Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, pmcomp napisał:

Nie widze zadnego sensu w ripowaniu winyla skoro tegoż binyla moge bezposrednio posluchać z wysokiej klasy toru analogowego. O studyjnym magnetofonie juz nawet nie wspominam.

Nie wiedze zadnego powodu w zabijaniu zapisu analogowego w procesie wykonywania jego KOPII cyfrowej.

zgadzam się analogu nic nie zastąpi ale mialem na myśli cd vs kompromis rip z z vinyla a dobrze wiesz że płyty winylowe to najbogatsza kolekcja i niektóre rodzynki są szczególnie cenne i tutaj rip jest niezbędny , ale wracając do meritum ,cd nie jest w stanie oddać nawet namiastki tego co profesjonalny rip z winyla na płycie

Edytowane przez krzystekov
3 minuty temu, krzystekov napisał:

co profesjonalny rip z winyla na płycie

A co to jest? Zdefiniuj. I kto je niby robi? I jak je mozna pozyskać?

I na jakim nosniku fizycznym (plyta), ktory tak kochasz?

Muszę przewietrzyć mój system…

5 minut temu, krzystekov napisał:

cd nie jest w stanie oddać nawet namiastki tego co profesjonalny rip z winyla na płycie

Tak, zwłaszcza odtwarzany na tak klasowym sprzęcie jak Yamaha ... 

14 minut temu, Gargan napisał:

@krzystekov masz rację... CD nie daje tego pykania, które tak lubią audiofile.

Pytanko do @Gargan:

kiedy w swoim systemie ostatni raz sluchales vinyla? Nigdy? Prosze, nie wypowiadaj sie w temacie o ktorym nie masz pojecia.

12 minut temu, szpakowski napisał:

Widze, ze watek drugiego milosnika Yamahy i SACD traktujacy o smietniku plyt CD i muzyki 16-o bitowej wyladował w … smietniku 🙂 . I dobrze, tam jego miejsce.

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, szpakowski napisał:

coś ci się pomyliło , nie kwestionuje yamahy ale takiego sprzętu nie posiadam i nie zamierzam posiadać

Godzinę temu, krzystekov napisał:

nawet rip z winyla ale na płycie ,brzmi  o niebo lepiej niż 16 bit z cd

To dowiemy sie na jakiej plycie?

2 minuty temu, Gargan napisał:

@pmcomp niech pomyślę... Tak ze 2 lata temu słuchałem.

Czy poza tym, że to medium jest modne i kosztowne to ma jakieś jeszcze zalety?

Nie wiem czy jest modne, w moim zyciu wystepuje od zawsze, z przerwą na 20 lat, kiedy swiat oszalal na punkcie dzwieku cyfrowego, a ja razem z nim.

Ty mi powiedz, skoro stawiasz takie tezy wynikajace z kompletnej nieznajomosci tematu.

Edytowane przez pmcomp

15 minut temu, Gargan napisał:

@krzystekov masz rację... CD nie daje tego pykania, które tak lubią audiofile.

pykanie pykaniem ale klasa sama w sobie ma obraz i eufemizm , krótka muza tego nie dostarczy

2 minuty temu, krzystekov napisał:

pykanie pykaniem ale klasa sama w sobie ma obraz i eufemizm , krótka muza tego nie dostarczy

Piłes coś czy własnie popijasz? Pytam, bo twoje wypowiedzi to wlasnie sugeruja.

Piles … nie pisz.

@pmcomp winyl to jest jedynie medium, którego naprawdę nie lubię. Dla mnie to coś nie ma żadnych zalet i nie brzmi dobrze. Taki modny antyk dla nowobogackich.

2 godziny temu, krzystekov napisał:

i co z tymi plikami , komputer , usb [kabel usb był temat], albo router , z routera komputer , usb , jakieś karty dźwiękowe , no dobra jakoś się to przepchnęło do daca a potem na wzmacniacz , jak to gra ? , o streamingu nie wspominam bo droga jeszcze dłuższa a materiał losowy , w przypadku plików macierzystych zresztą też ale niektórzy twierdzą że takie jak na płytach , niech będzie , że takie , ja sobie pozwolę stwierdzić że nie

(,, jak to gra ?'')

Zapraszam , posłuchasz. Ale będziesz musiał potem opisać prawdę.🙂

i co z tymi plikami , komputer , usb [kabel usb był temat], albo router , z routera komputer , usb , jakieś karty dźwiękowe , no dobra jakoś się to przepchnęło do daca a potem na wzmacniacz , jak to gra ? , o streamingu nie wspominam bo droga jeszcze dłuższa a materiał losowy , w przypadku plików macierzystych zresztą też ale niektórzy twierdzą że takie jak na płytach , niech będzie , że takie , ja sobie pozwolę stwierdzić że nie

(,, jak to gra ?'')

Zapraszam , posłuchasz. Ale będziesz musiał potem opisać prawdę.🙂

3 minuty temu, Gargan napisał:

@pmcomp winyl to jest jedynie medium, którego naprawdę nie lubię. Dla mnie to coś nie ma żadnych zalet i nie brzmi dobrze. Taki modny antyk dla nowobogackich.

ciekawe , bo myślałem ze hi-end to aspiracja a tu sprowadzenie do parteru i bez kabli , bez analogu , bez wyrafinowanego dżwieku , no to mp3  trzeba propagować  panie jak żyć ,jak żyć

8 minut temu, Gargan napisał:

Ale nie sluchales nigdy u siebie ???

🙂 

Sprobuje cie oswiecić choc troche. I nie bedzie o jakosci dzwieku.

1. mnostwo materialu muzycznego wydanego na vinylu nigdy nie zostalo wydane na CD czy innych nosnikach cyfrowych. Pomijam domowe ripy. Mam takich vinyli, strzelam, pomiedzy 200-300 na ok. 1500 posiadanych. A posiadam tylko winyle, na ktorych muzyka mi sie podoba.

2. pykanie jest wynikiem naelektryzowanej plyty vinylowe. Wystarczy umyć i pyki znikają.

Teraz wiesz wiecej.

PS. wychodze ze sprawdzonego zalozenia, ze muzyki nalezy sluchac z takiego medium na jakim zostalo nagrane i zdealizowane. Czyli analog z analogu, a cyfra z cyfry. 
Dlatego moja kolekcja muzyki wydanej do przelomu lat 80/90 jest na vinylu i na tasmach magnetofonowych. I tak jej zazwyczaj slucham pomimo, ze posiadam ich kopie cufrowe, i komercyjne i zrobione wlasnorecznie.

Edytowane przez pmcomp

(,, jak to gra ?'')

Zapraszam , posłuchasz. Ale będziesz musiał potem opisać prawdę 🙂

3 minuty temu, Rafał.M napisał:

(,, jak to gra ?'')

Rafal, daj mu spokoj. On jak @747 czy @Audroc … nie istnieją w realu. Swiat by mu sie zawalil 😉 .

Edytowane przez pmcomp

A ile rzeczy wyszło w postaci cyfrowej i nigdy nie zawita na winyl? Argument z czapy.

Ten gówniany nośnik jest czuły na wszystko. Nawet na krzywe spojrzenia. 

Niektórzy lubią wozy konne, ale na co dzień tym nie chcę jeździć. 

5 minut temu, krzystekov napisał:

bo myślałem ze hi-end to aspiracja

To jeszcze cos nowego? Nie jakosc sprzetu, nie jakosc dzwieku, nie piniadz tylko TO?

Czyli jednak stan umyslu jako ja twierdze?

A ile rzeczy wyszło w postaci cyfrowej i nigdy nie zawita na winyl? Argument z czapy.

A po co ma zawitac na winyl? Co na vinylu bedzie lepsze niz z oryginalu z cyfry. Z goowna bata nie ukrecisz.

4 minuty temu, Rafał.M napisał:

(,, jak to gra ?'')

próbowałem , zapewniam i delikatnie odpowiem , już nie mam zamiaru , vice versa a próbowałeś z nośników fizycznych różnej konfiguracji ?

10 minut temu, Gargan napisał:

Ten gówniany nośnik jest czuły na wszystko. Nawet na krzywe spojrzenia. 

Ale mnostwa wspanialej muzyki inaczej nie uslyszysz.

Przynajmniej to wszystko czule na wszystko idzie ustawić. Trzeba tylko odpowiednich narzedzi, umiejętnosci i cierpliwosci. Wtedy odpłaci ci pieknym, analogowym brzmieniem, o ktorym czesto mowią milosnicy cyfry, CD, SACD czy plikow. Analogowosc brzmienia to taki niedoscigniony Gral cyfrowcow 😂😂😂. O takim brzmieniu z cyfry mozesz zapomnieć.

Widzisz, ja w przeciwienstwie do Ciebie, slucham ze wszystkich tych nosnikow ze swojego systemu w domu: z vinyla, z kasety magnetofonowej, ze szpulowej tasmy studyjnej, z CD, z DVD, z DVD-Audio, z SACD, z plików. 

Znam wszystkie wady i zalety tych wszystkich technologii zapisu i odczytu i nauczylem sie czerpać przyjemnosc ze wszystkich. Końskie klapki z oczu zrzucilem juz dawno.

Czego tobie tez zycze. Moze kiedyś.

6 minut temu, krzystekov napisał:

a próbowałeś z nośników fizycznych różnej konfiguracji ?

Patrz powyzej. Ja nie tylko probowalem ale ciagle uzywam i slucham. A system Rafała znam, zdziwilbys sie.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

21 minut temu, pmcomp napisał:

Patrz powyzej. Ja nie tylko probowalem ale ciagle uzywam i slucham. A system Rafała znam, zdziwilbys sie

subiektywne oceny cenie, być może ma system który doceniasz , ale czy wiesz że ocena to oblicze adekwatne do oceniającego i może być nad wyraz nadinterpretacją , to jest pojęcie względne , hi-end też jest  jest pojęciem względnym , był przekaz jak najlepsza jakość a czy cd to najlepsza jakość ? tu nastąpiła konsternacja i dyskusja , no wiec jak ?

Szkoda mi nawet pieniędzy na płyty.

to kup piwo.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi