Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Przyjedz do mnie, puszcze ci dwie probki muzyczne, jedna 16/44 i druga „lepsza” 24/88. Jak uslyszysz roznice to po Marszalkowskiej na barana cie przeniose z okrzykiem „Audroc ma racje”.

Ja bym powiedział, że słyszę i jak udowodnisz, że nie słyszę. i przebiegniemy się Marszałkowską, he he. 

Oczywiście żart czasami flaca od mp3 jest problem odróżnić.

Edytowane przez tymek
3 godziny temu, pmcomp napisał:

Znasz przyslowie „nauczyc gowniarza to chodzi i powtarza”? Tak jest w twoją przeplywnoscia zero jedynkową i chyba z calym toba. I tu jest problem. Nawet technika na ciebie nie dziala, nawet matematyka. Bo ty jestes audiofil i … slyszysz

znasz takie powiedzenie ? - jeśli ktoś nie argumentów , posługuje się epitetami

3 minuty temu, krzystekov napisał:

znasz takie powiedzenie ? - jeśli ktoś nie argumentów , posługuje się epitetami

Nie widze tu żadnego epitetu, zacytowałem jedynie stare polskie przysłowie. A że ty je wziąłes do siebie? Widocznie trafiłem w punkt.

@przemak, ja i inni przedstawili ci argumenty. Nawet linki do wiedzy.

ALE TY WIESZ LEPIEJ !!!

Bo dla ciebie bit w DSD jest lepszy od bitu w PCM. A dla wszystkich JEST IDENTYCZNY.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Redaktorzy

Przebieg bitów w DSD jest "energetyczny". Bit taktowany na 5,6 MHz jest osadzony 128 razy gęściej niż bit z PCM CD 16/44,1kHz i skurczybyk śledzi zapotrzebowanie na energię (1-więcej, 0-mniej). 16 bitów za to chce odwzorować obraz muzyczny w sposób bardziej efektywny - w nie tak gęstej osi układu czasu. Taki student "leń".

Porównałbym to z graniem na gitarze elektrycznej utworu "Master of Puppets" Metalliki:

- DSD - James Hetfield, ja i wielu innych szarpidrutów - czyli gra down-strokami (down-picking). Prawa łapa gdy niewprawiona drętwieje po dwu minutach takiego grzania, ale warto tak grać.

- PCM 16/44,1 - inni, którzy nie mają szybkiej prawej ręki - kostkowanie naprzemienne down-up. Jest to inteligentna gra, takie małe "oszustefko". Brak w niej tej "energii" co w oryginale.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 godzinę temu, kangie napisał:

Przebieg bitów w DSD jest "energetyczny". Bit taktowany na 5,6 MHz jest osadzony 128 razy gęściej niż bit z PCM CD 16/44,1kHz i skurczybyk śledzi zapotrzebowanie na energię (1-więcej, 0-mniej). 16 bitów za to chce odwzorować obraz muzyczny w sposób bardziej efektywny - w nie tak gęstej osi układu czasu. Taki student "leń".

Porównałbym to z graniem na gitarze elektrycznej utworu "Master of Puppets" Metalliki:

- DSD - James Hetfield, ja i wielu innych szarpidrutów - czyli gra down-strokami (down-picking). Prawa łapa gdy niewprawiona drętwieje po dwu minutach takiego grzania, ale warto tak grać.

- PCM 16/44,1 - inni, którzy nie mają szybkiej prawej ręki - kostkowanie naprzemienne down-up. Jest to inteligentna gra, takie małe "oszustefko". Brak w niej tej "energii" co w oryginale.

Ale zdajesz sobie sprawę, że jest dokładnie odwrotnie? 😉

nagrywamy.com

Mam do porównania w kilku wersjach, PCM, Hi-Res ,DSD 64 + Stream

Różnice do dsd 64 spore, czy dsd 64 jest lepszy, kwestia systemu i gustu, dsd jest bardziej stonowanie i z ciemnym tłem, mniejszym nasyceniem, może tez to dawać efekt większej surowości i namacalności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To moze przekonwertuj najwyzszy pod wzgledem bitrate’u material do dolu i porownaj? Narzedzia znajdziesz w necie.

Np. PCM24/192 do nizszych i do DSD64 i porownaj pomiedzy soba.

A potem DSD64 do wszystkich PCM i poroownaj miedzy soba.

Oczywiscie przy tym samym poziomie glosnosci.

Wtedy masz pewnosc, ze sluchasz tego samego źródła.

Jestem ciekaw co ci wyjdze.

Edytowane przez pmcomp

W dniu 21.02.2025 o 21:46, Audroc napisał:

Tak tylko że ten filtr sam ustawiasz w zależności od posiadanej elektroniki na 30 czy 50kHz. Dobry wzmacniacz przenosi do 100kHz a kolumny do 50kHz podobnie jak wkładki gramofonowe.

Także ograniczenia mają tylko PCM i płyta CD stąd to słynne twarde brzmienie cyfry które odnosi się właśnie do 16 bitowego PCM. Gęsty PCM 32 bitowy brzmi już miękko prawie jak SACD czy winyl.

Nie zgodzę się, że dobre kolumny czy wzmacniacze przenoszą bardzo wysokie częstotliwości. To ma służyć do słuchania muzyki a nie do płoszenia nietoperzy.

Głębia bitowa nie ma nic wspólnego z "twardością" brzmienia PCM. Już szybciej częstotliwości próbkowania będzie miała na to wpływ. Podnieś próbkowanie PCM do 705,6 kHz i znajdziesz tę swoją miękkość.

U mnie 32-bit brzmi w męczący sposób, bo to jest zwykle upscaling i zmienia zakres dynamiki. Staram się tego nie używać.

@.:Gerard:. u mnie DSD nie zawsze brzmi lepiej. Czasem wolę weterana internetowej muzyki MP3 VBR lub wyklęte MQA. Wszystko zależy od albumu lub pliku... albo ustawienia DAC. 

46 minut temu, Gargan napisał:

Podnieś próbkowanie PCM do 705,6 kHz i znajdziesz tę swoją miękkość.

W glowie 😂😂🥳

46 minut temu, Gargan napisał:

Wszystko zależy od albumu

Dodaj … od mastera i od mixu jak go ponowiono. I to jest cala tajemnica hiendu.

Ot co 🥸.

Zacznij sluchac WŁASNEJ muzy, a nie streamingu.

Edytowane przez pmcomp

26 minut temu, Gargan napisał:

@.:Gerard:. u mnie DSD nie zawsze brzmi lepiej. Czasem wolę weterana internetowej muzyki MP3 VBR lub wyklęte MQA. Wszystko zależy od albumu lub pliku... albo ustawienia DAC. 

U mnie mimo różnic, to każdy format może się podobać.

Mam tez jakąś płytę do porównania Mp3, standard i hi-res, to mp3 jest tak wyczynowe ze az męczy, jest poczucie podbicia, ostrości, mniej wypełnienia sceny,
a ja mam na tyle skonfigurowany system i akustykę (jeszcze nie skończone), ze mi pasuje mniej podbić, podrasowań, a większa rozdzielczość w hi-res czy dsd daje lepsza naturalność.

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

U mnie mimo różnic, to każdy format może się podobać.

Mam tez jakąś płytę do porównania Mp3, standard i hi-res, to mp3 jest tak wyczynowe ze az męczy, jest poczucie podbicia, ostrości, mniej wypełnienia sceny,
a ja mam na tyle skonfigurowany system i akustykę (jeszcze nie skończone), ze mi pasuje mniej podbić, podrasowań, a większa rozdzielczość w hi-res czy dsd daje lepsza naturalność.

Popatrz na post #1511.

Od czasu kiedy zapraszales mnie do siebie nazmieńiales juz tyle w swoim systemie, ze az starch sie bac.

A ja … NIE ZMIENILEM NIC. 

Uppps, zmienielem zwrotke w kolumnach 😉 .

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Widziałem, mam taką "płytę" testową

Nigdy nie wiesz kto i jak zrobil taka plyte 😉 

Ja sie dzisiaj bawie, przy okazji przegladu lamp w moim pre Techniccs 30A z poczatku lat 70-ych, w posluchanie koncowki ktora wyszla z reki Nelsona Passa z przelomu 80/90. Nakamichi. Wystarczy zainwestoeac jakies 500 EUR i bedzie stawac w szranki z Krellami i MLami z tamtych czasow.

Viz6aY.jpg

DDBSaf.jpg

Za wyglad … milion dolarow. Mam juz ja troche, trafila wreszcie w zainteresowanie.

Edytowane przez pmcomp

9 minut temu, pmcomp napisał:

A ja zmieniałem lokum i wszystko sie zmieniło, teraz mam większe możliwości, inaczej buduje akustykę, inne ustawienie i wymieniam klocki

14 minut temu, .:Gerard:. napisał:

A ja zmieniałem lokum i wszystko sie zmieniło, teraz mam większe możliwości, inaczej buduje akustykę, inne ustawienie i wymieniam klocki

No to masz … wyzwanie. Cala zabawa od nowa.

Ja wole … sluchac muzy, takiej ktora kocham.

Magia lampek mojego pre … ulepszonej wersji preampu wszechczasow czyli Marantza 7c:

JQTge3.jpg

Na pokladzie niestety az 8 lamp ECC83, tutaj ze stajni japonskiej, jak w oryginale. NOS ofkurs. Tutaj zadne Telefunkeny, Siemensy czy Mullardy nie maja racji bycia. Przy przegladzie dwie wymienione, mialy „tylko” ok. 80% NOS czyli … jeszcze jelies kolejne 10 lat by pograly 😇.

Edytowane przez pmcomp

37 minut temu, pmcomp napisał:

W glowie 😂😂🥳

Dodaj … od mastera i od mixu jak go ponowiono. I to jest cala tajemnica hiendu.

Ot co 🥸.

Zacznij sluchac WŁASNEJ muzy, a nie streamingu.

Wiesz, w dwóch DAC z tych co miałem, na Oversampling 16x było słychać mocne zmiękczenie dźwięku. Nie wiem czym to tłumaczyć. Więc może akurat w DAC naszego kolegi też tak się będzie działo. Próbowanie nie kosztuje.

11 minut temu, pmcomp napisał:

Nakamichi.

He he, zaraz pęknę ze śmiechu, zaczynasz stosować się do moich rad z przed 14 lat..

Mam CD z tej linii.

Teraz mnie zwyzywaj..

28 minut temu, pmcomp napisał:

Popatrz na post #1511.

Od czasu kiedy zapraszales mnie do siebie nazmieńiales juz tyle w swoim systemie, ze az starch sie bac.

Ale mam nadzieję, że zmieniłeś zworkę na taką ekranowaną? Bo jak nie będzie miała ekranu to nie zagra.

14 minut temu, Gargan napisał:

Wiesz, w dwóch DAC z tych co miałem, na Oversampling 16x było słychać mocne zmiękczenie dźwięku. Nie wiem czym to tłumaczyć. Więc może akurat w DAC naszego kolegi też tak się będzie działo. Próbowanie nie kosztuje.

Ale my nie mowilismy o oversamplingu w DACu, a o materiale muzycznym.

11 minut temu, Gargan napisał:

Ale mam nadzieję, że zmieniłeś zworkę na taką ekranowaną? Bo jak nie będzie miała ekranu to nie zagra.

Chciales zablysnac? Pudlo 😡. Przeczytales dokladnie?

Odsylam do watku Kolumny vintage hi-end, tam jest wszystko,opisane, co dlaczego i jak. Poczytaj, moze nauczysz sie co to jest CC w pasywnej zwrotnicy kolumny.

Edytowane przez pmcomp

21 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Tym razem nie przekraczaj godziny 12:00 na potencjometrze, bo znowu Ci wypowiedzą umowę najmu za hałas 😂 

10 minut temu, 747 napisał:

Mam CD z tej linii.

Masz … krzywe nogi jak s…z … chyba.

Pokaż fotkę z data dzisiejszej bydgoskiej gazety to moze ktos uwierzy.

🙂 😙🤢🥱🥳

5 minut temu, Gargan napisał:

@pmcomp coś Ty taki drażliwy? 

Czujny … szczegolnie jak @747 robi shows up 😂😂😂.

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, Gargan napisał:

Tym razem nie przekraczaj godziny 12:00 na potencjometrze, bo znowu Ci wypowiedzą umowę najmu za hałas 😂 

Jedynie kto mnie może wygonić to moja własna żona 😉

2 minuty temu, 747 napisał:

Wyjdź w końcu z tej piaskownicy, mam 5MKII.

Pokaz zdjecie razem z aktualna gazetą … moze ktos uwierzy.

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi