Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

Sztuka jest znalesc dac grajacy w obie strony dobrze 🤭Byc moze DACi poza moim zasięgiem finansowym graja tak jak powinny.

Wypożycz LAiV, możecie cię pozytywnie zaskoczyć tak jak mnie, scena na pewno nie jest po między kolumnami, a głębia jest holograficzna 

5 minut temu, RCD napisał:

Wypożycz LAiV, możecie cię pozytywnie zaskoczyć tak jak mnie, scena na pewno nie jest po między kolumnami, a głębia jest holograficzna 

Na razie nie zmieniam, niedawno kupilem transport auralica, teraz robie sufit na dyfuzorach Artnovion, a za chwile biore zasilacz auralica. W tym roku juz nie udzwigne wiekszego wydatku.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Panowie, ja zawsze walczę o szeroką panoramę i glebie, ile jest zależności to głowa mała, oczywiście dzieje się to dzięki  odbiciom, np. jak ktoś zmieni DACa i panorama zmieni wielkość a glebie odległość, to dlatego ze pewne zakresy sa głośniejsze albo cichsze, przekręcenie ZG duzy wpływ, zrobienie akustyki pewnie jeszcze większy.

Kiedyś walczyłem o żywą akustykę, chodziło mi, aby wybrzmienia źródeł szczególnie na wyższych zakresach rozprzestrzeniały się w naturalny sposób, teraz wiem, jak się myliłem, stało się to po tym jak kupiłem aktywne bass-trapy, dźwięk właśnie wyższych zakresów wracał do mikrofonów w bass trapach i zaczynały piszczeć, wygłuszyłem pomieszczenie, dołożyłem absorbery na sufit, ściany za mną i dodatkowe we wszystkie rogi, efekt wow, panorama automatycznie sie powiększyła poza rozstaw ZG a scena tak wypełniła jak jeszcze  nigdy w życiu nie słyszałem, dopiero dwóch audiofilów u mnie słuchało i wyszyli zszokowani, kiedyś miałem szeroko tez ustawione, ale było takiego wypełnienia między ZG i tak wirtualnie, teraz mogę słuchać klasyki i orkiestrę, teraz mogę śmiało napisać ze przeżywam, a nie tylko słucham muzykę, to dzięki w punkt ustawione ZG i akustyce, i nie chodzi, aby była charakterystyka jak "linia", trzeba skupić się  na odbiciach.
U mnie jeszcze temat "strojenia" nie zamknięty, czekam na ustroje. 

Edytowane przez .:Gerard:.
17 godzin temu, Piopio napisał:

Izolacja galwaniczna działa ZAWSZE tak samo. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

17 godzin temu, carlos med napisał:

Moja koncepcja toru jest taka, że źródło ma wydobyć maksimum informacji z nośnika, DAC ma tego nie zepsuć, niczego nie zgubić, nie ingerować,  nie dodawać niczgo od siebie, preamp ( lub bez) I reszta toru ma być doskonała analogowo. Wtedy dostajemy prawdę o nagraniu. Dobre realizacje brzmią fenomenalnie , słabe... płasko i bez emocji. Jeśli od DAC oczekujemy, że ma załatwić to wszystko to droga na skróty. IMO

Moim zdaniem DAC powinien być nasycony rozdzielczy i analogowy, z dobra kontrolą basu, szeroką i głęboką sceną i piękną średnicą. A źródło, transport, powinny podawać max informacji, nie kastrować i próbować robić coś na siłę, również powinien mieć jak najmniej cyfrowego nalotu.

12 minut temu, RCD napisał:

Moim zdaniem DAC powinien być nasycony rozdzielczy i analogowy, z dobra kontrolą basu, szeroką i głęboką sceną i piękną średnicą.

Moim zdaniem taki ma być efekt końcowy, niekoniecznie realizowany głównie na poziomie DAC, ale rozumiem co masz na mysli .

10 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Panowie, ja zawsze walczę o szeroką panoramę i glebie, ile jest zależności to głowa mała, oczywiście dzieje się to dzięki  odbiciom, np. jak ktoś zmieni DACa i panorama zmieni wielkość a glebie odległość, to dlatego ze pewne zakresy sa głośniejsze albo cichsze, przekręcenie ZG duzy wpływ, zrobienie akustyki pewnie jeszcze większy.

Kiedyś walczyłem o żywą akustykę, chodziło mi, aby wybrzmienia źródeł szczególnie na wyższych zakresach rozprzestrzeniały się w naturalny sposób, teraz wiem, jak się myliłem, stało się to po tym jak kupiłem aktywne bass-trapy, dźwięk właśnie wyższych zakresów wracał do mikrofonów w bass trapach i zaczynały piszczeć, wygłuszyłem pomieszczenie, dołożyłem absorbery na sufit, ściany za mną i dodatkowe we wszystkie rogi, efekt wow, panorama automatycznie sie powiększyła poza rozstaw ZG a scena tak wypełniła jak jeszcze  nigdy w życiu nie słyszałem, dopiero dwóch audiofilów u mnie słuchało i wyszyli zszokowani, kiedyś miałem szeroko tez ustawione, ale było takiego wypełnienia między ZG i tak wirtualnie, teraz mogę słuchać klasyki i orkiestrę, teraz mogę śmiało napisać ze przeżywam, a nie tylko słucham muzykę, to dzięki w punkt ustawione ZG i akustyce, i nie chodzi, aby była charakterystyka jak "linia", trzeba skupić się  na odbiciach.
U mnie jeszcze temat "strojenia" nie zamknięty, czekam na ustroje. 

A byłbyś   @.:Gerard:. tak uprzejmy pokazać wykres SPL  po pomiarach UMIK-iem jaki masz obecnie po korektach akustyki i gra bardzo dobrze u Ciebie, jak czytam.
To pozwoliłoby np mi porównać do moich pomiarów, wiedząc w którą stronę iść z korekcją, właśnie jestem na etapie korekcji akustyki w salonie gdzie słucham. 

Dołączyłem do posiadaczy LAIV Harmony ok 2 tygodniu temu i jestem bardzo zadowolony z decyzji, Rozważam zakup uDDC LAIV do zestawu ale nie zasilacza PSU ( nie zrobił pożyczony, wrażenia w moim systemie + sporo problemów opisywanych przez rozłączenie HDMI=brick z utratą gwarancji, dlatego ja dziękuję za ten PSU  ) 😉 

Dotychczas używanego  DACa Pontusa II 12th jak widać w ogłoszeniach na naszym forum  już wystawiłem dla „szczęśliwego nabywcy” za rozsądną cenę  , PONTUS jak wiemy też był świetny!  naprawdę, ale LAIV  Harmony DAC jeszcze bardziej przypadł mi do gustu 🙂

PS. Dajcie proszę namiar na link do wątku… o korekcjach akustyki, pomiarach UMIK/ REW to wrzucę swoje pomiary jak wrócę z wyjazdu bo tu nie mam laptopa.  Ale chętnie podzeiliłbym (teraz) się w tamtym wątku rysunkami z iPada z planowanych pomysłow do pomiarów przez REW z ustewieniem absorberów. Chcę obniżyć o ok 10-12db częstotliwość odbitą 52-56 Hz.

PS. Dziwne,że na naszym forum nie ma jeszcze klubu LAIV …

Edytowane przez Marek333

Jak pisałem, dla mnie ważne było zbicie pogłosów, chociaż pik na sub basie zbiłem ca. 10 dB, drugi mod jeszcze trzeba zbić, ale czekam na większe bass trapy, oczywiście pomiary bez korekcji dsp, dołki górki ktore nie dałem rady zbić korygowane są w locie od strony transportu

Jak otrzymam odpowiednie ustroje, wyniosę te które mam (tymczasowo na test), zrobię pomiar, wniosę wszystkie i zamontuje, zrobię pomiar i wtedy będzie dokładnie widoczne na spl 
Mozliwe ze w tym tygodniu zmienię preamp, także tez może się zmienić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pog2.thumb.jpg.348248a9a5571dea959701919345c698.jpg

pog3.thumb.jpg.8b6545ff59cc6226d3a2e0543c292378.jpgpog4.thumb.jpg.1df31ca84547a23f7bf1e3ed34a8b552.jpg

Dodam ze pozycje mikrofonu są różne, nie mam na razie pomiarów z tego samego miejsca bez absorberów i z wszystkimi absorberami. Dopiero będą, ale m/w widać co sie zmienia

i jeszcze dodam, te widoczne wykresy z dużym poglosem gdyby były robione w tym miejscu, gdzie te z mniejszym pogłosem, to różnica byłaby jeszcze większa, bez absorberów była katastrofa  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.

Dziękuję bardzo.
Ładnie zredukowałeś 35 Hz a czy możesz dać pomiar sweep charakterystyki   np 20Hz do 20 kHz ?

To mnie najbardziej ciekawi jak Ci wyszło ? Jakie peaki i dipy masz… w paśmie.

Móje wykres pomiare UMIK-1 po korekcie 1 punktowej w 55 Hz przez PEQ w ARIESie S1 + Dac LAIV + YB Destiono sprzed kilku dni

Obecnie jak wrócę do PL będę mierzył bez PEQ przestawiają absorbery , już mam kilka pomysłow na ustawieniq 😉 

Ukryta Zawartość

z węzszym zakresem z mała modyfikacją

Last1-yb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Marek333 napisał:

Dziękuję bardzo.
Ładnie zredukowałeś 35 Hz a czy możesz dać pomiar sweep charakterystyki   np 20Hz do 20 kHz ?

To mnie najbardziej ciekawi jak Ci wyszło ? Jakie peaki i dipy masz… w paśmie.

Nie mam z miejsca odsłuchu bez absorberów, dopiero będzie w następnych dniach robione (jak będę je wymieniał) to wstawię pomiary dokładne.

A masz coś takiego ?

O to mi chodzi jak Ci wyszło ?
Nie ma co patrzeć na ścięcie w dół ok 20 kHz ponieważ czasami zamiast 4 MB próbki sygnału / sweep w  programie REW ustawiałem za mało próbek np 1 MB i ścinało bo brakowalo samego pomiaru przez prog.REW. Ale to bez znaczenia bo analiza jest OK przy dobrych próbkach do 21 kHZ , mnie natomiast interesuje obszar 20 - 150 Hz gdzie są odbicia do poprawienia, redukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
7 minut temu, Marek333 napisał:

O to mi chodzi jak Ci wyszło ?

Wiem o co chodzi, nałożyłem na szybko, ale to nie są z tego samego miejsca, bo nie mam narazie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu moja redukcja 55  Hz (przez PEQ w ARIES S1 .ale chcę to osiągnąć bez PEQ a tylko absorberami przez odpowiednie ustawienia

Moderatora ponieważ zrobił  się lekki offtop to poproszę może do oddzielnego wątku wydzielić nasze pomiarowe posty z Gerard ?… abyśmy tu nie zaśmiecali wątku innym userom o LAIV.
Dziękuję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
16 godzin temu, Marek333 napisał:

Dziwne,że na naszym forum nie ma jeszcze klubu LAIV

Zalozylem i czekam na zatwierdzenie przez moderacje.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Czy ktoś z Was testował uDDC LAIV podłączonego do DACa LAIV ze streamera który nie ma wyjścia I2S i idzie przez USB do DAC LAIV ?

Są pozytywne opinie w sieci o takim układzie zamieniający mwejście do DACa z USB na czysty I2S.

I czy coś komuś wiadomo czy streamer LAIV planowany na jesień 2025 będzie miał wyjście I2S ?
To by załatwiło optymalnie cały temat.

Edytowane przez Marek333

Do DDC mozna wejsc zarowno po I2S jak i USB.

O streamerze tylko wiadomo ze ma wyjsc w Q3 2025.

Zgaduje ze na pewno bedzie mial kilka wyjsc to czemu nie I2S.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 22.02.2025 o 14:14, Piopio napisał:

Lepszy po USB ? Przy zastosowaniu izolacji galwanicznej USB WSZYSTKIE TRANSPORTY grają tak samo. Kiedy Wy to wreszcie zrozumiecie i przetestujecie ? 

Mogę się zgodzić z w/w tezą, albo mogę oczekiwać porównania.  Zastanawia mnie tylko część, w której branża opowiada o transporcie i twierdzi, że ma charakterystyczne właściwości brzmienia przenoszące się na dalsze elementy toru. W związku z tym branża proponuje do rozważenia alternatywę i dobór innego rodzaju źródła o innym charakterze. Minuta 5 sekunda 30 i dalej. To jak to jest szefie ???

1 godzinę temu, Ghotti napisał:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale … z DDC inaczej nie wyjdzie na DAC niż i2s. 

Pytasz czy ktoś testował i2s -> i2s bez ddc ? 

Cześć. 

Nie tak. Pytam o to czy model streamera planowany do produkcji przez LAIV na jesieni będzie miał wyjście także I2S czy tylko np USB i coax ?

Pytam ponieważ mój obecny ARIES S1 nie ma wyjścia IS2 a to bardzo szkoda. bo mimo części opini ze USB galwanicznie izolowany będzie dawało taką samą jkość dźwięku t jak I2S to i ja osobiście jestem przekonany że będzie lepszy wyraźnie I2S niż USB . Oczywiście nikt nie musi mieć takiego samego zdania jak ja 😉 ale ja takie mam zdanie jestem na 100% tego pewny.

Dlatego jeśli streamer planowany przez LAIV nie będzie miał wyjścia I2S , zdecydowałem że kupuję rclockujący LAIV uDDC juz dostępny za ok 4000 zł. 

Do niego wejdę przez USB z ARIESa S1 a następnie wyjdę przez I2S z uDDC do DACa mojego LAIV 

W ten sposób czyściutki bez jitera z dobrym oróbkowaniem wyjdzie mi na DAca strumień cyfrowy.

PS. Jeszcze sprawdzę w takim układzie jak przeredlockuje  mimLAIV uDDC gdy do niego wejdę przez AES/EBU bo wspaniali

e wręcz mi się to połaczenie ARIES -> PONTUS II 12 sprawdzało. Było rewelacyjne doskonałe !!!

Edytowane przez Marek333
25 minut temu, Marek333 napisał:

ale ja takie mam zdanie jestem na 100% tego pewny.

Ale to tylko Twoje przekonania a nie fakty. Masz jakieś podstawy naukowe by tak twierdzić ?

38 minut temu, TomaszWarecki napisał:

To jak to jest szefie ???

Jeśli łączymy się po COAX czy OPT to transporty różnią się brzmieniem. Jeśli łączymy po gołym USB to też różnią się brzmieniem. Ale jeśli łączymy po USB i zastosujemy izolację galwaniczną USB to nie różnią się brzmieniem. 

Z zastrzeżeniem, że DAC musi mieć nowoczesny układ wejścia USB. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

34 minuty temu, Piopio napisał:

Ale to tylko Twoje przekonania a nie fakty. Masz jakieś podstawy naukowe by tak twierdzić ?

Ma takie a nie inne przekonanie, którego jest pewien, jak i ty masz swoje o tym, że wszystkie izolatory USB działają tak samo. Co jest bzdurne i wbrew faktom, no ale je masz.

14 minut temu, ProjectPi napisał:

jak i ty masz swoje o tym, że wszystkie izolatory USB działają tak samo.

Nie działają tak samo. Efekt działania jest taki sam. 

38 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Czyli izolacja to taki CCCP

Izolacja pozwala pozbyć się zakłóceń elektrycznych. Tylko tyle i aż tyle. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Nie działają tak samo.

Łał, jest progres, zmieniłeś w końcu zdanie, po wyśmiewaniu tych, ktorzy ci to do głowy wciskali. To chyba pora na przeprosiny jakieś czy coś.

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Łał, jest progres, zmieniłeś w końcu zdanie, po wyśmiewaniu tych, ktorzy ci to do głowy wciskali. To chyba pora na przeprosiny jakieś czy coś.

Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o efekt a nie jak został osiągnięty. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o efekt a nie jak został osiągnięty. 

Ach, no tak, przecież masz problem ze zrozumiałym wyrażaniem swych myśli 🙂

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Ach, no tak, przecież masz problem ze zrozumiałym wyrażaniem swych myśli 🙂

Nie, To Ty jesteś zafiksowany na tryb rywalizacji. 

W dniu 24.02.2025 o 15:17, Piopio napisał:

Ten kolega jak sie czegos naczyta po forach to szybko staje sie tego pewny... bez sprawdzenia i bez porownania... 🫣

Korzysta z cudzej wiedzy, powstałej na cudzym sprzecie i w cudzym pokoju.

Takich mamy teraz AŁDIOFILII 🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Odpowiem krótko: czasami warto mieć zaufanie do ludzi którzy mają wieloletnie doświadczenie i są życzliwi. Nie obawiam się po długich dyskusjach z kimś kogo ( i jest szanowany w dyskusjach dzięki b.dużemu doświadczeniu) ) i znam po setkach wymian informacji oprzeć na jego zdaniu, nie jest to żaden wstyd ani ujma. I nie musi to być koniecznie Polak…

Nie jestem aż tak  nieufny żeby wszystkie sprzęty sprawdzać samemu, nie wierząc nikomu. Dobrze jest sprawdzać samemu wszystko ale życia by nie starczyło, dlatego warto czasami zaufac komuś znajomemu i życzliwemu.

Miłego dnia Michał.

Edytowane przez Marek333
34 minuty temu, Marek333 napisał:

warto czasami zaufac komuś znajomemu i życzliwemu.

Wystarczy uczciwemu..

34 minuty temu, Marek333 napisał:

nie musi to być koniecznie Polak

Jak najbardziej, nasze "krajowe peryferia", są często nieobiektywne i pejoratywne.

• Pokaż nowe odpowiedzi