Skocz do zawartości
IGNORED

Kakao


Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, jarrro napisał:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Musisz się dopytać o właściwy gatunek

Dziękuję, ale ja tych wszystkich sprzedawców już znalazłem w necie.
Oni są najbardziej wiarygodni i można im zaufać? Kupowałeś od nich?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6339747
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem takie:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobno z Wenezueli.

 

Zrzutekranu2024-09-05113539.thumb.png.77a7f06e946cdd69868f96c69b549e6b.png

W tygodniu przetestuję i napiszę o tym.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6343122
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem surowe ziarna kakao w 1 kg opakowaniu za niecałe 90 PLN.
Kakao pochodzi z Wenezueli i wygląda tak jak na zdjęciach poniżej.

Spróbowałem przed prażeniem i okazuje się, że są bardzo smaczne. Wyraźna nuta kakaowa z delikatną tylko goryczką. Nie są cierpkie, czy kwaśne. Nadają się bezpośrednio do spożycia razem ze skórką (łupinką). Można chrupać - są dość twarde.

Teraz sprawdzę jak one smakują i jaką mają konsystencję po uprażeniu w piekarniku z termoobiegiem. Temperatura ok. 150 st., czas - 20-30 minut.
Po upływie 20 minut wyjmę 1/3, po upływie 25 minut kolejną porcję 1/3 i resztę po upływie 30 minut. W ten sposób będę wiedział ile czasu potrzeba na optymalne uprażenie i jak zmienia się smak. Być może trzeba będzie prażyć jeszcze nieco dłużej...zobaczymy.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kakao2.jpg

kakao3.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez soundchaser
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6344510
Udostępnij na innych stronach

[mention=24565]soundchaser[/mention]
Ziarna ładnie wyglądają. Reszta jest kwestią osobistych preferencji. Mniej uprażone smakują bardziej kwaśno, mocniej mają posmak niczym dobrze zrumienionej skórki od chleba świeżego.
Od razu po wyjęciu z piekarnika na próbuj, muszą one ostygnąć, wtedy stają się chrupkie.
To tak jak z orzechami, włoskie z Biedronki smakują jak guma, inaczej smakują zrywane z polskiego drzewa, a jak je uprażyć, to jest niebo w gębie.
Zostaw na 30 minut całą porcję, tylko do słoika ok 200 ml. Nie praż całości! Całość do słoika innego, jak zjesz upieczoną porcję, to robisz następną.
Ostatnio zapomniałem nastawić timer, i siedziały ziarna długo w piekarniku, ale smak stał się boski. Zresztą rób jak chcesz, co mnie to obchodzi. Smacznego



Ale ale... W Wenezueli mogą uprawiać różne gatunki. Skąd wiesz, że to będzie gatunek Tumaco?
Zresztą smak to kwestia subiektywna

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6344557
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, jarrro napisał:

Nie praż całości!

Oczywiście, że nie. Zamierzam uprażyć dosłownie z 15 ziaren stosując te czasy, które podałem. Nie chcę więcej bo może tak być, że bardziej będzie mi pasował smak tych surowych, więc po co marnować więcej...
A w ogóle to się zastanawiam czy one już nie są uprażone, bo skąd taki smak inny niż Ty pisałeś, czy ja czytałem o surowych ziarnach? One smakują naprawdę dobrze, a spodziewałem się jakiegoś koszmarnego, po którym będę chciał je jak najszybciej wypluć. 😉

Widzisz zdjęcia - czy tak wyglądają ziarna surowe, nieuprażone?

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6344567
Udostępnij na innych stronach

Uprażyłem ziarna jak pisałem wcześniej, tylko zmieniłem odrobinę czas prażenia na 20 - 28 - 35 minut.

Moim zdaniem optymalny czas to góra 20 minut. Ziarna są wtedy bardziej kruche, smakują bardziej kakaowo, znika minimalna kwaskowa nuta charakterystyczna dla ziarna surowego i przede wszystkim skórka staje się chrupiąca (surowa jest miękka, ale zjadliwa). Po 28 i 35 minutach ziarna są jeszcze bardziej kruche, ale wyczuwam lekką spaleniznę...jakby troszkę były zwęglone.
Nie ma sensu tych wenezuelskich ziaren prażyć dłużej niż te 20 minut, a być może wystarczy nawet 15. Ja pozostanę przy ziarnach surowych, albo spróbuję jeszcze uprażyć je przez 10 i 15 minut. Wtedy zdecyduję, które najbardziej mi będą odpowiadać.

 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6347804
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny temat. Gratuluję pomysłu 👍. Ja sporadycznie sięgam po kakao, natomiast od lat jestem wielkim smakoszem czekolad do picia. Oczywiście nie tych z marketów, bo prawdziwą, a szczególnie dobrej klasy czekoladę rzadko tam możma ujrzeć. Dotychczas testowałem kilkadziesiąt rodzajów typu blend, pure origin lub virgin bean jak kto woli, w postaci proszku, miału lub dropsów. Próbowałem różne, ale jednak najbardziej preferuję ciemne, o zawartości kakao od 50%. Większość z nich to wyroby kilku najbardziej uznanych na świecie marek, tj. Barry, Callebaut, czy Van Houten. Mam jeden, mój ulubiony sklep, ale nie wiem czy zamieszczanie linków w tym miejscu nie byłoby postrzegane jako kryptoreklama.

Edytowane przez Mark75X
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6347909
Udostępnij na innych stronach

Wklejaj. To nie reklama, tylko informacja gdzie można kupić. Czekolada mieści się w tematyce wątku o kakao. Sam jestem zainteresowany również dobrą, pełnowartościową czekoladą. Nie wiem czy jest taka w naszych sklepach.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6347926
Udostępnij na innych stronach
27 minut temu, soundchaser napisał:

Wklejaj. To nie reklama, tylko informacja gdzie można kupić. Czekolada mieści się w tematyce wątku o kakao. Sam jestem zainteresowany również dobrą, pełnowartościową czekoladą. Nie wiem czy jest taka w naszych sklepach.

Nie, takiej w sklepach stacjonarnych nie znajdziesz, tzn. w marketach, dyskontach itp. Ta firma z Łodzi, obok sprzedaży internetowej, prowadzi też równolegle sklep stacjonarny. Poniżej lnki do ich sklepu on-line, a konkretnie do dwóch moich ulubionych czekolad. Ten pierwszy Callebauta to typowy klasyk, najbardziej popularna wersja z ich obszernej oferty.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mają oczywiście szeroki wybór różnych czekolad, kakao tych i innych marek, masło czekoladowe, także wyborne kawy, jako dodatek do oferty podstawowej.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6347961
Udostępnij na innych stronach

Prażyć surowe ziarna kakaowe czy nie - oto jest pytanie.
Głównie związane z tym czy prażenie powoduje utratę części zawartych w nim minerałów.
Poniżej ciekawy artykuł:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I drugi artykuł - zalety surowego kakao:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6349663
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że prażenie surowych ziaren kakao częściowo zabija zawarte w nim minerały i inne pozytywnie działające na organizm składniki. Zresztą to nic odkrywczego, bo każdy proces podgrzewania w tak wysokiej temperaturze nie pozostaje obojętny.
Dlatego jeśli ktoś chce spożywać kakao nie dla wartości smakowych, a dla dostarczania organizmowi maksymalnej ilości zawartej w nim minerałów i innych składników to powinien jeść ziarna surowe poddane jedynie fermentacji i wysuszeniu.
Optymalnie - rozłupać skorupę i zjadać jej zawartość, jak ten tubylec na filmie z pierwszej  strony wątku. Jednak do kakao w takiej postaci chyba nie mamy dostępu w Polsce.

Trzeci artykuł, który wszystko wyjaśnia.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6349684
Udostępnij na innych stronach
  • 5 tygodni później...

Surowe kakao jest niezdrowe, prażenie służy zabiciu bakterii i innych żyjątek szkodliwych dla człowieka. Idąc tropem Tego rozumowania, to najzdrowiej wypowiedzieć wpieprzać ziemię na surowo, wszak z prochu powstałeś i w proch się obrócisz.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6371546
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, jarrro napisał:

Surowe kakao jest niezdrowe, prażenie służy zabiciu bakterii i innych żyjątek szkodliwych dla człowieka

Wiem o tym, ale zapewniam Cię, że nic mi nie jest. Jednak na dłuższą metę codzienne chrupanie surowych ziaren jest męczące, chociażby ze względu na twardą skórkę i już mi się znudziło. Dlatego teraz chrupię lekko prażone - ok. 15 minut. Skórka jest krucha, ziarenka fajnie skrzypią pod zębami, a i smak jest lepszy - bardziej kakaowy.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6371612
Udostępnij na innych stronach

A jak odbierzesz ze skórki, to będzie jeszcze bliższe smakowo czekoladzie. Dziś wziąłem w podróż garść ziarna. Nie miałem noża, więc zjadłem ze skórką, ale potem zauważyłem, że paznokciem mogę podważyć i obrać, w potem w zębach nadkruszałem i żarłem bez skórki. Smakuje bliżej czekolady, skórka jednak oddala smakowo od czekolady.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6371787
Udostępnij na innych stronach

Dużo kakao pija się w Meksyku, ale te prekolumbijske napoje bogów nie każdemu przypadną do gustu. Najczęściej sporządzone są z kukurydzy i kakao, a do tego dodje się vinilie czy cukier. Najpopularniejsze to pozol, champurado,  chorote i wiele innych. Z rana można kupić na ulicy czy przed metrem ze słodką bułką na śniadanie. 

Kakao dodaje się też do sosów zwanych mole. Mój ulubiony sos to mole poblano i mole negro z kurczakiem. Zbliża się Dzień Zmałych najlepszy czas na wizytę w Mexico City czy Oaxaxa.  

Edytowane przez marecki marek
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6372056
Udostępnij na innych stronach
14 godzin temu, jarrro napisał:

A jak odbierzesz ze skórki, to będzie jeszcze bliższe smakowo czekoladzie. Dziś wziąłem w podróż garść ziarna. Nie miałem noża, więc zjadłem ze skórką, ale potem zauważyłem, że paznokciem mogę podważyć i obrać, w potem w zębach nadkruszałem i żarłem bez skórki. Smakuje bliżej czekolady, skórka jednak oddala smakowo od czekolady.

W skórce jest najwięcej witamin...mamusia tak mi zawsze mówiła. 😄

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6372204
Udostępnij na innych stronach
W skórce jest najwięcej witamin...mamusia tak mi zawsze mówiła.
But, I'm really not sure about potatoes skins.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6372798
Udostępnij na innych stronach
  • 2 miesiące później...

Z tematów nieco pokewnych.... .Ta pozycja obok ciemnych czekolad Callebauta i Van Houtena, jest godna najwyższych not i rekomendacji tym samym. Najlepiej smakuje przygotowana w spieniaczu do mleka, w programie dedykowanym dla czekolad, choć oczywiście można też tradycyjnie rozpuścić po prostu w gorącym mleku. Istotne by nie doprowadzić do wrzenia. Polecam wszystkim smakoszom.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6436377
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zamawiałem czekolady łamane tzw. hand-made, które wcześniej kupiłem w tej polecanej przez Ciebie hurtowni przy Pojezierskiej. Kupowałem w kilku sklepach internetowych, które posiadały te czekolady w ofercie i wszystkie te sklepy zwróciły mi pieniądze...bo ich nie było w magazynie.
To efekt drastycznych, spekulacyjnych podwyżek cen. Albo zostały wykupione wcześniej, a sprzedawcy nie zdążyli zaktualizować oferty, albo zwyczajnie sami wycofali te produkty ze sprzedaży licząc na to, że sprzedadzą drożej.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6437026
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, soundchaser napisał:

Ostatnio zamawiałem czekolady łamane tzw. hand-made, które wcześniej kupiłem w tej polecanej przez Ciebie hurtowni przy Pojezierskiej. Kupowałem w kilku sklepach internetowych, które posiadały te czekolady w ofercie i wszystkie te sklepy zwróciły mi pieniądze...bo ich nie było w magazynie.
To efekt drastycznych, spekulacyjnych podwyżek cen. Albo zostały wykupione wcześniej, a sprzedawcy nie zdążyli zaktualizować oferty, albo zwyczajnie sami wycofali te produkty ze sprzedaży licząc na to, że sprzedadzą drożej.

Nie wiem jakie dokładnie wersje łamane zamawiałeś u nich, ale jeśli chodzi o stały, szeroki wybór Van Houtena w proszku, czy BarryCallebaut w dropsach, to są cały czas bezproblemowo dostępne. Ostatnio pojawiła się nowość VH Passion, aż 84% kakao.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6437035
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Mark75X napisał:

Nie wiem jakie dokładnie wersje łamane zamawiałeś u nich

Z chilli 72%

image.png.744237bf71a99d8a6a59e73d40a5f7b3.png

Znakomita jest. Później u nich niedostępna, tak samo jak gdzie indziej.
Ostatnio nie sprawdzałem.

Proszkowe, czy drażetkowe mnie nie interesują, bo nie pijam płynnej czekolady.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6437109
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, soundchaser napisał:

nie pijam płynnej czekolady.

Czyli rekonesans dotyczy tych do bezpośredniego spożycia? 🙂 Ok, zasugerowałem się tematem "kakao", zakładając że jednak mówimy tu wyłącznie o napojach. Takich craftowych, ręcznie robionych czekolad, także z dodatkami, na pewno jest sporo w sieci. Na Allegro bez problemu dostaniesz z chili. Z innych, uznanych od lat, polecam serię francuskich, belgijskich Côte D'or, np.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6437124
Udostępnij na innych stronach
30 minut temu, Mark75X napisał:

zasugerowałem się tematem "kakao", zakładając że jednak mówimy tu wyłącznie o napojach

Nie tylko. Kakao w najlepszej postaci to ziarna.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6437147
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, soundchaser napisał:

Nie tylko. Kakao w najlepszej postaci to ziarna.

a reszta to produkty przetworzone kakaopodobne.
Maja tyle wspólnego z kakao,co Mix Sniadaniowy z masłem.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6437150
Udostępnij na innych stronach
45 minut temu, Pseudodrummer napisał:

a reszta to produkty przetworzone

Myślę, że naprawdę dobrej klasy, wyborne czekolady marek z wieloletnią tradycją, to do nich się akuratat nie zaliczają. Kakao wiadomo, produkt wyjściowy, bazowy dla produkcji czekolady, która, jeśli przygotowana wg tradycyjnej, szlachetnej receptury, jest także zdrowa i ma świetne walory smakowe.

Edytowane przez Mark75X
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/167964-kakao/page/3/#findComment-6437181
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.