych.

Ukryta Zawartość

Ja podpiąłem z zewnętrznym zasilaniem normalnie … no risk no fun 😂

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Ghotti napisał:

Ja podpiąłem z zewnętrznym zasilaniem normalnie … no risk no fun 😂

Masz cojones z adamantium ...😁💪

Edytowane przez Ma_cieQ

1 minutę temu, Ma_cieQ napisał:

Masz cojones z adamantium ...😁💪

Pewnie się nie powstrzymam i zamówię wyższą wersję adamantium Lhy uip 😁

49 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Tak czytam z zaciekawieniem ten wątek gdyż jestem/byłem 🤔 zainteresowany tym urządzonkiem i z tego co napisałeś wynika że pomimo faktu że przetwornik ma potencjał to widzę że robi się coraz drożej by w pełni wykorzystać jego możliwości ...uDDC, Lhy ock2/2s,  jakaś dobra liniówka i druty to kolejne jakieś minimum 10 tysi a znając życie spokojnie ta kwota zostanie przekroczona 🧐

No ale tak jest z prawie każdym dac ? Do DCSa też możesz wpiąć zegar. DDC to raczej jak ktoś chce spróbować grać po i2s bo tutaj mało który streamer go ma

Edytowane przez Ghotti
48 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Tak czytam z zaciekawieniem ten wątek gdyż jestem/byłem 🤔 zainteresowany tym urządzonkiem i z tego co napisałeś wynika że pomimo faktu że przetwornik ma potencjał to widzę że robi się coraz drożej by w pełni wykorzystać jego możliwości

Z każdym urządzeniem tak jest że możesz go wyżej wynieść. Tylko nic nie musisz. LAiV Harmony tak jak jest, gra absolutnie świetnie. Na nakręcajcie się w dziwny sposób.

A to że skoro urządzenie ma potencjał chyba nic lepszego nie może się trafić, chyba nie? Nie potrafię sobie tego wyobrazić że to jakakolwiek wada 🫣

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Właściwie to racja dużo firm tak praktykuje np mój matrix też fulla osiąga dopiero z ddc matrix Gustard też cała seria urządzeń czemu takie oburzenie w stosunku do LAiV

Tylko racja że jak się doposaży dac z tej półki to suma się robi taka że można spokojnie nabyć c sam przetwornik lepszej klasy

Godzinę temu, TomaszWarecki napisał:

Ukryta Zawartość

Tak jak bezpieczne jest podpięcie czegokolwiek z Ali 😉

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Tak jak bezpieczne jest podpięcie czegokolwiek z Ali 😉

Zdziwiłbyś się, gdybyś się dowiedział ( a może już wiesz ), jakie marki zamawiają tam - u tego źródła, na którym powstaje to, co następnie oferuje się na Ali 🙂  

Zresztą:  Piopio wybadał, wytestował, można powtórzyć w systemie 🙂 

Edytowane przez TomaszWarecki
2 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

Zdziwiłbyś się, gdybyś się dowiedział ( a może już wiesz ), jakie marki zamawiają tam - u tego źródła, na którym powstaje to, co następnie oferuje się na Ali 🙂  

Zresztą:  Piopio wybadał, wytestował, można powtórzyć w systemie 🙂 

Zdziwilbys się, gdybyś się dowiedział jaki jest rozrzut jakościowy produktów na Ali.

Godzinę temu, blackromek napisał:

Właściwie to racja dużo firm tak praktykuje np mój matrix też fulla osiąga dopiero z ddc matrix Gustard też cała seria urządzeń czemu takie oburzenie w stosunku do LAiV

Tylko racja że jak się doposaży dac z tej półki to suma się robi taka że można spokojnie nabyć c sam przetwornik lepszej klasy

Jeśli prześledzi wiarygodne uwagi na forach w tym zagranicznych, to stwierdzisz, że doposażanie nie zawsze idzie w parze z uzyskaniem czegokolwiek lepszego poza smaosatytsfakcją z próby. Wolne gniazdko w tylnym panelu nie gwarantuje z automatu podwyższenia jakości. 

