Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-amp w kolumnach 2,5 drożnych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Chciałem zapytać o Wasze zdanie jak powinna być podłączona kolumna 2,5 way w Bi-amp? 

Mam trzy wejścia w kolumnie pod każdy głośnik osobno i dzięki temu możliwość wyboru jak chce podłączyć ninczy w ogóle to zrobić. 

W większości instrukcji jest podłączenie osobno woofera i tweetera pod dwa różne wyjścia ze wzmacniacza. Nigdzie mianowicie nie ma pokazanego przykładu z kolumna 2,5 drożna. 

Jak mam podłączyć kolumny do wzmacniacza? 

1. Woofer i midwoofer/tweeter 

Czy:

2. Woofer/nidwoofer i tweeter osobno? 

Pozdrawiam 🙂

Szukałem po necie i znalazłem tylko różne zdania, ale nic konkretnego 

Edytowane przez raiwan
https://www.audiostereo.pl/topic/168319-bi-amp-w-kolumnach-25-dro%C5%BCnych/

W kolumnie 2,5 drogi woofer i midwoofer pracują w tym samym pasmie, więc rozdzielanie

go na dwa wzmacniacze to kiepski pomysł. Oddzielnie tylko tweeter, ale ze względu

na niewielką moc potrzebną zwykle powyżej 3 kHz to "ciekawe" rozwiązanie ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

W kolumnie 2,5 drogi woofer i midwoofer pracują w tym samym pasmie, więc rozdzielanie

go na dwa wzmacniacze to kiepski pomysł. Oddzielnie tylko tweeter, ale ze względu

na niewielką moc potrzebną zwykle powyżej 3 kHz to "ciekawe" rozwiązanie ... 😉 

Ja mysle ze to ciagle rozpatrywanie bi-ampingu z punktu widzenia wiekszej dostepnej mocy jest bez sensu.

Przemak juz kilka razy wytlumaczyl nam dlaczego 

Jeżeli chodzi o moc to wtedy po prostu rozkłada się na dwie końcówki ta moc tylko (są mniej obciążone) a nie jej przybywa. 

Teraz pytanie co jest lepsze, dwie końcówki obciążone po połowie, czy jedna bardziej i druga prawie w ogóle. I tu zalety i tu 🙂 

Czy w jakieś części lepsza jakość na basie, średnicy i wysokich, czy najlepsza na wysokich tylko... 

Mam wysoko ciętego średniego przy 4 kHz więc na średnicy też by się przydała lepsza jakość. 

Najlepszym rozwiązaniem była by dodatkowa końcówka mocy, nawet o połowę słabsza, ale lepszej klasy dla samych wysokotonowych lub niższej jakości, ale większej mocy dla wooferów... Tylko, czy tak zadziała tle ten sposób wtedy tri-amp jakbym końcówkę podłączył pod pre-out? 

Edytowane przez raiwan
14 godzin temu, raiwan napisał:

pod dwa różne wyjścia ze wzmacniacza

Przede wszystkim, to nie bi- amp, tylko bi- wiring, czyli bzdura nie mająca sensu.

Znaczy, ma sens, ale tylko dla wierzących. 😉

3 godziny temu, xajas napisał:

Ja mysle ze to ciagle rozpatrywanie bi-ampingu z punktu widzenia wiekszej dostepnej mocy jest bez sensu.

Oczywiście, ale w kwestii dopasowania głośnik - wzmacniacz, już ma sens- pod warunkiem, że podziału dokona sie przed wzmacniaczami, a z kolumn wywali zwrotnice. W innym wypadku bi-amp traci wszystkie swoje zalety.

Choć nie, jedna pozostaje- można nadal się tym chwalić przed innymi wierzącymi. 🤨

Edytowane przez porlick

Dwie końcówki w amplitunerze, osobne z funkcją bi-amp.

Nawet w takim bi-amp różnica jest, chodzi bardziej o pracę końcówki wówczas co przekłada się na jakość 

Napisał bym, że chodzi o bi wire wówczas 

Jeśli nie ma podziału przed końcówkami, a po drodze do głośnika zwrotnicą pasywną degraduje DF, to kpina, a nie bi-amp.

Można tym tylko szpanować w gronie wyznawców audiovoodoo.

Masz kolumny 2 i półdrożne i trzy terminale faktycznie? 

Co to za konstrukcja?

A czemu nie możesz po prostu tego sprawdzić bo rozumiem że te dwa wzmacniacze już masz tak?

Tak, to jest Xtz 99.36 

Nastawione są na single lub tri-amp 

Nawet serwis XTZ nie potrafił się określić jak podłączyć Bi-amp 🙂 dostałem odpowiedź, że one są gotowe na tri-amp lub właśnie single... 

Jak podłącze osobno woofer i midwoofer+wysokotonowy to jest więcej mocnego basu, góra trochę znika, ale za to robi się bardziej muzykalnie. Jak podłącze woofer+midwoofer to zaczyna dominować góra szczegółami, przestrzenią i wysokimi. Najlepiej rzeczywiście chyba mieć tri-amp. Na połączeniu single nie ma tego czegoś, dźwięk robi się bliżej głośników, robi się takie zwykłe stereo bardziej, można użyć popularnego stwierdzenia, że brak im tedy powietrza 🙂

Edytowane przez raiwan

A przy single wiring jak to się zmienia w zależności od pozycji kabli ? I jakich ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tannoy Revolution R3 to kolumny 2,5 drożne. Mają dwie pary zacisków. Górna dla midlwoofer + tweetet (czyli pełne 2 drogi, całe pasmo), a dolny tylko woofer (wsparcie do 250Hz). I takie rozwiązanie uznaje za słuszne, bo obie końcówki mocy są równo obciążone. Zasilanie samego tweetera, gdzie potrzebna tam jest bardzo mała moc, z osobnej końcówki mocy, to moim zdaniem rozwiązanie mało rozsądne.

5 godzin temu, raiwan napisał:

Tak, to jest Xtz 99.36 

Nastawione są na single lub tri-amp 

Nawet serwis XTZ nie potrafił się określić jak podłączyć Bi-amp 🙂 dostałem odpowiedź, że one są gotowe na tri-amp lub właśnie single... 

Jak podłącze osobno woofer i midwoofer+wysokotonowy to jest więcej mocnego basu, góra trochę znika, ale za to robi się bardziej muzykalnie. Jak podłącze woofer+midwoofer to zaczyna dominować góra szczegółami, przestrzenią i wysokimi. Najlepiej rzeczywiście chyba mieć tri-amp. Na połączeniu single nie ma tego czegoś, dźwięk robi się bliżej głośników, robi się takie zwykłe stereo bardziej, można użyć popularnego stwierdzenia, że brak im tedy powietrza 🙂

A czyli generalnie masz już do sprawdzone. 

No to po co pytanie? 

Możesz jeszcze zrobić jedną rzecz. 

Czy w momencie kiedy stosujesz bi Amp stosujesz standardowe zworki? 

Spróbuj je wymienić na odcinki jakiegoś lepszego kabla. 

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No to po co pytanie? 

Możesz jeszcze zrobić jedną rzecz. 

Czy w momencie kiedy stosujesz bi Amp stosujesz standardowe zworki? 

Spróbuj je wymienić na odcinki jakiegoś lepszego kabla. 

Przy bi-amp nie stosujemy zworek. To proszenie się o kłopoty. 

Chodzi chyba o zworke między terminalami, w których nie ma kabli wsadzonych wówczas a tymi z podłączymymi kablami. Do trzech terminali nie mam kabli, tylko do dwóch i te wspomnianych muszę tak czy siak zworkami podłączyć. 

Edytowane przez raiwan
3 minuty temu, raiwan napisał:

Chodzi chyba o zworke między terminalami, w których nie ma kabli wsadzonych wówczas a tymi z podłączymymi kablami. Do trzech terminali nie mam kabli, tylko do dwóch i wspomniane muszę tak czy siak zworkami podłączyć. 

A...sorki. zapomniałem, że to 3amp👍

8 minut temu, StachMuszel napisał:

Przy bi-amp nie stosujemy zworek. To proszenie się o kłopoty. 

Ale tu muszą być bo jest tri Amp.

Więc jeżeli mamy dwa wzmacniacze po któreś dwa terminale muszą być ze sobą połączone. 

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to po co pytanie? 

Sprawdzone na słuch mam, ale chce wiedzieć z technicznego punktu widzenia, co lepsze. Jeżeli więcej zyskuje na dwóch osobno połączonych wooferach to lepiej tak oczywiście, ale na ile to lepsze jest niż kiedy jest osobno podłączony wysokotonowy. 

Coś za coś zawsze 

Edytowane przez raiwan
Teraz, raiwan napisał:

Sprawdzone na słuch mam, ale chce wiedzieć z technicznego punktu widzenia, co lepsze. Jeżeli więcej zyskuje na dwóch osobno połączonych wooferach to lepiej tak oczywiście

Technicznymi aspektami się nie przejmuj. 

Ja bym po prostu sprawdził co mi lepiej leży i tak to używał.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale tu muszą być bo jest tri Amp.

Więc jeżeli mamy dwa wzmacniacze po któreś dwa terminale muszą być ze sobą połączone. 

Tak Piotrze, masz rację. Zapomniałem, że mówimy o 3ampingu.

Zrobiłem na nowo na szybko test w obu połączeniach i trochę się zdziwiłem

Jak woofer jest połączony razem z midwooferem to bas wydaje się potężniejszy. Wysokich jest więcej no i przestrzeń się o wiele rozszerza a scena robi bardziej prezycyjna... To samo jest kiedy pozamienia się dół z góra... 

Kiedy podłącze osobno woofer i midwoofer to basu jest jakby mniej, przynajmniej wydaje się mniej potężny a scena i przestrzeń jakby bliżej głośników, ale za to bardziej muzykalnie...

Nie wiem o co chodzi 🙂 

Możliwe, że kiedy są osobno woofer i midwoofer to wtedy bardziej może grać średnicą? Bo takie też jesg wrażenie, jakby średnica poszła na pierwszy plan 

Edytowane przez raiwan

A tak zapytam przy temacie Tri-ampingu:

- czy ktoś kiedyś widział kabel Chinch  rozgałęźnik z jednej do trzech końcówek? 

Na razie znalazłem tylko jeden taki na Ali a tak nic, tylko podwójne 

W dniu 25.10.2024 o 17:23, StachMuszel napisał:

Tak Piotrze, masz rację. Zapomniałem, że mówimy o 3ampingu.

Spoko spoko chyba wyszło na to że pisaliśmy post w tym samym momencie. 

W dniu 25.10.2024 o 18:30, raiwan napisał:

Nie wiem o co chodzi

Chodzi o to żeby się tobie podobało i żebyś słuchał siebie a nie innych. 

17 godzin temu, raiwan napisał:

A tak zapytam przy temacie Tri-ampingu:

- czy ktoś kiedyś widział kabel Chinch  rozgałęźnik z jednej do trzech końcówek? 

Na razie znalazłem tylko jeden taki na Ali a tak nic, tylko podwójne 

Ja nie kojarzę takiego kabla bo to jest mega bardzo rzadkie w praktyce

Można użyć dwóch rozgałęźników w sumie, ale po co tyle połączeń z drugiej strony. 

Lepiej mi się jednak słucha w połączeniu, kiedy są osobno woofer i midwoofer z wysokotonowym. Jest trochę mniej basu, ale za to bardzo muzykalnie mimo mniejszej przestrzeni. Bas wystarczyło skorygować ustawieniem w kolumnach (otwarcie portu bas reflex i zworka przy terminalach). Kolejna zaleta to mam wrażenie, że mniej buczy nawet na otwartym BR... 

Będę dążył do Tri-amp mimo wszystko bo w sumie zrobi się połączenie wszystkich zalet. 

Przy single-wire znikają wszystkie zalety bi-amp w różnych opcjach połączenia

Dziękuję za pomoc i porady. Jak będę miał już Tri-amp to napiszę, co się zmieniło czy na plus czy minus

W dniu 23.10.2024 o 18:53, raiwan napisał:

A wyjaśnisz dlaczego?

Bo tracisz cały pakiet korzyści, jeśli wzmacniacz nie jest podłączony bezpośrednio do głośnika, lecz zwrotnicą po drodze degradujesz DF i sygnał.

Jeśli nie wyrzucisz z kolumny zwrotnicy, bo amping nic nie daje.

Jak masz zwrotnice przed wzmacniaczem to już nie ma degradacji? Tam przecież też są elementy, które zniekształcają sygnał. Sygnał przed zwrotnica z kolei jest bardzo słaby i małe elementy też mają jakiś wpływ na niego przecież. Zwrotnica głośnikowa to jakby nie patrzeć kolejny filtr przyłączony do wzmacniacza, tylko na większej mocy. Po to też daje się lepszej jakości elementy, żeby ta degradacja była mniejsza.

Ja tam słyszę różnice, różne efekty różnych połączeń. Jakby nie było to bym nie tracił kasy na dodatkowy kabel i terminale 

Edytowane przez raiwan
W dniu 27.10.2024 o 15:29, raiwan napisał:

są osobno woofer i midwoofer z wysokotonowym. Jest trochę mniej basu

To zwiększ poziom na wzmacniaczu od niskiego toru... 

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi