Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, marcinmarcin napisał:

rebrandowane Volumio Primo

To nie Primo, to jest Volumio Rivo w innej budzie. Przynajmniej jeśli wierzyć autorowi tego testu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1 godzinę temu, NRK napisał:

Bynajmniej nie potrzebuję śmieciowego suba.😂

Mi bas schodzi do 23Hz z obudowy zamkniętej pod żelazną kontrolą Klasy D. 

Ukryta Zawartość

A jak te ulepy? 😄 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 minuty temu, il Dottore napisał:

Mi bas schodzi do 23Hz z obudowy zamkniętej pod żelazną kontrolą Klasy D

6 minut temu, il Dottore napisał:

jak te ulepy?

Z czym do ludzi 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz 23Hz czy nie masz na tych ulepach?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

27 minut temu, il Dottore napisał:

To nie Primo, to jest Volumio Rivo w innej budzie. Przynajmniej jeśli wierzyć autorowi tego testu:

Ukryta Zawartość

Nie widzę żeby użył takiego sformułowania. Nie ma to coś nic wspólnego ani z Rivo, ani z Primo ani z Ifi Zen Stream (którego określił nazwą bliźniaczy bo też używa softu volumio). Elektronika jest zupełnie inna - zupełnie inne jest zasilanie - 18V/1A, a na dodatek wygląda że to coś gra po USB z modułu CM Raspberry Pi3, który właśnie słynie z fatalnego USB. Jedyne co MX Stream może mieć wspólnego z Rivo/Primo to użycie softu Volumio (do każdej maliny można jej użyć - nawet za darmo). Niestety wygląda na to że MX to był nietrafiony produkt - zresztą cena z 4k zeszła już na 1,6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 minut temu, NRK napisał:

Z czym do ludzi 

No jednak miałem rację. Spadek 3dB na 29Hz to jest kompromitacja. Do tego Hypexy na wysokie i średnicę... fuj! Jeszcze bas zrozumiem, tu Klasa D spokojnie da radę.

Nie warto branzlować się komponentami - w wielu piekielnie drogich konstrukcjach siedzą przecież głośniki za grosze. A ulep pozostanie ulepem. 😄 

1 minutę temu, il Dottore napisał:

ulep pozostanie ulepem.

A słaby system, słabym systemem.

Dobry bajer i słaby system, to jedyne co masz. 
Taki twój pomysł na hiend 😥

Teraz, marcinmarcin napisał:

Niestety wygląda na to że MX to był nietrafiony produkt

Zdecydowanie nietrafiony, co mogę tylko potwierdzić. Zobacz w jaki zgrabny sposób recenzent opisał brzmienie ostre i nieprzyjemne! 😄 

Ale luzik! Wystawię na znany portal aukcyjny i sprzedam ze stratą. Mam nauczkę żeby od Musical Fidelity po przejęciu firmy przez Pro-Ject trzymać się na długość kija.

Teraz, il Dottore napisał:

Zdecydowanie nietrafiony, co mogę tylko potwierdzić. Zobacz w jaki zgrabny sposób recenzent opisał brzmienie ostre i nieprzyjemne! 😄 

Dlatego nie trawie recenzji audio... 😉 

Teraz, NRK napisał:

pomysł na hiend

Hiend? Te wszystkie hiendy poznałem dobrze. I bym się nie zamienił. 😄 

Jak się sprzeda to możesz kupić zwykłe Pi4 i moduł Ian Canada transport pi digi2. Z dobrym zasilaniem to gra już na bardzo wysokim poziomie...

3 minuty temu, NRK napisał:

Dobry bajer i słaby system, to jedyne co masz. 

a w czym ten system słaby?

5 minut temu, il Dottore napisał:

Hiend? Te wszystkie hiendy poznałem dobrze. I bym się nie zamienił. 😄 

Jakbyś poznał "dobrze", to byś tak nie grzeszył.

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Jak się sprzeda to możesz kupić zwykłe Pi4 i moduł Ian Canada transport pi digi2. Z dobrym zasilaniem to gra już na bardzo wysokim poziomie...

a w czym ten system słaby?

No nie ma Eversolo. 😄 

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

Jakbyś poznał "dobrze", to byś tak nie grzeszył.

Poznałem. Zaczęło się, gdy moja Havana zjadła na śniadanie Meridiana Signature Reference za chyba 12 tys €.

Nie chciał biedaczek grać muzyki za cholerę. 😄 

11 minut temu, il Dottore napisał:

Poznałem. Zaczęło się, gdy moja Havana zjadła na śniadanie Meridiana Signature Reference za chyba 12 tys €.

Nie chciał biedaczek grać muzyki za cholerę. 😄 

Ja miałem DACi za 30k€ i to że u mnie się nie wpasowały, nie znaczy że są kiepskie.

2 godziny temu, NRK napisał:

22Hz -6 gra

-6 to już nie gra, tylko słabo popierduje, nie łudź się. Jak chcesz posłuchać prawdziwego basu to kup SVS. 😄 

2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Ja miałem DACi za 30k€ i to że u mnie się nie wpasowały, nie znaczy że są kiepskie.

Ja nie mówię, że Meridian był kiepski. U kuzynki syna gra w samochodzie fajnie.

Ukryta Zawartość

Mówię tylko, że w bezpośrednim porównaniu z 12x tańszym sprzętem po prostu poległ. Był oczywiście dokładniejszy, taka żyleta, ale z muzykalnością miał ogromny problem. 🙂 

Ukryta Zawartość

8 minut temu, NRK napisał:

Strojonego z monitorami na ucho? 🙈

Ja nie potrzebuję pomiarów. Nie jestem mierniczym, żeby bawić się w pomiary.

Wchodzę, słucham i bez pomiarów powiem, czy to gra dobrze, czy słabo.

A czasem i nie muszę słuchać, jak w przypadku tych Hypexów i średnicy. Z góry wiem, że ten ulep jest skazany na porażkę. Przecież droższy (zakładam, że lepszy i dokładniejszy) głośnik jeszcze wyraźniej to pokaże. A jeszcze Eversolo... Jezu Nazareński! Z czym do ludzi??? I mówisz, że 16/44.1 nie wystarcza? 😄 

No taaaaaaaak... Obawiam się że tu i DSD 512 nie pomoże. Nie protezuj się plikiem - jak zestaw dobry to i MP3 zachwyci. Miałem kiedyś Walkmana Sony - jak to grało MP3, to opad szczęki! 

Miał ten Walkman jakieś autorskie systemy SONY niby odzyskujące pełną informację ze skompresowanego pliku. Oczywiście wiem, że to marketingowa bzdura, ale cholera! jak to działało!!! 😄 

19 godzin temu, NRK napisał:

Fantazjuj sobie dalej.

To nie fantazja. To był najlepszy sprzęt przenośny jaki w życiu miałem. Szkoda, że grał tylko MP3.

Obudowa z kompozytu karbonowego, ekran OLED (wtedy!!!), takie aktywne tłumienie hałasu, że działało nawet w samolocie jak złoto. Do tego siłę i typ tłumienia hałasu można było modyfikować.

Dlaczego dziś nikt takich rzeczy nie robi? Przecież to wszystko można zaimplementować w każdy telefon. Tymczasem w moich słuchawkach ANC nie wystarcza nawet na samochód.

Taki to i postęp...

19 godzin temu, NRK napisał:

Ja umywam ręce od twojego szaleństwa.

Definicja szaleństwa jest inna: szaleństwo to jest pędzenie średnicy Klasą D. 😄 

W dniu 31.03.2025 o 01:06, il Dottore napisał:

Ja nie potrzebuję pomiarów. Nie jestem mierniczym, żeby bawić się w pomiary.

Wchodzę, słucham i bez pomiarów powiem, czy to gra dobrze, czy słabo.

A czasem i nie muszę słuchać, jak w przypadku tych Hypexów i średnicy. Z góry wiem, że ten ulep jest skazany na porażkę. Przecież droższy (zakładam, że lepszy i dokładniejszy) głośnik jeszcze wyraźniej to pokaże. A jeszcze Eversolo... Jezu Nazareński! Z czym do ludzi??? I mówisz, że 16/44.1 nie wystarcza? 😄 

No taaaaaaaak... Obawiam się że tu i DSD 512 nie pomoże. Nie protezuj się plikiem - jak zestaw dobry to i MP3 zachwyci. Miałem kiedyś Walkmana Sony - jak to grało MP3, to opad szczęki! 

Miał ten Walkman jakieś autorskie systemy SONY niby odzyskujące pełną informację ze skompresowanego pliku. Oczywiście wiem, że to marketingowa bzdura, ale cholera! jak to działało!!! 😄 

Wcale nie działało.

Właśnie takie są efekty jak audiofil słucha uszami zamiast czytać pomiary.

Kiedyś, co już opisywałem gościu na odsłuchach h grupowych poprosił o puszczenie mp3-ki. Potem ws-ystkim wmawiał że grało lepiej od oryginału na CD bo góra była bardziej wyrazistą.

Nie, nie była bardziej wyrazistą, po prostu zgodnie z pomiarami było więcej zniekształceń i tyle. A on miał efekt wyrazistości góry...

Godzinę temu, Audroc napisał:

A on miał efekt wyrazistości góry...

Na pewno góra z MP3 nie mogła być lepsza od góry z 16/44. Był natomiast (tak to nazwijmy) efekt wyrazistości góry.

No i dobrze - skoro klientowi pasowało, to przecież go za to nie można zabić. Niech sobie słucha MP3.

Ale ja sobie przypominam inny test. Na początku kariery MP3 czasopismo Chip go przeprowadziło. Puszczali ten sam utówór na bardzo wypasionym sprzęcie z MP3 i z CD i prosili 2 grupy ludzi: randomów z ulicy i tzw. "audiofili" o wskazanie typu pliku. Myliło się 92% randomów. Audiofile byli lepsi, ale i tak się mylili w ponad 80%.

Goście z Instytutu Fraunhofera to geniusze! Ale kompresja stratna pozostaje kompresją stratną.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Ale ja sobie przypominam inny test. Na początku kariery MP3 czasopismo Chip go przeprowadziło. Puszczali ten sam utówór na bardzo wypasionym sprzęcie z MP3 i z CD i prosili 2 grupy ludzi: randomów z ulicy i tzw. "audiofili" o wskazanie typu pliku. Myliło się 92% randomów. Audiofile byli lepsi, ale i tak się mylili w ponad 80%.

sprzęt za tryliony który robi sza sza i wszystko gra na jedno kopyto a układy scalone grzeją sie z nadmiaru upsamplingu, to jak można odróżnić mp3 od cd nie mówiąc o gęstych formatach, gdzie występuje jedna młocka, ale to  nazywa się hi-end , nie z tytułu jakości dźwięku ale z tytułu ceny którą za to coś trzeba zapłacić

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Ale kompresja stratna pozostaje kompresją stratną.

i kompresja i bezczelne cięcie pasma - jak w streamowaniu. Ale ludożerka to lubi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

28 minut temu, audiograde napisał:

i kompresja i bezczelne cięcie pasma - jak w streamowaniu. Ale ludożerka to lubi

Ukryta Zawartość

lubi , lubi bo wydaje im się że to gra , ale tylko się im wydaje do czasu kiedy ogarną że to nie jest to , tylko fetysz w owczej skórze

Ukryta Zawartość

tak zrobili ludzi w jajo - że kupują jakieś puste w środku pudełka z płytkami komputerowymi do streamowania - za 20-30 tys 🙂 

Za taką kasę to jest high-endowy komputer graficzny 🙂 

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

17 minut temu, audiograde napisał:

tak zrobili ludzi w jajo - że kupują jakieś puste w środku pudełka z płytkami komputerowymi do streamowania - za 20-30 tys 🙂 

Za taką kasę to jest high-endowy komputer graficzny 🙂 

progress jest , klient jest , ile można płyt sacd kupić i cieszyć się muzyką na super wysokim poziomie za taką kasę ,ale komercja szaleje i każdy ma wybór podejmując decyzje, wolna wola, wolny wybór , a tak na marginesie marketing streamingowy trafił na podatny grunt i puste pudła są na topie

Edytowane przez krzystekov

no i dostają mielonkę jak na powyższym foto. Pomijając już sprawy absurdów kosztowych - za co tak naprawdę płacą? - bo na pewno nie za lepszy dźwięk, co najwyżej za dziwnie pojmowaną wygodę, która już się czkawką odbija - kiedy operator tnie przepływy 🙂

Przecież nawet nie wiedzą czego słuchają 🙂 MQA jest wspaniałym przykładem manipulacji - nie wiedzą z jakiej płyty pochodzi dźwięk, jakiego wydania - bo na pewno nie z kopii matki 🙂

1 godzinę temu, audiograde napisał:

Ukryta Zawartość

Jak to się ma do tego, że większość instrumentow nie wychodzi poza skalę 10kHz, chyba piszczałka organów sięga 15kHz.

Zresztą organy to chyba jedyny instrument, który pokrywa się z pasmem 20Hz-20kHz.

Pomijam to, że zdrowy młodzieniec ma szansę usłyszeć 20kHz w wieku nastu lat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

@il Dottore ale wiesz, że są różne wersje HypeX od taniochy po całkiem kosztowne, a o brzmieniu wzmacniacza najwięcej decyduje sekcja wejścia, która w droższych gratach zwykle jest w klasie A? Tak, tej ukochanej przez Ciebie klasie A. 

2 godziny temu, Gargan napisał:

są różne wersje HypeX od taniochy po całkiem kosztowne

No są i co z tego? Zobacz sobie ile kosztuje Jeff Rowland w Klasie D.

Ale to wciąż jest klasa D. Odtworzy muzykę dokładnie. Dostaniesz Hi-Fi. A tu nie o to chodzi. Nie chodzi o parametry, dokładność, realizm, szczegóły. REALIZM TO ZA MAŁO!!! Wejdź na wyższy poziom!

Chodzi o to byś dotknął samej istoty muzyki. Chodzi o nirwanę, odlot, pełną immersję. Chodzi o magię.

Był w Krakowie taki malarz Piotr Marek. Zresztą muzyk też i znajomy Kory. Konstruował przystawki gitarowe i malował obrazy na które miał zbyt od ręki u marszanda w Reichu. Malował w stylu surrealistycznym lub hiperrealistycznym. Był na wyższym poziomie rzeczywistości.

piotrmarek-prorocy-selftoself-hq.jpeg

Tak jak i Czysta Klasa A. 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi