Skocz do zawartości
IGNORED

Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu audio*

Moje Audio-Moje Stereo  

174 użytkowników zagłosowało

1. 1. Moje Audio

• Jestem zadowolony
      118
    • Jestem niezadowolony
      1
    • Jeszcze szukam
      20
    • Wystarczy byle co-ważna jest muzyka
      7
    • Żona nie pozwala
      2
    • Nigdy nie będę zadowolony-audio to układanka o nieskończonej liczbie kombinacji
      19
    • I tak wymyślę pytanie-którego nie ma w ankiecie
      2
    • Pytania są trywialne i nie obejmują sedna zagadnienia.
      1
    • Z tą ankietą to wiesz co możesz zrobić....
      4

Rekomendowane odpowiedzi

@Mark75X moje kable to są przerobione na RCA kable S-Video. Jeśli powodują inne brzmienie to jest to oczywiste. Za to różnicę pomiędzy różnymi RCA-RCA Audio ludzie sobie wmawiają. Czym mogą różnić się kable, które są niemal identyczne w konstrukcji, a wszystkie możliwością przenoszenia sygnału przekraczają potrzeby standardu?

@Mark75X

@Mark75X

Edytowane przez Gargan
To nie jest wątek o kablach.
Otóż to. Tych co przyszli tu na forum, by nie słyszeć kabli nie przekona się. Aczkolwiek gdy człowiek trafi z kablami pod swój gust, trafi w swoje potrzeby, to zgodnie z tytułem wątku, jest zadowolony ze swojego sprzętu audio. Przerzuciłem trochę głośnikowych, trochę IC i od 3 lat mam swój zestaw tych kabli i nie swędzi mnie już nic. Trochę uzupełniam jedynie w kwestii zasilających tam gdzie była taka potrzeba, bo coś tam przybyło z fabrycznym badziewiem, tudzież jakieś tematy DIY trzeba godnie zasilić i tyle. A przepraszam, w wakacje kupiłem sobie inny IC do cedeka, ale używkę Qed więc majątku nie wydałem. Krótko, w kwestii kabli, ich poszukiwania i audio nerwica odeszły u mnie na dalszy plan. Nie mówię że do emerytury będę miał obecne okablowanie, ale nie narzekam i mam inne obszary audio do doinwestowania.
4 minuty temu, Wito76 napisał:

Aczkolwiek gdy człowiek trafi z kablami pod swój gust, trafi w swoje potrzeby, to zgodnie z tytułem wątku, jest zadowolony ze swojego sprzętu audio.

Otóż to. Na ten moment temat z kablami zakończony i jestem bardzo zadowolony, bo zrobiło się dużo jaśniej, ostrzej i przestrzenniej.

37 minut temu, Gargan napisał:

@szymon1977 z kabli też można być zadowolonym 😀

Owszem: kilka godzin wiercenia wiertarą i nie widać ani 1cm.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Tych co przyszli tu na forum, by nie słyszeć kabli nie przekona się.

Co to za zdanie? Po pierwsze - na forum nie da się przyjść. Po drugie nie przychodzi się gdzieś by czegoś nie robić. Po trzecie kabli nie da się usłyszeć, chyba że zacznie się nimi wywijać mańce nad głową.

Zero logiki.

Odrobinę zabawnych bzdurek można tu przeczytać, szczególnie w wykonaniu jednej osoby. Marginalizowanie roli sprzętu w przypadku tego hobby nie ma sensownego uzasadnienia. 

1 minutę temu, maczuga napisał:

Odrobinę zabawnych bzdurek można tu przeczytać, szczególnie w wykonaniu jednej osoby. Marginalizowanie roli sprzętu w przypadku tego hobby nie ma sensownego uzasadnienia. 

Ale jakiego hobby? Jeśli hobby jest muzyka, to hi-fi można uznać za rzecz... nie marginalną, ale drugorzędną. Dla mnie ważniejsza jest dobra płyta od dobrego hi-fi. A dobre hi-fi bez dobrej płyty to taka ciekawostka, która już mnie nie ciekawi.

5 minut temu, maczuga napisał:

w wykonaniu jednej osoby.

Nie bój się napisać nick-a.

• Redaktorzy
2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale jakiego hobby? Jeśli hobby jest muzyka, to hi-fi można uznać za rzecz... nie marginalną, ale drugorzędną. Dla mnie ważniejsza jest dobra płyta od dobrego hi-fi. A dobre hi-fi bez dobrej płyty to taka ciekawostka, która już mnie nie ciekawi.

Szymon, to co w takim razie robisz na tym forum? Kupę życia tu spędzasz.

Sprzęt musi być!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 minutę temu, kangie napisał:

Szymon, to co w takim razie robisz na tym forum?

Uczę się na cudzych błędach.

• Redaktorzy
2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nic nie uczy tak skutecznie jak własny błąd. Dostajesz w ryj, padasz, podnosisz się i idziesz dalej. 

Co Ci daje patrzenie na kolegę, który dostaje w ryj i nie wstaje?

😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

51 minut temu, szymon1977 napisał:

Dla mnie ważniejsza jest dobra płyta od dobrego hi-fi. A dobre hi-fi bez dobrej płyty to taka ciekawostka, która już mnie nie ciekawi.

Mnie też przestanie ciekawić dobre hi-fi, ale dopiero wtedy, kiedy już będę przygłuchy. Dobra muzyka w dobrej realizacji na beleczym mnie nie przekonuje. 

42 minuty temu, bum1234 napisał:

Zero logiki.

Nie oceniaj ludzi w ten sposób. Takie podejście nie wystawia niestety najlepszego świadectwa kulturze osobistej, a i deprecjonuje spojrzenie, nie poparte tu żadną twardą argumentacją techniczną. To po pierwsze.

45 minut temu, bum1234 napisał:

kabli nie da się usłyszeć, chyba że zacznie się nimi wywijać mańce nad głową.

Po drugie, myślę, że prawda leży gdzieś po środku, bo w tym temacie nic nie jest czarne, a co najwyżej szare, jeśli nie czarno-białe. Gdyby było tak jak piszesz, nie mielibyśmy nie tylko szerokiego, ale żadnego zróżnicowania ofert. Tymczasem dywersyfikacja jakościowo-cenowa jest olbrzymia. Tutaj z pewnością nic nie jest proste. Mnie ten temat bardzo ciekawi i sporo o nim czytam. Mamy ewidentnie bardzo duże rozbieżności tak w zakresie samej konstrukcji wtyków i wiązek (przekroje, geometria budowy, ilość wiązek, rodzaje i ilości izolacji, ekranowania), jak ich technologii (rodzaj materiału, dodatki innych pobocznych, zastosowanie równoległe lub alternatywne określonych stopów, niuanse wykończeń galwanicznych itd). Tak jak ktoś tu już wcześniej słusznie zauważył, największe różnice zaobserwujemy, jeśli zastąpimy kabel od starej nocnej lampki dziadka, choćby podstawowym wtykiem audio RCA. Skrajnie różne pod względem swej budowy i technologii wykonania kable mogą jednak przynieść określone, wymiernie słyszalne różnice, zwłaszcza w przypadku zestawów wyższej klasy. Ja tak to oceniam. Nie mam większych doświadczeń w tej materii, ale ok. 5, 6 różnych RCA i Coax "przerobiłem" i tak jak pisałem wyżej, w pewnych przypadkach ewent. różnice znalazły się poza zakresem detekcji, w innych były już jednoznacznie wyczuwalne (a oceniałem tylko przewody w przedziale cenowym do 1 k). Kabli nie słyszymy, ale słyszymy przekazywany przez nie sygnał, którego jakość transmisji z pewnością nie jest czynnikiem pozostającym bez znaczenia w tematyce audio.

14 minut temu, Wito76 napisał:

Są osoby, które zawsze chcą być pod prąd

Wiesz, jeśli tylko się da, należy stosować po prostu izolację, z założenia dużo solidniejszą niż w kablach, gdyż jako jednostki racjonalne, a przede wszystkim zrównoważone emocjonalnie, powinniśmy generalnie dążyć do stanu normalności, w tym w relacjach interpersonalnych. Od dobrej komunikacji tak naprawdę wszystko się zaczyna. Na szczęście w realu takie osoby to rzadkość. Przez lata zaledwie kilka takich "napatoczyło" się w pracy. Twardą argumentacją po 1, max. 2 takich akcjach, zostały trwale postawione do pionu. To jest nieudolne leczenie jakichś kompleksów lub frustracji i to widać od razu. Cóż...., należy to leczyć, a dopiero potem do ludzi.

6 minut temu, bum1234 napisał:

i niewyczuwalny słuchem.

Czasem tak, czasem nie.

7 minut temu, bum1234 napisał:

Ale pofantazjować można

Czasem tak, czasem nie. Ja doskonale wiem co słyszę, a czego nie i uwierz mi, że mój słuch jest bardziej wymiernym narzędziem oceny niż "argumentacja" jaką tu przytaczasz.

4 minuty temu, bum1234 napisał:

Poczytaj sobie trochę wypowiedzi pana Wita, a łatwo zorientujesz się z kim masz do czynienia.

Czytałem bardzo dużo. Same jednoznacznie pozytywne wrażenia. Przede wszystkim sporo pokory przed tematyką pozostawiającą choćby cień wątpliwości w ocenie, i wiele rzeczowości w kwestiach w jakich prezentuje bardziej jednoznaczne stanowisko. Aha...., bynajmniej nie jestem jego adwokatem, a jedynie zwykłym userem, kolegą z forum. 

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ehhh, i kolejny wątek strolowany kablofilią, a taki był fajny.

Nie Szymon. To jedynie próby odbierania ludziom prawa do wyrażania swojego zadowolenia ze sprzętu, m.in. poprzez użycie określonego okablowania i walka z takim podejściem. Jeśli Ty chcesz tworzyć upgrade poprzez downgrade systemu, to choć brzmi to nieco przewrotnie, nic mi do tego, niczego nie oceniam, nie mówiąc o kwestionowaniu. Nawet jeśli znałbym szczegóły tego rozwiązania i się z czymkolwiek nie zgadzał, to uznałbym że Twoje zadowolenie jest w tym wszystkim najważniejsze. Tylko tyle i aż tyle. 3m się.

1 godzinę temu, kangie napisał:

Szymon, to co w takim razie robisz na tym forum? Kupę życia tu spędzasz.

Sprzęt musi być!

W realu sie nudzi... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 minuty temu, Mark75X napisał:

Jeśli Ty chcesz tworzyć upgrade poprzez downgrade systemu

Nikomu nie wmawiam, że inne podejście nie ma sensu.

41 minut temu, Wito76 napisał:

Akurat w tym konkretnym przypadku, czyli Bum1234 jest to zaburzenie tzw kontrianizm

Ja bym podciagnal go jeszcze pod "Osobowość histrioniczną". 

33 minuty temu, bum1234 napisał:

Ale pofantazjować można i na tym opiera się cały "przemysł" audiokabli, wykorzystujący ludzką naiwność i brak wiedzy.

A ty masz misje zeby psuć im biznes? 🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Ja bym podciagnal go jeszcze pod "Osobowość histrioniczną". 

Aż do Wikipedii (znowu) musiałem zajrzeć 🙂

Dobra.
Panowie.
Miło się rozmawia,ale nie na temat.
To cenne posty,warto je umieścic w odpowiednich wątkach.
Przemyślenia,doświadczenia,sugestie,propozycje-jak najbardziej-ale gdzie indziej.

Piszmy proszę o swoim sprzęcie,z którego jestesmy zadowoloeni,o sprzęcie który mamy/mielismy,bez wdawania sie w spekulacje,dyskusje-jest od tego naprawdę dużo wątków.

Koniec miłego offtopu!
Bo wyczyszczę wątek.
😛

Czy ktoś chce się wypowiedzieć w wątku:
"Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu audio-aspekty filozoficzne/warianty poznawcze/możliwości percepcji"?

Zapraszam:

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Dobra.
Panowie.
Miło się rozmawia,ale nie na temat.
To cenne posty,warto je umieścic w odpowiednich wątkach.
Przemyślenia,doświadczenia,sugestie,propozycje-jak najbardziej-ale gdzie indziej.

Piszmy proszę o swoim sprzęcie,z którego jestesmy zadowoloeni,o sprzęcie który mamy/mielismy,bez wdawania sie w spekulacje,dyskusje-jest od tego naprawdę dużo wątków.

Koniec miłego offtopu!
Bo wyczyszczę wątek.
😛

Czy ktoś chce się wypowiedzieć w wątku:
"Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu audio-aspekty filozoficzne/warianty poznawcze/możliwości percepcji"?

Zapraszam:

Podkręciłem bas na subwooferze i jestem zadowolony 🙂

Teraz, paww napisał:

Podkręciłem bas na subwooferze i jestem zadowolony 🙂

No.
I takie posty lubimy.
Ale szczere,bez szydery🙂

Choć dzień bez szydery to dzień stracony.

Teraz, Mark75X napisał:

Zgłoszone jako irracjonalne, zaburzone zachowania prowokacyjne, a więc de facto socjopatyczne. Dyskusja skończona.

proszę bez kłótni.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

I takie posty lubimy.
Ale szczere,bez szydery🙂

Naprawdę tak zrobiłem godzinę temu bo mi czegoś brakowało, piszę szczerze.

Edytowane przez paww

Wyjasnię założenie:

To wątek,który ma łaczyć.
WSZYSTKICH.
W radości,która odczuwaja,posiadając sprzęt,z którego są zadowoleni,i który im umozliwia takie słuchanie muzyki,które powoduje radość.

Schemat:
1,Pan A pisze:
"Jestem zadowolony z tego i z tego"

Pan B pisze
"ja jestem zdowolony z tego i z tego,bo..."

Bez polemik,wnikania,dyskusji,podważania,spekulacji,przytyków,że ktoś ma za taniego albo,że nie słyszy,albo cos tam.

Chciałbym,aby zasada "Divide et Impera" w tym wątku nie obowiązywała.

W tym wątku dzielimy sie radością.
MOżna to lubic,nie krytykujmy.
Od tego sa inne wątki,w których są wojenki.

Tworzymy jedną,wspólną,poprzez swoja pasję-nację!
Siedzimy tu w sobotę,piszemy,i chciałbym,aby na tym wątku były same pozytywy!.

Pokażmy,jak się można cieszyć z czegoś,z czego sobie sprawy nie zdaje jakies 99% ludzi.

Ze SŁUCHANIA ULUBIONEJ MUZYKI NA SPRZĘCIE-Z KTÓREGO JESTEŚMY ZADOWOLENI.

Proszę!

Ja zacznę od nowa:

Jestem bardzo zadowolony z mojego gramofonu.
Nie był drogi-lecz przeniósł mnie w świat młodości,dzieciństwa,słuchania pierwszych w ogóle nagrań,płyt....
I nie jest dla mnie istotna jakość,lecz ten czar,ta magia,która wydazyła sie po raz drugi od niepamietam ilu lat!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20250128_163449.jpg-800x600.thumb.jpg.13e327d94e50efd79ef8c90e723346c2.jpgIMG_20250129_135004.jpg-400x300.jpg.e80f164bc90f594e3fff24bc5ab64224.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem zadowolony z moich wszystkich zabawek audio z okablowaniem wlacznie, a ostatnio ze sufitu w dyfuzorach Artnovion Myron E. 

BAJKA... 

2 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Jestem zadowolony z moich wszystkich zabawek audio z okablowaniem wlacznie, a ostatnio ze sufitu w dyfuzorach Artnovion Myron E. 

BAJKA... 

Dziękuję za post.

Warto tez oddac głos w ankiecie!

• Pokaż nowe odpowiedzi