Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina domowego +/- 10tyś.

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam jeszcze raz na głośniki surround dać bipolarne na wysokości 180 - 220 cm, do 20 cm za miejscem odsłuchu. To robi bardzo duży efekt. 

Od wejścia linii 8xxxx usunęli preout z linii 7xxxx ale to było dużo później niż wszedł atmos.
Atmos jest od 7010 a preout był jeszcze do 7013, jak się nie mylę.

Śmiało możesz szukać używki w modelkach które wcześniej wymieniłem.

4 minuty temu, RAF77 napisał:

Od wejścia linii 8xxxx usunęli preout z linii 7xxxx ale to było dużo później niż wszedł atmos.
Atmos jest od 7010 a preout był jeszcze do 7013, jak się nie mylę.

Teraz spojrzałem na model 7015 i też ma wyjścia pre. 

Wychodzi na to, że wprowadziłem trochę zamieszania za co przepraszam. Być może z tym brakiem pre out chodziło o amplitunery innej marki. Nie pamiętam szczerze.

Z drugiej strony jeśli sufit jest np podwieszany to można poprowadzić tam kable na przyszłość. Przepustowości łączy internetowych szybko się zwiększają i być może kiedyś w streamingu doczekamy się dzwięku HD. 

Jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu streaming muzyki w jakości bezstratnej był mrzonką przyszłości, a teraz w zasadzie wszyscy liczący się gracze na rynku to oferują to może w walce o klienta ktoś to kiedyś wprowadzi np na netflixie 🤔😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

3 godziny temu, brewka87 napisał:

W niektórych filmach z atmosem głosniki górne naprawdę nie mają nic do roboty, więc 7.1 w zupełnosci wystarcza. Są też takie filmy w których sufitowe robią mega efekt. 

Wszystko zależy od jakości miksu i wizji realizatora. Oczywiście filmy z atmosem w THD to inna bajka, bo kompresja jest bezstratna. W DD+ jest kompresja stratna i bardzo ograniczony bitrate, dlatego jakość nie powala na kolana.  

Przy niektórych filmach człowiek się zastanawia czy głosniki sufitowe w ogóle grają 😉

Dokładnie oglądałem kiedyś Aquaman 2 w Dolby Atmos i sufitowe wgl w nim nie działały, a ostatnio oglądałem Twisters i pomimo że tylko z Dolby Digital+ Atmos to efekty były świetne.

3 godziny temu, raiwan napisał:

Polecam jeszcze raz na głośniki surround dać bipolarne na wysokości 180 - 220 cm, do 20 cm za miejscem odsłuchu. To robi bardzo duży efekt. 

Właśnie zastanawiam się nad takimi do swojego zestawu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawe czy faktycznie by to dało dużo lepszy efekt wgl będę chyba powoli sobie budował zestaw na Tagi nawet już sobie skleciłem jaki mniej więcej zestaw bym chciał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 minut temu, Milo napisał:

Właśnie zastanawiam się nad takimi do swojego zestawu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawe czy faktycznie by to dało dużo lepszy efekt wgl będę chyba powoli sobie budował zestaw na Tagi nawet już sobie skleciłem jaki mniej więcej zestaw bym chciał

Podłączyłem zwykłe monitory jako surround do kompletu zamiast bipolarnych... Efekty z tyłu zniknęły i jakby dźwięk zrobił się tylko po bokach z zaznaczoną lokalizacjandzwieku, bez przestrzeni z tyłu. Bardzo często mam wrażenie jakby bipolarne potrafiły budować dźwięk także w wysokości, ale to może być już budowanie sceny przez amplituner. Oczywiście wróciłem po kilku dniach z powrotem do bi polar mimo, że dźwięk ma inny charakter od reszty. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan

Gdybym jednak nie odpuścił...

Na placu boju zostają modele:

Integra 5.4

Onkyo rz 50

Denon 4800 

Pioneer lx 704, to z nowych.

A z używanych:

Denon 6300

Marantz sr7013

Pioneer lx901

Co myślicie?

Kusi mnie trochę to auro3d, skoro podobno lepsze niż atmos.... Lecz nie ukrywam, że denony najmniej mi się podobają 🤭

2 godziny temu, marekw 76 napisał:

Kusi mnie trochę to auro3d, skoro podobno lepsze niż atmos....

Tylko weź pod uwagę, że 99,999% materiału z dzwiękiem obiektowym będziesz mieć w atmosie😉

Auro to bardziej do muzyki, koncertów, a Ty chcesz kino 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Tylko weź pod uwagę, że 99,999% materiału z dzwiękiem obiektowym będziesz mieć w atmosie
Auro to bardziej do muzyki, koncertów, a Ty chcesz kino 
Tylko, że na ustawieniu do auro3d, można odtworzyć oryginalną ścieżkę dźwiękową w atmos.
Gdybym jednak nie odpuścił...
Na placu boju zostają modele:
Integra 5.4
Onkyo rz 50
Denon 4800 
Pioneer lx 704, to z nowych.
A z używanych:
Denon 6300
Marantz sr7013
Pioneer lx901
Co myślicie?
Kusi mnie trochę to auro3d, skoro podobno lepsze niż atmos.... Lecz nie ukrywam, że denony najmniej mi się podobają

Marantz też może mieć auro3d.

@marekw 76 zapraszam do mnie na demo .

Mam 2 konfiguracje Atmos 9.2.6 i Auro 3D 13.2 . Sprawdzisz na własne uszy , co jest bliżej Twemu sercu 🙂

Godzinę temu, RAF77 napisał:

Tylko, że na ustawieniu do auro3d, można odtworzyć oryginalną ścieżkę dźwiękową w atmos.

To, że można nie oznacza od razu, że jest to odtworzone tak jak na natywnej konfiguracji Atmos. 

Moim zdaniem to słaby argument. Robić konfig głosnikow pod auro, żeby praktycznie wszystko oglądać w atmos.

Godzinę temu, brewka87 napisał:

To, że można nie oznacza od razu, że jest to odtworzone tak jak na natywnej konfiguracji Atmos. 

Moim zdaniem to słaby argument. Robić konfig głosnikow pod auro, żeby praktycznie wszystko oglądać w atmos.

Nie każdy ma możliwość ,, dekorowania,, sufitu głośnikami .

A , górna warstwa Auro 3D i kalibracja robi swoje.  Atmos nie brzmi dobrze na konfiguracji Auro  , ale Atmos na Auro - bardzo dobrze.

10 minut temu, max720 napisał:

Nie każdy ma możliwość ,, dekorowania,, sufitu głośnikami .

Wiem ale jeśli jest taka mozliwosć to jest to zapewne lepsze niż głosniki na ścianach jeśli chodzi o atmos.

11 minut temu, max720 napisał:

Atmos nie brzmi dobrze na konfiguracji Auro  , ale Atmos na Auro - bardzo dobrze.

Zakładam, że wkradł się tu jakiś błąd 🤔

Nawet jeśli chciałeś napisać, że atmos na auro działa ok, a auro na atmos słabo - co to zmienia skoro filmów w auro praktycznie nie ma?

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, brewka87 napisał:

Nawet jeśli chciałeś napisać, że atmos na auro działa ok, a auro na atmos słabo - co to zmienia skoro filmów w auro praktycznie nie ma?

Mam konfigurację pod Auro, i Marantz przewiduje taką konfigurację pod Atmosa ale nie korzystam... Właśnie oglądam Strefa Wroga z Prime Video, musiałem zmienić w ustawieniach na Angielską wersję apki bo inaczej nie było DD 5.1 tylko 2.0... i ustawiłem sobie w ampli auromatik , fajnie wypełnia górną warstwę cały czas,  tak że nie tylko muzyka dobrze brzmi😉

Dlatego po raz drugi wróciłem do Auro😎

Polecam efekty od 40-45 minuty, helikoptery nadlatujące, strzały, świsty kul, granatników, moździerz oraz gdy dron przelatuje. Oj dzieje się i to fajnie otacza tworząc taką kulę realistyczną 

Szkoda że ten film nie wyszedł na BD😞

Godzinę temu, max720 napisał:

Atmos brzmi bardzo dobrze na konfiguracji Auro 3D.

Najważniejsze, działa górna warstwa.

Bez 2 zdań lepsze od ,, nakładek,, na frontach

Ok ale czy atmos na konfiguracji auro brzmi lepiej niż Atmos natywnie na konfiguracji atmos? Bo to, że działa ok, tylko pytanie czy działa lepiej albo co najmniej tak samo dobrze. O to jest pytanie 😉

• 2 tygodnie później...
W dniu 22.11.2024 o 17:30, raiwan napisał:

Podłączyłem zwykłe monitory jako surround do kompletu zamiast bipolarnych... Efekty z tyłu zniknęły i jakby dźwięk zrobił się tylko po bokach z zaznaczoną lokalizacjandzwieku, bez przestrzeni z tyłu. Bardzo często mam wrażenie jakby bipolarne potrafiły budować dźwięk także w wysokości, ale to może być już budowanie sceny przez amplituner. Oczywiście wróciłem po kilku dniach z powrotem do bi polar mimo, że dźwięk ma inny charakter od reszty. 

Kupiłem jednak te Tagi Platinum S-100 v.4 ponieważ były na dobrej promocji w black week. To moja pierwsza styczność z marką Taga i muszę powiedzieć, że głośniki prezentują się naprawdę dobrze i solidnie. Na styk mi się zmieściły na półce, są naprawdę spore. Moje stare Jamo S622 przy nich wyglądają jak zabawki. Na razie nie robiłem nowej kalibracji pod nie ponieważ jutro jeszcze ma przyjść nowy subwoofer, więc grały na starych ustawieniach pod Jamo i faktycznie dźwięk jest trochę inny bardziej rozproszony od zwykłych monitorów, ale czy budują dźwięk także na wysokości tego bym nie powiedział, ale zobaczę jak zagrają po prawidłowej kalibracji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milo

Nie powinny być w rogu, tylko na ścianach po bokach, gdzieś chociaż 10 cm od tylnej ściany. No i wysokość ma znaczenie. Co najmniej 180 cm nad podłoga miejsce wieszaka 

4 godziny temu, raiwan napisał:

Nie powinny być w rogu, tylko na ścianach po bokach, gdzieś chociaż 10 cm od tylnej ściany. No i wysokość ma znaczenie. Co najmniej 180 cm nad podłoga miejsce wieszaka 

Nie mam jak ich inaczej dać ponieważ po drugiej stronie jest półka na książki (dołączam zdjęcie. Sorry za bałagan, ale robione na szybko) ale według instrukcji to ona pokazuje, że tak właśnie również mogą być mniej więcej ustawione.

Ukryta Zawartość

3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milo

Na instrukcji masz pokazane, że przednie głośniki w kolumnach mimo wszystko są jakoś skierowane w miejsce odsłuchu a tylne w tylna ścianę. 

Spróbuj choć dać je bardziej równolegle do bocznych ścian, żeby nie były tak jak teraz, że tylne głośniki tych kolumn są skierowane w miejsce odsłuchu 

Edytowane przez raiwan
12 minut temu, raiwan napisał:

Na instrukcji masz pokazane, że przednie głośniki w kolumnach mimo wszystko są jakoś skierowane w miejsce odsłuchu a tylne w tylna ścianę. 

Spróbuj choć dać je bardziej równolegle do bocznych ścian, żeby nie były tak jak teraz, że tylne głośniki tych kolumn są skierowane w miejsce odsłuchu 

Tak lepiej? tylko że przednie tak czy tak nie są skierowane w stronę słuchacza teraz. Jak bym wiedział, to bym większe półki zrobił...😏

11 minut temu, MarcinRejek napisał:

Trzeba było kupić MA FX i nie było by problemu albo monopolarne... 

Wtedy dałbyś je nad łóżkiem i by grało... 

Chodzi Ci o te

Ukryta Zawartość

W sumie mogę jeszcze oddać jeszcze te Tagi

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Milo napisał:

Tak. Wtedy montujesz je na szerokości jak masz światło do ściany nad sofą i od podłogi do wysokotonowego 160 cm, dużo ludzi je tutaj tak ma i sobie chwalą 

5 godzin temu, marekw 76 napisał:

Widzę, że BF był udany.

Ja też zakupiłem Integre 5.4 w cenie Onkyo rz50. Jestem bardzo zadowolony.

Dziękuję Q21.

Polecamy się 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi