Skocz do zawartości
IGNORED

Lyngdorf TDAI 1120 + sub Lyngdorf BW-2 + kolumny podłogowe do pomieszczenia 33 m2

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, xajas napisał:

Nie, problem jest przede wszystkim w tym, ze najpierw trzeba cos takiego posluchac, by moc to ocenic.

I to prawda, zbijasz nie tylko „wykres“. Przesuwasz takze scene, wyrazistosc i inne „parametry“ brzmienia. Ale przesuwasz je tam gdzie trzeba, tam gdzie powinny byc!

A jak to dziala, nie musisz testowac u siebie

Przyjedziesz tutaj, posluchasz, to sie dowiesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_4835.thumb.jpg.da9e587646d72992129883f9c353eae6.jpg

Z ciekawosci zapytam bo nie wiem a nie chce mi sie sprawdzać: ile po drodze jest konwersji AD/DA i DA/AD?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

16 godzin temu, pmcomp napisał:

Z ciekawosci zapytam bo nie wiem a nie chce mi sie sprawdzać: ile po drodze jest konwersji AD/DA i DA/AD?

W Lyngdorfie zero, jest to wzmacniacz działający tylko w domenie cyfrowej zakładając, że źródło jest cyfrowe. (zakładając bo na upartego można sobie analogowe podłączyć tylko nie po to kupuje się wzmacniacz cyfrowy)

No i nie mylić wzmacniacza cyfrowego z klasą D 🙂

W Lyngdorfie zero, jest to wzmacniacz działający tylko w domenie cyfrowej zakładając, że źródło jest cyfrowe. (zakładając bo na upartego można sobie analogowe podłączyć tylko nie po to kupuje się wzmacniacz cyfrowy)
No i nie mylić wzmacniacza cyfrowego z klasą D

Chwila chwila!

Nie mylimy
- korekcji DSP/DRC z wzmacniaczami cyfrowymi
- wzmacniaczy cyfrowych z klasa D

Moge kupic wzmacniacz cyfrowy bez DSP/DRC, i moge wzmacniac sygnal skorygowany prze DSP/DRC wzmacniaczem klasy A/B albo nawet lampa

A ze korekcja DSP/DRC przy uzyciu wzmacniaczy cyfrowych znakomicie dziala takze dla anlogowych zrodel (czyli mimo konwersji A/D) slyszelismy na bardzo ciekawej prezentacji,

Podlaczylismy gramofon (ten po prawej) do Lyngdorfa/Steinway (ten po lewej)

Ukryta Zawartość

Efekt zaszokowal nawet najbardziej zapartych wyznawcow winylu

A tutaj typ klasy wzmacniacza Lyngdorfa

IMG_4874.thumb.jpg.e00be73721ca0bdf8745c62c8879e50e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ależ oczywiście, można wszystko. Po to te urządzenia mają wszelkie wyjścia i wejścia żeby dawać takie możliwości. Można sobie podłączyć gramofon do Lyngdorfa dla korekcji, z niego wyjść na DACa i potem podłączyć lampowe końcówki. Tylko po co. Ja wychodzę z założenia, że im mniej kombinacji tym lepiej, podłączam źródło cyfrowe i utrzymuję sygnał w domenie cyfrowej.

Ale wierzę, że efekty można uzyskać znakomite i te straty w trakcie kilku konwersji D/A i A/D są niewielkie w porównaniu do strat jakie były przez problemy akustyczne. 😉

2 godziny temu, xajas napisał:

- korekcji DSP/DRC z wzmacniaczami cyfrowymi

Lepiej jeździć kolumnami aż się w końcu trafi punk zadowolenia, dzisiaj aż złamałem wtyk banan, ale chyba znalazłem punkt, jeszcze pracę ustrojów i powinno być dobrze

Lepiej jeździć kolumnami aż się w końcu trafi punk zadowolenia, dzisiaj aż złamałem wtyk banan, ale chyba znalazłem punkt, jeszcze pracę ustrojów i powinno być dobrze

To nie jest „lepiej“, to jest podstawa

Ale to przewaznie nie wystarcza, by rozwiazac wszystkie problemy. Szczegolnie jesli nie masz mozliwosci „jezdzic“ z lolumnami (patrz opis autora watku). I co wtedy chcesz zrobic?
4 minuty temu, xajas napisał:

(patrz opis autora watku). I co wtedy chcesz zrobic?

Podałem przykład z doświadczenia, Bose i będzie zadowolony

10 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Jakie Bose'y konkretnie?

1 minutę temu, quatross napisał:

Jakie Bose'y konkretnie?

Bose Smart Ultra Soundbar + Bose Bass Module 700

Uzywasz do sluchania muzyki czy tylko TV?
Mnie do TV wystarczy. Do tego nie potrzebuje Lyngdorfa
Ale do sluchania muzyki nie za bardzo wystarczy
1 minutę temu, xajas napisał:

Uzywasz do sluchania muzyki czy tylko TV?
Do TV wystarczy

Wszystko, TV, Radio albo stream
Jak to BOSE, zaskakujące brzmienie, detal, przestrzenność, bas u mnie na 50% dociąża aż milo, nie buczy, nie meczy, tylko odzywa sie szybko i tylko dociążyć
Bez kalibracji lekko dudni, ale po, skupia sie przy źródle

Nie rozumiem sensu pytania. Jak myślisz, ile konwersji jest mozliwych?
22 minuty temu, xajas napisał:

Ale do sluchania muzyki nie za bardzo wystarczy

Ukryta Zawartość

IMG_7267.thumb.JPEG.67e384bc708d3cefb4e29cc541ed8207.JPEG

IMG_7268.thumb.JPEG.e50081effd7157aa5fb6b4f4fa271a05.JPEG

Minimalizacja a gra jak potężny zestaw, tylko telefon albo iPad do sterowania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy przytoczyles to jako „dobry“ czy jako „zly“ przyklad ustawienia?
Co jest intencja?

W dniu 5.09.2024 o 13:48, pawwlakke napisał:

Cześć,

Mam trudne akustycznie pomieszczenie 33 m2 jak na załączonym zdjęciu. Miejsce na kolumny na ścianie w rogu na dole (długość ściany tylko 204 cm). TV, który będzie zawieszony na ścianie ma długość 144 cm. Pozostaje mi 60 cm (po 30 cm na prawą i lewą stronę).

Po kilku odsłuchach i analizie rynku wiem, że przekonany jestem do wzmacniacza z room perfect Lyngdorf TDAI 1120 i jeśli sytuacja będzie wymagała to dobiorę sub Lyngdorf BW-2, który mogę umieścić w szafce RTV z wyciętym otworem w dół. Szukam kolumn do tego pomieszczenia. Z jednej strony rozważam dedykowane rozwiązanie od Lyngdorf czyli 2 głośniki stereo CS-1 zamontowane w szafce (z frontem wykonanym z membrany) lub ustawienie kolumn podłogowych we wnękach max 30 cm (po lewej i prawej stronie od TV). Niestety nie mam zbyt dużo miejsca na szerokie kolumny więc biorę pod uwagę kolumny nie szersze niż 19 cm i koniecznie bas reflex z przodu lub od dołu. 

Szukam propozycji kolumn. Może coś podpowiecie? 

Ważna jest stylistyka, design kolumny. Prostota, minimalizm, bez żadnych przekombinowanych konstrukcji. 

Dziękuję z góry za pomoc!

Ukryta Zawartość

Miałem tego Lyngdorfa. U mnie grał z modyfikowanymi Heco Aurora 1000 i modyfikowane Focal Aria 948. Do tego dwa suby REL 1205HT ( dwa grają lepiej, lepszy rozkład basu )  Grał w dwóch trudnych akustycznie pomieszczeniach. 18m i około 30m otwarte na inne pomieszczenia.

Szukaj dużych kolumn z potencjałem na basie. Subwoofer nie dopełni wyższego basu którego w małych kolumnach będzie brakować. Mi nie podobało się granie z subwoferami mimo tego że Lyngdorf ma pełen pakiet ustawień i korekcji pod suby.

W takiej kubaturze tylko duże kolumny 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, xajas napisał:

Czy przytoczyles to jako „dobry“ czy jako „zly“ przyklad ustawienia?
Co jest intencja?

I to jest zaleta ze stoi z boku a po kalibracji jest poczucie ze bas jest ze źródła soundbar 

Piszac o „ustawieniu“ nie myslalem o soundbarze albo lokalizacji basu.

Rzadko wdaje sie dyskusje o urzadzeniu pomieszczenia, bo to jest wszystko sprawa indywidualnego gustu, a o gustach sie nie dyskutuje
Ale w tym specjalnym przypadku trudno sie pohamowac.

Dlaczego?

Widze rogowke upchnieta w jeden kat, a telewizor zawieszony na odleglej przeciwleglej stronie.
Czuje sie jak w Polsce cofniety o 50 lat. OK, w typowym M4 byly takie realia i nie bylo innych mozliwosci na wielkie „podskoki“. Ale pokazane pomieszczenie jest duze i puste. Umozliwia wiele ciekawych „ustawien“. Po kims, kto samemu proklamuje „…lepiej jezdzic kolumnami…“ oczekiwal bym troche wiecej odwagi i kreatywnosci (w przenosni) „…lepiej jezdzic kanapa i telewizorem…“. Wtedy nie musisz ogladac telewizora przez lornetke i sluchc soundbara ostro podkreconego

A jest mnostwo ciekawych ustrojstw, ktore umozliwiaja takie „jezdzenie“ i korzystniejsze wizualno-akustycznie ustawienie. I to nawet pasowne do twoich mebli

Ukryta Zawartość

IMG_4740.thumb.jpg.5a5fa12b7ef7caa94a4051aee6e8ce6a.jpg

A jak sie zaprzesz to nawet z miejscem na soundbar

IMG_4738.thumb.jpg.4a9c0f68cad77a6f4f7fad6534fc86d0.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, xajas napisał:

Piszac o „ustawieniu“ nie myslalem o soundbarze albo lokalizacji basu.

Rzadko wdaje sie dyskusje o urzadzeniu pomieszczenia, bo to jest wszystko sprawa indywidualnego gustu, a o gustach sie nie dyskutuje

Ukryta Zawartość

Ale w tym specjalnym przypadku trudno sie pohamowac

Przecież wiesz że twój hejt mnie nie interesuje, system dobrze wpasował się, muzyki słucham siedząc na tarasie czy ogrodzie, przy oglądaniu TV świetnie sobie radzi, dźwięk przestrzenny i daje efekt jak od źródeł z filmu, bardzo precyzyjnie w lokalizacjach, Tv dosyć duży 85 cali i w realu idealnie pasuje do kącika oglądania. Ja jestem zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ja jestem zadowolony.

Niemozliwe. Nie moze byc. Przeciez Soundbar to tez DSP/DRC Edytowane przez xajas
W dniu 6.09.2024 o 21:52, .:Gerard:. napisał:

Jak zaczniesz korygować i cudować to tak odchudzisz ze ......, ja mam BOSE soundbar + SUB w prawie pustym pomieszczeniu 30m², bez korekcji tylko kalibracja, piękny soczysty bas aż nóżka chodzi 🙂 
A w pokoju z "Hi-End" juz nerwy tracę z dostrojeniem akustyki.

Sam w sobie Lyngdorf po kalibracji potrafi dosyć dobrze uporządkować granie w dolnych rejestrach, więc jeśli ktoś ma spory problem, to takowe rozwiązanie będzie dla tej osoby zbawieniem, by uporządkować pewne częstotliwości. Wiadomo, nie każdemu takie rozwiązanie musi się podobać, są zwolennicy, jak i przeciwnicy kalibracji.

Pytanie, co się dzieje u Ciebie w tym pokoju "Hi-End"? Co tak Cię męczy?

53 minuty temu, Planeta Dźwięku napisał:

Pytanie, co się dzieje u Ciebie w tym pokoju "Hi-End"? Co tak Cię męczy?

W tej chwili po u-pozycjonowaniu kolumn jestem bardzo zadowolony z efektu, wcześniej miałem problem z pogłosem na basie który w miejscu odsłuchu dawał się za bardzo we znaki, rezonanse kumulowały się dokładnie w miejscu odsłuchu, dodatkowo w odbiorze brakowało pełniejszego zakresu, 38Hz i jego drugi mod, jak go zbiłem i lekko skorygowałem to siadło wszystko, nastąpiły przesunięcia centrum i zamiast w głąb poszło w przód 

Na starym lokum miałem bardzo ale to bardzo ustrojone pomieszczenie, ale niesymetrycznie, teraz mam symetrycznie i mniej ustrojów, mino ze mniej to efekt mam lepszy, bardziej żywe, jest precyzyjniej, jeszcze większą głębią i wyrazistością,
nie jestem żółtodziobem w temacie, dokładnie wiem co chce, dlatego powoli dostrajam i prawdopodobnie użyje jeszcze tylko rozpraszacze albo absorbery na wyższe zakresy i koniec. za 2-3 tygodnie zlot Audiofilów aby mogli wyrazić zdanie mojej pracy.

13 minut temu, .:Gerard:. napisał:

W tej chwili po u-pozycjonowaniu kolumn jestem bardzo zadowolony z efektu, wcześniej miałem problem z pogłosem na basie który w miejscu odsłuchu dawał się za bardzo we znaki, rezonanse kumulowały się dokładnie w miejscu odsłuchu, dodatkowo w odbiorze brakowało pełniejszego zakresu, 38Hz i jego drugi mod, jak go zbiłem i lekko skorygowałem to siadło wszystko, nastąpiły przesunięcia centrum i zamiast w głąb poszło w przód 

Na starym lokum miałem bardzo ale to bardzo ustrojone pomieszczenie, ale niesymetrycznie, teraz mam symetrycznie i mniej ustrojów, mino ze mniej to efekt mam lepszy, bardziej żywe, jest precyzyjniej, jeszcze większą głębią i wyrazistością,
nie jestem żółtodziobem w temacie, dokładnie wiem co chce, dlatego powoli dostrajam i prawdopodobnie użyje jeszcze tylko rozpraszacze albo absorbery na wyższe zakresy i koniec. za 2-3 tygodnie zlot Audiofilów aby mogli wyrazić zdanie mojej pracy.

Czyli w skrócie dążysz do ideału, ciężka droga, rozumiem o co chodzi. Będzie okazja, to możesz podesłać zdjęcia jak to wygląda, zapewne każdy z chęcią popatrzy.

• 2 tygodnie później...

Ten Luxman tak właśnie gra jak opisane jest w pierwszym poście. Słuchałem go kiedyś w z ProAc Response D20R (lub D28, nie pamiętam już) i dokładnie tak to było słychać - sybilanty, szelesty, podkreślenie wokali ale w sposób raczej męczący niż atrakcyjny.

Być może są zwolennicy tego typu prezentacji. Jeśli jednak przeszkadza, lepiej pozbyć się tego wzmacniacza, bo korygowanie błędów jednego elementu systemu innymi to proszenie się o dalsze kłopoty. Szybkie ciecie i już.

• Pokaż nowe odpowiedzi