Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 948 vs Polk reverse 700

Rekomendowane odpowiedzi

Czasem odnoszę wrażenie, że "nikt nic nie wie" 😉 o modelach nieco mniejszych.

Są i R500 i R600 - może jeden z nich byłby idealnym rozwiązaniem ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jednak czy rozwiązanie problemu nadmiernego podbicia basu, przy np. 40 Hz przez wycięcie wszystkiego poniżej 45Hz jest dobrą metodą? Moim zdaniem nie. Lepiej przyciszyć to 40Hz, ale bez wycinania np. 35Hz.

35 minut temu, audioburak napisał:

Czasem odnoszę wrażenie, że "nikt nic nie wie" 😉 o modelach nieco mniejszych.

Są i R500 i R600 - może jeden z nich byłby idealnym rozwiązaniem ?

Bo taniochy od Japończyków się nie kupuje 🤪 

Godzinę temu, Kyle napisał:

Te Polk grają pasmo równo, a to, że kogoś pomieszczenie ma mocne rezonanse w miejscach gdzie te kolumny sięgają, jest prawdziwym źródłem problemu. Z tego powodu doszedłem do wniosku, że optymalnym rozwiązaniem jest kalibracja (sprzęt kalibracyjny z mikrofonem). Niedawno ktoś tu podawał jakiś wzmak Yamaha stereo z YPAO jeśli dobrze pamiętam.

A propos pomieszczenia. Po części racja ale u mnie Polk i Dali grały w tym samym pomieszczeniu i stały w tym samym miejscu. Różnica diametralna i ogromna a przecież Opticony 6mk2 nie mają mało basu. Polk nie do słuchania (a co nimi jeździłem po pokoju szukając odpowiedniego miejsca to moje), Dali - siedzę i micha mi się sama szczerzy przy wielogodzinnym odsłuchu. Nie zrzucałbym wszystko na problem z akustyką.

18 minut temu, Miłosz1 napisał:

Nie zrzucałbym wszystko na problem z akustyką.

Wręcz przeciwnie, te Polki walą basem refleksem w podłogę tak? Dali wyżej widzę mają otwory, więc w Twojej komnacie, jej geometrii, wypadły lepiej w kwestii modów. 

Edytowane przez yesther
35 minut temu, yesther napisał:

Wręcz przeciwnie, te Polki walą basem refleksem w podłogę tak? Dali wyżej widzę mają otwory, więc w Twojej komnacie, jej geometrii, wypadły lepiej w kwestii modów. 

zapewne. Teza potwierdzona - nie do końca akustyka pomieszczenia, w tym wypadku budowa kolumny 😉

500 taki są małe. To rozwiązanie raczej do kina aby uniknąć standów i monitorów. 

Modele.wieksze grają jednak z większą energia. 

Mnie ciekawi dlaczego jednak firma zrezygnowała z serii legend. Za mała różnica? Za drogie? Coś się szykuje?

Czy nie chcieli wchodzić nowemu bratu Bowers w paradę?

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Mnie ciekawi dlaczego jednak firma zrezygnowała z serii legend. Za mała różnica? Za drogie? Coś się szykuje?

Seria Legend wyszła chwilę przed Reserve

https://www.polkaudio.com/en-us/category/legend-series/

Z tego co ja czytałem na forach to Reserve jest zapożycza bardzo dużo z technologii ( Tweeter Pinnacle, Turbine woofer, Powerport ) i okazuje się zbyt podobna do Legend ( a są tez głosy,ze jest lepsza jeżeli chodzi o L100/L200/L600) tylko w innych obudowach.

Jeżeli chodzi o L800 to chyba taki pokaz technologii i prężenie muskułów ale za 6000 USD to raczej nigdy nie miał być hit sprzedażowy.

image.thumb.png.44525b8a57ed38ee58c1c2a80fa330b9.png

3 godziny temu, Tomek_waw napisał:

Seria Legend wyszła chwilę przed Reserve

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co ja czytałem na forach to Reserve jest zapożycza bardzo dużo z technologii ( Tweeter Pinnacle, Turbine woofer, Powerport ) i okazuje się zbyt podobna do Legend ( a są tez głosy,ze jest lepsza jeżeli chodzi o L100/L200/L600) tylko w innych obudowach.

