Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór zestawu stereo, wymiana na nowy. 30-40k

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.09.2024 o 19:50, Piopio napisał:

Specjalnie posłucham na AudioShow 2024 😉 

Z fosi!! Posłuchaj z fosi!! 🙂

22 godziny temu, hi-fi-fan napisał:

Nie zamierzam podejmować decyzji w emocjach.

Bardzo dobrze!!

22 godziny temu, hi-fi-fan napisał:

samo tyczy się Focali Aria Evo X No4, o których słyszałem wiele dobrego. 

Daruj je sobie. Słabszą wersja od starych arii a droższe.

Jestem po kolejnych odsłuchach. Tym razem testowałem (mimo wszystko 😄 ) Focale Aria Evo X No4 oraz Audiovector QR7 a więc w ruch poszły potężne modele (tak mi się przynajmniej wydaje). Bardzo dużo basu, ale Focale podobały mi się dużo bardziej. Niemniej jednak taka ilość basu nie jest dla mnie, zdecydowanie. Wychodzi na to, że to w ogóle nie mój kierunek, ale szczerze mówiąc chciałem zaspokoić ciekawość. Bardzo muzykalne kolumny. Fajna scena. Wzmak był ciekawy bo to Moon 340, który się tu chyba jeszcze nie pojawiał. Co o nim sądzicie ?

1 godzinę temu, hi-fi-fan napisał:

Jestem po kolejnych odsłuchach. Tym razem testowałem (mimo wszystko 😄 ) Focale Aria Evo X No4 oraz Audiovector QR7 a więc w ruch poszły potężne modele (tak mi się przynajmniej wydaje). Bardzo dużo basu, ale Focale podobały mi się dużo bardziej. Niemniej jednak taka ilość basu nie jest dla mnie, zdecydowanie. Wychodzi na to, że to w ogóle nie mój kierunek, ale szczerze mówiąc chciałem zaspokoić ciekawość. Bardzo muzykalne kolumny. Fajna scena. Wzmak był ciekawy bo to Moon 340, który się tu chyba jeszcze nie pojawiał. Co o nim sądzicie ?

QR7 grają zupełnie inną barwą niż wyższa seria R3 Signature, zdecydowanie wolniejsza praca na basie z większym ociepleniem, góra posiada słabszą czytelność oraz gorszy detal. Aria No4 potrafi zdominować basem, więc nie jest to nic dziwnego, aczkolwiek góry również tam nie brakuj, dosyć mocen nasycenie w całym paśmie Spore przetworniki na basie posiadają mega mocny wykop co często spotyka się z pozytywnym odbiorem wśród klientów.

Moon 340i może być ciekawą alternatywą dla Leema Tucana II, możemy zestawić oba modele na odsłuchu. W kwestii kolumn, planujesz jakieś dalsze kroki? ATC, czy Audio vector?

2 godziny temu, hi-fi-fan napisał:

Co o nim sądzicie ?

Bardzo fajne, naturalne granie z bdb detalem i przyjemną, choć dość delikatną barwą moim zdaniem. Do Focala i Audiovectora całkiem fajne combo. Odciążenie basu może dać Cambridge Audio Edge A. Bardzo fajny klocek moim zdaniem. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 miesiące później...

Witam po przydługawej przerwie. Odwiedziłem kilka salonów, odsłuchałem sporo zestawów a także wypożyczyłem do domu kilka setów. Finalnie stanęło na ATC SCM40 oraz Leema Tucana II Anniversary + DMP-A6. i jestem wniebowzięty. Dziękuję wszystkim za udział w temacie.

Miłego słuchania 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam po przydługawej przerwie. Odwiedziłem kilka salonów, odsłuchałem sporo zestawów a także wypożyczyłem do domu kilka setów. Finalnie stanęło na ATC SCM40 oraz Leema Tucana II Anniversary + DMP-A6. i jestem wniebowzięty. Dziękuję wszystkim za udział w temacie.

Porównywałeś oby dwie leema?

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.12.2024 o 15:05, hi-fi-fan napisał:

To system na którym sam także mógłbym słuchać. Świetny wzmak i dobre kolumny. 🙂

Nie wiem czy aniversary gra na tyle lepiej co kosztuje. Nie miałem okazji słuchać w domu. Klasycznej tucana II używałem chwilę i mnie się bardzo podobała.

W dniu 6.12.2024 o 14:05, hi-fi-fan napisał:

Widać, że mocny set! Gratuluję zakupu, pozazdrościć!

W dniu 11.09.2024 o 11:32, piotrek7 napisał:

Audio Note Cobra i JBL L100. I też będzie fajnie.

Grubo albo wcale! 🙂 Ale zmieści się w założonym budżecie. Cobra ma wbudowany DAC, więc potrzeba już tylko byle jakiego komputera, czyścika sygnału USB, dwóch kabelków USB i jest taki system, że kapcie spadają a ludożerka zazdrości! ❤️

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

45 minut temu, il Dottore napisał:

kapcie spadają a ludożerka zazdrości!

Dobre rozciągnięcie niskich częstotliwości (-6 dB przy 38 Hz). 
Chyba raczej kapcie nie spadną 🤔😜

Mam jeszcze jeden temat bo w międzyczasie zrodziła się potrzeba na zakup małego systemu do sypialni. Będą w salonie słuchałem niewielkiego wzmaka Creek 4040A, ale nie miałem zbyt wiele czasu więc będę musiał udać się ponownie. Testowałem bodajże na Monitor Audio Silver 100, ale mowa była jeszcze o Pylonach, KEF`ach oraz... nie zgadniecie 😉 ATC. Ktoś zna tego wzmaka ? Możecie o nim powiedzieć coś z własnego doświadczenia ?

Mam jeszcze jeden temat bo w międzyczasie zrodziła się potrzeba na zakup małego systemu do sypialni. Będą w salonie słuchałem niewielkiego wzmaka Creek 4040A, ale nie miałem zbyt wiele czasu więc będę musiał udać się ponownie. Testowałem bodajże na Monitor Audio Silver 100, ale mowa była jeszcze o Pylonach, KEF`ach oraz... nie zgadniecie 😉 ATC. Ktoś zna tego wzmaka ? Możecie o nim powiedzieć coś z własnego doświadczenia ?

Do sypialni tylko do muzyki czy tez pod TV? Jakie wrażenia po odsłuchu Silverów 100 w tym połączeniu?

• 1 miesiąc później...
W dniu 6.12.2024 o 15:05, hi-fi-fan napisał:

Przeczytałem temat, od razu pomyślałem o takim zestawie 🙂

Mam to samo,  tyle że z Luminem T2

Przez aplikacji Lumina gra to świetnie. Przepaść między Tidal  Connect a aplikacją Lumin. Inny wymiar

Będziesz zachwycony z czasem będzie coraz lepiej. Jak sobie dobierzesz kabelki i tym podobne.

Miłego słuchania 👌

• Pokaż nowe odpowiedzi