W sprawie zegara zewnętrznego kilka analiz poniżej:

Ukryta Zawartość

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Zdziwilbys się, gdybyś się dowiedział jaki jest rozrzut jakościowy produktów na Ali.

wiem. nie działam w ciemno

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TomaszWarecki
Chyba nikt jeszcze nie wklejał ciekawego wątku na Head-Fi o ddc Laiv, więc sobie pozwolę umieścić. Warto zapoznać się z opiniami zadowolonych użytkowników ddc/dac od Harmony. Chyba wszyscy, którzy dokoptowali ddc do daca, stwierdzili duży progres w brzmieniu. Pozostaje jeszcze sprawa zasilacza liniowego do ddc, oraz podłączenie zegara zewnętrznego, można również wyciągnąć wniosek, że uddc wymaga lepszego zegara od np. Lhy ock2/2s aby uzyskać poprawę, co bardzo dobrze świadczy o potencjale tego przetwornika.

Ukryta Zawartość

Dwa przykłady ciekawych stwierdzeń z tego wątku:

"Wiem, co słyszę, pomiary nie zastępują wrażeń słuchowych. Jak mówią, jeśli złe pomiary brzmią lepiej, nie mierzysz właściwej rzeczy lub pomiar nie został wykonany prawidłowo. Dźwięk to osobiste doświadczenie słuchowe. To nie jest kontemplacja liczb i wykresów pomiarów. "
"Zasilanie oscylatora jest nawet ważniejsze niż zegar. Możesz mieć całkiem dobre wyniki z tanimi oscylatorami, ale nie uzyskasz ich ze słabym zasilaniem. Niezależnie od oscylatora"

Ja tylko tam szukam wiedzy. Naprawdę nikt nikogo nie obrzuca mięsem za inne spostrzeżenia itd. Naprawdę da się być uczestnikiem forum i rozmawiać - wymieniać się spostrzeżeniami bez obrzucania gównem. Między innymi czytając wątki o Laiv zakupiłem uDDC w zamian za Red. Czy jest lepszym ddc , liczy się chyba synergia bardziej. Tymczasem na RPI zainstalowałem GentooPlayer i diretta która sprawiła mi wiele problemów a po prostu nie widziałem w Roon opcji włączenia. Cóż czasami tak jest. I powiem szczerze takie połączenie naprawdę gra

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, venom200 napisał:

Ja tylko tam szukam wiedzy

Też wolę tamto forum, tutaj strach coś napisać. Wątki o Laiv śledzę z zainteresowaniem więc Twoje wpisy też mi się tam wyświetlają. No i kibicuję 👍

2 godziny temu, Ghotti napisał:

DDC to raczej jak ktoś chce spróbować grać po i2s bo tutaj mało który streamer go ma

Właśnie zamówiłem Eversolo DMP-A8, który teoretycznie może zastąpić u mnie 4 urządzenia: streamer A6, zewnętrzny DAC, DDC i preamp 🙂 Na pewno zastąpi 2, DDC na razie zostanie a z preampem jeszcze pomyślę. Mimo, że A8 ma wyjście I2S i mogę go podłączyć bezpośrednio do DAC-a z tym wejściem, to jednak z DDC, mam wrażenie, że gra jakby lepiej... A8 ma dobre zegary Accusilicon AS318, DDC Singxer SU-2 ma to samo, jednak brzmienie z pośrednictwem mostka DDC, mnie przynajmniej, bardziej odpowiada. Takie mam wrażenie, czysto subiektywne 🙂 

Pewien kolega bardzo lubi ten filmik, który ładnie pasuje tematycznie

Być może już tu był, a może nie.

Godzinę temu, venom200 napisał:

Ja tylko tam szukam wiedzy

Wcale się nie dziwię, dobrze, że są inne źródła i alternatywy. Kultura też zdecydowanie wyższa.

3 godziny temu, Ma_cieQ napisał:

uDDC, Lhy ock2/2s,  jakaś dobra liniówka i druty to kolejne jakieś minimum 10 tysi a znając życie spokojnie ta kwota zostanie przekroczona 🧐

A będzie tylko minimalnie lepiej niż dobry DAC za 4K 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, rafa napisał:

Z każdym urządzeniem tak jest że możesz go wyżej wynieść. Tylko nic nie musisz. LAiV Harmony tak jak jest, gra absolutnie świetnie. Na nakręcajcie się w dziwny sposób.

A to że skoro urządzenie ma potencjał chyba nic lepszego nie może się trafić, chyba nie? Nie potrafię sobie tego wyobrazić że to jakakolwiek wada 🫣

@rafa ale ja nie uważam że to wada ani też nie "demonizuję" Laiv-a - nic z tych rzeczy ...chodzi mi tylko o to że cena rośnie jeśli chcesz uzyskać więcej niż otrzymujesz pierwotnie a w przedziale cenowym który idzie w górę z każdym ulepszeniem Laiv staje w szranki z konkurencją której akurat na tym poziomie finansowym nie brakuje. Sam mam zamiar go wypożyczyć i przekonać się na własne uszy czy jest wart tych kilkunastu tysiaków a jego konkurencją na jego pierwotnym poziomie cenowym będzie Gucio X30 😁

LAiV DAC kosztuje ok 3100€ plus UDDC Reclocker żeby mieć AES I I2S i clock input za kolejne 1000€

4,1k € to przy dzisiejszym bardzo korzystnym kursie ok 17-17,5k PLN.

Za tyle ( lub z niewielką doplatą) można mieć np DCS Debussy, który poza I2S ma to wszystko lub inny świetny DAC ....oczywiście s/h .

Ktoś porównywał?

Bo jeśli LAiV ma być "okazją" to do takiej grupy docelowej , a nie do Gustarda za 7-9k bym go porównywał.

To oczywiście moje subiektywne zdanie.  Nie słuchałem, ale ciekaw jestem co potrafi.

Swoją drogą,  co już było chyba poruszane, cwana firma , żeby zrobić 3 dodatkowe ustrojstwa i kazać za nie dopłacać. 

6 minut temu, carlos med napisał:

LAiV DAC kosztuje ok 3100€ plus UDDC Reclocker żeby mieć AES I I2S i clock input za kolejne 1000€

Za tyle ( lub z niewielką doplatą) można mieć np DCS Debussy, który poza I2S ma to wszystko lub inny świetny DAC ....oczywiście s/h .

Ktoś porównywał?

Bo jeśli LAiV ma być "okazją" to do takiej grupy docelowej , a nie do Gustarda za 7-9k bym go porównywał.

To oczywiście moje subiektywne zdanie.  Nie słuchałem, ale ciekaw jestem co potrafi.

Swoją drogą,  co już było chyba poruszane, cwana firma , żeby zrobić 3 dodatkowe ustrojstwa i kazać za nie dopłacać. 

Sprawdzałeś cenę Gus-a X30 ???

2 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

Sprawdzałeś cenę Gus-a X30 ???

Ok 12,5k .

W tej cenie ma też streamer.

LAiV z dodatkami wyjdzie drożej,  a jak dołożyć do tego sredni tylko streamer to jeszcze drożej.  To gdzie tu korzyść? Musiałby naprawdę zagrać o klasę lepiej.

Dla mnie bylby wart zainteresowania gdyby zdeklasował s/h DAC w podobnej cenie , który nowy kosztował 2-3 razy tyle. IMO.

Ktoś porównywał?
Ale bez DDC to jest świetny DAC który w swojej cenie wymiana. Błędnym myśleniem jest ze DDC jest konieczny, nie jest i nadal mamy urządzenie dźwiękowo high end. Ale po dodaniu uDDC mamy urządzenie które gra lepiej od Rockny i na poziomie DCS nie boję się tego powiedzieć. Słuchałem wymienionych DAC ÓW więc jestem świadomy. Te dodatki po prostu wynoszą urządzenie na najwyższy poziom. Oczywiście ma swoją sygnaturę jak każde urządzenie i nie każdemu ono przypasuje , bo z gustem jest jak z dupą każdy ma swoją

12 minut temu, carlos med napisał:

Ok 12,5k .

W tej cenie ma też streamer.

LAiV z dodatkami wyjdzie drożej,  a jak dołożyć do tego sredni tylko streamer to jeszcze drożej.  To gdzie tu korzyść? Musiałby naprawdę zagrać o klasę lepiej.

Dla mnie bylby wart zainteresowania gdyby zdeklasował s/h DAC w podobnej cenie , który nowy kosztował 2-3 razy tyle. IMO.

Mnie wystarcza że gra sam bez dodatków na poziomie tego

Ukryta Zawartość

oraz

image.thumb.png.9862c6393fb4cc221e7d200feb5d2d97.png

Jak pisałem wcześniej do tych porównywałem bezpośrednio. I tyle w temacie.

12 minut temu, venom200 napisał:

Ale bez DDC to jest świetny DAC który w swojej cenie wymiana. Błędnym myśleniem jest ze DDC jest konieczny, nie jest i nadal mamy urządzenie dźwiękowo high end. Ale po dodaniu uDDC mamy urządzenie które gra lepiej od Rockny i na poziomie DCS nie boję się tego powiedzieć. Słuchałem wymienionych DAC ÓW więc jestem świadomy. Te dodatki po prostu wynoszą urządzenie na najwyższy poziom. Oczywiście ma swoją sygnaturę jak każde urządzenie i nie każdemu ono przypasuje , bo z gustem jest jak z dupą każdy ma swoją

No właśnie tu sie robi jakaś psychoza, że coś "musisz dokupić".. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafa

11 minut temu, venom200 napisał:

Ok. Taką opinię szanuję.  Jeśli słuchałeś i masz porównanie na własne uszy i było na podobnym poziomie,  inaczej,  czyli dla jednego lepiej dla drugiego nie, co zrozumiałe  bo to zwykle jest subiektywne.

Z uDDC to wychodzi już jednak poziom cenowy DCS (jemu też można dać zewnętrzny zegar - u mnie LHY daje bardzo wyraźną zmianę) więc ja raczej bym i tak jego wybrał,  ale są gusta różne. 

2 minuty temu, carlos med napisał:

Z uDDC to wychodzi już jednak poziom cenowy DCS

Pod warunkiem że dla kogoś DCS to święty gral. Natomiast dla mnie, nie słyszałem jeszcze konfiguracji w której by grał żeby mi się podobała 😉

14 minut temu, rafa napisał:

Mnie wystarcza że gra sam bez dodatków na poziomie tego

Ukryta Zawartość

oraz

image.thumb.png.9862c6393fb4cc221e7d200feb5d2d97.png

Jak pisałem wcześniej do tych porównywałem bezpośrednio. I tyle w temacie.

No właśnie tu sie robi jakaś psychoza, że coś "musisz dokupić".. 

Nie ma żadnej psychozy. @venom200 sam napisał,  że LAiV jest świetnym DAC , a dodanie UDDC wynosi go na poziom Rockny czy Dcs. Zrozumiałe,  że można dodać nie trzeba - nikt nie robi psychozy.

Skoro tak Ci wyszło z porównań head to head ... nie dziwię się, że nie chciałeś przepłacać.

5 minut temu, rafa napisał:

Pod warunkiem że dla kogoś DCS to święty gral. Natomiast dla mnie, nie słyszałem jeszcze konfiguracji w której by grał żeby mi się podobała 😉

Nie ma świętego grala i dcs Debussy też nim nie jest. W mojej konfiguracji gra dla mnie świetnie. To nie jest łatwy zawodnik do skojarzenia z innymi elementami,  ale jak już się uda jest genialny.

Dcs był tu  odniesieniem cenowym , można porównać do innych DAC , napisałem o tym bo go mam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
  • Pokaż nowe odpowiedzi