Skocz do zawartości
IGNORED

Najgorszy audio-gruz jaki mieliście?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Gargan napisał:

albo nieuświadomionych

Jeden z najgorszych dźwięków na wystawach jakie w życiu słyszałem to były ogromne Utopie sparowane z Vitusem. Marzenie każdego audiofila? Na pewno nie moje. Szok, jakie to było złe. I chyba jako jedyny na sali miałem odwagę publicznie ogłosić, że król jest nagi.

No, ale ja jestem taki nienormalny - full stack dCS , gdzie sam stolik (innego producenta) kosztował chyba 6 tysięcy funtów też mi się nie podobał. 🙂 Ale to już nie było obiektywnie złe, tylko po prostu beznamiętne. Nie tego szukam.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

22 minuty temu, il Dottore napisał:

Jeden z najgorszych dźwięków na wystawach jakie w życiu słyszałem to były ogromne Utopie sparowane z Vitusem. Marzenie każdego audiofila? Na pewno nie moje. Szok, jakie to było złe. I chyba jako jedyny na sali miałem odwagę publicznie ogłosić, że król jest nagi.

No, ale ja jestem taki nienormalny - full stack dCS , gdzie sam stolik (innego producenta) kosztował chyba 6 tysięcy funtów też mi się nie podobał. 🙂 Ale to już nie było obiektywnie złe, tylko po prostu beznamiętne. Nie tego szukam.

dCS to jest marka, której nie zreperujesz, bo nie udostępnią Ci firmware.

Wiedziałem piękny odtwarzacz tej firmy, z uszkodzonym jednym, jedynym chipem. Chip jest bardzo popularny, dostępny, jednak nie można go po prostu podmienić. Trzeba go zaprogramować, ale dCS nie da Ci tego programu. Tak, że kaplica 🤷

Utopie to kolumny dla koneserów - widocznie masz zbyt tanie uszy 🤪

45 minut temu, il Dottore napisał:

A właśnie... dCS wyznacza nowe standardy we współpracy z prasą. Jeśli ktoś zrobi nieprzychylną recenzję to straszą tę redakcję sądem. Bardzo moralne postępowanie 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Gargan napisał:

Cóż poradzę... Ja tych gratów nie projektuję ani nie składam 🤷

Każdy sprzęt ma swoje wady. Czasem lepiej wiedzieć zanim wejdą się pieniądze. 

Czy PMA-3000NE jest najlepszy to nie wiem, ale już można się zapisać na testy więc pewnie wkrótce się przekonamy 🙂

No tak wychodzi z twoich postów. Że wszystko jest fuj i be.

8 godzin temu, Zamerstary napisał:

E tam od razu wszystko... ja mam inne wrażenie, że po prostu wątek jest jak zwykle niszczony przez tych, którzy za wszelką cenę próbuje udowadniac swoją "rację i wyższość" nad innymi użytkownikami. Kolejny zwlanony wątek.

Czy da się podczas zakładania tematu wykluczyć od razu jakiegoś użytkownika aby nie miał wstępu do niego?

Nie da się. Pytałem o to nawet będąc autorem tematu.

6 godzin temu, xetras napisał:

Na początku 21. wieku wyleczyłem się z Denonów (w temacie wzmacniaczy). Potrzebuję co najmniej 90 Wat na kanał.

Ich wygląd oczywiście pozostaje uwodzicielski i nie nudzi się.

W nowym masz więcej. Pma3000

1 minutę temu, Gargan napisał:

A właśnie... dCS wyznacza nowe standardy we współpracy z prasą. Jeśli ktoś zrobi nieprzychylną recenzję to straszą tę redakcję sądem. Bardzo moralne postępowanie 😄

Ukryta Zawartość

Słyszałem o tym nie tylko w odniesieniu do dcs

Ukryta Zawartość

Teraz, Gargan napisał:

@Piotr Sonido Nie będę chwalić czegoś co mi się nie podoba 😀

Ale co innego powiedzieć "nie podoba mi się", a co innego "to jest..." (sory, ale nie chce mi się szukać cytatu).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 minut temu, Gargan napisał:

@Piotr Sonido Nie będę chwalić czegoś co mi się nie podoba 😀

Co według ciebie gruzem nie jest?

Wiem że wątek nie ten. Chce tylko poznać drugą stronę. Ale z takiego ludzkiego pułapu cenowego wiesz 🙂

Do miliona. 

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wiem że wątek nie ten. Chce tylko poznać drugą stronę. Ale z takiego ludzkiego pułapu cenowego wiesz 🙂

Do miliona. 

Dlaczego uznałeś, że droższe rzeczy są jakieś lepsze? Właśnie szybciej bubla znajdziesz w tych ekstrawaganckich konstrukcjach. 

Posłuchaj sobie wywiadu z projektantem serii A Cambridge Audio. On tłumaczył, że najtrudniej zaprojektować niskie modele, bo muszą być faktycznie dobre. Tam gdzie klient ogląda każdy grosz i wybiera najbardziej opłacalne rozwiązanie nie może być lipy.

Dla mnie złomem nie są urządzenia solidne, logicznie zaprojektowane, bezawaryjne, łatwe w obsłudze i dobrze brzmiące. A przede wszystkim - przetestowane w fabryce. Jeśli coś rozlatuje się na gwarancji, albo nie można tego słuchać to ewidentnie jest złom - proste 😀 

Godzinę temu, Gargan napisał:

Utopie to kolumny dla koneserów - widocznie masz zbyt tanie uszy

41 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie da się tak uogólniać, bo najlepszym zdarzy się wpadka.

Co gruzem nie jest? Prawie wszystko, co na rynku, gruzem nie jest. Może mi się co najwyżej nie podobać.

A co mi się podoba z założenia? Czysta Klasa A i przetworniki D/A bez oversamplingu, koniecznie z buforem lampowym.

Jeszcze 300B mi się podoba. Stare MF mi się podobają - niezależnie od ceny. Tam było czuć rękę Michaelsona. Stare Sonusy (ale to trzeba mieć wzmacniacz odpowiedni - mi nigdy takiego nie dali).

Generalnie - lubię brytyjskie brzmienie, zaprojektowane do brytyjskich klitek bo sam mam mały "salon" i amerykańskie klamoty do nagłaśniania hektarów mi nie wejdą.

23 minuty temu, Gargan napisał:

On tłumaczył, że najtrudniej zaprojektować niskie modele, bo muszą być faktycznie dobre.

Ma świętą rację. Hajend to już strefa audiovoodoo często i hajpu bez uzasadnienia. Bogu dzięki - nie zawsze. Ale zauważyłem że te hajendy, co naprawdę grają, wcale nie są najdroższe.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@il Dottore 

Czysta klasa A = 👍👎

DAC bez oversamplingu = 👍

Bufor lampowy = 👎

Stare Musical Fidelity = 👍

Brytyjskie brzmienie = 👍👎

Spodobałby Ci się Pro-Ject DAC Box RS (ten starszy). Ma chipy w których można wyłączyć oversampling, bufor lampowy, brytyjskie brzmienie i chyba sekcja analogowa jest w klasie A (chociaż tego ostatniego nie jestem pewien). 

14 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

kolorofon...

Kupiłem sobie chińskie taśmy LED Govee do telewizora i mam LG z Ambilightem. 🙂 

Ale to Govee ma też funkcję świecenia w rytm muzyki. Lubię sobie puszczać stare polskie kawałki z tym "kolorofonem" 😉 - czuję się wtedy jak w 8 klasie. 😄

48 minut temu, Gargan napisał:

Spodobałby Ci się Pro-Ject DAC Box RS (ten starszy)

Wiesz, ja za Pro-Ject podziękuję. Jeśli jest tak "dobry" jak mój "audiofilski" streamer MF MX-Stream to... nieeee. O! To jest dopiero GRUZ! 😞

Mam wrażenie, że od przejęcia przez Pro-Ject zaczyna się niestety era upadku Musical Fidelity.

Jak już taki DAC, to coś od Audio Note. Ale Srajan na 6Moons zaklina się że Havana zjada AN, więc nie mam żadnego parcia na wymianę.

18 minut temu, il Dottore napisał:

Ale to Govee ma też funkcję świecenia w rytm muzyki. Lubię sobie puszczać stare polskie kawałki z tym "kolorofonem" 😉 - czuję się wtedy jak w 8 klasie. 😄

Wiesz, ja za Pro-Ject podziękuję. Jeśli jest tak "dobry" jak mój "audiofilski" streamer MF MX-Stream to... nieeee. O! To jest dopiero GRUZ! 😞

Mam wrażenie, że od przejęcia przez Pro-Ject zaczyna się niestety era upadku Musical Fidelity.

Jak już taki DAC, to coś od Audio Note. Ale Srajan na 6Moons zaklina się że Havana zjada AN, więc nie mam żadnego parcia na wymianę.

Ten DAC jest niezły. Bardzo dobrze brzmi. Nie popsuł mi się nigdy. Jedyne co mnie irytowało to stuk w kolumnach za każdym razem, kiedy ruszała lub zatrzymywała się muzyka przy odtwarzaniu przez port USB. 

Stuk~puk był drażniący, nie mogłem się przyzwyczaić 😀

35 minut temu, il Dottore napisał:

8 klasa,dokładnie,hahaha

Podaj jakiegos linka do tego

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

19 minut temu, Gargan napisał:

Stuk~puk był drażniący

Kup Havanę lub Pagodę od MHDT (zależnie czy jesteś fanem Burr Brown czy Philipsa TDA1541), do tego jakaś dobra lampa  na wymianę z tą montowaną fabrycznie  (trudno upolować i ceny wysokie, ale jak już znajdziesz, to wyskoczysz z butów) - i już. Pozamiatane. Kwestię przetwornika D/A masz rozwiązaną raz na zawsze. Bo najlepsze kości delta/sigma nie grają jak te wielobitowe. Niezależnie od ceny.

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Podaj jakiegos linka do tego

Ukryta Zawartość

Montaż i setup  mi zajął ok 40 minut. Patrz tylko, żeby kleić LED jakieś 5-10 mm od krawędzi, żeby patrząc z boku diod nie było widać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

3 minuty temu, il Dottore napisał:

Kup Havanę lub Pagodę od MHDT (zależnie czy jesteś fanem Burr Brown czy Philipsa TDA1541), do tego jakaś dobra lampa  na wymianę z tą montowaną fabrycznie  (trudno upolować i ceny wysokie, ale jak już znajdziesz, to wyskoczysz z butów) - i już. Pozamiatane. Kwestię przetwornika D/A masz rozwiązaną raz na zawsze. Bo najlepsze kości delta/sigma nie grają jak te wielobitowe. Niezależnie od ceny.

Wymyślasz rzeczy, których nigdzie nie można kupić 😀

29 minut temu, Gargan napisał:

Wymyślasz rzeczy, których nigdzie nie można kupić

Sprzęt MHDT zamawiasz bezpośrednio od producenta. 

Ukryta Zawartość

I teraz najlepsze: zamówiłem w czwartek, DAC przyszedł we wtorek. Z AZJI!!! Umówiłem się z chłopakami, żeby wpisali w deklarację celną opis "decoder" i wartość chyba 120 dolarów. I od tej kwoty miałem płacić cło. Ale nic nie zapłaciłem, urząd celny taką drobnicę olał. Teraz by pewnie już tak łatwo nie było. Głupi zasilacz z UK mi odesłali bo NIE BYŁO PARAGONU. Kolega musiał mi drugi raz wysyłać, tym razem kurierem i przeszło od ręki. Ale poczta - masakra tu jest teraz! 😞

Co do lampy - szukasz na jebaju lub na specjalistycznych forach - jest lista polecanych lamp do Havany/Pagody. Najlepszy Bendix (oczywiście najdroższy i najrzadszy) potem Western Electric, potem ruska 6N3P (prawie tak dobra jak WE a niektórzy mówią że lepsza - bardzo dobra lampa, wiem bo mam wszystkie 3 i sobie podmieniam, jak czuję fazę 🙂 ). Wszystko lepsze od fabrycznej.

Wg konstruktora WE jest lepsza od Bendixa - ja się z tym nie zgadzam i np. chłopaki z Head-Fi też wolą Bendix od WE.

Zobacz jak Chińczyk nisko ocenia ruską lampę - nieprawda! Nie jest to może klasa WE czy Bendixa ale różnice są naprawdę minimalne.

Jeszcze JJ muszę kupić skoro MHDT poleca, nigdy JJ nie próbowałem.

To jest klasyfikacja zalecanych lamp prosto od producenta:

1st class
WE396A (D getter, JW Military version)
WE2C51 (D getter, JW Military version)
Bendix 6385 (expensive)
Tesla 6CC42 (D getter, rare but sometimes will show up in the market)'

JJ 6386 (expensive, new production)

2nd class,

WE396A/2C51 (O getter)

Tesla 6CC42 (O getter, rare but sometimes will show up in the market)
Tung-sol 2C51 (they invent this tube, 1950s, D getter)
Raytheon CK5670 (1950s, D getter)
RCA 5670 (1950s, D/Plate 2 supporting rod getter)
GE 5670 (3 mica structure, mostly 5 stars tube)

3rd class, (after 1960s)

GE 5670
RCA 5670
Tung-sol 5670
Sylvania 2C51
Sylvania 5670 (sometimes marked Mullard)
RTC 5670
Philips 2C51

4th class,

Russian and Chinese 6N3P, -E, -EB, -EV

Jiun-hsien,

Designer of the team Mhdt Labs

Ukryta Zawartość

7 minut temu, ro35 napisał:

naprawdę przerobione (przesłuchane) setki klocków aby się tak we wszystkim wypowiadać ?

Tak. Setki klocków przerobione/przesłuchane - siedzę w tym biznesie od 35 lat. We wszystkim się wypowiadam? Wydawało mi się że tylko w tym temacie siedzę.

9 minut temu, ro35 napisał:

branża czyco?

A skąd. Jak mam coś sprzedać to umiem wstawić ogłoszenie.

9 minut temu, ro35 napisał:

strona, i nawigacja po niej zniechęca  do czegokolwiek, fuj

I tak od 15 lat... Pewne sprawy się nie zmieniają. 😄 Chłopaki mają wywalone na marketing. Oni robią sprzęt a nie strony www. A skoro produkcja schodzi - to wywalone. 🙂

To tak jak Sugden - ci przynajmniej mają ładną stronę www, ale szczycą się, że grosza nie wydali na dział marketingu od 1964. Bo takowego nigdy nie posiadali. 🙂

proszę czytać ze zrozumieniem, te cytaty to do innego forumowicza (oprócz ostatniego)

Edytowane przez ro35
34 minuty temu, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

I teraz najlepsze: zamówiłem w czwartek, DAC przyszedł we wtorek. Z AZJI!!! Umówiłem się z chłopakami, żeby wpisali w deklarację celną opis "decoder" i wartość chyba 120 dolarów. I od tej kwoty miałem płacić cło. Ale nic nie zapłaciłem, urząd celny taką drobnicę olał. Teraz by pewnie już tak łatwo nie było. Głupi zasilacz z UK mi odesłali bo NIE BYŁO PARAGONU. Kolega musiał mi drugi raz wysyłać, tym razem kurierem i przeszło od ręki. Ale poczta - masakra tu jest teraz! 😞

Co do lampy - szukasz na jebaju lub na specjalistycznych forach - jest lista polecanych lamp do Havany/Pagody. Najlepszy Bendix (oczywiście najdroższy i najrzadszy) potem Western Electric, potem ruska 6N3P (prawie tak dobra jak WE a niektórzy mówią że lepsza - bardzo dobra lampa, wiem bo mam wszystkie 3 i sobie podmieniam, jak czuję fazę 🙂 ). Wszystko lepsze od fabrycznej.

Wg konstruktora WE jest lepsza od Bendixa - ja się z tym nie zgadzam i np. chłopaki z Head-Fi też wolą Bendix od WE.

Zobacz jak Chińczyk nisko ocenia ruską lampę - nieprawda! Nie jest to może klasa WE czy Bendixa ale różnice są naprawdę minimalne.

Jeszcze JJ muszę kupić skoro MHDT poleca, nigdy JJ nie próbowałem.

To jest klasyfikacja zalecanych lamp prosto od producenta:

1st class
WE396A (D getter, JW Military version)
WE2C51 (D getter, JW Military version)
Bendix 6385 (expensive)
Tesla 6CC42 (D getter, rare but sometimes will show up in the market)'

JJ 6386 (expensive, new production)

2nd class,

WE396A/2C51 (O getter)

Tesla 6CC42 (O getter, rare but sometimes will show up in the market)
Tung-sol 2C51 (they invent this tube, 1950s, D getter)
Raytheon CK5670 (1950s, D getter)
RCA 5670 (1950s, D/Plate 2 supporting rod getter)
GE 5670 (3 mica structure, mostly 5 stars tube)

3rd class, (after 1960s)

GE 5670
RCA 5670
Tung-sol 5670
Sylvania 2C51
Sylvania 5670 (sometimes marked Mullard)
RTC 5670
Philips 2C51

4th class,

Russian and Chinese 6N3P, -E, -EB, -EV

Jiun-hsien,

Designer of the team Mhdt Labs

$1500 za no name z Chin jeszcze na lampach? 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, ro35 napisał:

proszę czytać ze zrozumieniem, te cytaty to do innego forumowicza (oprócz ostatniego)

aaaaaaaaaaaaaa sorry - @Gargan tu aktywny bo to jego wontecek. 🙂

19 minut temu, ro35 napisał:

Pan tu bardzo aktywny ostatnio. naprawdę przerobione (przesłuchane) setki klocków aby się tak we wszystkim wypowiadać ?

branża czyco?

strona, i nawigacja po niej zniechęca  do czegokolwiek, fuj

Wszystko nie, ale wystarczająco, żeby wyrobić sobie zdanie.

14 minut temu, il Dottore napisał:

Tak. Setki klocków przerobione/przesłuchane - siedzę w tym biznesie od 35 lat. We wszystkim się wypowiadam? Wydawało mi się że tylko w tym temacie siedzę.

A skąd. Jak mam coś sprzedać to umiem wstawić ogłoszenie.

I tak od 15 lat... Pewne sprawy się nie zmieniają. 😄 Chłopaki mają wywalone na marketing. Oni robią sprzęt a nie strony www. A skoro produkcja schodzi - to wywalone. 🙂

To tak jak Sugden - ci przynajmniej mają ładną stronę www, ale szczycą się, że grosza nie wydali na dział marketingu od 1964. Bo takowego nigdy nie posiadali. 🙂

Ciekawe na co jeszcze mają wywalone? Hobbyści normalnie...

8 minut temu, ro35 napisał:

Nie psuj @il Dottore zabawy 🙂 

Przecież widać, że się facet rozkręca 😀

3 minuty temu, ro35 napisał:

nie mam nic do pana Dottore, ciekawi mnie ta ilość sprzętu pana Gargana.

ile to jest aby wyrobić sobie zdanie?

W przypadku DSP wystarczył jeden, a suba zero.

10 minut temu, Gargan napisał:

Wszystko nie, ale wystarczająco, żeby wyrobić sobie zdanie.

I nie przeszkadza Ci, że błąd Twojego zdania został wielokrotnie zauważony i wykazany?

Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, ro35 napisał:

nie mam nic do pana Dottore, ciekawi mnie ta ilość sprzętu pana Gargana.

ile to jest aby wyrobić sobie zdanie?

Co to ma za znaczenie?

Spróbowałem raz czy dziesięć - albo mi to pasuje, albo nie. 

Jeśli się zatniesz w palec nożem i było to nieprzyjemne, to dla pewności całą rękę pokaleczysz?

Czasem logika forum mnie rozbraja 😄

ja lubię w konkrety

więc dokładnie jakie sprzęty typu:

czysta klasa a,

bufory lampowe,

dac

stare musical fidelity,

brytyjskie klocki.

...

bo to jest ogrom sprzętu, i dla każdego, ale konkretnie opisanego można dać łapkę w górę czy łapkę w doł

ale nie dla całych klas jak wyżej

więc nie rób pan szamba... albo usuń wątek

Edytowane przez ro35
Teraz, Gargan napisał:

$1500 za no name z Chin jeszcze na lampach? 

No name???  MHDT Lab jest sprzętem szeroko znanym... w wąskich kręgach.

Moja Havana (po lekkim zdłubaniu) zmiażdżyła w bezpośrednim porównaniu Meridiana Signature Reference za 12 tys €.

Życzę każdemu takiego "no name".

Na 6Moons, gdzie recenzuje się egzotyczny sprzęt na ogół za dziesiątki tysięcy € tak piszą o Havanie:

"MHDT Havana DAC: So good that Redbook CD outperforms SACDs on my Sony XA777ES."

Pamiętasz ten model? Flagowiec Sony - 16kg żywej wagi. Cena nowego 7500 dojczmarek (wtedy jeszcze dojczmarki były).

Sony_SCD-XA_777_ES-1.jpg

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

A z ciekawości,ile kosztuje Orchid?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 minut temu, Gargan napisał:

albo mi to pasuje, albo nie.

To trochę mniej niż:

3 godziny temu, Gargan napisał:

Dla mnie złomem nie są urządzenia solidne, logicznie zaprojektowane, bezawaryjne, łatwe w obsłudze i dobrze brzmiące.

Wszystko byłoby ok, gdybyś tak ostro nie jechał po sprzętach, które po prostu nie trafiły Ci w gust, albo wręcz nieprawidłowo użyłeś... albo gdybyś w tytule zawarł jakąś subiektywną tezę, a nie starał się brzmieć jak wyrocznia wszechrzeczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi