Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jak już niektórzy z Was wiedzą jestem szczęśliwym posiadaczem w/w kolumn które współpracują z Yamahą RN-602. I tak się rozglądam za następcą.

Pierwszy strzał to: Lyngdorf TDAI-1120 - ceny używek ok. 6,5kPLN(zalety cyfrowa korekcja, no i streamer w komplecie). Drugi - Unison Unico Primo 5kPLN za nówkę(ponoć dobry bas). 3 był pod uwagę brany Exposure 1010, ale ponoć bas słaby(może się mylę?). 4 strzał Vincent 237mk(ale za drogi). I tak się rozglądam powoli, może Wy mnie na coś nakierujecie? Z góry dzięki za pomoc.

Audiolab 9000A, Hegel H120, Electrocompaniet ECI-5, Rotel RA-1572 Mk2, Arcam SA30

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Nie wiem czy lyngdorf nie będzie dla nich zbyt detaliczny 

Arcam sa30, Roksan Caspian M2, electrocompaniet, wspomniany unison, denon pma 2500, 1700ne albo starszy 2020ae. 

Cześć 🙂 Wszystko zależy od tego, czego szukasz. Osobiście do MA Silver 100 rozważałbym nieco cieplejsze wzmacniacze, z łagodniejszą górą. Z nówek na pewno warto sprawdzić Audiolaba 7000A, Denona PMA-1700NE, Unison Unico Primo, może Fezz Torus 5060. Z opcji bez DACa sprawdziłbym Musical Fidelity A1, który jest nieco powyżej budżetu, ale to bardzo przyszłościowa opcja moim zdaniem, dobrze się zgrywa ze sporo droższymi kolumnami, a także Fezz Audio Silver Luna EVO 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 😉 PS na stronach produktów znajdziesz linki do filmów na YT 🙂 Tam omawiamy sporo opcji, tutaj dodatkowo dorzucę ten:

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sprawdzić warto, ale moim zdaniem to gorsze granie niż w/w modele wzmacniaczy. Niemniej, do Silverów pasuje sygnaturą 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Xindak pa-m, Integra lub końcówka. Muzykalnie nieco ciepło, gęsto, świetny bas i dynamika 

Edytowane przez 1siedem

To jeszcze jeden typ. Sama końcówka - NuPrime STA-9. Pre będzie jakiejś innej firmy(mam kaseciaka).

Używany ARCAM SA30. DIRAC na pokładzie poprawi Ci znacząco brzmienie. W cenie wzmacniacza 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 27.08.2024 o 10:29, $A$F napisał:

Cześć!

Jak już niektórzy z Was wiedzą jestem szczęśliwym posiadaczem w/w kolumn które współpracują z Yamahą RN-602. I tak się rozglądam za następcą.

Pierwszy strzał to: Lyngdorf TDAI-1120 - ceny używek ok. 6,5kPLN(zalety cyfrowa korekcja, no i streamer w komplecie). Drugi - Unison Unico Primo 5kPLN za nówkę(ponoć dobry bas). 3 był pod uwagę brany Exposure 1010, ale ponoć bas słaby(może się mylę?). 4 strzał Vincent 237mk(ale za drogi). I tak się rozglądam powoli, może Wy mnie na coś nakierujecie? Z góry dzięki za pomoc.

A weź lepiej powiedz, jak Ci gra z tą Yamahą, bo niektórzy to chyba wymieniają w postach wszystkie wzmacniacze, które znają. Wiele z nich według mnie nie pasuje do Silver. ...ale są gusta i akustyki i gatunki muzyki i słuchy ucięte. Elo elo 6660

Edytowane przez J4Z

.

Pewnie że warto akurat model ma900 to model brzmiący dość ciepło więc pasuje sygnaturą do tych kolumn. 

Co prawda to konstrukcja tańsza od zakładanego budżetu i przez to nieporównywalna do wymienionych tutaj wcześniej wzmacniaczy ale wybór też całkiem ciekawy. 

Należy wspomnieć że jako nowe urządzenia faktycznie wzmacniacze czy też produkty magnata na polskim rynku są wyceniane wyjątkowo dobrze

1 godzinę temu, J4Z napisał:

A weź lepiej powiedz, jak Ci gra z tą Yamahą, bo niektórzy to chyba wymieniają w postach wszystkie wzmacniacze, które znają. Wiele z nich według mnie nie pasuje do Silver. ...ale są gusta i akustyki i gatunki muzyki i słuchy ucięte. Elo elo 6660

Dobrze, ale za jasno(to nawet nie tyle jasno, co za dużo detalu na górze w/g mnie to powoduje że w wielu utworach skupiam się na talerzach, a nie gitarach np. ostatnio Acid Drinkers i ich płyta "Are You Rebel?"). Im głośniej tym mniej ten efekt występuje. Bas ok. Ale trochę brakuje kopa. No i najlepsze, kuzyn(muzyk zawodowy) przyjechał po moje Bowersy(CDM1SE), posłuchał nowych i stwierdził że "dobrze gadają". Dzwoni na drugi dzień i mówi że te Bowersy grają lepiej od tych MA. O_o. Fakt bowersy miały jedną cechę która w tych kolumnach jest słaba - potrafiły zniknąć. Ale mi MA pasują ich bas, rozdzielczość, no i przy cichym słuchaniu bas jest. Nie gra źle ten zestaw, ale czuć że mogło by być lepiej.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Pewnie że warto akurat model ma900 to model brzmiący dość ciepło więc pasuje sygnaturą do tych kolumn. 

Co prawda to konstrukcja tańsza od zakładanego budżetu i przez to nieporównywalna do wymienionych tutaj wcześniej wzmacniaczy ale wybór też całkiem ciekawy. 

Należy wspomnieć że jako nowe urządzenia faktycznie wzmacniacze czy też produkty magnata na polskim rynku są wyceniane wyjątkowo dobrze

No i ma wyjście rec out. Z tych wszystkich najbardziej podoba mi się Unisono(z wyglądu), ale Magnat ponoć ma kopa. Może muszę go posłuchać, jednego i drugiego. No jeszcze ten nieszczęsny Arcam bez pętli magnetofonowej, ale z dirac'kiem. Z tym że to już naciągany budżet i to za używkę.

Słuchałeś u siebie jakiejś hybrydy? Jeśli nie, polecam spróbować. Inny świat, inni ludzie, nie każdy lubi, ja kocham. Z Silver powinna być synergia. 

Arcam imo nie do Silver, co kto lubi. 

.

26 minut temu, J4Z napisał:

Arcam imo nie do Silver, co kto lubi. 

DIRAC poprawi wszystko 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, J4Z napisał:

Niestety, tak łatwo nie ma. 

Bo trzeba trochę pokombinować 😉 

DIRAC to nie wszystko, sam wzmacniacz też ma znaczenie. Jak się nie podoba charakter SA30 to niestety softem tego nie uratujesz. 🙂

Dorzucę swoje trzy grosze jako "team Magnat". Swego czasu robiliśmy ze znajomym testy w jego zaadaptowanym i ogarniętym akustycznie garażu. Zrobiliśmy wszystkie możliwie kombinacje naszych sprzętów: Magnat MCD1 (kombajn), Rotel dzielony z (nie pamiętam, które pre, ani która końcówka, ale z tych nowych, na niebiesko świecących), Cambridge Audio Aeromax 6, Monitor Audio Silver 300 6g. I wyszło na to, że mój hybrydowy kombajn z kolegi Silverami to było to. Było ciepło i mięsiście, gęsto od strony zasilania i bardzo przejrzysto, klarownie i niesamowicie szybko od strony kolumn.

Także Magnata warto rozważyć, moim skromnym zdaniem.

3 godziny temu, ferszcik napisał:

DIRAC to nie wszystko, sam wzmacniacz też ma znaczenie. Jak się nie podoba charakter SA30 to niestety softem tego nie uratujesz. 🙂

Można się zdziwić ... 😉 Bawiłeś się krzywą jaką wygenerował DIRAC ? 

W dniu 27.08.2024 o 10:29, $A$F napisał:

Cześć!

Jaka muzyka?

W dniu 30.08.2024 o 01:21, quatross napisał:

Jaka muzyka?

Rock, metal, elektroniczna / techno, trochę rapu, techno jazzu jak i czasami klasyczna się trafi.

4 godziny temu, $A$F napisał:

Rock, metal, elektroniczna / techno, trochę rapu, techno jazzu jak i czasami klasyczna się trafi.

Lyngdorfa

kup!

W dniu 29.08.2024 o 13:22, $A$F napisał:

No i ma wyjście rec out. Z tych wszystkich najbardziej podoba mi się Unisono(z wyglądu), ale Magnat ponoć ma kopa. Może muszę go posłuchać, jednego i drugiego. No jeszcze ten nieszczęsny Arcam bez pętli magnetofonowej, ale z dirac'kiem. Z tym że to już naciągany budżet i to za używkę.

Moim zdaniem warto. Chodź sa30 to pewnie używany tylko do dostania więc trzeba by się dogadać że sprzedającym na jakąś kaucję czy coś. 

Ale warto odsłuchać oba.

Zgadzam się że sama kalibracja nie rozwiąże 100 procent problemu jeśli takowy istnieje. Ale moim zdaniem Arcam dobrze się łączyć z tymi kolumnami. Takie jest moje zdanie. 20 tka też fajnie brzmi a nie ma Diraca. 

Tego by można było odsłuchać e salonie i zobaczyć czy to w ogóle charakter w który isc

Arcam ciut jasny jak na moje gusta pod Silvery, ale ja lubię gęstsze i ciemniejsze granie 😉 Warto sprawdzić jeśli dorwiesz SA30 w dobrej cenie. 

• 2 miesiące później...

Sorry że jeszcze truję Wam głowę. Ale wpadły mi w oko MF A 300(4500PLN) / A 308(5600PLN) . Mają one opcję tape monitor pod które mógłbym podłączyć DDRC-24 i tak bym rozwiązał problem DIRAC. A ponoć brzmieniowo ok.