Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający za ok 3-4K PLN/ 2,5m

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry poszukuję kabla zasilają 2,5m do Mcintosha ma452+c2700+audio physic tempo 35 + c.e.c. tl5+ linna majik Ds - zależy mi aby kabel nie pompował basu ale był muzykalny i dawał jeszcze więcej detalu i scenę. Jeśli jest to w ogóle możliwe.

2 minuty temu, Jasion1 napisał:

dawał jeszcze więcej detalu i scenę.

Jak masz ustawione te kolumny ? Masz jakąś adaptację pokoju ? Sieciówka nie pomoże ,no chyba ,że chcesz sobie kupić jakiś kabel na poprawę humoru :)

1 godzinę temu, Jasion1 napisał:

Dzień dobry poszukuję kabla zasilają 2,5m do Mcintosha ma452+c2700+audio physic tempo 35 + c.e.c. tl5+ linna majik Ds - zależy mi aby kabel nie pompował basu ale był muzykalny i dawał jeszcze więcej detalu i scenę. Jeśli jest to w ogóle możliwe.

A jaki uzywasz obecnie? Bez znajomosci punktu odniesienia jak mozna cos zaproponowac 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Może jestem przewrażliwiony ,ale czy nie jest to kolejny temat prowokacja ?

W zakładce high-end ? 

Proszę mnie poprawić,ale taki temat to do hi-fi max. się nadaje 🙂

2 godziny temu, Jasion1 napisał:

Isotek, z tym że wtedy musiałby być 3m np model Premier 

https://www.tophifi.pl/przewody/przewody-zasilajace/isotek-evo3-premier.html

Wersja 3m najprawdopodobniej na zamówienie. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Oto mogą propozycja. TiGLON MS-DR20 Azure Dragon. Testuj, później podziękujesz 😛

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

2 godziny temu, baltfan napisał:

Może jestem przewrażliwiony ,ale czy nie jest to kolejny temat prowokacja ?

W zakładce high-end ? 

Proszę mnie poprawić,ale taki temat to do hi-fi max. się nadaje 🙂

Dlaczego? Czy uwazasz ze Mcintosh ma452+c2700+audio physic tempo 35 + c.e.c. tl5+ linna majik Ds to nie jest sprzet "godny" tego miejsca?

5 minut temu, rafa napisał:

Dlaczego? Czy uwazasz ze Mcintosh ma452+c2700+audio physic tempo 35 + c.e.c. tl5+ linna majik Ds to nie jest sprzet "godny" tego miejsca?

Ale temat o przewodzie. 3-4k za 2,5m to hi-end czy jeszcze nie? 

.

7 minut temu, rafa napisał:

godny"

Sprzęt jak najbardziej,pytanie niestety już nie 🙂

Jak można akustykę poprawiać kablem zasilającym .Coś tu jest nie tak.

Pewnie kabel nie, ale to jego wybor finansowy. Istota hiend jest wysoka jakosc dzwieku a nie wysokie ceny same w sobie.

2 minuty temu, baltfan napisał:

Jak można akustykę poprawiać kablem zasilającym

Nie pyta tu o akustyke. Moze ma doskonala a moze taka jaka chce miec. Nie wiem.

Mamy dzial forum zwiazany z akustyka tez.

Hi-end nie został nigdy zdefiniowany ani unormowany, także... dla mnie to cena, wykończenie, bo jakość brzmienia jest hiper subiektywna.

Edytowane przez J4Z

.

17 minut temu, rafa napisał:

Nie pyta tu o akustyke

Nie pyta,ale chciałby mieć scene,co sugeruje,że ma w tym aspekcie brzmienia jakiś niedosyt.

Polepszanie dźwięku sieciówką nie jest dobrym rozwiązaniem.

13 godzin temu, baltfan napisał:

Jak masz ustawione te kolumny ? Masz jakąś adaptację pokoju ? Sieciówka nie pomoże ,no chyba ,że chcesz sobie kupić jakiś kabel na poprawę humoru 🙂

Pokój ok 20m2 4x5m wysokość do sufitu 3,4m Kolumny ustawione symetrycznie na scianie 4m - niestety na tej ścianie za nimi jest nieużywana wnęka drzwiowa stare siermiężne przedwojenne drewniane drzwi wejściowe (kamienica) zamknięte na amen, po przeciwnej stroni jest duże okno wymiary ok 2,4mx1,75m drzwi do pokoju w połowie jednej ze ścian bocznych. Z tyłu pokoju  kanapa-szezlong 2 fotele i biurko.

Po zmianie stolika kable - nie dostają zupełnie do gniazd. 2 gniazda zasilające po obu stronach ścian bocznych z przodu pokoju jedno gniazdo  do wzmacniacza mocy drugie do listwy. Z Kabli sieciowych które ma i chce zostawić to stary 1,5m neel n14e gold i listwę MD06 EU/SP narazie neel zasila ta1 listwę bo nie dosięga do wzmacniacza reszta to kable z pudełka - mam jeszcze supra LoRad 2.5 ale zamula więc chyba trzeba będzie się pożegnać

Reszta kabli też się przyda więc dziękuję za wasze propozycje.

Jest świetny rodzimy producent kabli AUDIOPhase . Wypożycza doradzi  robi różne długość . Sam używam i testowałem kilka .

Polecam posłuchać.

Solidna Firma godna zaufania .

Edytowane przez bogus18

A czym oferta tej firmy różni się od zamówienia ze szpuli któregoś z Neotechów, Furu czy Acrolinka i dobrania do nich odpowiednich  wtyków? 

9 godzin temu, Jasion1 napisał:

Po zmianie stolika kable - nie dostają zupełnie do gniazd

Można ewentualnie dokupić dłuższy kabel do listwy i z niej zasilać urządzenia krótszymi .Jednak ,niektóre urządzenia jak wzmacniacz np. lepiej jednak podłączyć na osobnym gniazdku. 

9 godzin temu, Jasion1 napisał:

Kolumny ustawione symetrycznie

Ja bym spróbował ustawić kolumny metodą Joahima Gerharda :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

ze szpuli

Jest to najtańsze rozwiązanie,jednak nie każdy musi umieć konfekcjonować kable .

Równie dobrze dobrze można zastosować tanie kabel sterownicze 🙂 z drogimi wtykami .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, baltfan napisał:

Jest to najtańsze rozwiązanie

Dobrze wiedzieć. 

Ukryta Zawartość

Oyaide EE/F-S 2.6 V2

Acrolink 7N-PC4030 Leggenda CB

3 przykłady bardzo dobrych kabli ze szpuli. W założonym budżecie na ich bazie zrobię sam kabel przewyższający jakością każdy, dowolny produkt takiej manufaktury jak wyżej wspomniana. Tym bardziej, że samodzielne złożenie kabla zasilającego jest banalnie proste i w przeciwieństwie do robienia interkonektów nie trzeba nawet mieć lutownicy. Nie mając jakiejkolwiek wiedzy z zakresu elektryki, wystarczy obejrzeć 1-2 filmy na YT i już jest niemal jest się ekspertem w tej dziedzinie 

Wszystkie Furu dostępne są w dwóch wersjach. Gotowe jak i ze szpuli . Więc pisanie o najtańszym rozwiązaniu warto podeprzeć konkretami. 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

warto podeprzeć konkretami.

Nie chcę podawać konkretnych marek (modeli kabli),żeby nie było sugestii typu : kup ten :)

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

samodzielne złożenie kabla zasilającego jest banalnie proste

Nie zgodzę się,trzeba mieć jednak wiedzę jak się do tego zabrać .Jak napisałem,nie każdy musi potrafić zrobić to sam .

Więc zapytajmy autora wątku : Dasz radę złożyć sobie kabel sam ?

7 minut temu, piotrek7 napisał:

zrobię sam kabel przewyższający jakością każdy, dowolny produkt takiej manufaktury jak wyżej wspomniana.

Pod warunkiem,że będziesz znał np. siłę dokręcenia śrubek korpusu .Tulejki zaciśniesz kombinerkami ,a widełki da się w imadle :) 

Wiem,bo próbowałem .Amatorka :)

Za chwilę zostaniemy przeniesieni do działu DIY  :)

12 godzin temu, piotrek7 napisał:

A czym oferta tej firmy różni się od zamówienia ze szpuli któregoś z Neotechów, Furu czy Acrolinka i dobrania do nich odpowiednich  wtyków? 

Dziwne pytanie ?

Kupuję w renomowanej Firmie ( PLUS)

Mogę wypożyczyć  ,sprawdzić we własnym rozne modele czy warto inwestować w kable  czy w Moim czy to zmieni i na ile .( kupując świetne polecane przez Ciebie kable to czysta loteria wydajemy nie małe $ I mamy fajny markowy produkt nie koniecznie dla nas odpowiedni. Ale to tylko czubek góry lodowej ! Przecież wtyki różne i będzie tak czy inaczej grać  bezpieczeństwo! mała pomyłka grozi uszkodzeniem sprzetu  lub gorzej . A jeśli chodzi o układ kabli jakaś Helixa ? nie każdy sobie z tym da radę i wiele innych czynnikow .

Dla tego polecam AUDIOPhase Firmę doświadczeniem bo warto mieć dobry i dobrany pod własny system element toru .

17 minut temu, bogus18 napisał:

Dziwne pytanie ?

Dziwna odpowiedź?

18 minut temu, bogus18 napisał:

Kupuję w renomowanej Firmie

A jakie zaplecze produkcyjne/badawcze ma ta Firma? Czy może tak jak ja czy wielu innych hobbystów z forum, kupuje kable ze szpuli, wtyki i składa kable? 

20 minut temu, bogus18 napisał:

kupując świetne polecane przez Ciebie kable

Dokładnie z tych, lub tańszych model polecana przez Ciebie Firma skręca swoje produkty. 

22 minuty temu, bogus18 napisał:

bezpieczeństwo! mała pomyłka grozi uszkodzeniem sprzetu  lub gorzej

Oczywiście. Ugotowanie obiadu, naostrzenie noża kuchennego czy wymiana baterii w pilocie telewizora też niosą za sobą ryzyko. Życie to ciągła walka o przetrwanie. 

A co dopiero wymiana żarówki...... 

Natomiast tak jak napisałem. Wystarczy obejrzeć (ze zrozumieniem) 1-2 filmy na YT aby posiąść tajemną wiedzę z zakresu budowy kabla zasilającego 

Jednak zabawa  kablami jest kosztowna i zgodzę się tu z forumowiczem bogusz18 ,że bezpieczniej będzie wypożyczyć gotowe kable ,żeby móc je sprawdzić w danym systemie.

Chcąc zbudować sieciówkę,kupujemy kabel i wtyki i w zasadzie jesteśmy zdani na efekt jaki będzie.

Znając życie,efekty takiej budowy kabli zasilających bywają różne. 

31 minut temu, piotrek7 napisał:

posiąść tajemną wiedzę z zakresu budowy kabla zasilającego 

Masz rację ,każdy może taki kabel sobie złożyć .Jednak nie każdy potrafi ,pomimo ,że są filmy i poradniki nawet . Poza tym ,jesteśmy w dziale hi-end .Tu w DIY raczej nikt się nie bawi 🙂

21 minut temu, baltfan napisał:

Tu w DIY raczej nikt się nie bawi 🙂

Są tacy, którzy bawią się. Niektórzy z bardzo dobrym rezultatem mimo, że stać ich na gotowce. 

Jakiś czas temu na tym forum ktoś wrzucił zdjęcie z wiwisekcji kabla zasilającego jednego z renomowanych, polskich wytwórców (pominę nazwę  😉). Jakość wykonania żenująca. Dno za cenę hi-endu a "higiena" montażu grożąca zwarciem.   Wolę sam wykonać kabel korzystając z tych samych komponentów co AudioPhase i inne, podobne marki z pogranicza DIY. 

Dlatego może faktycznie zakończmy ten wątek i niech autor tematu określi dokładniej kierunek swoich poszukiwań  

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

W założonym budżecie na ich bazie zrobię sam kabel przewyższający jakością każdy, dowolny produkt takiej manufaktury jak wyżej wspomniana.

A czy miales kiedykolwiek kabel tej manufaktury chocby w reku?

19 godzin temu, Jasion1 napisał:

więc chyba trzeba będzie się pożegnać

Jasion1 wybacz,że tak zareagowałem na twoje pytanie.

Tak patrząc na twoja sytuację . Sprzęt naprawdę wysoko półkowy ,chyba nie zwróciłem uwagi wcześniej :)

Pomijając ustawienie kolumn ,faktycznie twoje zasilanie wygląda słabo .

Na początek proponuję ,wywal tą listwę ,o której piszesz .Poszukałbym coś sensownego z kablem odpowiedniej długości . Następnie z dobrej listwy podłącz swoje urządzenia jakimiś sensownymi kablami.Oczywiście nie na raz wszystkie,bo zbankrutujesz  :) Wywal nie tylko kabel Supry,ten sterowniczy od Neel :) sprzedaj komuś .

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Są tacy, którzy bawią się. Niektórzy z bardzo dobrym rezultatem mimo, że stać ich na gotowce. 

Jakiś czas temu na tym forum ktoś wrzucił zdjęcie z wiwisekcji kabla zasilającego jednego z renomowanych, polskich wytwórców (pominę nazwę  😉). Jakość wykonania żenująca. Dno za cenę hi-endu a "higiena" montażu grożąca zwarciem.   Wolę sam wykonać kabel korzystając z tych samych komponentów co AudioPhase i inne, podobne marki z pogranicza DIY. 

Dlatego może faktycznie zakończmy ten wątek i niech autor tematu określi dokładniej kierunek swoich poszukiwań  

Teraz, bogus18 napisał:

Po co bić pianę jak załóżyciel wątku nie odpowiada ?

2 godziny temu, rafa napisał:

A czy miales kiedykolwiek kabel tej manufaktury chocby w reku?

Napisałem dość wyraźnie (przynajmniej mam taką nadzieję), dlaczego produkty takich firm nie interesują mnie. Nie mają do zaoferowania w dziedzinie kablarskiej niczego, czego sam nie mógłbym zrobić w oparciu o lepsze podzespoły w ramach założonego budżetu. A pod względem estetyki wykonania też nie mam sobie nic do zarzucenia (to nie jest reklama, robię kable  tylko na własne potrzeby) 

10 minut temu, piotrek7 napisał:

Napisałem dość wyraźnie (przynajmniej mam taką nadzieję), dlaczego produkty takich firm nie interesują mnie. Nie mają do zaoferowania w dziedzinie kablarskiej niczego, czego sam nie mógłbym zrobić w oparciu o lepsze podzespoły w ramach założonego budżetu. A pod względem estetyki wykonania też nie mam sobie nic do zarzucenia (to nie jest reklama, robię kable  tylko na własne potrzeby) 

Czyli nie sluchales ! nie widziałeś !  wszysko wiesz ??? 

nawet nic nie powiem 😱

Edytowane przez bogus18
  • Pokaż nowe odpowiedzi