Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie moze sie przeniesiecie z tym OT do odpowiedniego dzialu?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

19 minut temu, Delirium77 napisał:

Czyli potrzeba mieć taki APx555 z wejściowym modułem cyfrowym i odpowiednie oprogramowanie.

Żeby móc to robić porządnie, tak, potrzebne jest specjalne HW np. jak dodatkowy moduł dla analizatorów AP, jeśli chce się mierzyć rzeczywisty jitter na cyfrowych wyjściach. Może być też specjalny, ultraszybki oscyloskop, z analizą statystyczna.

Można też mniej porządnie dla szacunków i porównań między wyjściami, gdy ma się DACa z prawdziwym NOS i możliwością wyłączenia tłumienia jittera na wejściu.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Opinia / porownanie Harmony do Denafrips Venus 15th (prawie Terminator)

Od 20min odnosi sie do Harmony

10 minut temu, Delirium77 napisał:

Możliwe jednak, że sam jitter będzie można zobaczyć porównując pomiędzy sobą wykresy, które udostępnia Arta

Sęk w tym, że przez brak odpowiedniego HW, taki test pokazuje raczej jitter zegara w DACu/interfejsie, gdy mierzony w domenie analogowej, bądź możliwości w zakresie tłumienia jittera, gdy w cyfrowej. Jitter cyfrowego wyjścia umyka.

15 minut temu, rafa napisał:

Panowie moze sie przeniesiecie z tym OT do odpowiedniego dzialu?

Ok, skończyłem.

28 minut temu, blackromek napisał:

Chyba pierwszy Laiv na olx

"Nowy, oryginalny, zaplombowany" 😉

Cena dobra, ciekawe z jakiego zrodla pochodzi..

1 godzinę temu, rafa napisał:

"Nowy, oryginalny, zaplombowany" 😉

Cena dobra, ciekawe z jakiego zrodla pochodzi..

Odkurzacz też sprzedaje: 

Cytat

Opakowanie zaplombowane, faktura zakupu Amazon 01.02.2025

Dziwne, wystawił na OLX zamiast zwrócić Amazonowi. Dziś 07.02, więc 14 dni nie minęło. Nie rozumiem.

3 godziny temu, rafa napisał:

Opinia / porownanie Harmony do Denafrips Venus 15th (prawie Terminator)

Biorąc pod uwagę półkowe osiem tysięcy złotych różnicy w cenie, to bardziej naturalnym obiektem do porównań jest Pontus niż Venus, ale i tak porównanie oraz obserwacje interesujące. Charakter Harmony przedstawił dosyć wiernie, Venus 15th nie miałem okazji słyszeć.

Różnica nie aż tak duża u nas  ceny Venus 15Th  21tys 20 Tys ale już na stronie Denafrips Europa można go kupić po kursie dzisiejszym za 16700 , choć prawda że Laiv też można taniej miałem ofertę z sklepu PL właśnie za 11 tys

Edytowane przez blackromek
53 minuty temu, spokojnie napisał:

Dziwne, wystawił na OLX zamiast zwrócić Amazonowi. Dziś 07.02, więc 14 dni nie minęło. Nie rozumiem.

Dziwne jest to że LAiV nikt nie sprzedaje na Amazon. 😉 Może dlatego nie może "zwrócić"

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Biorąc pod uwagę półkowe osiem tysięcy złotych różnicy w cenie, to bardziej naturalnym obiektem do porównań jest Pontus niż Venus, ale i tak porównanie oraz obserwacje interesujące. Charakter Harmony przedstawił dosyć wiernie, Venus 15th nie miałem okazji słyszeć.

Kasa kasą a dźwięk dźwiękiem.

2 godziny temu, rafa napisał:

Dziwne jest to że LAiV nikt nie sprzedaje na Amazon. 😉 Może dlatego nie może "zwrócić"

Baardzo mądra firma ta, która nie sprzedaje na amazonie. To się nazywa budowanie dystrybucji swoich produktów, a nie masowe zalewanie rynku zgodnie z zasadą CCC. Ten sprzęt ma widocznie kupować klient świadomy, a nie przypadkowy. tak się buduje markę.

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, rafa napisał:

Pisałem o dziwnym zachowaniu w przypadku odkurzacza. Gdzie kupił Laiva nie wiadomo.

6 minut temu, spokojnie napisał:

Pisałem o dziwnym zachowaniu w przypadku odkurzacza. Gdzie kupił Laiva nie wiadomo.

Uppps.

🤢

5 godzin temu, spokojnie napisał:

Myślałem że o DAC piszesz że z Amazon, stąd napisałem że przecież tam nie sprzedają to jak?

Waham się między Laivem a Holo Cyan, nie ma ktoś w okolicach Krakowa do posłuchania. Kupowanie w ciemno to zawsze trochę ryzyko, niby można odsprzedać w razie czego, ale zawsze...to już nie są kwoty na waciki 😉

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Też mam ten problem LAiV czy Spring 3 lub czekać na Gustarda r30

Myślałem jeszcze o x30 ale chyba czas najwyższy sprobować r2r

Lub nagiąć budżet i Venus 15 th ale to chyba o jeden most za daleko

13 godzin temu, blackromek napisał:

Też mam ten problem LAiV czy Spring 3 lub czekać na Gustarda r30

Myślałem jeszcze o x30 ale chyba czas najwyższy sprobować r2r

Lub nagiąć budżet i Venus 15 th ale to chyba o jeden most za daleko

A jaki rodzaj prezentacji lubisz? Naturalny zbliżony do analogu gdzie barwy i wciągający przekaz jest na pierwszym miejscu czy współczesną interpretację dźwięku z wyostrzeniami, hiper precyzją, mikro planktonem i słuchaniem bąków z 10 rzędu w filharmonii? 😉 

Teraz, rafa napisał:

A jaki rodzaj prezentacji lubisz? Naturalny zbliżony do analogu gdzie barwy i wciągający przekaz jest na pierwszym miejscu czy współczesną interpretację dźwięku z wyostrzeniami, hiper precyzją, mikro planktonem i słuchaniem bąków z 10 rzędu w filharmonii? 😉 

naturalny  wypełniony z bardzo dobrym brzmieniem gitar i perkusji 

38 minut temu, rafa napisał:

Plankton kojarzy mi się z r2r. Chociaż słuchając teraz d90 discrete, to faktycznie jest wszystko tak pół na pół. Ale dokupiłem właśnie ock-2S do Gustard u18. Więc myślę, że będzie poziom x30. A w drodze jeszcze dak od Abbasa na TDA1541s1 Double Crown i dak od kolegi na TDA1541s1 w simulatnous Mode na jlsound plus kwarce cchd957.

Edytowane przez Delirium77
27 minut temu, Delirium77 napisał:

dokupiłem właśnie ock-2S do Gustard u18

Bardzo dobry krok/upgrade. Zegar daje fantastyczną przestrzeń, scenę, obrazowanie. Do tego polecam dobry kabel bnc 50ohm od Tubulusa, zdecydowanie warto.

12 minut temu, Genezyp napisał:

Bardzo dobry krok/upgrade. Zegar daje fantastyczną przestrzeń, scenę, obrazowanie. Do tego polecam dobry kabel bnc 50ohm od Tubulusa, zdecydowanie warto.

Jakiś link do kabelka?

Kabelka jeszcze nie mam. 
Już sam Gustard u18 to mocny progres. Wypada słabo w pomiarach ale wyłączę w nim tą tasiemkę od oled, która sieje po całym DDC i będzie lepiej. Tak jak piszesz, liczę na poprawę we wszystkich dakach, łącznie ze starymi r2r, które lubię i z moich testów wynika, że potrafią zagrać na poziomie nowoczesnych dakow. Nie wiem czy LAiV ale może blisko tego.

Godzinę temu, Delirium77 napisał:

Jakiś link do kabelka?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przerabiałem kilka kabli i żaden nie oddaje naturalności i finezji Tubulusa.

Przed zamówieniem warto poprosić o rabat, ja dostałem 10% i 15 cm dł. więcej (ok.65cm).

Godzinę temu, Delirium77 napisał:

Już sam Gustard u18 to mocny progres

W tej cenie u18 robi robotę, dodatkowo spory progres przed nim robi zwykła zasilana z usb izolacja galwaniczna adum 3165 (gram z kompa)

Ukryta Zawartość

duży progres lhy uip (też wpięty do lhy ock2 Tubulusem Argentus). Brzmienie się otwiera i nabiera naturalności grania na żywo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Genezyp
dopisek
2 godziny temu, Genezyp napisał:

A na normalnym kablu 50ohm np. na dobrym Beldenie to bedzie gorzej?

Bo raczej lepsze to masz … samopoczucie

51 minut temu, Genezyp napisał:

Ukryta Zawartość

Przerabiałem kilka kabli i żaden nie oddaje naturalności i finezji Tubulusa.

Przed zamówieniem warto poprosić o rabat, ja dostałem 10% i 15 cm dł. więcej (ok.65cm).

W tej cenie u18 robi robotę, dodatkowo spory progres przed nim robi zwykła zasilana z usb izolacja galwaniczna adum 3165 (gram z kompa)

Ukryta Zawartość

duży progres lhy uip (też wpięty do lhy ock2 Tubulusem Argentus). Brzmienie się otwiera i nabiera naturalności grania na żywo.

Dzięki za porady. Nad kabelkiem pomyślę.

Co do izolacji to działam z Jitterbug FMJ i Topping HS02.,Myślę, ze wystarczy. Sam Gustard u18 ma izolację glawaniczna zapodaną w sobie. Ciekaw jestem czy faktycznie odłączenie taśmy OLED która idzie nad kwarcami zmniejszy jitter. Myślę, że tak będzie.

IMG_1422.jpeg

9 minut temu, pmcomp napisał:

Co do kabli byłem kiedyś sceptyczny. Dopóki nie zrobiłem biwiring do głośników. I jak podłączyłem firmową grubą miedź na dół i srebro na górę to bylem przekonany, że to kłamstwo. Tak samo słyszę różnice w interkonektach. Obecnie mam słabe Melodki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77

No ja aż tak daleko bym się posunął żeby wyświetlacz odłączać, poważniejszych z pozoru zmian nie słyszę. 

Teraz idzie do mnie zegar do U18 no i zobaczymy czy przyniesienie słyszalne przeze mnie zmiany. 

Czy jest sens wstawić taki jak masz Jitterbug FMJ jak mam FMC czyli internet po światłowodzie do streamera?

34 minuty temu, pmcomp napisał:

To Ty masz lepsze samopoczucie, ja mam lepszy kabel. Belden, nic nadzwyczajnego..

32 minuty temu, Delirium77 napisał:

Co do izolacji to działam z Jitterbug FMJ i Topping HS02.,Myślę, ze wystarczy

No 😉nie wiem..

33 minuty temu, Delirium77 napisał:

Gustard u18 ma izolację glawaniczna zapodaną w sobie.

Już podstawową izolację przed u18 słychać, więc..

35 minut temu, Delirium77 napisał:

Ciekaw jestem czy faktycznie odłączenie taśmy OLED która idzie nad kwarcami zmniejszy jitter. Myślę, że tak będzie.

Odłącz i się przekonaj, izolacja przed u18 więcej robi..😉

36 minut temu, Delirium77 napisał:

Obecnie mam słabe Melodki

Faktycznie słabe, niestety.

1 godzinę temu, Delirium77 napisał:

Co do kabli byłem kiedyś sceptyczny. Dopóki nie zrobiłem biwiring do głośników. I jak podłączyłem firmową grubą miedź na dół i srebro na górę to bylem przekonany, że to kłamstwo. Tak samo słyszę różnice w interkonektach. Obecnie mam słabe Melodki.

Załóżmy. Są jednak różne kable i różne zastosowania tych kabli, a szczególnie są też kable, przez które prąd reprezentujący fale dźwiękowe nawet nie płynie.

2 godziny temu, Delirium77 napisał:

Co do izolacji to działam z Jitterbug FMJ i Topping HS02.,Myślę, ze wystarczy. Sam Gustard u18 ma izolację glawaniczna zapodaną w sobie.

Multiplikowanie izolacji USB pozbawione jest sensu. Co najwyżej dorabia kłopotów zwiekszajac wymagania względem okablowania.

Nad kabelkiem pomyślę.

Dla mnie gruba przesada, równie dobrze może być

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do izolacji to działam z Jitterbug FMJ

Cytat

Please save your money folks. Give it to Charity. Go have a great dinner. Anything but rewarding people who build these useless devices that attempt to solve problems that don't exist.

Ukryta Zawartość

Cytat

Bottom line, the AudioQuest Jitterbug does one only one thing: it filters your bank account, reducing your balance by $60. If anyone can demonstrate that it makes an audible difference in a controlled blind test, I will donate US $600 to the charity of their choosing.

hahaha

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 godzin temu, blackromek napisał:

naturalny  wypełniony z bardzo dobrym brzmieniem gitar i perkusji 

To podobnie jak ja. 

Wal śmiało w LAiV Harmony DAC

4 godziny temu, blackromek napisał:

Napisałem do gościa z ogłoszenia olx sprzęt kupiony na stronie producenta dowód zakupu podobno ma

A no to to wyjaśnia niższą cenę.

• Pokaż nowe odpowiedzi