Jeżeli chodzi o L800 to chyba taki pokaz technologii i prężenie muskułów ale za 6000 USD to raczej nigdy nie miał być hit sprzedażowy.

image.thumb.png.44525b8a57ed38ee58c1c2a80fa330b9.png

No czyli się zgadza. Za mały przeskok technologiczny za dużo więcej kasiory. Tak myślałem. 

Ale krótko była na rynku 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale krótko była na rynku 

Przecież dalej można kupić. Chodzi o to ,że nie ma nowej serii ? Pewnie będzie za jakiś czas jak u wszystkich.

Polk ma linie XT, ES, Reserve i Legend. Chyba ES jest najdłużej na rynku.

// właśnie kurier mi przyniósł świeżutkie R200 🙂 

Edytowane przez Tomek_waw
14 godzin temu, Tomek_waw napisał:

Przecież dalej można kupić. Chodzi o to ,że nie ma nowej serii ? Pewnie będzie za jakiś czas jak u wszystkich.

Polk ma linie XT, ES, Reserve i Legend. Chyba ES jest najdłużej na rynku.

// właśnie kurier mi przyniósł świeżutkie R200 🙂 

No nie. Bo ES to już 3 odmiana jest bodajże.

No legend już oficjalnie nie ma właśnie.

Ja jeszcze pamiętam serie tsc i rti. 

Co ciekawe tych drugich następstwo widziałem już z 10 lat temu ale to były czasy kiedy firma została przejęta s ten projekt wstrzymany. Teraz seria ES dawniej S zajęła ta pozycję. 

RTi była moim zdaniem ciekawsza.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No legend już oficjalnie nie ma właśnie.

Ale co to znaczy,że oficjalnie nie ma ? Jest na stronie, można kupić w sklepie. 

Na Ariach 948 gram od ponad 2 lat. Miałem wiele kolumn i słuchałem sporo w przedziale do około 50k. To co mnie w 948 zachwyciło to jakość basu. Jego siły, uderzenia, zejścia, zróżnicowania a nie typowej dla wielu kolumn tylko jego ilości. Kolejny, jak dla mnie idealny kompromis to połączenie wybitnej rozdzielczości, dokładności, dynamiki, selektywności ale bez grama wyostrzeń. Z odpowiednią elektroniką, okablowaniem.

Jakość skrzynek tandetna i potrafią trochę przydudnić na połączeniu wyższego basu z średnicą. W moich poprawiłem sztywność skrzynek matą butylową 4mm z folią alu, nowe okablowanie, gniazda, zmiana wygłuszenia i kilka elementów w zwrotnicach co dało mi spokój poszukiwań kolumn na lata 🙂

8 godzin temu, Tomek_waw napisał:

Ale co to znaczy,że oficjalnie nie ma ? Jest na stronie, można kupić w sklepie. 

Nie ma na stronie producenta. Niektóre sklepy to mają jeszcze na stronie ale nie jestem pewien czy można je jeszcze kupić bo u dystrybutora już ich dawno nie ma. 

Więc to chyba bardziej taka forma marketingu żebyś się z nimi kontaktował

7 godzin temu, muda44 napisał:

Na Ariach 948 gram od ponad 2 lat. Miałem wiele kolumn i słuchałem sporo w przedziale do około 50k. To co mnie w 948 zachwyciło to jakość basu. Jego siły, uderzenia, zejścia, zróżnicowania a nie typowej dla wielu kolumn tylko jego ilości. Kolejny, jak dla mnie idealny kompromis to połączenie wybitnej rozdzielczości, dokładności, dynamiki, selektywności ale bez grama wyostrzeń. Z odpowiednią elektroniką, okablowaniem.

Jakość skrzynek tandetna i potrafią trochę przydudnić na połączeniu wyższego basu z średnicą. W moich poprawiłem sztywność skrzynek matą butylową 4mm z folią alu, nowe okablowanie, gniazda, zmiana wygłuszenia i kilka elementów w zwrotnicach co dało mi spokój poszukiwań kolumn na lata 🙂

No właśnie co do tych wyostrzeń w Focal aria to są bardzo inne odczucia przez wiele osób. Bo one grają ostro.

Czy dokonywałeś w nich jakiś mudyfikacji?

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie co do tych wyostrzeń w Focal aria to są bardzo inne odczucia przez wiele osób. Bo one grają ostro.

Nie grają ostro a wyraziście więc jak się podłączy nieodpowiednią elektronikę to mogą wrzeszczeć. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Czy dokonywałeś w nich jakiś mudyfikacji?

Tak, pisałem o tym wyżej. 

No to może przez modyfikacje je poprawiłeś. Zdaje się że one mają całkiem spore zniekształcenia w górnym zakresie.

Słuchałem ich z wieloma wzmacniaczami. 

Chodź być może, biorę to też pod uwagę że po prostu pewna ich uwypuklona częstotliwość, lub pewnie zniekształcenia akurat dla mnie są gryzące. 

Dół oceniam na bardzo wysokim poziomie.

A ja właśnie odbieram je inaczej. Mimo że QR grają góra bardziej intensywnie. Jest ona jeszcze wyższa to zachowuje czystość klarowność przekazu i tam jej ilość może być dla wielu osób czy to męcząca czy przerysowana. Natomiast wiele osób szuka tego typu brzmienia nowe przetworniki i nowe streamery dążą do takiego brzmienia świetnie wypada w parametrach. 

Natomiast zgadzam się że aria ma mniej wyeksponowaną górę ale jest ona jednak bardziej gryząca. 

Umówmy się sprawdzałeś pewnie na forach wtedy którego nie umiesz ustawić 😛

Łącze kropki.

Biorąc pod uwagę że jesteś użytkownikiem opery to nie dziwię się że kolumny z taką góra ci oo prostu nie pasuja.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No to może przez modyfikacje je poprawiłeś. Zdaje się że one mają całkiem spore zniekształcenia w górnym zakresie.

Słuchałem ich z wieloma wzmacniaczami. 

Chodź być może, biorę to też pod uwagę że po prostu pewna ich uwypuklona częstotliwość, lub pewnie zniekształcenia akurat dla mnie są gryzące. 

Dół oceniam na bardzo wysokim poziomie.

Modyfikacja poprawiła ogólną jakość i zmniejszyła dudnienie ale nie charakter.

Nawet fabryczne dla mnie łączą najlepsze cechy tweeterów metalowych z jedwabnymi kopułkami bo jest dokładny obrys, masa której brakuje większości kolumn w zakresie wysokotonowym oraz naturalna barwa.

Niestety jak się im poda sygnał kiepskiej jakości to one tą kiepska jakość pokażą.

7 godzin temu, Gargan napisał:

Pier*olić jak potłuczony to faktycznie potrafisz. Dirac do którego pijesz wiecznie mi się zawieszał, a ten cały Arcam SA30 to porażka softwareowa. To coś nie powinno w ogóle mieć zainstalowanej karty WiFi. 

Byłeś przy tym, kiedy używałem Audiovector QR? Kolumny wybitnie nie nadające się do cichego słuchania, z męczącą, dziwną górą pasma. Wcale jej nie jest więcej niż np. w Aria 905. Za to jest irytująca. Jakby leciała obok ciebie szarańcza. W Aria przynajmniej dźwięk ma początek i koniec i obrys. QR wszystko rozmywa ale ucina zgłoski. QR ma gorsze wysokie tony od mini wieży Panasonic, którą mam w garażu. 

Akurat QR1 i Aria 905 miałem podpięte do Arcam FMJ A29. Tam nie było czego konfigurować. Więc to nie wina użytkownika, tylko idiotów przy desce kreślarskiej u Audiovector. Kolejny produkt obliczony na efekt wizualny a nie jakość dźwięku. Gdyby wszystko z nimi było OK to nie powstałaby nowa wersja, gdzie okiełznali ten gówniany AMT.

Teraz się zrobił taki trend na testowanie produktów na klientach. Przykład №1 Audiovector, przykład №2 Dynaudio z nowym Emit. Miałem jedyne i drugie. Dobrze wiem, że wprowadzili poprawki w trakcie produkcji. To tylko pokazuje, że trzeba kupować schodzące modele albo wersję Mk fafnaście, żeby wreszcie wszystko poprawili. 

Z twoich wypowiedzi proszę wrażenie że nie umiesz konfigurować sprzętu, nie umiesz go zestawiać, trafiasz na felerne egzemplarze, wszystko ci brzmi źle, jest awaryjne. 

Może daj sobie spokój z audio i uprawiaj szczypiorek. 

6 godzin temu, muda44 napisał:

Modyfikacja poprawiła ogólną jakość i zmniejszyła dudnienie ale nie charakter.

Nawet fabryczne dla mnie łączą najlepsze cechy tweeterów metalowych z jedwabnymi kopułkami bo jest dokładny obrys, masa której brakuje większości kolumn w zakresie wysokotonowym oraz naturalna barwa.

Niestety jak się im poda sygnał kiepskiej jakości to one tą kiepska jakość pokażą.

Góra bo o tym mówimy to mi z kolei z twojego opisu tak leży w pmc. 

5 minut temu, Gargan napisał:

@Piotr Sonido Ty nie masz pojęcia o komputerach, ale czy ja wysyłam cię po liczydła?

Czy ja ci kiedy kolwiek doradzałem jakiś komputer tu ? 

Czy ty jesteś pod wpływem?

W dniu 6.11.2024 o 07:49, muda44 napisał:

Te kolumny mają wyostrzenie w postaci widocznego rezonansu wysokotonowca na skraju pasma. Bas jest podbity ze szczytem tego podbicia przy 85Hz. Jeśli chodzi o zejście, to @-3dB jest przy ~39Hz, a -6dB gdzieś przy 35Hz. Akustyka oczywiście tutaj doda od siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, Kyle napisał:

Te kolumny mają wyostrzenie w postaci widocznego rezonansu wysokotonowca na skraju pasma. Bas jest podbity ze szczytem tego podbicia przy 85Hz. Jeśli chodzi o zejście, to @-3dB jest przy ~39Hz, a -6dB gdzieś przy 35Hz. Akustyka oczywiście tutaj doda od siebie.

Ukryta Zawartość

Wyostrzenia tam nie słyszę a słyszałem w wielu innych kolumnach. Miałem u siebie oprócz swoich jeszcze 2 pary 948 ( jedne parta z rynku UK ) i grały tak samo.

Bas jak już pisałem , dla mnie referencja. 

Ukryta Zawartość

Patrząc na JBL bez słuchania, jest duże prawdopodobieństwo, że na wysokich będzie ostro - tuba (w tym zakresie 948 będzie dużo łagodniejsza)

Ewentualnie jeszcze Kef Q11 META. Mialem kiedys Kef r900 byly calkiem spoko ale przy glosniejszym sluchaniu strasznie wrzeszcace. Wracajac do Polk r700 to aktualnie podlaczylem je do koncowki emotiva basx a2, zaczynaja mi sie podobac powoli, ale kusza mnie te Kefy troche:) co myslicie? Ma ktos porownanie?

10 godzin temu, JKDB napisał:

Mial ktos doczynienia z JBL HDI 3800? Nie moge znalesc zadnych informacji na ich temat a mam w takiej cenie jak Polki r700

No to lepsze granie.

7 godzin temu, Leszek67 napisał:

Patrząc na JBL bez słuchania, jest duże prawdopodobieństwo, że na wysokich będzie ostro - tuba (w tym zakresie 948 będzie dużo łagodniejsza)

One tak tylko wyglądają. JBL nie sypie gora.

6 godzin temu, JKDB napisał:

Ewentualnie jeszcze Kef Q11 META. Mialem kiedys Kef r900 byly calkiem spoko ale przy glosniejszym sluchaniu strasznie wrzeszcace. Wracajac do Polk r700 to aktualnie podlaczylem je do koncowki emotiva basx a2, zaczynaja mi sie podobac powoli, ale kusza mnie te Kefy troche:) co myslicie? Ma ktos porownanie?

Seria R ci wrzeszczała? 

Oj no to żadne kolumny typu triangle, focal, monitor audio nie są dla ciebie.

Q11 jescze nikt nie sprawdził ale to nie będzie poziom R.

Edytowane przez Piotr Sonido
  • Pokaż nowe odpowiedzi