Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 948 vs Polk reverse 700

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Tomek_waw napisał:

Wybierz ci Ci bardziej pasuje. Ja bym wolał Polki 

Czemu Polki? Wiem jak graja focale, natomiast Polk nie mam mozliwosci odsluchac nigdzie. Beda lepsze na basie? 

Gość

(Konto usunięte)

Słuchałem jednych i drugich i jakoś dźwięk polków mi bardziej pasował. Obydwie konstrukcje moim zdaniem są bardzo udane, ale r700 wydają mi się równiejsze, a Focale jaśniejsze. Gdybym miał rzeczywiście duże pomieszczenie to bym je kupił, ale nie mam więc r200 muszą mi wystarczyć :) basu Ci tam nie zabraknie. Moim zdaniem w większości pomieszczeń obędzie się bez subwoofera.

Zastanawialem sie czy nie kupic tych Polk r700 i cambridge zmienic na koncowke mocy Emotiva BasX a2 plus jakis streamer. Czym douzej sie zastanawiam tym gorzej:D

Gość

(Konto usunięte)

Masz mały wzmacniacz. Bierz go pod pachę i do Warszawy :) audio format ma polki w dobrej cenie, a jeżeli zależy Ci głównie na basie i dużym dźwięku to jeszcze natemataudio ma taką promkę na quadral https://natemataudio.pl/quadral-platinum-nine-black-para.html

Bo i na kolumny z tematu jest niezła cena:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarówno Platinum, jak Reserve700 mają pierścieniowe tweetery, więc sposób

grania góry pasma może być zbliżony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Focale mają więcej wokalu i góry, mniej basu i stereofonii. Polki to trzęsienie ziemi, granie delikatnym U (z wycofanym wokalem ale ciągle wyrażną górą) i piękną stereofonią. Biorąc pod uwagę, że R700 jako nowe można dostać za niecałe 8kzł (często bywają na olx ze sklepu) te kolumny to absolutny kiler w tej cenie... przez co sam się nimi przez jakiś czas interesowałem 🙂

Bierz Polki. Mam i też słucham metalu... jest b. dobrze 🙂 

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu 31.10.2024 o 22:37, JKDB napisał:

Czemu Polki? Wiem jak graja focale, natomiast Polk nie mam mozliwosci odsluchac nigdzie. Beda lepsze na basie? 

Focal mają lekki uśmiech dyskoteki - co kto lubi. Ja tam wolę bez podciętej średnicy (wycięta średnica tylko przez pierwsze minuty jest "atrakcyjna"). Także wybrałbym z tych dwóch Polk Audio Reserve R700

Edytowane przez Kyle

Ukryta Zawartość

Trwaja testy, zobaczymy. Faktycznie Polk na basie wymiata lecz dzwiek wydaje sie jak z kartonu. Dam im jeszcze teoche czasu.

Ukryta Zawartość

Jak na stereo, to są trochę za blisko siebie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To był szpas 😉 

Teraz już nie musisz polegać na zdaniu innych. Włączasz i wiesz wszystko.

A potrzebujesz pewnie czegoś bardziej "wyrazistego" skoro kartonowy ...

Mam 926 z końcówką Rotel'a w klasie D (końcówka dołożona do KD Yamaha) i przyjemnie to gra.

Focal'e nie są za bardzo lubiane na forum. Focal'a wybrałem po testach w salonie audio i jak dla mnie grał wyraźnie lepiej od uznanej konkurencji.

Tu masz teścik "prawie" twojego zestawu z 936

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ficale to świetne kolumny dla ludzi w naszym wieku,kiedyś było dla mnie za dużo wysokich,jednak im człowiek starszy,tym lepiej focale grają

Ja tylko wypowiem się o Polk. Słucham metalu od kilkudziesięciu lat i testowałem R600 w domu z Cambridge Audio CXA81. Niestety, potężny bas był dla nie do ujarzmienia i do porzygu. Każdy utwór walił basem tak dominująco, że nie mogłem tego słuchać. Oddałem po kilku dniach, kupiłem Opticony 6mk2 i cieszę się brzmieniem.

Summa summarum - kupując Polki, przygotuj się na "wstrząs", zwłaszcza gdy nie ma się idealnego pomieszczenia akustycznego (no chyba, że R600 znacząco różnią się od R700 ale nie sądzę).

59 minut temu, szpotek73 napisał:

ficale to świetne kolumny dla ludzi w naszym wieku,kiedyś było dla mnie za dużo wysokich,jednak im człowiek starszy,tym lepiej focale grają

Przez ubytek słuchu w górnej części pasma.

Trzeba też pamiętać, że R700 to są kolumny może nie "Made in USA" ale designed.

Dla mnie to oznacza też inną skalę metrażu, a tu jeszcze dochodzi zapewne inny

element dotyczący zakupu akurat tego modelu. Chłopcy przeceniają rozmiar 😉 

A tu akurat rozmiar zgadza się z ich możliwościami i w zwykłym - nawet sporym pokoju

wielu może nawet nie będzie szukało subwoofera 😉 

Był też wątek, że podłogówki zastąpiono R200, bo miały również więcej basu ...

4 godziny temu, Miłosz1 napisał:

Ja tylko wypowiem się o Polk. Słucham metalu od kilkudziesięciu lat i testowałem R600 w domu z Cambridge Audio CXA81. Niestety, potężny bas był dla nie do ujarzmienia i do porzygu. Każdy utwór walił basem tak dominująco, że nie mogłem tego słuchać. Oddałem po kilku dniach, kupiłem Opticony 6mk2 i cieszę się brzmieniem.

Summa summarum - kupując Polki, przygotuj się na "wstrząs", zwłaszcza gdy nie ma się idealnego pomieszczenia akustycznego (no chyba, że R600 znacząco różnią się od R700 ale nie sądzę).

Mi akurat odpowiada ten potezny bas z Polkow, do tej pory Focal 948 uwazalwm za potezne ale to co robia Polk w tym aspekcie to cos godnego pochwaly. Natomiast ogolne brzmienie wydaje sie pudelkowe jakies dziwne. Moze kwestia przyzwwyczajenia do Focali, sam juz nie wiem. Nachetniej zatrzymalbym obie pary. 

Mamy. Bywałem na recitalach ( akustycznych ) i kontrabas potrafił przykryć wszystko.

Są i takie nagrania, ale mam świadomość, że podobnie, jak ze smyczkowymi -

dla wielu nagrywających ( produkujących ) ich prawdziwa barwa jest nie do przyjęcia 😉 

Przesadzacie z tym basem, chociaż to też zależy z czym połączyć R700. U mnie z DAC-iem z Cambridge CXU, który basu za dużo nie ma i końcówką Arcama, która gra raczej środkiem, to basu jest właśnie w sam raz. Wcześniej miałem Paradigmy i one miały za dużo góry... a Focal to dość podobne granie.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Te Polk grają pasmo równo, a to, że kogoś pomieszczenie ma mocne rezonanse w miejscach gdzie te kolumny sięgają, jest prawdziwym źródłem problemu. Z tego powodu doszedłem do wniosku, że optymalnym rozwiązaniem jest kalibracja (sprzęt kalibracyjny z mikrofonem). Niedawno ktoś tu podawał jakiś wzmak Yamaha stereo z YPAO jeśli dobrze pamiętam.

• Pokaż nowe odpowiedzi