Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Najnowsze* badania medyczne udowadniają, że bardzo wysokie częstotliwości dźwięku, teoretycznie niesłyszalne dla człowieka, wpływają na aktywność mózgu i odczuwanie przyjemności ze słuchania muzyki. Jest to tak zwany "efekt hipersoniczny" 🎼

Czyżby audiofile-nietoperze mieli rację? 🦇 Zachęcam do dyskusji. 

Poniżej link do raportu z badania. Na pewno będziecie ciekawi, jakiego sprzętu użyto do eksperymentu. Podpowiedź: japońskiego 😀

*OK, sprzed 24 lat to badanie. Ale ten czas minął jak mgnienie oka 😉

https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/jn.2000.83.6.3548

images_medium_9k0601047003.jpeg

Edytowane przez Gargan

@ferszcik Masz rację 🙂 Nie spojrzałem na datę 🤦 Ale artykuł zobaczyłem 2 dni temu 🤷

Teraz kolumny Sony z pasmem przenoszenia do 70kHz mają sens 😀

Oraz Tannoye.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

[mention=96593]ferszcik[/mention] Masz rację Nie spojrzałem na datę Ale artykuł zobaczyłem 2 dni temu
Teraz kolumny Sony z pasmem przenoszenia do 70kHz mają sens

A skad bierzemy te 70kHz?
17 godzin temu, Gargan napisał:

Najnowsze* badania medyczne udowadniają, że bardzo wysokie częstotliwości dźwięku, teoretycznie niesłyszalne dla człowieka, wpływają na aktywność mózgu i odczuwanie przyjemności ze słuchania muzyki. Jest to tak zwany "efekt hipersoniczny" 🎼

Czyżby audiofile-nietoperze mieli rację? 🦇 Zachęcam do dyskusji. 

Poniżej link do raportu z badania. Na pewno będziecie ciekawi, jakiego sprzętu użyto do eksperymentu. Podpowiedź: japońskiego 😀

*OK, sprzed 24 lat to badanie. Ale ten czas minął jak mgnienie oka 😉

https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/jn.2000.83.6.3548

images_medium_9k0601047003.jpeg

Od dziś słucham tylko gęstych 😆

?👈

To jest ciągle sequel 😉 dyskusji czy: 

1. CD daje pełne pasmo czy tylko do 20 kHz

2. wzmacniacz powinien jednak przenosić coś poza te 20 kHz

3. kolumnom też wystarczy te 16 czy nawet 20 kHz.

Jednak jakby połączyć razem 3 elementy spełniające te min. wymagania,

to okaże się, że pasmo całkowite takiego setu sięgnie co najwyżej 12 - 13 kHz,

a to już dość cienko, jak na oczekiwania dzisiejszego słuchacza.

Nawet słabo wyrobionego 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@audioburak 

1. Zależy co masz na myśli mówiąc pełne pasmo? CDDA to maksymalnie 22,05 kHz.

2. Dzisiejsze wzmacniacze tranzystorowe potrafią przenieść 150 kHz i więcej. Zależy od modelu. Nawet te najtańsze pociągną do 40 kHz.

3. Moje kolumny mają jakiś limiter/filtr górnoprzepustowy w zwrotnicy, bo powyżej 20 kHz nagle są ucięte. Ten sam model przetworników w droższym modelu ciągnie ponad 27 kHz z minimalnym spadkiem głośności - możliwe, że producent specjalnie wykastrował niższy model 🤷

Kolumny innych producentów często ciągną ponad 30 kHz. 

Możliwości techniczne są. Myślę, że brak nagrań z wysokimi częstotliwościami dźwięku to wina streamingu. Po co robić duże pliki, skoro można dać małe pliki (tanie w przechowywaniu) a ludzie i tak się nie zorientują? To pewnie brak ultrasonicznych częstotliwości sprawia, że CDDA gra gorzej od SACD 🤔

19 godzin temu, Gargan napisał:

@ferszcik Masz rację 🙂 Nie spojrzałem na datę 🤦 Ale artykuł zobaczyłem 2 dni temu 🤷

Teraz kolumny Sony z pasmem przenoszenia do 70kHz mają sens 😀

To się nie wzięło od czapy takie pasmo grają harmoniczne skrzypiec i jak High End to High End i kolumny 5Way

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Basu z dobrej jakości skrzypiec bo o bas tu chodzi ot taki myk lutnika S

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 1.09.2024 o 14:25, audioburak napisał:

Jednak jakby połączyć razem 3 elementy spełniające te min. wymagania,

to okaże się, że pasmo całkowite takiego setu sięgnie co najwyżej 12 - 13 kHz,

a czemu tak sie stanie ? pytam z zyczliwej ciekawosci 

Koincydencja jakby 😉 bo ktoś nie uwierzy w nietoperzy i nabędzie takie trzy elementy. Toć każdy spełnia... Najgorszy u mnie jest CD'k, a do tego wierzę też w druty, a nie tylko gacki .. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@audioburak Weź mi wyjaśnij jak kawałek drutu, spełniającego jakiekolwiek standardy OFC może się różnić od innego kawałka drutu OFC o tym samym przekroju?

A kosmiczne kable XLR to już jakaś perwersja 🫣

Screenshot_20240903-164753.png

3 minuty temu, Gargan napisał:

Weź mi wyjaśnij jak kawałek drutu, spełniającego jakiekolwiek standardy OFC może się różnić od innego kawałka drutu OFC o tym samym przekroju?

Zwyczajnie...

Każde 2 różne druty mają INNE parametry fizyko-chemiczne.

Jakie to ma znaczenie? - może mieć różne. Zależy co komu potrzeba i jak bada.

20 minut temu, Wuelem napisał:

Zwyczajnie...

Każde 2 różne druty mają INNE parametry fizyko-chemiczne.

Jakie to ma znaczenie? - może mieć różne. Zależy co komu potrzeba i jak bada.

Różnice są daleeeeeeko poza pasmem akustycznym. Audio-Batmany widocznie słyszą powyżej 100kHz 🤪

Dźwięk nie tylko odbiera się przez błonę bębenkową.

Kości np. też "słyszą", wszystko co można wprowadzić w drgania "słyszy".

2 godziny temu, Gargan napisał:

Różnice są

Zdefiniuj, jakie różnice...
Jednostki ich pomiaru są fizyko-chemiczne. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak mierzyć 🙂.

1 minutę temu, Wuelem napisał:

Jednostki ich pomiaru są fizyko-chemiczne. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak mierzyć 🙂.

Oczywiście te ułamki procenta po zerze różnicy faktycznie da się usłyszeć 🤣

4 minuty temu, Wuelem napisał:

Są np. słuchawki z kostnym przewodzeniem dźwięku 

https://www.komputronik.pl/informacje/jak-wybrac-sluchawki-z-przewodzeniem-kostnym

1 godzinę temu, Qaz12 napisał:

Jejku, nie wiedziałem, że takie są. Dzięki.

Ale jak to działa? Jest gdzieś w sieci opis?

1 godzinę temu, Gargan napisał:

ułamki procenta po zerze różnicy

Lubisz wymyślać. Podaj źródło, skąd ułamki procenta itd.
Ludzi ze słuchem absolutnym też nie ma. Nie potrafią odróżniać od siebie dźwięków nieodróżnialnych dla innych...

5 minut temu, Wuelem napisał:

Ludzi ze słuchem absolutnym też nie ma. Nie potrafią odróżniać od siebie dźwięków nieodróżnialnych dla innych...

Ton Składowy robił eksperymenty kabelkowe. Naprawdę trzeba się postarać, żeby była jakąkolwiek różnica i to w takich pasmach, które nie mają znaczenia.

Ciekawy koleś, w sumie potwierdza wszystko co komentuje z uwagą taką, że nie rozumie przeprowadzonych testów.

To może trzeba udać się do szkoły...? 🙂

Do tego sam na koniec wkleja tabelę, która tłumaczy podejście autorów pomiarów. Że za bogów się nie uważają.

Fajne paczki Yamahy, mają tyle lat co on, pewnie kupił sobie na 1. urodziny 🙂

18 godzin temu, Wuelem napisał:

Ciekawy koleś, w sumie potwierdza wszystko co komentuje z uwagą taką, że nie rozumie przeprowadzonych testów.

To może trzeba udać się do szkoły...? 🙂

Do tego sam na koniec wkleja tabelę, która tłumaczy podejście autorów pomiarów. Że za bogów się nie uważają.

Fajne paczki Yamahy, mają tyle lat co on, pewnie kupił sobie na 1. urodziny 🙂

Widzę,że temat Cie poruszył do żywego.
Coś merytorycznie ?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

19 godzin temu, Wuelem napisał:

Dziala to prosto i bezbolesnie poza kanałami uszu. Nie ma takiej jakosci jak zwykle ale nie degraduja tak sluchu . Znajomy ma i uzywa w pracy , mozesz sluchac muzy , gadac przez telefon i jeszcze slyszec wszystko dookola.

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Coś merytorycznie ?

Krytykuje w filmie "ślepy test", a jest przeprowadzony najwłaściwiej, jak to możliwe.
Kolega przepiął, wywiadowany nie wie który "gra" i rozmawiają...

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Widzę,że temat Cie poruszył do żywego.

Napisz to temu, kto cały film na YouTube nagrał.
Kliknąłem, bo kto inny polecił. Tak wypadało, jak się rozmawia w temacie.

A ty po co tu wpadłeś? Czepnąć się czegoś jak nietoperz? Zoofile forum obok...

• 2 tygodnie później...

To już wiem dlaczego mi się tak podoba dźwięk ze wstęgi z Fountek neocd3.0 🙂 ma pasmo do 40 kHz 😁

A dźwięk tak na prawdę zależy od budowy ucha oraz interpretacji mózgu informacji przesyłanych z tego narządu słuchu 🙂 każdy inaczej słyszy nawet mając lepszy czy gorszy słuch. Nawet na pół głuchy człowiek może mieć bardzo wrażliwy i wyczulony na delikatne, nawet mikro zmiany mózg i wystarczy, żeby słyszał więcej (różnic i zmian) od innych

Edytowane przez raiwan
  • Pokaż nowe odpowiedzi