Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Yamahy ax-592 ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów. Mam pytanie odnośnie kolumn do salonu o powierzchni 34m2. Mam na oku : Elac FS58, Canton Ergo90 , B&W 683, B&W 684, Dali Ikon6  MK1, Dali concept 6, Elac FS68.2 ,Wharfedale Diamond 9.5 , CANTON FONUM 935 . Oczywiście to są zestawy używane które wpadły mi w oko. Które głośniki zagrają dobrze z Yamahą ax-592?
Muzyka ROCK, POP, TRANS,HIP HOP, generalnie mieszana i uniwersalna, Dobra stopa i niezła góra, wokal  i gitara. Wiem wiem mam wymagania ale może innaczej....które z tych modeli unikać by się nie zawieść  ???

https://www.audiostereo.pl/topic/168087-jakie-kolumny-do-yamahy-ax-592/

Na spory salon to spore podłogówki. Na pewno odrzuć wszystkie kolumny z głośnikami 13-14cm typu B&W 684. Wharfedale 9.5 to budżetowe kolumny, nowe kosztowały 1500zł. Wielkościowo coś pokroju B&W 683, Elac 68.2, a najlepiej wielkościowo to Canton Ergo 90. Tylko trzeba mieć na uwadze że B&W i zwłaszcza Canton to bardziej jasne, szczegółowe, ciut ostrawe brzmienie. Dali Ikon 6 ok, bez szału - dużo lepsza byłaby wersja Ikon 6 mk2. Concept 6 też ok, niższa linia od Ikon, cieplejsze, łagodniejsze brzmienie bez takiej szczegółowości. 

Edytowane przez don111

Jeśli szukasz grania lekką V-ką, to w rozsądnych cenach podobno są Monitor Audio BX6. Podobnie Canton Karat 709 DC 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ważne aby miały tak ze 30 lat... 🙂  Taki wpis znalazłem ostatnio i ja się z tym zgadzam. Moje głośniki mają ok 30 lat. 🙂

"Many people brought up on "modern" speakers would be quite shocked at how far speaker design has gone backwards in the last 30 yrs."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 godzin temu, Q21 napisał:

Jeśli szukasz grania lekką V-ką, to w rozsądnych cenach podobno są Monitor Audio BX6. Podobnie Canton Karat 709 DC 🙂 

BX6 odradzam na taki metraż. Generalnie to przyzwoite kolumny ale nie ma co ukrywać, że można kupić o klasę czy nawet 2 klasy lepsze, tylko starsze. 

Znalazłem w okolicy Canton Fonum 935 tylko w sieci nic o nich nie mogę znaleźć. Nie jestem zwolennikiem grania V-ką , łomotu , lub wysokich że aż łeb rozrywa. 

3 minuty temu, SebWan napisał:

Znalazłem w okolicy Canton Fonum 935 tylko w sieci nic o nich nie mogę znaleźć. Nie jestem zwolennikiem grania V-ką , łomotu , lub wysokich że aż łeb rozrywa. 

Jak możesz to podjedź i posłuchaj, To mogą być dobre paczki.

De gustibus non est disputandum

Wygląda na to, że cała seria Fonum była wyposażona w kopułki tekstylne,

więc jest duża szansa, że te kolumny "łba nie rozerwą" 😉 

Podobnie chyba jest z serią GLE. Warto sprawdzić, jak blisko.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli dobrze je pamiętam, to nie miały problemów z górą. Warto je sprawdzić/ 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja bym do tej elektroniki szukał kolumn raka lub kefa. 

Ale z twojego opisu faktycznie wygląda że mogą ci podejść także modele RX od monitor audio.

Ewentualnie starsze ale dalej super klipsch synergy

• 4 tygodnie później...

Na dzień dzisiejszy dalej nic nie kupiłem. Cantony fonum odpadły bo towar był dziwny. Natomiast mam na oku  Canton ergo 91DC i w podobnej cenie Heco music 900.  Dylemat mam, co lepsze bo cena podobna 

Edytowane przez SebWan
poprawka

Cantony z literkami DC bym sobie odpuścił; mają lekko wycięty dół pasma.

Poszukiwania w promieniu 100 km to też jest dobry pomysł ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

22 minuty temu, audioburak napisał:

Cantony z literkami DC bym sobie odpuścił; mają lekko wycięty dół pasma.

Zależy od modelu i konstrukcji, te z obudową zamkniętą mają równy, niedopalony dół pasma. Inne mają potężny dół np 120 DC (2 x 10" na dole). 

Tak samo CT, są różne modele, CT80 zamknięte nie grzeszą basem jak na typowe Cantony

Edytowane przez don111