Skocz do zawartości
IGNORED

KEF Q750 + Cambridge CXA81 - zamiana kolumn na co ?

Rekomendowane odpowiedzi

Siema siema po ponad dwoch latach :D

Bardzo fajnie tak wrocic po czasie i poczytac co sie kiedys szukalo, jaki progres zostal zrobiony i ze te dwa lata nie poszly na marne :P

Zestawik przeszedl mala ewolucje i teraz prezentuje sie tak

Cambridge CXA81
KEF Q750
WiiM Ultra + Audioquest Evergreen RCA
REL HT1205 Mk1

No jest od kilkunastu tygodni juz naprawde fajnie, kiedy wjechal WiiM Ultra i w koncu mozna sie cieszyc pelna jakoscia z Tidal. POLECAM. Eversolo ciut drozsze i ponoc jeszcze lepszy dac ale zamienilem mojego starego streamera na WiiM i meeeega zadowolony. Podlaczenie analogiem RCA dalo jeszcze fajniejszy dzwiek niz z optyka. No juz jest bardzo fajnie.

Cambridge kupilem chyba wiosna tego roku i juz na dobre dawno temu sie wygrzal, KEF-y zaczely dopiero teraz fajnie grac (poprzednio byly podpiete pod Yamaha RN-602 i graly bo graly spoko ale dopiero przy cambridge to wszystko zaczelo oddychac :D)

Kiedy juz mozna w pelni korzystac z nuty z Tidal apetyt rosnie i pora na zmiane kolumn, KEF-y graja bardzo fajnie ale chcialoby sie poprobowac czegos nowego xD Nie musi byc koniecznie drozsze ale cos nowego.

Mialem juz Dali Ikon Mk1
wczesniej Monitor Audio Silver RS6
jakies JBL
Dali 104

Poki co KEF najfajniej graja i o dziwo nie mialem w zadnych kolumnach jescze takiej sceny jak w starutkich Dali 104, gdzie prawie bylo slychac gdzie kto gra na jakim instrumencie (graly wtedy przy Yamaha RN-602)

Przez dwa lata troszke sie pewnie pozmienialo ale mam na oku takie kolumny, i tak jak mowie nie musza byc nawet drozsze ale moga byc lepsze. KEFY moge sprzedac, dolozyc troche albo moze troche zostac. Apetyt rosnie :D

Na celowniku sa (moga byc tez uzyweczki)

- Klipsch RF7 ale to juz kiedys
- Pylon Diamond 30 tez kiedys bo troszke wiecej ale hrapka jest

A realnie:
- Heco Aurora 1000 ~800e
- Klipsch RP-8000F  ~800e
- Bowers & Wilkins 603 s2,s3 ~1600e

Nie mam pojecia co jeszcze ciekawego moge znalezc. Na pewno chce miec tez suba, zalozylem osobny temat i tam go bede drazyc bo nie do konca jestem zadowolony z tego REL.

Slucham kazdej muzyki od Blues, Jazz, Pop, Techno po gongi tybetanskie :D Do tego dochodzi czeste ogladanie filmow wiec na pewno glosniki musza "miec ochote" zagrac.

Fajnie tak po dwoch latach wrocic, mysle ze z cambridge juz mozna troche poszalec i wjada nowe fajne kolumny. Takze here we go :D

Przesiadka w stronę Bowersa, czy Klipscha to sporo jaśniejsze brzmienie. Heco Aurora to mimo wszystko zbliżona półka z linią Q, osobiście KEFy cenię wyżej. Osobiście poczekałbym jeszcze trochę i dozbierał większą kwotę, by przeskok jakościowy był faktycznie wart zachodu 😉 Wtedy faktycznie Diamondy 30, Polki R700, czy Dynaudio Emity mogą dać fajną różnicę 🙂  A to wszystko opcje ze sporym zapasem na basie.  

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

13 godzin temu, FuRiOn napisał:

Siema siema po ponad dwoch latach 😄

Bardzo fajnie tak wrocic po czasie i poczytac co sie kiedys szukalo, jaki progres zostal zrobiony i ze te dwa lata nie poszly na marne 😛

Zestawik przeszedl mala ewolucje i teraz prezentuje sie tak

Cambridge CXA81
KEF Q750
WiiM Ultra + Audioquest Evergreen RCA
REL HT1205 Mk1

No jest od kilkunastu tygodni juz naprawde fajnie, kiedy wjechal WiiM Ultra i w koncu mozna sie cieszyc pelna jakoscia z Tidal. POLECAM. Eversolo ciut drozsze i ponoc jeszcze lepszy dac ale zamienilem mojego starego streamera na WiiM i meeeega zadowolony. Podlaczenie analogiem RCA dalo jeszcze fajniejszy dzwiek niz z optyka. No juz jest bardzo fajnie.

Cambridge kupilem chyba wiosna tego roku i juz na dobre dawno temu sie wygrzal, KEF-y zaczely dopiero teraz fajnie grac (poprzednio byly podpiete pod Yamaha RN-602 i graly bo graly spoko ale dopiero przy cambridge to wszystko zaczelo oddychac :D)

Kiedy juz mozna w pelni korzystac z nuty z Tidal apetyt rosnie i pora na zmiane kolumn, KEF-y graja bardzo fajnie ale chcialoby sie poprobowac czegos nowego xD Nie musi byc koniecznie drozsze ale cos nowego.

Mialem juz Dali Ikon Mk1
wczesniej Monitor Audio Silver RS6
jakies JBL
Dali 104

Poki co KEF najfajniej graja i o dziwo nie mialem w zadnych kolumnach jescze takiej sceny jak w starutkich Dali 104, gdzie prawie bylo slychac gdzie kto gra na jakim instrumencie (graly wtedy przy Yamaha RN-602)

Przez dwa lata troszke sie pewnie pozmienialo ale mam na oku takie kolumny, i tak jak mowie nie musza byc nawet drozsze ale moga byc lepsze. KEFY moge sprzedac, dolozyc troche albo moze troche zostac. Apetyt rosnie 😄

Na celowniku sa (moga byc tez uzyweczki)

- Klipsch RF7 ale to juz kiedys
- Pylon Diamond 30 tez kiedys bo troszke wiecej ale hrapka jest

A realnie:
- Heco Aurora 1000 ~800e
- Klipsch RP-8000F  ~800e
- Bowers & Wilkins 603 s2,s3 ~1600e

Nie mam pojecia co jeszcze ciekawego moge znalezc. Na pewno chce miec tez suba, zalozylem osobny temat i tam go bede drazyc bo nie do konca jestem zadowolony z tego REL.

Slucham kazdej muzyki od Blues, Jazz, Pop, Techno po gongi tybetanskie 😄 Do tego dochodzi czeste ogladanie filmow wiec na pewno glosniki musza "miec ochote" zagrac.

Fajnie tak po dwoch latach wrocic, mysle ze z cambridge juz mozna troche poszalec i wjada nowe fajne kolumny. Takze here we go 😄

To moze Kef R700 ? 
a co ci niepasuje w tym Rel-u? 

44 minuty temu, Q21 napisał:

Przesiadka w stronę Bowersa, czy Klipscha to sporo jaśniejsze brzmienie. Heco Aurora to mimo wszystko zbliżona półka z linią Q, osobiście KEFy cenię wyżej. Osobiście poczekałbym jeszcze trochę i dozbierał większą kwotę, by przeskok jakościowy był faktycznie wart zachodu 😉 Wtedy faktycznie Diamondy 30, Polki R700, czy Dynaudio Emity mogą dać fajną różnicę 🙂  A to wszystko opcje ze sporym zapasem na basie.  

Ale heco Aurora 1000 powinna grać lepiej. Chce spróbować czegoś nowego. Kef grają fajnie ale tęskni mi się za sceną z Dali 104. Teraz jest całkiem spoko wzmak. Streamer też niezgorszy i dac. Połączenie analog . Więc zostaje tylko na razie dopasować lepsze kolumny.

Mój budżet to około 1000e +- ,.mogą być uzywki

29 minut temu, Audiolubny napisał:

To moze Kef R700 ? 
a co ci niepasuje w tym Rel-u? 

Nie znam tych R700 i chyba nie mój zasięg portfelowy. Do 1000e +- pewnie znajdę mnóstwo fajnych kolumn również używek bo nie ma z tym problemu.

Z Rel jest problem ze pyrczy czasami ale tylko z filmami. I nie wiem czy to wina źródła bo jak puszczam przez tidal to jest tylko "Cannon" :D odnowiłem swój stary temat właśnie apropo tylko suba. Możesz tam też zajrzeć ;)

13 godzin temu, FuRiOn napisał:

Nie mam pojecia co jeszcze ciekawego moge znalezc

Porządny wzmacniacz. Głośniki są OK 

Może coś z używanych na AMT - jakiś Elac Carina itp.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, FuRiOn napisał:

Mój budżet to około 1000e +- ,.mogą być uzywki

W kwestii używanych sprzętów najlepiej pisać na lokalnych forach/grupach. Ceny i ogólna dostępność sprzętów może być całkiem inna niż u nas 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To samo co ci pisałem na forum obok. Jeśli obecne brzmienie ci odpowiada tylko chcesz je rozwinąć to bardzo dobrym wyborem jest faktycznie krew w wersji r. Dostaniesz je w bardzo dobrych cenach a różnica względem serii q jest mocno słyszalna. I zauważalna.

Zbliżonym dźwiękiem grają także elaci. Tu w zasadzie od solno w górę. Większe, mniejsze modele.

Ewentualnie amphion ale tu będzie problem pewnie z rynkiem wtórnym. Ale warto szukać.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ewentualnie amphion ale tu będzie problem pewnie z rynkiem wtórnym. Ale warto szukać.

Ale na pewno nie do Kambodży. Nie ma większego sensu kupować głośników, dla których elektronika będzie ograniczeniem. Nie tylko wzmacniacz ale także źródło 

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Ale na pewno nie do Kambodży. Nie ma większego sensu kupować głośników, dla których elektronika będzie ograniczeniem. Nie tylko wzmacniacz ale także źródło 

Tu masz rację to kolumny które rozwinął skrzydła przy lepszej elektronice.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tu masz rację to kolumny które rozwinął skrzydła przy lepszej elektronice.

Można zacząć się bawić od poziomu Naima XS2, XS3. I to będzie bardzo fajne granie 

W dniu 25.10.2024 o 17:39, piotrek7 napisał:

Można zacząć się bawić od poziomu Naima XS2, XS3. I to będzie bardzo fajne granie 

Nie wiem czy amphion i naim to dobre zestawienie jednak.

No chyba że supernait.

Te kolumny akurat lubią mocną elektronikę o nieco bardziej rozrywkową. Że tak to ujmę w wielkim skrócie

W dniu 27.10.2024 o 13:57, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem czy amphion i naim to dobre zestawienie jednak.

"Dobre" jest bardzo względne. Ja twierdzę, że to "dobre" jest dobre 😉

W dniu 28.10.2024 o 19:14, bartoszek32 napisał:

Jak szukasz dobrej szerokiej sceny to może Tannoy Precision 6.2.

Bardzo fajne granie.

Bardzo fajne granie albo model 6.4 który należy do jednych z moich ulubionych. 

W dniu 28.10.2024 o 19:38, piotrek7 napisał:

"Dobre" jest bardzo względne. Ja twierdzę, że to "dobre" jest dobre 😉

No tak wiadomo bo ja na przykład wolę te kolumny z czymś innym. A naima też z czymś innym. No racja.