Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, iro III napisał:

Cóż to oznacza?

Tylko tyle, że ten VD firma sprzedała do Abbey Road za cenę hurtową, bo na szpulki. Tama cena była X razy mniejsza od zakonfekcjonowanego jako audiofilski 1m sprzedawanego w salonie, tylko tyle.

No wiem, że 30-40zł za metr kabla do domu to majątek i lepiej kupić z allegro byle co za 5zł, bo przecież wszystko jedno 😂

3 minuty temu, iro III napisał:

Cóż to oznacza?

Tylko tyle, że ten VD firma sprzedała do Abbey Road za cenę hurtową, bo na szpulki. Tama cena była X razy mniejsza od zakonfekcjonowanego jako audiofilski 1m sprzedawanego w salonie, tylko tyle.

Litości, nie rób jakiejś karykatury ze studiów nagraniowych i profesjonalistów tam pracujących. Bądźmy dorośli i poważni trochę.

9 minut temu, Ajothe napisał:

No wiem, że 30-40zł za metr kabla do domu to majątek i lepiej kupić z allegro byle co za 5zł, bo przecież wszystko jedno 😂

Ja mam wszystkie kabelki właśnie w tej cenie (Klotz) i nie dlatego, że to majątek/nie majątek, czy brzmienie ale dlatego, że sprawdzony w zastosoeaniach pro, solidny miedziany przewodnik, izolacja i wtyczki/widełki. Te za "pięć" zł są mechanicznie słabe izolacja i wtyczki jednorazowe, tu jest różnica.

Nie grubas, nie cienias, wystarczajaco giętki ...i sięga od urządzenia do urządzenia. 😁

Edytowane przez iro III
11 minut temu, Wito76 napisał:

Czyli chcesz powiedzieć że studio nagraniowe okablowane jest jak chałupa w bloku z wielkiej płyty a kable to te po taniości z allegro? Chyba dobrą flaszkę czegoś już z rana przygarnąłeś.

Czyli nie doczytałeś. A pisałeś, że czytasz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cztery złote za metr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Przecież od początku udzielania się w tym wątku się na to powołuje, że to absurd

Na zdarzenie można się powołać, bo czemu nie - ale swoje sprzeczne z logiką pseudo-wnioski pozostaw samemu sobie, a nie przypisuj innym.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Ja to się zastanawiam tylko, a kto to k jest Bum, Szymon, Lech itd, że podważają coś, co funkcjonuje w całym profesjonalnym świecie audio.

Ja niczego nie podważam.

Przecież takie ekranowanie

Ktoś podważa sens ekranowania?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

16 minut temu, Wito76 napisał:

Litości, nie rób jakiejś karykatury ze studiów nagraniowych i profesjonalistów tam pracujących. Bądźmy dorośli i poważni trochę.

Jednak prędzej zaufam zawodowcowi - przemak, niż  nawiedzonemu amatorowi z audionervosą,

no bądźmy dorośli i poważni całkiem, nie tylko trochę.

Edytowane przez iro III
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Na zdarzenie można się powołać, bo czemu nie - ale swoje sprzeczne z logiką pseudo-wnioski pozostaw samemu sobie, a nie przypisuj innym.

Właśnie, pozostaw sobie swoje idiotyczne wnioski, a Ja tego nie wymyśliłem 🙂

Jednak prędzej zaufam zawodowcowi - przemak, niż  nawiedzonemu amatorowi z audionervosą,
no bądźmy dorośli i poważni całkiem, nie tylko trochę.
No i tu się zgadzamy, choć pewnie od słowa do słowa interpretacja byłaby różna.
Teraz, iro III napisał:

W dodatku coś co lubi Wito - ekranowane! 😉

To są dobre, normalne kable. Ja "jadę" na klotzu jeszcze ze starych zapasów 😉

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

To są dobre, normalne kable. Ja "jadę" na klotzu jeszcze ze starych zapasów 😉

Mam IC i głośnikowe Klotza z początków XXIw. - to jeszcze ze starych zapasów chyba?

Czy nowe się jakoś pogorszyły?

Chyba 100% okablowania audio, jakie dziergalem na własne potrzeby, bazowała na mogami i neutrik/amphenol.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

O jakich studiach piszesz? Czy masz na myśli TVP, lub domowe - typu laptop i EFL studio.

I całe szczęście, że zastosowany maja Klotz, ale w rezerwie pozostaje kabel od Szymona lampki.

9 minut temu, iro III napisał:

Mam IC i głośnikowe Klotza z początków XXIw. - to jeszcze ze starych zapasów chyba?

Czy nowe się jakoś pogorszyły?

Zgodnie z teorią Kopernika zapewne są gorsze, ale ja mam po prostu duuże zapasy 😉

nagrywamy.com

6 minut temu, lamario napisał:

O jakich studiach piszesz? Czy masz na myśli TVP

O takich studiach, które mają instalację. Laptop z interfejsem instalacji kablowej raczej nie potrzebuje.

7 minut temu, lamario napisał:

I całe szczęście, że zastosowany maja Klotz

Całe szczęście, bo klotz kosztuje 4,90 za metr

Ukryta Zawartość

a vandamme tylko cztery. Klotz droższy jakby, także ten... ten Abbey Road oszczędza jak może 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Może to kwestia preferencji albo tytułowego subiektywizmu, ale ja akurat obraziłem się na markę Mogami. Muliły mi te IC zbudowane na 2497. Rok temu wysłałem koledze z forum odtwarzacz CD. Chciał posłuchać jak gra R2R na TDA, po upgrade zasilania, kondensatorów, opampów i przestawieniu w tryb NOS. Dorzuciłem do paczki owe Mogami z dopiskiem że jak mu pasują to ma je w prezencie. Wróciły razem z CD. Na codzień używa Neotechów 5220 (które też mu poleciłem kiedyś) i stwierdził że nie potrzebuje zamulacza w systemie. No ale to kolejny subiektywizm.

55 minut temu, Ajothe napisał:

Ja tego nie wymyśliłem 🙂

A kto wymyślił, że wymiana wzmacniacza nie może poskutkować zmianą brzmienia?

-----

Haha, Tobie naprawdę wydaje się, że zawodowcy słuchają kabli?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

35 minut temu, A co tam napisał:

Co ze studiami dźwiękowymi TVP jest nie tak?

Nie pisałem że studia TVP mają coś nie tak. Ale mają wiele, wiele do poprawy, przynajmniej w studio regionalnym które znam.

Przemak nie bardzo chce udzielić konkretnej informacji i będzie lawirował niczym Szymon. Twierdzenie, że studia nagrań stosują Klotz jest mocno naciągane. Zgodzę się, że studio Przemaka takowe kable posiada, ale nie zgodzę się, że wszystkie.

Edytowane przez lamario
26 minut temu, szymon1977 napisał:

A kto wymyślił, że wymiana wzmacniacza nie może poskutkować zmianą brzmienia?

Musisz przeczytać uważnie temat to się dowiesz kto ma takie pomysły 😄

Ja jedynie wykazałem, że skoro nie potraficie na podstawie parametrów, pomiarów określić jak brzmi dany wzmacniacz to gdzie Wam do określania na podstawie parametry reszty elementów systemu 🙂

Tak samo skoro są forumowicze dla których wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo, to nie dziwne ze kable też 🤣

16 minut temu, lamario napisał:

Przemak nie bardzo chce udzielić konkretnej informacji i będzie lawirował niczym Szymon. Twierdzenie, że studia nagrań stosują Klotz jest mocno naciągane. Zgodzę się, że studio Przemaka takowe kable posiada, ale nie zgodzę się, że wszystkie.

Niektóre studia - i to nie mój przykład, tylko adwersarza - stosują tańszą alternatywę w postaci vandamme. 

42 minuty temu, Wito76 napisał:

Może to kwestia preferencji albo tytułowego subiektywizmu, ale ja akurat obraziłem się na markę Mogami. Muliły mi te IC zbudowane na 2497. Rok temu wysłałem koledze z forum odtwarzacz CD. Chciał posłuchać jak gra R2R na TDA, po upgrade zasilania, kondensatorów, opampów i przestawieniu w tryb NOS. Dorzuciłem do paczki owe Mogami z dopiskiem że jak mu pasują to ma je w prezencie. Wróciły razem z CD. Na codzień używa Neotechów 5220 (które też mu poleciłem kiedyś) i stwierdził że nie potrzebuje zamulacza w systemie. No ale to kolejny subiektywizm.

Czyli skonfrontowany z faktami uciekasz w bok. Był czas przywyknąć. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

10 minut temu, lamario napisał:

Nie pisałem że studia TVP mają coś nie tak. Ale mają wiele, wiele do poprawy, przynajmniej w studio regionalnym które znam.

Ja mam wrażenie, że nadinterpretowujesz wypowiedzi @przemak.
Nie pisał, że wszystkie studia. Pisze, że studia używają zwykłych kabli instalacyjnych po parę złotych za metr. Podał przykład, gdzie takich kabli używają. Wypowiada się jasno i dość precyzyjnie. 
W dodatku jego wypowiedź była osadzona w konkretnym kontekście. Przypisywanie komuś słów, których nie wypowiedział lub interpretacja słów według swojego widzi mi się jest nieładną manipulacją.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Tak samo skoro są forumowicze dla których wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo

OK.

Być może wiesz coś wiecej. W takim razie przypomnij kto, tak ze dwadzieścia osób wymień, bo musi to być pokaźna grupa, skoro tak często szafujesz tym stwierdzeniem...no może być choć jedna...🤭

2 minuty temu, A co tam napisał:

Ja mam wrażenie, że nadinterpretowujesz wypowiedzi @przemak.
Nie pisał, że wszystkie studia. Pisze, że studia używają zwykłych kabli instalacyjnych po parę złotych za metr. Podał przykład, gdzie takich kabli używają. Wypowiada się jasno i dość precyzyjnie. 
W dodatku jego wypowiedź była osadzona w konkretnym kontekście. Przypisywanie komuś słów, których nie wypowiedział lub interpretacja słów według swojego widzi mi się jest nieładną manipulacją.

Klotz czy Van damme to zwykłe kable instalacyjne? 

Teraz, iro III napisał:

OK.

Być może wiesz coś wiecej. W takim razie przypomnij kto, tak ze dwadzieścia osób wymień, bo musi to być pokaźna grupa, skoro tak często szafujesz tym stwierdzeniem...no może być choć jedna...🤭

Warto prześledzić ten topic to zobaczysz jakie kocopoły niektórzy wypisują 😃

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Klotz czy Van damme to zwykłe kable instalacyjne? 

No skoro kosztują po 4 zł za metr. To jakie one są niezwykłe?

Edytowane przez A co tam
Teraz, A co tam napisał:

No skoro kosztują po 4 zł za metr. To jakie one są?

No jest zdaje się jeszcze alternatywa o połowę tańszych 😄

To po cholere przepłacać? 

Teraz, Wito76 napisał:

Skąd wiadomo które kable zostały użyte w studio? Ktoś wynalazł jakąś taniochę i manipuluje.

Skąd wiadomo, że człowiek w ogóle wylądował na księżycu? Ktoś nakręcił "lądowanie" w studio i manipuluje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.