Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka jest najlepsza wersja TDA1543?

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe jak o to koledze Arturowi chodziło to tylko pokazuje swoją ignorancję. Dalsza dyskusja nie ma większego sensu - rozumiem że audiofil to szuka producenta który poda niezgodnie ze sztuką zniekształcenia konkretną wartością a nie zakresem i rozkładem statystycznym. Czyli rozumiem że to jest ten powód do zmiany konkretnych egzemplarzy... Nie mam pytań 🤣

Więc przy cichych jazzowych szmerkach jeden układ będzie miał THD 3,2%, inny egzemplarz może mieć 7,9%.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

7 minut temu, terminus napisał:

Więc przy cichych jazzowych szmerkach jeden układ będzie miał THD 3,2%, inny egzemplarz może mieć 7,9%.

On ma przy poziomie -60 całe 30dB odstępu od szumów i zniekształceń. Ile ma mieć, skoro te wartości się sumują do 15 bitów? 😉

Przy poziomie -60 nic nie słychać.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

3 minuty temu, terminus napisał:

Rozkład nie jest liniowy przecież. To tylko informuje jakie progi przyjmuje producent przy kontroli jakości. 95tych kości nie będzie miało rozrzutu więcej niż parę procent. No ale tu już się kłania rozkład normalny, probabilistyka i zadania z zapałkami. Kto nie rozumie ten później wyciąga wnioski z mchu i paproci.

3 minuty temu, arturp napisał:

To nie pytania , to bzdury . Jeśli dla ciebie różnica THD ( między jednym a drugim egzemplarzem takiej samej kości ) w granicach 10 czy 20dB nie ma znaczenia to o czym z tobą rozmawiać .🤭

Chłopie rozrzut zniekształceń jest na setnych procenta gdzie ty tam widzisz 20db różnicy - to też ci mam tłumaczyć?

1 minutę temu, arturp napisał:

Napisz to na jakimś poczytnym forum . Będzie ubaw z twoich mądrości .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja to z kumplem matematykiem często mam ubaw z ludzi którzy matematyki nawet nie chcą zrozumieć.

Artur dobrze ci radzę zamiast dorabiać teorie do "wysłuchanych" wniosków zacznij od czasu do czasu mierzyć swoje wynalazki - wtedy zrozumiesz że jak masz różnice pomiędzy egzemplarzami tego samemu typu kości 20db to coś jest grubo niehalo i nie jest to ta kość..

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Ukryta Zawartość

Ja to z kumplem matematykiem często mam ubaw z ludzi którzy matematyki nawet nie chcą zrozumieć.

Artur dobrze ci radzę zamiast dorabiać teorie do "wysłuchanych" wniosków zacznij od czasu do czasu mierzyć swoje wynalazki - wtedy zrozumiesz że jak masz różnice pomiędzy egzemplarzami tego samemu typu kości 20db to coś jest grubo niehalo i nie jest to ta kość..

Tutaj trochę chyba inaczej. Wpisy dotyczyły kostki z dwóch różnych fabryk. Zapewne spełniają wszystkie kryteria. Ale z racji innych fabryk, ten "rozkład normalny" to już około innych wartości może być.

Ps. Jak parowanie tranów z różnych serii.

Ukryta Zawartość

16 minut temu, OLES napisał:

Tutaj trochę chyba inaczej. Wpisy dotyczyły kostki z dwóch różnych fabryk. Zapewne spełniają wszystkie kryteria. Ale z racji innych fabryk, ten "rozkład normalny" to już około innych wartości może być.

Ps. Jak parowanie tranów z różnych serii.

Czyli że jak człowiek się urodzi w innej części świata to rozkład normalny obowiązuje ale inny 😉 ? Producent miał te same progi kontroli jakości więc to statystycznie ta sama kość.

No padła teoria że dwa egzemplarze wg Artura różnią się nawet o 20db, dwie różne kości grają inaczej i to jest oczywiste bo wynika z datasheet. W moim świecie nie jest oczywiste ani nawet poprawne niestety Artur umie tylko obrażać. Chciałbym zobaczyć jak rozróżnia te 0.01procenta thd 🙂

A jeszcze bardziej chciałbym zobaczyć jak znajduje dwie które są że skrajnych granic zakresów podanych w datasheet 🙂

Na diyaudio też pisali o różnym brzmieniu tego "samego"przetwornika(pcm 63) w zależności od miejsca gdzie go wprodukowano.Oczywiście, trzeba mieć świadomość że są to raczej różnice delikatne,ale słyszalne, dla niektórych przełomowe.

W przypadku TDA1543 warto je łączyć równolegle . Tu ogólne informacje o korzyściach takiego rozwiązania . 

Ukryta Zawartość

A tu okazyjna oferta :

Ukryta Zawartość

I dobrze opisany projekt no oversampling :

Ukryta Zawartość

Zrobiłem ich kilka , kiedy jeszcze płytki były dostępne . Wprawdzie TDA1543 to nie moja bajka ale działały , miały potężny bas i były bardzo ,, muzykalne" . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

6 godzin temu, arturp napisał:

przypadku TDA1543 warto je łączyć równolegle . Tu ogólne informacje o korzyściach takiego rozwiązania . 

Taka twoja opinia, dziwna ale każdy ma prawo do pisania prawda?

rozwiązania . 

Ukryta Zawartość

To jest stek bzdur tego pana który stara się utrzymać bankrutująca firmę na powierzchni.

okazyjna oferta :

Ukryta Zawartość

Te układy pochodzą z chin i nie widziały kontroli jakości więc cała ta rozmowa w ich przypadku nie jest warta funta klakow.

7 godzin temu, wojkubi napisał:

wprodukowano.Oczywiście, trzeba mieć świadomość że są to raczej różnice delikatne,ale słyszalne, dla niektórych przełomowe.

Trzeba też mieć świadomość że to tylko opinie a nie fakty 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzieś na diyaudio.com widziałem porównanie wynikow pomiarów TDA1541A produkowanych na Tajwanie i w Holandii.

Były różnice w rozkładzie zniekształceń harmonicznych - zwłaszcza tych wyższych .

Przez analogię można przyjąć że dla TDA1543 jest podobnie

8 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Czyli że jak człowiek się urodzi w innej części świata to rozkład normalny obowiązuje ale inny 😉 

Obowiązuje. Kwestia "fabryki". Weźmy np.: wzrost Pigmejów kontra "plemion" Nordyckich. 

15 minut temu, Scott L.F. napisał:

Przez analogię można przyjąć że dla TDA1543 jest podobnie

Nie zgodzę się - zupełnie inna technologia, inna kość i zupełnie inne przeznaczenie kości. Przecież to jest śmieciowy układ tak tani i bez znaczenia że maski już dawno zostały sprzedane Chińczykom. To jak byś porównał małego fiata do rewolucyjnych modeli które zmieniały historie.

1 godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Trzeba też mieć świadomość że to tylko opinie a nie fakty 😉

Forum to miejsce wymiany informacji i poglądów 

Definicja wg Słownika języka polskiego PWN

Teraz, Scott L.F. napisał:

Ty nie uznajesz opinii.

Pokaż mi coś co tego dowodzi - ja nie uznaję przedstawiania opinii jako faktu do czego mocno dążył stary świat dzikiego kapitalizmu (bo wtedy się bardzo dobrze sprzedaje).

Jest spora różnica pomiędzy:

"ten układ/zasilacz/cokolwiek moim zdaniem brzmi lepiej"

od 

"warto używać układu/zasilacza/cokolwiek bo nic lepszego nie wymyślono"

"na stronie xyz w 2014 guru iksiński napisał, że..."

w pierwszym przypadku stawiasz siebie za autorytet i albo ktoś Ci zaufa albo nie, w drugim buduje się mity bez podstaw

Słuch nie jest obiektywny, mamy różne gusta i już jakoś w temacie kobiet nikt nie udowadnia wyższości jednej nad drugą. W przypadku aut też jakoś nie ma takiej tendencji. Wolę Alfę od niemieckich bo mają coś czego niemieckim brakuje a dla mnie jest bardzo ważne. Dla kogoś innego włoski charakter czy klimat ogólnie nie jest zapewne tak istotny.

Ogólnie to jak się ten rodzaj "kapitalizmu" narodził jest teraz badane, nawet książki w temacie wychodzą. Moim zdaniem on powoli umiera a za sprawą YT będziemy mieli powoli powrót do społeczeństwa opartego na autorytecie.

5 minut temu, Daniel_68412 napisał:

będziemy mieli powoli powrót do społeczeństwa opartego na autorytecie.

A autorytetem  (przynajmniej tutaj) będziesz Ty.

4 minuty temu, Scott L.F. napisał:

A autorytetem  (przynajmniej tutaj) będziesz Ty.

Po raz kolejny po czym to wnosisz? nie raz wrzucałem kanały które sledzę i nieraz mówiłem, że audio/elektronika to jest dla mnie hobby. Staram się stanowić przeciwwagę dla kwiecistych zachwytów innych hobbystów którzy już tyle odwagi do przyznania się do swojej amatorszczyzny nie mają. Tu masz przykład:

8 godzin temu, arturp napisał:

W przypadku TDA1543 warto je łączyć równolegle

Kolega Artur sobie rzuca od niechcenia "fakt" i kreuje się na autorytet. Pokaż mi w którym miejscu komuś coś takiego podowiadam.

Strata czasu . Widocznie musi bo inaczej się udusi . Ale nadal nic konkretnego z tego nie wynika . Typowy ,,znafca" , który wszystko wie ale niewiele sam zrobił aby skonfrontować wciskane tu teorie z rzeczywistością . Bo przecież on zawsze wie lepiej jak nam gra .  A jak się myli lub kłamie to i tak będzie powtarzał swoje bajki do upadłego aby mu powietrze nie zeszło z nadętego ego . Przecież wie lepiej od producenta a to co piszą w datasheetach to tylko marketing .  🤭

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Pokaż mi w którym miejscu komuś coś takiego podowiadam.

Problem jest taki że wcale nie podpowiadasz tylko krytykujesz.

Co do Artura , którego flekujesz przy każdej sposobności..

Facet zbudował kilkanaście( .. dziesiąt) fajnych urządzeń.

Podzielił się nimi z innymi w formie projektów, PCB ,porad POPARTYCH PRAKTYKA.

Dał ludziom wiele radości ze słuchania muzyki.

Jakoś specjalnie nie trafiłem na ludzi którzy są strasznie rozczarowani Jego urządzeniami.

Gdzie Twoje projekty?

A kwieciste zachwyty?

Przyszło Ci do głowy że jest spora grupa ,która to zwyczajnie lubi? Że lubimy pogadać o brzmieniu kabla, kondensatora czy co tam chcesz?

Czemu uparles się by psuć nam zabawę?

Co do TDA1543 stosowanego równolegle..

Zobacz moduł 8xTDA1387.

Też bzdura?

Zabawne jest to , że facet krytykuje nawet sens sprawdzonych rozwiązań jak równoległe łączenie przetworników cyfrowo-analogowych . Gdyby sprawdził to może by mniej fałszywych informacji podawał . Ale pogadać łatwiej i taniej niż coś zbudować i sprawdzić .  😉 Na szczęście są tacy , którzy sprawdzają i dzielą się informacjami , przykładami rozwiązań, schematami , opiniami o brzmieniu itd . Na kogoś kto sprawdzi w rzeczywistości takie bajdy ,, mędrców" nie mają wpływu .  

...there is no spoon...

3 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Problem jest taki że wcale nie podpowiadasz tylko krytykujesz.

może źle to odbierasz? zwracanie uwagi na błąd rzeczowy to nie krytyka - czym innym jest opinia a czym innym fakt

5 minut temu, Scott L.F. napisał:

Gdzie Twoje projekty?

>>>

Godzinę temu, Scott L.F. napisał:

Forum to miejsce wymiany informacji i poglądów 

6 minut temu, Scott L.F. napisał:

Przyszło Ci do głowy że jest spora grupa ,która to zwyczajnie lubi? Że lubimy pogadać o brzmieniu kabla, kondensatora czy co tam chcesz?

Czemu uparles się by psuć nam zabawę?

co to znaczy psuć zabawę? jesteś w dziale DIY czytaj zrób to sam - wchodzą tu ludzie którzy chcą coś zrobić - mają dwie drogi jedną jest inżynieria (którą staram się proponować) drugą jest żonglerka kondensatorami, kablami i łączenie 8 układów o największych zdolnościach prądowych z kości które powstały - a dlaczego? bo są tanie i mitomania nie ma już obecnie innego wyboru (nowe kości odpadają bo są trudne, stare są drogie).

Mamy różne punkty widzenia, ale każdy kto tu zajrzy ma prawo wyboru. Twój wpis tylko potwierdza "religijność" podejścia o brzmieniach kabli i ustawę o obrazie uczuć religijnych jak Ci to faktycznie przeszkadza.

11 minut temu, Scott L.F. napisał:

Co do Artura , którego flekujesz przy każdej sposobności..

Facet zbudował kilkanaście( .. dziesiąt) fajnych urządzeń.

Podzielił się nimi z innymi w formie projektów, PCB ,porad POPARTYCH PRAKTYKA.

Dał ludziom wiele radości ze słuchania muzyki.

Jakoś specjalnie nie trafiłem na ludzi którzy są strasznie rozczarowani Jego urządzeniami.

Chwała mu za to! ja np mam nieco inne zdanie i znam też drugą osobę która takie ma ale nie zwykłem kogoś atakować ad-personam. Mam inne podejście do budowania systemu audio co nieraz wprost pisałem. 

Zasadniczo wszystko co napisałeś mógłbym odwrócić na zasadzie a dlaczego atakujesz ludzi którzy chcą mieć system zbudowany w zgodzie z prawidłami sztuki? Mógłbym napisać, że audjofilia psuje bardzo rynek - np większość moich znajomych którzy mają pieniądze słucha z zabawek z media markt bo nie chcą wchodzić do sekciarskiego świata kabli za 20tys tylko dlatego, że wiedzą że nikt regułą Pareta się nie kieruje a już na pewno nie rozsądkiem.

3 minuty temu, arturp napisał:

Zabawne jest to , że facet krytykuje nawet sens sprawdzonych rozwiązań jak równoległe łączenie przetworników cyfrowo-analogowych . Gdyby sprawdził to może by mniej fałszywych informacji podawał . Ale pogadać łatwiej i taniej niż coś zbudować i sprawdzić .  😉 Na szczęście są tacy , którzy sprawdzają i dzielą się informacjami , przykładami rozwiązań, schematami , opiniami o brzmieniu itd . Na kogoś kto sprawdzi w rzeczywistości takie bajdy ,, mędrców" nie mają wpływu .  

ale Artur ty tego nie sprawdzasz bo tego tylko słuchasz i podajesz jako fakt a uszy potrafią sprowadzać na manowce, sam przecież przyznałeś po wielu dysputach, że dla ciebie najważniejsza jest druga harmoniczna - wtedy możliwe taka kanapka Ci ją ładnie generuje - nie wiem, i Ty też tego nie wiesz bo nigdy nawet nie zmierzyłeś

5 minut temu, Daniel_68412 napisał:

ale Artur ty tego nie sprawdzasz

A ty jak sprawdzasz ? Mierząc sinusoidę przy jednej częstotliwości ? Przecież ty nawet nie chcesz zauważyć , że inne pomiary też coś pokazują . Nawet nie wiesz jakie trzeba robić a jeśli się dowiesz to nie możesz ich zrobić bo nie wiesz jak , nie masz czym i nie rozumiesz jak interpretować wyniki . 

Nawet odpowiedzi impulsowej nie mierzysz a jak ci podaję cudze pomiary to zawsze zmieniasz temat bo niewygodny . A pomiarów w kartach producentów nawet nie widzisz , bo przecież wiesz lepiej co i jak trzeba mierzyć i liczyć .   🤭

...there is no spoon...

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

wchodzą tu ludzie którzy chcą coś zrobić - mają dwie drogi jedną jest inżynieria (którą staram się proponować) drugą jest żonglerka kondensatorami, kablam

Prosty przykład 

Ostatnio grzebie w mojej wersji ProtoDac

Zrobiłem prosty test odsłuchowy.

Przetestowałem 3 rozne zasilacze Wszystkie "poprawne inżynieryjne"

Z każdym DAC brzmi inaczej.

Która wersja będzie najbardziej poprawną inżynieryjne?

29 minut temu, Daniel_68412 napisał:

co to znaczy psuć zabawę?

To znaczy mniej - więcej tyle:

Ktoś zaklada temat i zadaje pytanie o brzmienie elementu/urządzenia X.

Skoro AUTOR zadaje takie pytanie -dla mnie jest oczywiste- że uznaje takie coś jak " brzmienie" 

Szanuję to . Respektuje prawo AUTORA do jego poglądów.

Mam coś do powiedzenia -mowie. Nie mam -siedze cicho .

Ty natomiast wpadasz z butami w każdy temat i zaczyna się bicie piany o socjologii, kapitalizmie itp.

Edytowane przez Scott L.F.
23 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Szanuję to . Respektuje prawo AUTORA do jego poglądów.

a co z czytelnikami?

23 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Mam coś do powiedzenia -mowie. Nie mam -siedze cicho .

No mam do powiedzenia - moim zdaniem rzucanie teorii typu roznica miedzy egzemplarzami tda1543 rzedu 20db jest wyssana z palca wiec spokojnie to akcentuje - takie mam prawo. Zaloz zamkniete forum i mnie do niego nie zapraszaj - jakos to przezyje :]

12 minut temu, Daniel_68412 napisał:

moim zdaniem rzucanie teorii typu roznica miedzy egzemplarzami tda1543 rzedu 20db jest wyssana z palca wiec spokojnie to akcentuje - takie mam prawo. Z

I dlatego czytamy o upadku kapitalizmu i nowym porządku świata wg YT

W temacie o TDA1543.

Właśnie Daniel - co z czytelnikami?

Edytowane przez Scott L.F.
11 minut temu, Scott L.F. napisał:

Właśnie Daniel - co z czytelnikami?

Przeciez to nie ja rozwlekalem ten temat tylko Artur - wrzucil sobie zapalnik a pozniej trolowal, co z czytelnikami uzytkowniku ktory nie masz nawet odwagi przedstawic swojego imienia - teraz Ty trolujesz. Uwagi owe byly odpowiedziami na twoje zaczepki.

• Pokaż nowe odpowiedzi