Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer jako transport do DACa || Apple Music

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, qbakos napisał:

U mnie obecnie za streamer robi telefon lub tablet, bo tak mi najwygodniej, więc zasilanie z musu jest z baterii, ale streamer klasyczny też miałem na próbę z zasilaniem fabrycznym i zero różnic w dźwięku, więc wychodzi ponownie, że kto chce słyszeć to słyszy...

Zależy jaki masz sprzęt. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Raczej argument z przysłowiowej d..y, ale jak tam chcecie. Tym bardziej, że nie wiecie jaki mam sprzęt i na czym słucham. Już dawno przeszedłem tor słuchawkowy.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

5 minut temu, qbakos napisał:

Raczej argument z przysłowiowej d..y, ale jak tam chcecie.

"Zakłócenia funkcji masy, która jest punktem odniesienia dla napiec w szynie danych, to zakłócenia w danych. "

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

"Zakłócenia funkcji masy, która jest punktem odniesienia dla napiec w szynie danych, to zakłócenia w danych. "

O czym my tu dyskutujemy? I wg ciebie te zakłócenia powodują, że dane są magicznie zmieniane albo rośnie jitter czy jeszcze jakaś inna magia się dzieje? Rozumiem, że wszystkie urządzenia cyfrowe, które niemal w 100% są zasilane impulsowo robią błędy w danych, bo je zasilacz zakłóca 😉

A przytaczać dowolne cytaty każdy może, można też z recenzji różnych sprzętów, gdzie też są niezłe kwiatki. Tylko że to są podstawy wiedzy, a mnie się naprawdę nie chce robić kolejnych wykładów, bo "słyszących" i tak nie przekonam.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

A ja poproszę wykładzik. Jesteś elektronikiem? Znasz się na tym, czy po prostu osobą lubiącą słuchać muzyki, ale z elektroniki, teorii sygnałów itd noga?

Polecam forum ASR, doedukujesz się. Przy każdym teście DAC-a jest sprawdzane, czy wpływ zasilania widać w sygnale.

6 minut temu, qbakos napisał:

A przytaczać dowolne cytaty każdy może, można też z recenzji różnych sprzętów, gdzie też są niezłe kwiatki. Tylko że to są podstawy wiedzy, a mnie się naprawdę nie chce robić kolejnych wykładów, bo "słyszących" i tak nie przekonam.

Cytat pochodzi od elektronika. 

Zakłócenia wpływają na pracę kości DAC i cześć analogową. Są to oczywiście niuanse ale na dobrym (rozdzielczym) sprzęcie je słychać. 

2 minuty temu, qbakos napisał:

Polecam forum ASR, doedukujesz się. Przy każdym teście DAC-a jest sprawdzane, czy wpływ zasilania widać w sygnale.

A jak oni mierzą "barwę", "separację", "scenę" ? Zawsze mnie to interesowało ale nikt nie potrafi na to odpowiedzieć ...

Teraz, Piopio napisał:

Zakłócenia wpływają na pracę kości DAC i cześć analogową. Są to oczywiście niuanse ale na dobrym (rozdzielczym) sprzęcie je słychać. 

No dobrze, ale wiesz, że nie o tym rozmawiamy. Tego nigdy nie negowałem. Piszemy o transportach, a w ich wypadku to już tak nie działa.

Gdybym czytał lub raczej polegał na ASR to słuchałbym teraz jakiegoś plastikowego super zmierzonego sprzętu o suchym technicznym graniu, ale za to z jakim odstępem sygnału od szumu.

Teraz, qbakos napisał:

No dobrze, ale wiesz, że nie o tym rozmawiamy. Tego nigdy nie negowałem. Piszemy o transportach, a w ich wypadku to już tak nie działa.

Chodzi o zakłócenia, które idą wraz z sygnałem. Jak ich nie odfiltrujesz to "zakłócają" potem pracę DAC. 

Teraz, Wito76 napisał:

Gdybym czytał lub raczej polegał na ASR to słuchałbym teraz jakiegoś plastikowego super zmierzonego sprzętu o suchym technicznym graniu, ale za to z jakim odstępem sygnału od szumu.

Przecież nie musisz kupować tego co rekomendują, bo rzeczywiście przeginają, a pomiary nie grają. Ale czytać ich warto, jest kupa wiedzy z zakresu o którym piszemy.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Chodzi o zakłócenia, które idą wraz z sygnałem. Jak ich nie odfiltrujesz to "zakłócają" potem pracę DAC. 

Zacząłem się rozpisywać, ale chyba jednak spassuje. Zakłócenia analogowe w sygnale cyfrowym - jak muszą być duże, żeby na coś wpłynąć... słowo klucz.

6 minut temu, qbakos napisał:

Zacząłem się rozpisywać, ale chyba jednak spassuje. Zakłócenia analogowe w sygnale cyfrowym - jak muszą być duże, żeby na coś wpłynąć... słowo klucz.

Wystarczy że przenoszą się potem na część analogową daca. Różnice między transportami są olbrzymie - czasem nawet większe niż między dacami...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

To weź pod lupę np konwersję 24 bitową. Zakładamy że sygnał wyjściowy po konwersji to standardowe 2V. Jaką wielkość ma pojedynczy kwant? Policz 2 do potęgi 24. A jaką wartość mają szumy z gównianego zasilacza impulsowego ? Mój liniowy ma szumy około 15uV (mierzył Paweł z PD Creative), a impulsowy ma szumy a z 1800uV.
1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Zakładamy że sygnał wyjściowy po konwersji to standardowe 2V

Ale po konwersji przez DAC, a my gadamy o transportach. Już mnie nudzi przypominanie o tym cały czas. Nie wiem jaką amplitudę ma sygnał USB czy SPDIF, ale pewnie można sprawdzić. A wyjście optyczne? Tam w ogóle nie ma napięcia, na to też ma wpływ zasilacz? A jeśli nie ma, to czemu optyk uważany jest za gorszy jakościowo od pozostałych? Sporo pytań bez odpowiedzi...

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Mój liniowy ma szumy około 15uV (mierzył Paweł z PD Creative), a impulsowy ma szumy a z 1800uV.

Super, że to wiesz, tylko wytłumacz mi jakim cudem to się łączy z tym co wypluwa transport? Zasilasz urządzenie cyfrowe, które w dużym uproszczeniu coś tam przetwarza i chcesz powiedzieć, że ten szum zasilania powoduje nieprawidłową pracę jego układów do tego stopnia, że wypluwają w jakiś sposób zafałszowany, gorszy jakościowo sygnał? Takiego urządzenie nie dopuszczono by w ogóle do sprzedaży. To jak wiara, że jeśli zasilę drukarkę zasilaczem liniowym to wydrukuje lepszy obraz, a TV będzie miał lepsze kolory...

Edytowane przez qbakos

Widze ze towarzystwo znowu sie „zagalopowalo“ i ignoruje podstawowowa najwazniejsza informacje

Cześć! Pytanko. 
Czy jeżeli streamer ma być używany jako transport, bo DACa już mam, to ma to jakieś duże znaczenie jakie to będzie urządzenie, jeśli będzie używany przez airplay? 
Aktualnie używam Apple Airport połączone przewodem optycznym z DACiem. 

Przeciez w tym wypadku „waskim gardlem“ jest AirPlay!

Mozesz miec topwy streamer za sto kafli z najlepszym zasilaczem, ograniczen jakosciowych wprowadzonych przez transmisje poprzez AirPlay nie przeskoczysz.
11 godzin temu, qbakos napisał:

To jak wiara

Co mogę powiedzieć, przyjdzie czas, że pokajasz się i może nie publicznie, ale przyznasz że myliłeś się. Każdy chyba kiedyś zaczynał od tego bezczelnego przekonania, że cyfra to cyfra. I ja też kiedyś tam myślałem sobie, że CD Rom za 60zł zagra jak każdy inny cedek w roli transportu. Tu bardziej chodzi o praktykę a nie wiarę. Zbyt wiele razy porównywałem transporty, zbyt dużo mieszałem w zasilaniu różnych urządzeń, by uznać że to jakieś śmieszne voodoo dla naiwnych. Jak wejdziesz głębiej w temat, posiedzisz trochę choćby w dziale DIY, to zorientujesz się, że schodzimy do poziomu dyskusji na temat pojedynczych kondensatorów, niskoszumowych rezystorów, szumiących stabilizatorów napięcia. I wymiana jednego kondensatora robi często istotną robotę. Weź choćby takie popularne RaspberryPi i nakładkę w roli transportu. Zasilanie ładowarką vs zasilanie zwykłym liniowym zasilaczem na jakimś LT1083 vs zasilanie oparte na niskoszumowym stabilizatorze LT3042 vs ostateczne u mnie zasilanie bateryjne. Różnice w graniu (transportu) takich wariantów to przepaść i ludzie na chodniku usłyszeliby różnicę. 

Rok temu sprzedałem DACa Arcama jednemu forumowiczowi. Dołożyłem mu fabryczny śmieciowy zasilacz, dołożyłem przeze mnie zrobiony zasilacz niskoszumowy i choć opierał się dołożyłem mu akumulator żelowy 12V. Nie chciał aku bo to trochę nieeleganckie, kojarzył pewnie że wyślę mu jakiś wielki ołowiowy aku od Poloneza. No i po tygodniu słuchania przełamał się i podłączył akumulator jako zasilanie. I co mi napisał? "Zgasły podłogi i powietrza" - no opad szczęki i efekt jakiego się nie spodziewał. Chrzanić żonę i jej komentarze, akumulator zostaje w systemie do emerytury.

Tak jak w Ewangelii jest "błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli" tak w Audio błogosławieni, którzy widzieli a nie opierają się na wierze i przekonaniach. Qbakos, popraktykuj trochę, pokombinuj - zachęcam, efekty mogą pozytywnie zaskoczyć. Wiem, że masz swoje przekonania, ale otwórz się trochę. Mi też kiedyś pewne rzeczy wydawały się dziwne, nielogiczne i naciągane. Dajmy czasowi czas.

Edytowane przez Wito76
2 godziny temu, xajas napisał:

Widze ze towarzystwo znowu sie „zagalopowalo“ i ignoruje podstawowowa najwazniejsza informacje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeciez w tym wypadku „waskim gardlem“ jest AirPlay!

Mozesz miec topwy streamer za sto kafli z najlepszym zasilaczem, ograniczen jakosciowych wprowadzonych przez transmisje poprzez AirPlay nie przeskoczysz.

Ukryta Zawartość

Ano właśnie. Przypominałem o tym w międzyczasie ... ale ciekawie się czyta ;-)

Doszedłem do wniosku, że: 

• do DACa, do któego podłączam się przewodem USB jak chce coś poważniej posłuchać z sieci dokupię zasilacz liniowy, nie jest to drogie, a przynajmniej będę miał jednego króliczka do gonienia mniej. Zastanawiam się też, czy do DACa nie spróbować podłączyć CD potem, może wyjdzie coś fajnego, choć na CD Rotela nie narzekam absolutnie. 

• Streamer kupię Wiim Mini, albo Wiim Pro, w zależności od promocji. 

Tak logicznie rzecz biorąc, przy słuchaniu z Airplay i tak urządzenie dostaje już z góry szajsowaty sygnał, więc nie ma co tu szaleć i szukać lukru na kajzerce. Bardzo dziękuję za nakierowanie. Dalej to moje ulubione forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

8 godzin temu, xajas napisał:

Przeciez w tym wypadku „waskim gardlem“ jest AirPlay

A kto każe z tego korzystać, jeżeli streamerem można sterować na wiele sposobów? Kolega się uwziął na airplay, tylko nie wiem z jakiego powodu?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Tak wiem, że Apple to szajs i lepszy jest android. 

Psinco prawda.
Podlacz iPad albo iPhone do DAC przez Kabel USB i wystartuj Apple Music

Ile/ ktore streamery albo androidy to potrafia?

Ukryta Zawartość

IMG_2716.thumb.jpg.dc26f10fdc3babd165b9d9cfa7c3c7b6.jpg

IMG_2715.thumb.jpg.42bb628f20a74aa5202679ccc5b6a92f.jpg
A kto każe z tego korzystać, jeżeli streamerem można sterować na wiele sposobów? Kolega się uwziął na airplay, tylko nie wiem z jakiego powodu?

Moze sie nie uwzial. Moze stwierdzil, ze na „codzienny uzytek“ sluchania muzyki w tle zupelnie wystarcza (co w pelni popieram).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Mieciu napisał:

Streamer kupię Wiim Mini, albo Wiim Pro, w zależności od promocji. 

W xkom jest promocja na pro plus

18 minut temu, xajas napisał:

ktore streamery albo androidy to potrafia?

Streamery raczej potrafią jak mają USB, Android potrzebuje apki USB audio player pro

2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Ma to znaczenie jakieś z jakiego powodu? Wszystko jest napisane w pierwszym poście jak i później "się tłumaczyłem". 

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

W xkom jest promocja na pro plus

Streamery raczej potrafią jak mają USB, Android potrzebuje apki USB audio player pro

No właśnie nie wiem po co mi ten proplus jak z tego lepszego DACa nie skorzystam. 

Jeszcze jakby któryś z tych streamerów miałe wejście USB Audio, żebym lapka albo iPada podłączył to spoko, sprzedaj Toppinga i mam streamer z DACiem. A tak, to mi to nie potrzebne zbytnio. 

Psinco prawda.

Ukryta Zawartość

IMG_2717.thumb.jpg.d0fa89bd8d0b31751ea6315995db324f.jpg

Moze sie nie uwzial. Moze stwierdzil, ze na „codzienny uzytek“ sluchania muzyki w tle zupelnie wystarcza (co w pelni popieram).

Ale ja tak korzystam z iPada od bardzo dawna. Ty też nie doczytałeś tematu! :)

Jeszcze raz:

Airplay mi potrzebny, żeby po cichu na szybko z telefonu sobie coś plumkało. Albo jak dzieciaki puszczają swoje Krainy Lodu czy inne Małe TGD. 

IPada używam po kablu z pełnym przesyłem, jak siadam i słucham muzyki. 

Mam także około 600 płyt CD i tak naprawde to słucham muzyki głównie z płyt, ale na streamach trzeba czasami też. 

Także o tak o. 

Płoszę bałdzo. 

DSCF5309.jpg

DSCF5310.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mieciu

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

9 minut temu, Mieciu napisał:

No właśnie nie wiem po co mi ten proplus jak z tego lepszego DACa nie skorzystam. 

Bo kosztuje tyle samo prawie co pro, a może być ze toppinga zlikwidujesz, bo plus gra całkiem ok. Nie jest też pewne czy jako transport oba grają tak samo skoro plus ma lepsze zegary

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Bo kosztuje tyle samo prawie co pro, a może być ze toppinga zlikwidujesz, bo plus gra całkiem ok. Nie jest też pewne czy jako transport oba grają tak samo skoro plus ma lepsze zegary

Nie zastąpię, bo nie ma wejścia USB Audio. 

Psinco prawda.

Ukryta Zawartość

IMG_2717.thumb.jpg.d0fa89bd8d0b31751ea6315995db324f.jpg

No chyba mój to potrafi 🤔 ...a korzystam z Andka 

Screenshot_2024-10-18-20-43-19-865_com.dnm.heos.phone-edit.jpg

IMG_20241018_204259-min.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

Nie, natywny dostep/streaming Apple Music nie jest uzalezniony od tego czy streamer ma USB. To zupelnie inny problem

No chyba mój to potrafi ...a korzystam z Andka 

Ukryta Zawartość

IMG_20241018_204259-min.thumb.jpg.25e18dc6d95745d33a2088ac47df1abe.jpg

Czy to jest streaming z Apple Music?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, xajas napisał:

Nie, natywny dostep/streaming Apple Music nie jest uzalezniony od tego czy streamer ma USB. To zupelnie inny problem

a to ok, myślałem że chodzi Ci o stream highres z komórki przez USB

56 minut temu, xajas napisał:

Czy to jest streaming z Apple Music?

Z Amazon Music ...😁🤘🥃

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

17 godzin temu, Aprox napisał:

No chyba mój to potrafi 🤔 ...a korzystam z Andka 

Ukryta Zawartość

IMG_20241018_204259-min.jpg

Jak sterujesz Ipadem, podchodzisz do niego, czy da się jakoś sterować z kanapy iphonem np?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi