Skocz do zawartości
IGNORED

Hegel H95 czy Arcam SA20?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam budzet, kaprys i dylematy z wyborem jeszcze jednego wzmacniacza. Waham sie miedzy Arcamem SA20 i Heglem H95. Oba dostepne na eBayu jako uzywki. 
Podoba mi sie idea DLNA i strumieniowania, wiec Hegel ma na wejsciu plusa. Oba wzmacniacze na 100% podlacze do domowego LAN-a (Ethernet). 
Kolumny do wysterowania to Monitor Audio Silver 100 G7, nie slucham glosno, cenie sobie detalicznosc brzmienia. Mialem przez chwile na oku Audiolaba 8300A, ale nie mogac posluchac przed kupnem nie nabralem pewnosci by go kupic. Internet jest jak szambo pod tym wzgledem, majwiekszy szum informacyjny wnosza sprzedawcy i zawodowi recenzenci. Pierwsi dla targetow, drudzy dla ogladalnosci/zasiegow/monetyzacji tylko lukruja bez sensu jak opetani. 
Jednym z kryteriow wyboru jest niski profil wzmacniacza, mam ogramiczone miejsce i nie specjalnie ochote meble budowac od nowa z powodu jednego wzmacniacza wiecej w kolekcji. Arcam zdaje sie oferowac przyjemne brzmienie przy cichym sluchaniu - czytaj: idea klasy G dziala. 
Co radzicie koledzy? Argumenty do mnie przemawiaja, tylez techniczne co estetyczne. Ani jednego ani drugiego nie dam rady posluchac przed kupnem. 

https://www.audiostereo.pl/topic/168338-hegel-h95-czy-arcam-sa20/
13 godzin temu, daystate napisał:

Mam budzet, kaprys i dylematy z wyborem jeszcze jednego wzmacniacza. Waham sie miedzy Arcamem SA20 i Heglem H95. Oba dostepne na eBayu jako uzywki. 
Podoba mi sie idea DLNA i strumieniowania, wiec Hegel ma na wejsciu plusa. Oba wzmacniacze na 100% podlacze do domowego LAN-a (Ethernet). 
Kolumny do wysterowania to Monitor Audio Silver 100 G7, nie slucham glosno, cenie sobie detalicznosc brzmienia. Mialem przez chwile na oku Audiolaba 8300A, ale nie mogac posluchac przed kupnem nie nabralem pewnosci by go kupic. Internet jest jak szambo pod tym wzgledem, majwiekszy szum informacyjny wnosza sprzedawcy i zawodowi recenzenci. Pierwsi dla targetow, drudzy dla ogladalnosci/zasiegow/monetyzacji tylko lukruja bez sensu jak opetani. 
Jednym z kryteriow wyboru jest niski profil wzmacniacza, mam ogramiczone miejsce i nie specjalnie ochote meble budowac od nowa z powodu jednego wzmacniacza wiecej w kolekcji. Arcam zdaje sie oferowac przyjemne brzmienie przy cichym sluchaniu - czytaj: idea klasy G dziala. 
Co radzicie koledzy? Argumenty do mnie przemawiaja, tylez techniczne co estetyczne. Ani jednego ani drugiego nie dam rady posluchac przed kupnem. 

Proponuję wypożyczyć na testy oba modele i sam dojdziesz, który lepszy u Ciebie. Hegla możemy wypożyczyć. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Proponuję wypożyczyć na testy oba modele i sam dojdziesz, który lepszy u Ciebie. Hegla możemy wypożyczyć. 

Dziekuje, ale nie mieszkam w nawet dalszej okolicy, wiec jak wspomnialem nie moge poslucac przed kupnem. Wciaz licze zaczerpnac z cudzej empiryki.

Zdaje się że do Silver lepiej Arcam. Oba są dokładne ale jednak Hegel mam wrażenie że przy tych kolumnach będzie zbyt suchy. 

Chodź wiadomo to kwestia też oczekiwań.

Z tych dwóch w podobnym budżecie bym wziął Denon PMA1700NE, a nie ciosanego chyba siekierą Hegla. Ewentualnie Arcam, ale to już lepiej dozbierać, wywalczyć rabat i kupić SA30.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Arcam SA30 jest juz na moim celowniku. Rozumiem, ze na jego rzecz przemawia zaimplementowany Dirac? Bo jesli chodzi o moc juz SA20 ma jej juz za duzo do malego pokoju, w jaki ma trafic. 

Swoja droga Denon nie wchodzi w gre. Glownie gdyz bo nie miesci sie w kryterium wysokosci obudowy. Zreszta po 10 latach uzywania Denona chce od niego odpoczac i spobowac innych systemow, mam wciaz fajny CD/transport Denona i niech tak na razie zostanie :)

Edytowane przez daystate

ale nowe (aktualne Hegle nie są już takie suche jak te starsze. Ja bym spróbował 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Miałem obecnego Arcama A15, mam Hegla H95. Jeden i drugi piec nic ale to NIC nie pogrubia, NIC nie ociepla więc jak nagranie/realizacja jest sucha to dokładnie to jeden i drugi wzmacniacz pokaże. Czy to źle czy dobrze to już każdy sam musi ocenić ale czy warto winić wzmacniacz za to, że robi tylko to do czego został wymyślony? Że wzmacnia a nie fałszuje. 

Z pewnością Hegel i Arcam czy inny Rotel nie jest dla każdego. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Aż takie suche to nie to się zgodzę ale jednak na tle na przykład Denona tutaj wspomnianego czy właśnie faktycznie arcama to nadal jest granie po innej stronie.

Nowa seria radia gra nieco inaczej niż starsze SA.

I tak w przypadku modelu s.a30 dostajesz Dirac co bardzo zmienia odbiór tego wzmacniacza bo masz olbrzymią regulację zarówno barwy jak i tonacji tego urządzenia 

Jednak to model który nie jest już dostępny nowy nawet na rynku niemieckim podobno pod koniec roku czy na początku przyszłego roku ma być model SA 35 u nas. Z tym że on już jest w tej linii radia.

Na AVS grał że spendorami.

Kupilem dzis Lyngdorfa TDAI 1120. Bede musial przearanzowac rozmieszczenie sprzetu..., ale najpierw rozruch gdy jutro bedzie juz w moich rekach. Mam 30 dni na zwrot jesli nie spelni moich oczekiwan. Zeby nie bylo, nadal palam kaprysem na Arcama albo Hegla, bardziej na Arcama zeby pobawic sie ta tajemnicza klasa G. Miejsce na polce nadal bedzie, wiec nie zamykam tematu. Czy to rzeczone suche granie Hegli bierze sie moze z faktu, ze sprzezenie zwrotne od wejscia przedwzmacniacza do wyjscia koncowki ma tam zastosowanie, jesli dobrze zrozumialem jakis podcast z Youtube'a?
Poza tym ciekawostka, ze te lepsze wzmacniacze w kalsie D biora sporo wiecej pradu z sieci niz analogi w klasie AB. Mysle, ze pod tym wzgledem wciaz czeka nas rozwoj tego rozwiazania.

Ach ciekawi mnie tez roznica miedzy Arcamem SA20 lub SA30 a nowym Radia A25. Jest lepiej czy raczej inaczej i na czym ta roznica glownie polega?