Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning kolumn DALI przez McGyvera

Tomek Skura

Rekomendowane odpowiedzi

parantulla

Ale jakby sie okazało po 10 tys km że to zawieszenie powoduje zużywanie opon tylko z jednej stron to byś się zastanowił czy jest prawidłowe, a jakbyś się dowiedział że jest od opla astry to co?

parantull, proponuję nie robić z tematu zagadnienia.

Temat ciekawy o tyle, że co jakis czas ktoś na forum ma klopot z różnymi glośnikami i po jakimś czasie i x probach jest zadowolony.

Chyba o to chodzi ?

Pozdrawiam

Tomek Skura, 23 Maj 2007, 22:42

>parantulla

>Ale jakby sie okazało po 10 tys km że to zawieszenie powoduje zużywanie opon tylko z jednej stron to

>byś się zastanowił czy jest prawidłowe, a jakbyś się dowiedział że jest od opla astry to co?

Super przykład, podoba mi się. Jakby mi po 10 000km zjechało opony z jednej strony, to bym dał auto do wyregulowania zbieżności, i tyle.

A jakby się okazało że mam w Golfie zamontowane zawieszenie od Astry, i ono funkcjonuje, to byłbym pełen podziwu dla magika który zdołał je w tym golfie założyć, ba, byłbym zdumiony że mu się chciało kombinować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100001405 1179953484_thumb.gif

post-3550-100001406 1179953484_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po 10 tys km to już nic się nie okaże, bo przy takim przebiegu nie jestes w stanie pamietać każdej wiekszej dziury w którą wjechałeś i byc może wtedy doszło do banalnego przestawienia geometrii zawieszenia albo nawet do powaznego naruszenia konstrukcji auta. Jak dowiedziesz po takim przebiegu czegokolwiek? Nie ma takiej mozliwości nawet teoretycznej, a czy zawieszenie jest od astry czy ursusa, to juz wiedziałem montując je w aucie i nie ma nic do rzeczy skoro wiedziałem co mechanik mi tam wkłada i sam się na to zgodziłem to podziękować mogę tylko samemu sobie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

O cholera, już się boję;-)))

To może każę moim zleceniodawcom podpisywać oświadczenia, że mnie nie obsmarują dwa lata po tuningu?

Jak myslicie? Dobry pomysł?

Ukryta Zawartość

post-3550-100001402 1179953905_thumb.gif

post-3550-100001403 1179953905_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedz McGyver dlaczego włożyłeś głośniki wzięte ode mnie , które niby były uszkodzone - do proaców wpisanych w tym watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Podobno masz je ciągłe w szafie? Numery seryjne zgadzają z sie z tymi które kupiłem AkustyKa.

Ukryta Zawartość

OK, 3 godziny roboty, to umówmy sie nie rokuje na wyciśnięcie z przetworników maxa. Albo nawet okolic...

Tym bardziej, ze wartości elementów w filtrze tweetera wskazują na ciecie chyba poniżej 2KHz i to łagodnie, do czego ta vifka przystosowana raczej nie jest....

Panowie, bądxcie poważni, to był chyba taki żart.

A, ze koledze się słuch poprawił z czasem to i przestało mu brzmienie pasować ;)

Pozdrawiam

Włozyli je do przygotowanej przez siebie kolumny i grało ta bardzo kiepsko. Powiedzieli, że te Scan Speaki mają nieoryginalne membrany, choć kupiłem je u AkustyKa. Teraz widzę, że mnie nieźle skroili bo włożyli je do Proaca

Tomek, jeżeli to prawda, nie wiem co mam powiedzieć.

McGyver, prawda ?

parantulla, tu masz taki numer, jakbyś swoją bume oddał do tuningu, a pod maską po wyjeździe zobaczył motor od lanosa. Bo "lepszy", a ten stary był do d...Jeżeli to co pisze Tomek jest prawda rzecz jasna...

Pozdrawiam

lancaster

temat oryginalności ss był poruszony w tym wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomek Skura, 23 Maj 2007, 23:00

>Powiedz McGyver dlaczego włożyłeś głośniki wzięte ode mnie , które niby były uszkodzone - do

>proaców wpisanych w tym watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Podobno

>masz je ciągłe w szafie? Numery seryjne zgadzają z sie z tymi które kupiłem AkustyKa.

Zgadzają Ci się numery seryjne pudełka, a nie głośnika. Zresztą pudełko poznałeś po plamie z kalafonii, a nie po zadnych numerach które są tam nieczytelne. Ale dobrze, skoro tak się chcesz bawić. Używałem wtedy pożyczonego aparatu cyfrowego. Po zrobieniu zdjęć stwierdziłem, że nie mam zdjęcia pudełka, a aparat już oddałem. Wkleiłem więc takie zdjęcie pudełka jakie znalazłem na dysku, zresztą robione innym aparatem i w innym czasie. Skoro taki spostrzegawczy jesteś, to dopatrz się też na drugim zdjeciu samych głośników że mają nielutowane końcówki. Twoje głośniki miały pogięte i lutowane końcówki, o czym dobrze wiesz.

Ukryta Zawartość

Miałem tuningowane JPW przez Maca -jak dla mnie do był bardzo duży krok naprzód. Ponieważ jednak każdy się rozwija chciałem mieć coś lepszego co zapewni mi taki komfort słuchania jaki aktalnie oczekuję.

No i sprzedałem JPW.Kupujący wydaje mi się że też był pod wrażeniem modyfikacji. Wiadomo, na tym interesie nie zarobiłem bo i nie mogłem ale sprzedałem po cenie atrakcyjnej dla obu stron.

Kupiłem nowe kolumny (niektórzy wiedzą jakie) dzięki którym a może i przez które usłyszałem jakie niedoskonałe jest moje CD z przetwornikiem. Zmieniłem więc CD sprzedając dotychczas używane.Może przyjdzie czas że wymienię również wzmacniacz o kablach nie wspominając ale raczej z tego tytułu żadnego z producentów dotychczasowego sprzętu nie obarczę ani tym że chciałem się rozwijać, ani tym że może byłem podatny na działania marketingowe ani tym że w sposób (jak mi się wydawało w danej chwili) wydałem tyle kasy.

lancaster, 23 Maj 2007, 23:16

>Tomek, jeżeli to prawda, nie wiem co mam powiedzieć.

>McGyver, prawda ?

>

>Pozdrawiam

Tomek Skura przywiózł Skany z naklejką 9700 i z mocno pokancerowanymi i pogiętymi frontami. Twierdził że kupił je u Akustyka, ale skąd je wziął to nie moja sprawa. Faktem jest że stan wizualny tych głośników wskazywał na to że sporo przeszły. Głośniki grały jak Skany 9300, a nie jak 9700. Lancaster, słuchałeś chyba obu modeli? Wiesz jak grają, nie?

Po odsłuchu stwierdził, że nie chce takiego brzmienia i spytał co możemy na to poradzić, po czym po kolejnych odsłuchach zdecydował się na Vifę. Wszystko jest opisane w pierwszym poście tego wątku, przez samego Tomka. Wystarczy przeczytać. Dodam to, co już raz pisałem. Wcale nam się nie uśmiechało przyjęcie w rozliczeniu tych niepełnosprawnych Skanów, Tomkowi z kolei nie uśmiechało się rozliczenie inne niż w naturze. Cóż było robić, w końcu się zgodziliśmy. Wtedy takie rozliczenie Tomkowi odpowiadało, o czym pisał na forum, w tym wątku na pierwszej stronie.

Zresztą po co ja to wszystko piszę. Ludzie, czytajcie wątek od początku, wszystko jest opisane. Nie będziecie musieli zadawać po dziesięć razy tych samych pytań.

Tomek, przecież włąściciel studio100 byl niezadowolony z dźwieku i kolumny przywrócil do stanu pierwotnego, po to by następnie sprzedać.

Trochę naiwny jesteś, ale też dlatego masz aluminiową vifkę zamiast revelatora:)

To już lepiej zrób te pomiary i pokombinujemy z jakąś zwrotnicą.

Przynajmniej jakis pożytek z tego będzie.

Musze przyznać, ze McGyver mnie mocno zaskoczył.

Pozdrawiam

Ok, McGyver nie biorę żadnej strony w tym sporze co kto gdzie kupil i jak wyglądało, są dwa zdania cieżkie do oceny.

Moze Tomek otwórz wątek w zakladce DIY i zbudujemy te zestawy na forum, a przy okazji coś pożytecznego sie

zrobi i czegoś nauczy? :)

Pozdrawiam

"stan wizualny tych głośników wskazywał na to że sporo przeszły"

???

było raz zamontowane i wymontowane, resztę czasu spędziły w pudełku. Pokaż ich fotki, przecież masz je w szafie. Napisałeś tak.

lancaster, 23 Maj 2007, 23:33

>Tomek, przecież włąściciel studio100 byl niezadowolony z dźwieku i kolumny przywrócil do stanu

>pierwotnego, po to by następnie sprzedać.

>Trochę naiwny jesteś, ale też dlatego masz aluminiową vifkę zamiast revelatora:)

>

>To już lepiej zrób te pomiary i pokombinujemy z jakąś zwrotnicą.

>Przynajmniej jakis pożytek z tego będzie.

>Musze przyznać, ze McGyver mnie mocno zaskoczył.

>

>Pozdrawiam

Lancaster, co wiesz o temacie poza tym co tu napisano? Jesteś bezpośrednio zainteresowany? A może masz jakieś informacje z zakulisowych źródeł? Zatem na jakiej podstawie ferujesz wyroki?

Idź do sklepu po 26 miesiącach od zakupu towaru z pretensjami że ten towar jest do dupy. Z jaką reakcją się spotkasz? Czy nie zostaniesz przypadkiem wyśmiany?

Tutaj zachodzi analogiczna sytuacja.

ja rozumiem, jak było coś źle zrobione to można mieć pretensje po tygodniu, miesiącu, kwartale, po pół roku to już bym się nieco dziwił, ale niech będzie. Tymczasem Tomek Skura po roku jeszcze pisze że nadal jest zadowolony. Po 26 miesiącach nagle zaczął inaczej słyszeć? Oprzytomniał? Jaka jest przyczyna nagłej zmiany stanowiska po takim czasie?

Tomek Skura, 23 Maj 2007, 23:39

>"stan wizualny tych głośników wskazywał na to że sporo przeszły"

>???

>było raz zamontowane i wymontowane, resztę czasu spędziły w pudełku. Pokaż ich fotki, przecież masz

>je w szafie. Napisałeś tak.

Sam wiesz jak wyglądały fronty tych głośników, a teraz próbujesz ściemniać? Być może raz je zamontowałeś i wymontowałeś, ale jakimi narzędziami? Młotkiem i przecinakiem? Były tak zniszczone że musiałem sprowadzić z Audiocomponents nowe fronty. Całe szczęście że mają fronty w ofercie, i że nie kosztują one tyle co membrany.

McGyver, ja bym posluchał i nie kupil tego, ale ktoś mniej doświadczony zdaje się na tych bardziej...wszystko zależy od podejścia tych drugich.

Obaj wiemy, ze w 3-4 godziny nie uda sie prawidłowo zestroić zwrotnicy...bez zartow...chyba że fuxem.

Patrząc jednak na wartości elementów w torze tweetera na fuxa tym razem bym nie liczył.

Pozdrawiam

Lancaster, piszesz o fuxie. Zwróć uwagę na wpis Croolicka z poprzedniej strony. Jego Dali Evidence 470 miałem wcześniej w domu, i też je przerabiałem. Stały u mnie tydzień. Nie ma mowy o żadnym fuxie.

A prawidłową zwrotnicę do kolumn na głośnikach z którymi wielokrotnie pracowałem, i które doskonale znam z powodzeniem mogę zrobić w 3 godziny.

Co do wartości elementów w torze tweetera, to nie mów hop. Oto przykład jeszcze bardziej ekstremalnego potraktowania Vify aluminiowej. Co prawda w wersji z komorą, ale zawsze...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.