Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, krzystekov napisał:

masz rację , nawet na allegro jest kilka pozycji , najbardziej interesuje mnie ,, the best of ,, ale problemu nie ma , jest na amazonie

dodam jeszcze znakomite płyty nicki parrott ,   kunszt realizatorski na wybitnym poziomie a do wyboru az 20 pozycji sacd jazz vocal renomowanej wytwórni venus

Edytowane przez krzystekov

Nie śledzę wątku, nie wiem do jakich doszliście wniosków, ale powiem od siebie.

Pliki to Hi-End przez duże H, to co daje nam obecna technika daje ogromne możliwości wyciskania z plików wszystkiego co najlepsze, osobiście używam dwóch komputerów na których mam dwa systemy audiolinux i protokoły diretta audio, dźwięk z tego to czysty Hi-End.

oczywiście - daje też olbrzymią możliwość kreacji poprzez sprzęt i soft a i nie da się pominąć wygody 🙂

Nie ma nic za darmo - bo set z PC może być skomplikowany i na pewno nie jest plug and play - na zasadzie wyciągnąć ze sklepu z pudełka i grać - ale warto.

Wydaje się że jest to też perspektywiczne biorąc pod uwagę rozwój elektroniki, komputeryzacji, łączności, AI itd w przyszłości

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Godzinę temu, krzystekov napisał:

dodam jeszcze znakomite płyty nicki parrott ,   kunszt realizatorski na wybitnym poziomie a do wyboru az 20 pozycji sacd jazz vocal renomowanej wytwórni venus

Muzyka znakomita ale … sygnał przesterowany jak cholera.

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, RCD napisał:

Pliki to Hi-End przez duże H

mam nadzieje że pliki hi -end przez duże h czyli dsd , ale z wiarygodnego źródła , zbliżają się lub dorównują [ oczywiście przy spełnieniu określonych warunków , a te proste i łatwe nie są ] do płyt sacd , to też jest droga do nowego wymiaru i aspiracji odbioru muzyki na najwyższym możliwym poziomie

12 minut temu, krzystekov napisał:

oczywiście przy spełnieniu określonych warunków , a te proste i łatwe nie są ]

A jakiez to sa te warunki ??? Mozesz podać ew. zamiescic link? Czy znowu konfabulujesz?

Nie wiem czy wiesz ale te wlasnie pliki DSD64 po ew. konwersji do dolu z plikow DSD128, ew. po konwersji z plikow PCM, sa wsadem dla authoringu plyty SACD.

53 minuty temu, pmcomp napisał:

Muzyka znakomita ale … sygnał przesterowany jak cholera.

Zgadzam się w zupełności co do przesterów, zdecydowanie wolę TBM.

3 godziny temu, krzystekov napisał:

dodam jeszcze znakomite płyty nicki parrott ,   kunszt realizatorski na wybitnym poziomie

No, poziom zaiste zajeb... 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ze słuchem to niezbyt u kolegi, niestety...

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Wlasnie wpadlem na kolejna prawde objawiona kolegi @krzystekov vel. @Audroc, tym razem w analogu:

Znaczy Glenna Millera zarchwizowali na SACD. Scyzoryk sie w kieszeni otwiera ze zlosci. A moderacja audiostereo takie farmazony toleruje.

Edytowane przez pmcomp

17 godzin temu, przemak napisał:

No, poziom zaiste zajeb... 😉

Ukryta Zawartość

ze słuchem to niezbyt u kolegi, niestety...

Nicki Parrott to bogata dyskografia na przestrzeni wielu lat , i jak w każdej są płyty lepiej i gorzej zrealizowanie , niemniej poziom zostaje zachowany , nie odniosłem się do konkretnej płyty którą posiadam i może dlatego zbyt pochopnie określiłem całą dyskografię jako doskonałą . moim zdaniem taka płyta to  Stompin' At The Savoy .towarzyszy Nicki znakomity wokalista jazzowy i trębacz Byron Stripling a całość jest poświęcona Elli  Fitzgerald i  Louisowi Armstrongowi . w niedługim czasie zamierzam poszerzyć kolekcję sacd Parrott , i jestem pewien że zawiedziony nie będę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzystekov
19 minut temu, krzystekov napisał:

Nicki Parrott to bogata dyskografia na przestrzeni wielu lat , i jak w każdej są płyty lepiej i gorzej zrealizowanie , niemniej poziom zostaje zachowany , nie odniosłem się do konkretnej płyty którą posiadam i może dlatego zbyt pochopnie określiłem całą dyskografię jako doskonałą . moim zdaniem taka płyta to  Stompin' At The Savoy .towarzyszy Nicki znakomity wokalista jazzowy i trębacz Byron Stripling a całość jest poświęcona Elli  Fitzgerald i  Louisowi Armstrongowi . w niedługim czasie zamierzam poszerzyć kolekcję sacd Parrott , i jestem pewien że zawiedziony nie będę

Czyli faktycznie nic nie słyszysz...

Ukryta Zawartość

Po lewej stronie Metalika dla porównania 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

38 minut temu, przemak napisał:

Czyli faktycznie nic nie słyszysz...

Ukryta Zawartość

Po lewej stronie Metalika dla porównania 😉

jeżeli wykresy powodują u ciebie radość ze słuchania , to powodzenia , jedni słuchają wykresów inni muzyki , co kto lubi

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, krzystekov napisał:

jeżeli wykresy powodują u ciebie radość ze słuchania , to powodzenia , jedni słuchają wykresów inni muzyki , co kto lubi

Czyli nie tylko, że nie słyszysz, to nie wiesz, o co chodzi 😉

SACD i takie parametry - szacun!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Czyli nie tylko, że nie słyszysz, to nie wiesz, o co chodzi 😉

SACD i takie parametry - szacun!

Ukryta Zawartość

ciekawe skąd ty wziąłeś te parametry z płyty sacd , chyba z hdmi do amplitunera ?

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, krzystekov napisał:

ciekawe skąd ty wziąłeś te parametry z płyty sacd , chyba z hdmi do amplitunera ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

to jest plik , nie płyta , pliki bywają ubożone , downasamplingowane , upsamplingowane , podbite i wiele innych pod klienta , kup płytę do dobrego odtwarzacza , skonfiguruj system , posłuchaj , to moja rada na przyszłość , nie marnuj czasu , bo audio pochłania go multum a ja ci pokazuję drogę na skróty . myślę że dyskusję w tym aspekcie skończyliśmy . powodzenia

Ukryta Zawartość

30 minut temu, krzystekov napisał:

to jest plik , nie płyta , pliki bywają ubożone , downasamplingowane , upsamplingowane , podbite i wiele innych pod klienta , kup płytę do dobrego odtwarzacza , skonfiguruj system , posłuchaj , to moja rada na przyszłość , nie marnuj czasu , bo audio pochłania go multum a ja ci pokazuję drogę na skróty . myślę że dyskusję w tym aspekcie skończyliśmy . powodzenia

Jak zwykle odwracanie kota ogonem gdy podano źródło informacji i konkretny wynik dotyczący płyty SACD.

Jak zwykle gdy brak merytorycznych argumentów bije sie pianę. @krzystekov vel. @Audroc są w tym miszczami 🙂 .

Godzinę temu, krzystekov napisał:

w innym aspekcie wujek dobra rada mówi:

nie stawiaj spacji przed kropką, przecinkiem, wykrzyknikiem, pytajnikiem - windows nie radzi sobie wtedy z sensownym przenoszeniem wersów 🙂

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

34 minuty temu, audiograde napisał:

w innym aspekcie wujek dobra rada mówi:

nie stawiaj spacji przed kropką, przecinkiem, wykrzyknikiem, pytajnikiem - windows nie radzi sobie wtedy z sensownym przenoszeniem wersów 🙂

błędy interpunkcyjne się zdarzają , a szczególnie pisane w pośpiechu , jeśli nie zrozumiałeś przekazu , trudno , przeanalizuj jeszcze raz, apropo  '' używam maca nie windowsa , którego porzuciłem ok . 18 lat temu. to jest czepianie się nieistotnych dla tematu niuansów

3 minuty temu, krzystekov napisał:

błędy interpunkcyjne się zdarzają , a szczególnie pisane w pośpiechu , jeśli nie zrozumiałeś przekazu , trudno , przeanalizuj jeszcze raz, apropo  '' używam maca nie windowsa , którego porzuciłem ok . 18 lat temu. to jest czepianie się nieistotnych dla tematu niuansów

Brzydko to wygląda i jest błędem. Jak widać powyżej, nie pomyłką tylko powtarzalny błędem. 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Jak zwykle odwracanie kota ogonem gdy podano źródło informacji i konkretny wynik dotyczący płyty SACD.

Bardzo często w tego typu dyskusjach dopytuję o konkretny przykład płyty (wykonawca, tytuł, wydanie)...teraz widać jak na dłoni, dlaczego zazwyczaj nikt nie odpowiada.

Czasem się zdarzy a wtedy bęc....

33 minuty temu, krzystekov napisał:

sami profesorowie prosto z uczelni , objawieni i oświeceni a w temacie audio zatraceni

Wiedzy i doświadczenia w audio, w aspekcie realizacji muzyki, jakie ma @przemak ty nigdy nie liźniesz.

Idź juz i słuchaj tych swoich SACD z DR 6dB. Na pewno takie DSD zrobi ci dobrze 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

56 minut temu, iro III napisał:

Bardzo często w tego typu dyskusjach dopytuję o konkretny przykład płyty (wykonawca, tytuł, wydanie)...teraz widać jak na dłoni, dlaczego zazwyczaj nikt nie odpowiada.

Czasem się zdarzy a wtedy bęc....

To jest OGROMNY problem na forum. Piękne i gładkie gadki bez konkretów. Dyskredytowanie niesłyszących, chwalenie się własnymi dokonaniami i "doświadczeniami", zwykłe kłamstwa i konfabulacje. Tych dwóch w jednej osobie przoduje w tym względzie. A jak pojawią się konkrety, to mamy przykłady - trąbka vs saksofon, niesłyszenie opóźnienia 7ms w jednym kanale (czyniące masakrę ze sceną) czy jak tutaj zachwyty nad zmasakrowanym nagraniem. Owszem, bardzo dobrze i profesjonalnie, ale jednak zmasakrowanym. I głuchota i brak wiedzy mimo ewidentnych faktów powodują dalszą chęć dyskredytowania adwersarza i źródeł, chociaż zwykle jakieś dwie strony wcześniej te same źródła a na pewno wnioski płynące z tych i podobnych źródeł przywoływano jako główny argument. To jest zgroza - i nie to, że ktoś nie słyszy, bo to jego święte prawo. Ale:

3 godziny temu, krzystekov napisał:

to moja rada na przyszłość

no sory tej, ale nie 😉 sam naucz się słuchać, bo długa i wyboista droga czeka...

nagrywamy.com

2 godziny temu, krzystekov napisał:

sami profesorowie prosto z uczelni , objawieni i oświeceni

Po co tak konfrontacyjnie? Panowie nawoływali do zachowania klarowności przekazu. Piszesz w sposób trudny do czytania. Jeśli odbiorcy Ci to komunikują, to przyjmij, że widocznie jest to dla nich istotną przeszkodą w dialogu. Zamiast się odgryzać, zdobądź się na wysiłek i zacznij komunikować zrozumiale. Duże litery, sensowna interpunkcja, poprawne gramatycznie zdania, to naprawdę nie wymaga wielkich wyrzeczeń a potrzebne kwalifikacje to ukończenie szkoły podstawowej. Używanie poprawnej pisowni i gramatyki oraz zachowanie kultury słowa w dyskusji jest wyrazem szacunku do interlokutora i do samego siebie. Zwłaszcza na forum publicznym.

5 godzin temu, przemak napisał:

To jest OGROMNY problem na forum. Piękne i gładkie gadki bez konkretów. Dyskredytowanie niesłyszących, chwalenie się własnymi dokonaniami i "doświadczeniami", zwykłe kłamstwa i konfabulacje. Tych dwóch w jednej osobie przoduje w tym względzie. A jak pojawią się konkrety, to mamy przykłady - trąbka vs saksofon, niesłyszenie opóźnienia 7ms w jednym kanale (czyniące masakrę ze sceną) czy jak tutaj zachwyty nad zmasakrowanym nagraniem. Owszem, bardzo dobrze i profesjonalnie, ale jednak zmasakrowanym.

Jako początkujący, uczący się słuchać, poproszę o wskazówki, na co zwrócić uwagę w powyższych 2 przykładach?

Te 7ms wydaje się tak niewielkim odchyleniem, że chciałbym sam zmierzyć się z tematem i posłuchać 2 wersji.

Podobnie to DR6... Jak mógłbym nausznie zauważyć błędy realizacji, najlepiej na materiale porównawczym?

Czy mógłbyś podpowiedzieć konkretne fragmenty? Z góry dziękuję 🙂

Godzinę temu, artur0001 napisał:

Te 7ms wydaje się tak niewielkim odchyleniem, że chciałbym sam zmierzyć się z tematem i posłuchać 2 wersji.

W załączniku jest plik audio z dźwiękiem coś jakby pukania w drzwi. Pierwsze dwa są bez żadnego opóźnienia między kanałami, kolejne dwa mają opóźnienie ok. 91 µs, kolejne dwa 703 µs, a ostatnie dwa 7 ms.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, artur0001 napisał:

Jako początkujący, uczący się słuchać, poproszę o wskazówki, na co zwrócić uwagę w powyższych 2 przykładach?

Podobnie to DR6... Jak mógłbym nausznie zauważyć błędy realizacji, najlepiej na materiale porównawczym?

Czy mógłbyś podpowiedzieć konkretne fragmenty? Z góry dziękuję 🙂

Powyżej pierwszy przykład. Poniżej konkretny drugi:

I oczywiście tak, youtube itp 😉

Ale niestety słychać.

8 godzin temu, artur0001 napisał:

zauważyć błędy realizacji

W powyższym nie ma żadnych błędów realizacji, tak ma być, co więcej, jest to bardzo dobrze zrobione. Ale na radyjko kuchenne.

Na co zwrócić uwagę? Wieczorem dopiszę.

nagrywamy.com

14 godzin temu, przemak napisał:

To jest OGROMNY problem na forum. Piękne i gładkie gadki bez konkretów. Dyskredytowanie niesłyszących, chwalenie się własnymi dokonaniami i "doświadczeniami", zwykłe kłamstwa i konfabulacje. Tych dwóch w jednej osobie przoduje w tym względzie. A jak pojawią się konkrety, to mamy przykłady - trąbka vs saksofon, niesłyszenie opóźnienia 7ms w jednym kanale (czyniące masakrę ze sceną) czy jak tutaj zachwyty nad zmasakrowanym nagraniem. Owszem, bardzo dobrze i profesjonalnie, ale jednak zmasakrowanym. I głuchota i brak wiedzy mimo ewidentnych faktów powodują dalszą chęć dyskredytowania adwersarza i źródeł, chociaż zwykle jakieś dwie strony wcześniej te same źródła a na pewno wnioski płynące z tych i podobnych źródeł przywoływano jako główny argument. To jest zgroza - i nie to, że ktoś nie słyszy, bo to jego święte prawo. Ale:

no sory tej, ale nie 😉 sam naucz się słuchać, bo długa i wyboista droga czeka...

To jest dramat.  Forum foliarzy i ...ciśnie się niecenzuralne słowo. Zero wiedzy,  zero konkretów.  Śmieją się z ASR, a reprezentują poziom podpitych gówniarzy. Nic dziwnego że mądrzy ludzie prawie się już nie udzielają. Wiedzy coraz mniej.

Wyjaśniłeś gościa krótko , ale on nadal nic. Do końca.  Do zdechu. Jeszcze rady daje .A jak.

Edytowane przez miętowy

towarzystwo wzajemnej adoracji  pod przewodnictwem pmc , ma teraz możliwość toczyć dyskusję samo ze sobą

• Pokaż nowe odpowiedzi