Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka jest najlepsza wersja TDA1543?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam DACa który fabrycznie miał TDA1543 firmy NXP. Dzwięk był dość mało barwny. Zmieniłem na TDA1543 firmy Phillips Thailand. Już jest lepiej, muzyka gra przyjemniej. Czy jest może jeszcze jakaś lepsza wersja/seria TDA1543 (bez A)?

https://www.audiostereo.pl/topic/167976-jaka-jest-najlepsza-wersja-tda1543/
14 minut temu, forami napisał:

Zmieniłem na TDA1543 firmy Phillips Thailand. Już jest lepiej, muzyka gra przyjemniej.

Po czym wnosisz że jest lepiej? Na podstawie słuchu ferujesz absolutne wyroki? Zdajesz sobie sprawę że ktoś później to przeczyta i jeszcze uwierzy.

A na poważnie -słuchałem 3 rożnych TDA 1543 ( 2 tht +1 smd)

Miedzy chipami moje złote ucho nie uchwyciło specjalnie znaczących różnic.

MOIM ZDANIEM -różne zasilacze dawały większe , znaczące różnice .

Kolejny sposób na poprawę brzmienia to ( znów MOIM ZDANIEM) to aktywna konwersja I/V

Napisz może więcej co to za DAC ? jakieś zdjęcia wnętrza?

1 godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Zdajesz sobie sprawę że ktoś później to przeczyta i jeszcze uwierzy.

A co w tym dziwnego , że jeden TDA1543 gra trochę lepiej lub gorzej od drugiego ? Przecież mają różne parametry - THD , S/N itp . 

...there is no spoon...

2 minuty temu, arturp napisał:

co w tym dziwnego , że jeden TDA1543 gra trochę lepiej lub gorzej od drugiego ? Przecież mają różne parametry - THD , S/N itp . 

Po czym wnosisz? Pokaż dwie specki tda1543 o różnych poziomach thd. Zauważ że na kontroli jakości coś co nie spełnia wymagań wylatuje do kosza.

8 minut temu, arturp napisał:

datasheeta poczytaj .

No tak myślałem że udzielisz odpowiedzi wymijającej. Tradycji stało się zadość 😉 to ty twierdzisz że są rozne więc udowodnij.

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

to ty twierdzisz że są rozne więc udowodnij.

Ogarnij się , przeczenie rzeczywistości aby wyszło ,, na twoje" . 

Jeszcze raz

11 minut temu, arturp napisał:

datasheeta poczytaj .

...there is no spoon...

8 minut temu, arturp napisał:

Ogarnij się , przeczenie rzeczywistości aby wyszło ,, na twoje" . 

Jeszcze raz

chyba kolego musisz zacząć lecytynkę łykać - różne gradacje to ma tda1541, w datasheed 1543 jest mowa o jednym poziomie thd więc nie rozumiem dlaczego szerzysz głupoty ;]

6 minut temu, Daniel_68412 napisał:

pokaż gdzie się mylę

Spokojnie Daniel , wszystko będzie dobrze tylko się nie denerwuj . 🤭

...there is no spoon...

Teraz, arturp napisał:

Spokojnie Daniel , wszystko będzie dobrze tylko się nie denerwuj . 🤭

jestem bardzo spokojny - przyzwyczajony jestem do poziomu rozmowy pt "guru" wie ale nie powie, no ale "wie" ;]

Teraz, arturp napisał:

Po co z tobą dyskutować skoro ty wiesz lepiej niż producent . 🤣

który? słyszałem, że niektórzy "guru" już mają dokumenty urojone - no Ciebie kolego do nich nie zaliczałem ale chyba trzeba będzie zacząć ;]

1 minutę temu, arturp napisał:

Daniel , to już żałosne i chore . Przestań . 

ja tylko pytam o jaki Ci dokument chodzi bo w tych dostępnych publicznie poziom thd jest jeden dla tda1543, chorym bym raczej określiłbym rzucanie słów na wiatr i liczenie - no właśnie na co? ktoś się przejmuje opinią "guru"?

Poziom THD nie jest jeden, zależy od egzemplarza;

to zakres -75 do -70 dB przy sygnale 0 dB;

-30  do -23 dB przy cichym sygnale -60 dB.

To dość sporo, zresztą to DAC "low cost".

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

1 minutę temu, terminus napisał:

No poziom THD nie jest jeden:

między 2ma kostkami tda1543 jest jeden, kolega @arturp twierdzi ze jest inaczej ale strzelił gafę i teraz nie umie się przyznać

Daniel , jeżeli dla ciebie nie ma różnic w brzmieniu na poziomie kilku do kilkunastu procent THD to o czym rozmawiamy ... Kreujesz się na wszechwiedzącego ,, guru" a wyszło jak wyszło .

...there is no spoon...

24 minuty temu, arturp napisał:

Daniel , jeżeli dla ciebie nie ma różnic w brzmieniu na poziomie kilku do kilkunastu procent THD to o czym rozmawiamy ... Kreujesz się na wszechwiedzącego ,, guru" a wyszło jak wyszło .

W odwracaniu kota ogonem to nie masz równych. Gdzie pisałem że nie rozróżniam kilkunastu procent thd? Ja nadal spokojnie czekam na ten datasheet gdzie tda1543 ma różne thd które postulujesz. Pokaż też gdzie kreuje się na guru - ja tobie takie rzeczy od teraz będę wskazywał 🙂

Dodam tylko że od wielu lat wrzucasz tutaj różne kwieciste opisy a na prośbę o podstawowe pomiary zawsze reagujesz jak wyżej. 

25 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Ja nadal spokojnie czekam na ten datasheet gdzie tda1543 ma różne thd które postulujesz.

Człowieku , co ty robisz ? datasheeta nie potrafisz przeczytać ? Nie wiesz ile to jest kilka do kilkunastu procent ? Nie możesz tego policzyć ? Przecież tam podano : 70dB - 75dB dla 0 . 30-23 dla-60dB . To każde dziecko umie policzyć . Za trudne . 

Czy po prostu idziesz w zaparte bo się nie przyznasz do głupot , które tu wypisujesz ? 

...there is no spoon...

4 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Po czym wnosisz? Pokaż dwie specki tda1543 o różnych poziomach thd. Zauważ że na kontroli jakości coś co nie spełnia wymagań wylatuje do kosza.

Panowie się sprzeczają o różne rzeczy. TDA1543 ma takie same zniekształcenia THD niezalenie od partii produkcyjnej. W PDF Philipsa i PDF NXP dla poziomu 0dB THD+N jest typowo 0,018% a dla poziomu -60dB ma wartość 3,2% (Philips i NXP to to samo jeżeli chodzi o półprzewodniki) Tak więc każdy wyprodukowany i sprawnyTDA1543 powinien mieć typowe zniekształcenia takie same z podaną tolerancją. Dwie równe wartości wynikają z innych warunków pomiaru dla pełnego sygnału wejściowego i dla mocno tłumionego. Tak na przykład wygląda zależność THD+N dla PCM1794A. Dla Poziomu 0dB THD+N to 0,0004% a dla -60dB 0,006%  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek_j
17 minut temu, tomek_j napisał:

TDA1543 ma takie same zniekształcenia THD niezalenie od partii produkcyjnej.

To znaczy jakie ? Dla TDA1543 to jest 70dB , 75dB czy 80dB dla 0 ? Producent sam podaje , że są rozbieżności . W przypadku innych kości r2r również . Dlatego oznaczali je różnymi symbolami , np Burr Brown - zwykle najwyższe zniekształcenia ma L , potem bez oznaczenia , lepsze to J a najlepsze K . Różnice sięgają często 20dB ! Czy ja tu jakieś tajemnice odkrywam czy ktoś zwyczajnie nie doczytał podstaw ? 

...there is no spoon...

5 godzin temu, arturp napisał:
7 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

jeszcze uwierzy.

A co w tym dziwnego , że jeden TDA1543 gra trochę lepiej lub gorzej od drugiego ? Przecież mają różne parametry - THD , S/N itp . 

A teraz..

Godzinę temu, arturp napisał:

Człowieku , co ty robisz ? datasheeta nie potrafisz przeczytać ? Nie wiesz ile to jest kilka do kilkunastu procent ? Nie możesz tego policzyć ? Przecież tam podano : 70dB - 75dB dla 0 . 30-23 dla-60dB . To każde dziecko umie policzyć . Za trudne . 

Czy po prostu idziesz w zaparte bo się nie przyznasz do głupot , które tu wypisujesz ? 

Zaczynam podejrzewać drogi kolego że grubo odleciales. Najpierw piszesz że dwie kości tda1543 grają inaczej a później przenosisz blubranie na tą samą kość i podajesz wpis z jednego datasheet. 

Nie do końca rozumiem do czego zmierzasz ale łaskawie mógłbyś wytłumaczyć i podać dowody na tą absurdalna tezę która postawiłeś na początku?

20 minut temu, arturp napisał:

Dlatego oznaczali je różnymi symbolami , np Burr Brown - zwykle najwyższe zniekształcenia ma L , potem bez oznaczenia , lepsze to J a najlepsze K . Różnice sięgają często 20dB ! Czy ja tu jakieś tajemnice odkrywam czy ktoś zwyczajnie nie doczytał podstaw ? 

Jasne jest tak w przypadku 1541 lub pcm56 ale w przypadku tda1543 nie. One nie miały nigdy rozbijania na gradacje stąd ponownie mówię że piszesz bzdury lub podaj dowód że tak nie jest.

THD w zależności od egzemplarza i poziomie odtwarzanego sygnału 0 dB są w granicach 0,018% do 0,032%.

THD w zależności od egzemplarza i poziomie odtwarzanego sygnału -60 dB są w granicach 3,2% do 7,9%.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Każdy scalak ma parametry MIN-TYP-MAX, ten nie jest inny, ale kilkanaście procent różnicy nie widać 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

23 minuty temu, arturp napisał:

To znaczy jakie ? Dla TDA1543 to jest 70dB , 75dB czy 80dB dla 0 ? Producent sam podaje , że są rozbieżności . W przypadku innych kości r2r również . Dlatego oznaczali je różnymi symbolami , np Burr Brown - zwykle najwyższe zniekształcenia ma L , potem bez oznaczenia , lepsze to J a najlepsze K . Różnice sięgają często 20dB ! Czy ja tu jakieś tajemnice odkrywam czy ktoś zwyczajnie nie doczytał podstaw ? 

Jakie ? według danych typowe dla sygnału 0dB 0,0018% a maksymalne 0,032% Nie znalazłem informacji ze te układy są selekcjonowane według kryterium jakości i odpowiednio oznaczane. To według producenta bardzo budżetowa kość o  średnich  parametrach przeznaczona dla sprzętu popularnego. 

• Pokaż nowe odpowiedzi