Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina domowego +/- 10tyś.

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem u znajomego i słuchałem jego systemu KD z amplitunerem denon 4xxxi kolumnami Klipsch w konfiguracji 7.1.2.

Rzeczywiście atmos to świetna rzecz.

Jednak przy wyłączeniu atmosa dźwięk w konfiguracji 7.1 wcale nie był lepszy niż u mnie, zaś dźwięk z niektórych platform podobno wcale nie wypuszcza dźwięku w tym formacie (sky showtime, Netflix).

My oglądaliśmy z Disney i Apple+.

Dlatego zastanawiam się czy jest sens sprzedać swój za grosze a kupować nowy za 8-10k... Tylko do kina domowego jeśli będę oglądać w 90 procentach z Netflix, sky showtime, Apple i Disney plus telewizja Canal Plus.

Dekodery to Canal Plus 4k oraz ultra box. 

Z drugiej strony nie chcę innego dziadka z ponad 5 letnim stażem tylko dlatego że ma dd atmos.

Z tego co oglądałem to w granicach 6 tyś to są mimo wszystko budżetowce...

Z drugiej strony interesuje mnie wyłącznie kino bo do stereo mam osobny zestaw.

Trochę jestem rozdarty.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, marekw 76 napisał:

Z drugiej strony nie chcę innego dziadka z ponad 5 letnim stażem tylko dlatego że ma dd atmos.

Masz Tonsile które nie są najwyższych lotów ale w kinie powinny wystarczyć, szukałbym jednak przyczyny w amplitunerze... Radziłbym poszukać czegoś co będzie grało zdecydowanie lepiej i owy budżet przeznaczyć tylko na nowy amplituner zostawiając kolumny i suba

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, marekw 76 napisał:

Zapewniam Cię, że te Tonsile w kinie sprawdzają się doskonale

Ja je słyszałem z Yamaha chyba 2700 i wymiatały ale to były lata temu no i tylko w DD, teraz amplitunery to tylko są nastawione na wodotryski związane z Atmosem itd. które już nie grają tak jak kiedyś. 

Jeżeli chcesz osiągnąć duży przeskok jakości to celowałbym osobiście w Pre + Końcówki mocy ale to ja

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, marekw 76 napisał:

Nie bardzo rozumiem jakiej przyczyny chcesz szukać?

Brzmieniowej, kiedyś się kładło duży nacisk na jakość i użycie najlepszych elementów, dziś taniocha i tandeta

Myślę, że mój Marantz (wtedy wyżej był tylko 7007) nie był raczej taniochą czy tandetą...

Więc może jeszcze raz.

Poszukiwany następca Marantz SR 6007. Ale jeśli uważacie, że nie ma sensu wchodzić w atmos to tak uczynię 😉

2 godziny temu, marekw 76 napisał:

Byłem u znajomego i słuchałem jego systemu KD z amplitunerem denon 4xxxi kolumnami Klipsch w konfiguracji 7.1.2.

Rzeczywiście atmos to świetna rzecz.

Jednak przy wyłączeniu atmosa dźwięk w konfiguracji 7.1 wcale nie był lepszy niż u mnie, zaś dźwięk z niektórych platform podobno wcale nie wypuszcza dźwięku w tym formacie (sky showtime, Netflix).

My oglądaliśmy z Disney i Apple+.

Dlatego zastanawiam się czy jest sens sprzedać swój za grosze a kupować nowy za 8-10k... Tylko do kina domowego jeśli będę oglądać w 90 procentach z Netflix, sky showtime, Apple i Disney plus telewizja Canal Plus.

Dekodery to Canal Plus 4k oraz ultra box. 

Z tego co oglądałem to w granicach 6 tyś to są mimo wszystko budżetowce...

Z drugiej strony interesuje mnie wyłącznie kino bo do stereo mam osobny zestaw.

Trochę jestem rozdarty.

Skyshowtime to jest wgl dramat jakośćiowy tam nawet rzadko są filmy z Dolby Digital 5.1, ale na Netflixie akurat jest sporo filmów i seriali z Dolby Atmos HBO Max również

12 minut temu, Milo napisał:

Skyshowtime to jest wgl dramat jakośćiowy tam nawet rzadko są filmy z Dolby Digital 5.1, ale na Netflixie akurat jest sporo filmów i seriali z Dolby Atmos HBO Max również

Zgadzam się na temat sky showtime.

Pozostałe platformy w zasadzie wszystkie mam czyli warto w to wejść?

Konfigurację zrobię jak coś 7.1.2 lub 5.2.4. jeśli będzie naprawdę warto to rozpędzę się do 7.1.4.

Stereo z amplitunera kompletnie mnie nie obchodzi.

Natomiast w pre plus końcówka nie chcę wchodzić z powodu braku miejsca.

Stereo jest dla mnie dużo ważniejsze a mój system zajmuje bardzo dużo miejsca.

Edytowane przez marekw 76
14 minut temu, marekw 76 napisał:

Zgadzam się na temat sky showtime.

Pozostałe w zasadzie wszystkie mam czyli warto w to wejść?

Konfigurację zrobię jak coś 7.1.2 lub 5.2.4. jeśli będzie naprawdę warto to rozpędzę się do 7.1.4.

Stereo z amplitunera kompletnie mnie nie obchodzi.

Zależy tylko jaki masz pakiet Netflixa i Max'a ponieważ tylko w najwyższych pakietach jest dostępne Dolby Atmos. Co do tego czy warto w to wejść to musisz już sobie sam na to odpowiedzieć. Ja wprowadziłem się do swojego mieszkania 2 lata temu i już na etapie wykańczania przygotowywałem pod Dolby Atmos 5.1.2 salon efekt faktycznie jest fajny, ale czy bym to zrobił specjalnie mając już jakiś sprzęt 5.1 to już bym się zastanawiał...

Edytowane przez Milo
19 minut temu, Milo napisał:

Zależy tylko jaki masz pakiet Netflixa i Max'a ponieważ tylko w najwyższych pakietach jest dostępne Dolby Atmos.

Mam wszędzie premium.

17 minut temu, RAF77 napisał:

Jeśli słyszałeś atmos u kolegi i nadal masz wątpliwości, to znaczy, że nie warto.

Tak jak napisałem dźwięk jest super ale kolega ma mnóstwo filmów blu ray z dźwiękiem atmos a ja będę oglądał głównie z platform, stąd wahanie czy nie będzie to przerost formy nad treścią...

11 minut temu, marekw 76 napisał:

Mam wszędzie premium.

Tak jak napisałem dźwięk jest super ale kolega ma mnóstwo filmów blu ray z dźwiękiem atmos a ja będę oglądał głównie z platform, stąd wahanie czy nie będzie to przerost formy nad treścią...

Przerostu formy nad treścią nie będzie, ale miej to na uwadze, że kolega pewnie jak większośc filmów ma na blu ray to zapewne ma True HD z Dolby Atmos w streamingach jest Dolby Atmos tylko na bazie Dolby Digital więc jakościowo ten dźwięk będzie gorszy niż z blu ray tak czy tak

Ze wszystkiego zdaję sobie sprawę i bardzo Wam dziękuję.

Moje pytanie jednak najbardziej dotyczy następcy SR6007 i dźwięku atmos z portali streamingowych.

Póki co dzięki Wam dowiedziałem się, iż platformy wypuszczają taki dźwięk.

U mnie jest to tylko DDplus. Dodatkowo amplituner dodaje od siebie Dolby Digital Plus+ EX lub DD+  plus pro logic ll.

A czytając inne wątki tylko dowiaduję się głównie co lepiej brzmi w stereo itp a są to rzeczy które mnie kompletnie nie interesują.

Interesuje mnie zwyczajnie amplituner który będzie krokiem do przodu względem posiadanego Marantza, tak aby miał nowe dekodery dźwięku. 

Obawiam się też, że te nowe w okolicach 6 będą tylko posiadały atmosa a dźwiękowo będą o stopień niżej niż posiadany przeze mnie dotychczas.

Edytowane przez marekw 76

Na to pytanie akurat wydaje mi się, że musisz sobie sam odpowiedzieć ponieważ nikt tego za Ciebie nie zrobi tutaj. Najlepiej chyba weź sobie może na testy amplituner, który Cie interesuje i w tedy już będziesz miał porównanie czy gra lepiej czy gorzej. Jeżeli mam być szczery to Dolby Atmos z VOD po za tym, że faktycznie słychać górne głośniki to jakiejś dużej różnicy w pozycjonowaniu dźwięku między Dolby Digital, a Atmos nie ma dużej, nie wiem jak jest z True HD ponieważ jeszcze mi się nie udało tego doświadczyć ponieważ trzeba mieć jakiś dedykowany odtwarzacz, a mój TV tego nie przepuszcza😏

Mam wszędzie premium.

Moim zdaniem do streamingu nie warto.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

14 minut temu, Milo napisał:

Na to pytanie akurat wydaje mi się, że musisz sobie sam odpowiedzieć ponieważ nikt tego za Ciebie nie zrobi tutaj

Liczyłem bardziej na podpowiedź kogoś kto siedzi w KD i powie wprost ile trzeba wydać na krok w przód zanim wyryje dziury w suficie i zainstaluję głośniki aby sprawdzić czy warto iść w coś nowego za 8-10k lub powiedzmy 5 za używany.

Denon który jest teoretycznie pozycjonowany odrobinę wyżej nie zagrał lepiej w 7.1.

Więc nie sądzę by amplituner za 6k jako nowy zagrał lepiej w tej konfiguracji, ewentualnie doda od siebie coś w atmosie.

Więc zanim wydam pieniądze chcę zapytać czy warto poniżej 10k w ogóle pchać się w tą zabawę?

2 minuty temu, marekw 76 napisał:

Więc zanim wydam pieniądze chcę zapytać czy warto poniżej 10k w ogóle pchać się w tą zabawę?

Dla atmosa że streamingu nie warto. Tak jak wspomnieli przedmówcy Atmos z Netflixa itp to najwyżej DD+

To inna jakość niż atmos z Dolby TrueHD.

Piszę to jako posiadacz konfiguracji 7.2.4 opartej na Marantzu 7010.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

17 minut temu, brewka87 napisał:

Moim zdaniem do streamingu nie warto.

I bardzo dziękuję Ci za Twoją odpowiedź. 

Właśnie zacząłem się zastanawiać czy nie warto poczekać na rozwój streamingu.

16 minut temu, brewka87 napisał:

Piszę to jako posiadacz konfiguracji 7.2.4 opartej na Marantzu 7010.

I właśnie na takie wypowiedzi liczyłem najbardziej.

Dziękuję.

Gość

(Konto usunięte)

Ja mam 7013 i kupiłem go tylko dlatego że chciałem ponownie mieć Auro3D bo Atmos dla mnie to jeden wielki niewypał ale dużo ludzi se chwali-ja nie! 

Filmy oglądam na płytach Blu Ray oraz z wypożyczalni PrimeVideo

I gdyby nie Auro to szukałbym jeszcze wyższy model Denon-a niż ten którego jeszcze mam 4310 użytkując tylko 5.1 TrueHD 

Edytowane przez MarcinRejek
Gość

(Konto usunięte)

Już Ci napisałem wcześniej, byś usłyszał różnicę to musisz wydać więcej, dużo więcej... Zmieniając firmę na inną dostaniesz też inną szkołę grania ale by dostać więcej smaczków w kinie to niestety to może zapewnić tylko Pre+Końcówka ale wtedy te Siesty będą za słabe jakościowo by oddać to brzmienie na którym Ci zależy i którego oczekujesz

9 godzin temu, marekw 76 napisał:

Poszukiwany następca Marantz SR 6007

Jak koniecznie chcesz to jest super promocja na Amazonie na Denona avr 4800 h (black weeks ) ale do streamingu nie warto, sam się zastanawiałem nad rozbudową ale doszedłem do wniosku, że 5.1 mi wystarczy korzystam głownie ze streamingu i mkv,  a żeby oglądnąć 4-5  wartych  uwagi filmy rocznie na BD  to szkoda kasy zostaje przy starym avr 3100.

Niestety rynek filmów wydawanych w dobrej jakości się kończy. Streaming jest dla mniej wymagających użytkowników, a tych jest coraz więcej.

Godzinę temu, RAF77 napisał:

A jak bardzo chcesz wydać kasę to patrz na używane Sr 7010 i wzwyż 7011, 7012, 7013...
Co ci się trafi w dobrej cenie.

Ja też patrzyłem na wyższe modele od 7010 ale brak pre out mnie skutecznie zniechęcił.

Kiedyś już o tym pisałem.

Coś tam dodali w nowszych modelach ale jednocześnie zlikwidowali wyjścia pre. Kwestia co komu potrzebne. Ja się nastawiłem na zewnętrzne końcówki ale jak na razie jedynie fronty podpiąłem - bo musiałem żeby mieć 7.x.4 😉

52 minuty temu, Renia239 napisał:

Bez pre out to nie ma sensu.

Może i ma tylko ogranicza bardzo możliwość rozbudowy systemu.

W moim przypadku żeby wykorzystać wszystkie 11 kanałów byłem zmuszony podłączyć 2 pod koncówkę. Oczywiście był to dobry zabieg, ponieważ moja stara Yamaha (mój rocznik '87) jest bardziej dynamiczna i wydajna niż Marantz 😉

Gość

(Konto usunięte)

O widzę mój post był dla kogoś niewygodny i został usunięty choć miałem w nim 100-% racji odnośnie streamingu vs. wydania blu ray... 

Szkoda że cały został usunięty

3 godziny temu, MarcinRejek napisał:

O widzę mój post był dla kogoś niewygodny i został usunięty choć miałem w nim 100-% racji odnośnie streamingu vs. wydania blu ray... 

Też kojarzę, że odpisałes bo wspomniałeś mój post. Co do braku pre out, to możliwe że coś pomyliłem. Dawno temu porównywałem te amplitunery i nie pamiętam jakie dokładnie modele.

4 godziny temu, MarcinRejek napisał:

Szkoda dodatkowo, że nie zdążyłem go chyba przeczytać...

Mi się wydaje, że wraz z wprowadzeniem atmosa Marantz dodał serie SR 8xxx a wtedy modele 7xxx stały się odpowiednikami wcześniejszych 6.

Ale mogę coś mylić.

Takie info usłyszałem że sklepu w UK z 10 lat temu.

Więc wydaje mi się że modele siódmej serii powinny jeszcze mieć pre out na pokładzie...

Otóż to, mają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrzut z 7013.

Tak czy inaczej  po przeanalizowaniu Waszych odpowiedzi odpuszczam póki co.

Moje 7.1 spisuje się znakomicie.

Dziękuję wszystkim za wpisy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marekw 76

Tak czy inaczej  po przeanalizowaniu Waszych odpowiedzi odpuszczam póki co.

Moje 7.1 spisuje się znakomicie.

W niektórych filmach z atmosem głosniki górne naprawdę nie mają nic do roboty, więc 7.1 w zupełnosci wystarcza. Są też takie filmy w których sufitowe robią mega efekt. 

Wszystko zależy od jakości miksu i wizji realizatora. Oczywiście filmy z atmosem w THD to inna bajka, bo kompresja jest bezstratna. W DD+ jest kompresja stratna i bardzo ograniczony bitrate, dlatego jakość nie powala na kolana.  

Przy niektórych filmach człowiek się zastanawia czy głosniki sufitowe w ogóle grają 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi