Skocz do zawartości
IGNORED

Rel t9x Wzbudza kolumny podczas wyłączenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, co masz dokładnie na myśli mówiąc, że wzbudza kolumny? 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Po dwóch, trzech sekundach od wyłączenia systemu kolumny zachowują się jakby dostały impuls elektryczny. 

Membrama głośnika pracuje i kolumny wydają,, dziwny '' dźwięk. 

Może to być wina końcówki? 

Z Mastersound'em nie było takich przypadków. 

Coś jest nie tak z tym połączeniem SpeakOn. Ja mam głośne pyknięcie podczas załączenia, wyłączenia a nawet podczas przerwy między utworami z Tidal i Spotify. Posiadam Rel T5x i wzmacniacz Cabasse abyss.

@Q21 Macie w ofercie Rel T5x i Cabasse Abyss. Mieliście okazję spiąć razem klocki przez SpeakOn ?

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

Wzmacniacze cyfrowe mogą tak mieć. Aczkolwiek abyss ma zasilanie w klasie D ale chyba cyfrowy nie jest 

38 minut temu, Kamilus napisał:

Po dwóch, trzech sekundach od wyłączenia systemu kolumny zachowują się jakby dostały impuls elektryczny. 

Może to być wina końcówki? 

Z Mastersound'em nie było takich przypadków. 

Czyli sub gasi się później i podaje impuls. Masz pewnie gdzieś jakieś przebicie. System jest uziemiony? 

Czy wzmacniacz ma terminale AB? Chodź to za wiele nie zmieni pewnie.

Zmieniłeś wzmacniacz?

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zmieniłeś wzmacniacz?

Mam dwa. 

Mastersound i primare a 32. 

Z Mastersound'em i na innych kolumnach (93 db skuteczności) tego problemu nie ma.... 

A jak podłącze go do primare z Usher'ami Dancer mini one to dzieją się takie cyrki. 

U mnie "pracuje" podłączony speakon-em do wzmaka T9i i takiego objawu u siebie nie zaobserwowałem.

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

8 godzin temu, rd79 napisał:

@Q21 Macie w ofercie Rel T5x i Cabasse Abyss. Mieliście okazję spiąć razem klocki przez SpeakOn ?

Osobiście nie miałem okazji, a już reszta chłopaków jest po pracy, więc dopiero jutro mogę podpytać. Ogółem spotkałem się z tym wcześniej w innym połączeniu, ale nie powinno to być niebezpieczne, ani dla kolumn, ani dla suba, ani dla elektroniki. 

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przeczytaj mój wątek. Czy Ci to pomoże? Nie wiem. Ale na dwóch stronach masz opisane dwa problemy z trybem stand-by mojego sub-a B&W wraz z rozwiązaniami. A może natchnie Cię do poszukiwań.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

22 godziny temu, Kamilus napisał:

Mam dwa. 

Mastersound i primare a 32. 

Z Mastersound'em i na innych kolumnach (93 db skuteczności) tego problemu nie ma.... 

A jak podłącze go do primare z Usher'ami Dancer mini one to dzieją się takie cyrki. 

Czyli wina w takim razie nie leży po stronie subwoofera a po stronie pozostałej elektroniki. Prawdopodobnie jest gdzieś ten dla masy która powoduje tego typu zakłócenia przy wyłączaniu się subwoofera. Problem zapewne nie wystąpi gdybyś wyłączył ręcznie subwoofer przed wzmacniaczem. 

Ale rozumiem że to też nie o to chodzi

33 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli wina w takim razie nie leży po stronie subwoofera a po stronie pozostałej elektroniki. Prawdopodobnie jest gdzieś ten dla masy która powoduje tego typu zakłócenia przy wyłączaniu się subwoofera. Problem zapewne nie wystąpi gdybyś wyłączył ręcznie subwoofer przed wzmacniaczem. 

U mnie kiedyś tak było, ale powodem nie był subwoofer, a kabel antenowy FM.Po prostu odłączyłem go od tunera i problem sam się rozwiązał.

Miałem w puszce wzmacniacz i zasilacz do gniazda. Wystarczyło to odłączyć i było już wszystko dobrze. 

Może być, że jakiś kabel jest słabej jakości i sieje zakłócenia. Musiałbyś wszystko po kolei sprawdzać. Powodzenia!

3 minuty temu, Bukaj napisał:

U mnie kiedyś tak było, ale powodem nie był subwoofer, a kabel antenowy FM.Po prostu odłączyłem go od tunera i problem sam się rozwiązał.

Miałem w puszce wzmacniacz i zasilacz do gniazda. Wystarczyło to odłączyć i było już wszystko dobrze. 

Może być, że jakiś kabel jest słabej jakości i sieje zakłócenia. Musiałbyś wszystko po kolei sprawdzać. Powodzenia!

Tutaj ewidentnie problemem nie jest subwoofer bo widać że na innym sprzęcie jest po prostu okej. 

Kabel antenowy też bym obstawiał w pierwszej kolejności ale oba te wzmacniacze nie mają tego złącza

W dniu 28.08.2024 o 10:11, Piotr Sonido napisał:

W dniu 28.08.2024 o 10:11, Piotr Sonido napisał:

Nie jestem pewien, ale chyba tak też próbowałem. 

Sprawdzę jeszcze raz w czwartek. 

W dniu 27.08.2024 o 09:16, Kamilus napisał:

Ale ten dźwięk jest nieustannie, czy trwa powiedzmy sekundę i cichnie?

6 godzin temu, Kamilus napisał:

Nie jestem pewien, ale chyba tak też próbowałem. 

Sprawdzę jeszcze raz w czwartek. 

Obstawiam że to musi zadziałać 

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ale ten dźwięk jest nieustannie, czy trwa powiedzmy sekundę i cichnie?

Sekundę, może dwie. 

Ale przyznam że stresuje mnie 😉

Przeczytaj moj wątek - czy ci to pomoże? Nie wiem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, Kamilus napisał:

Sekundę, może dwie. 

Ale przyznam że stresuje mnie 😉

No czyli wygląda że idzie impuls przy gaszeniu i tyle.