Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

warto obejrzeć, jak się obejrzy to wiadomo czemu to nie może dobrze grać 🙂

zachwalacze chińskiego badziewia znaleźli już sposób żeby zaczęło grac

Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, krolewicz napisał:

warto obejrzeć, jak się obejrzy to wiadomo czemu to nie może dobrze grać 🙂

No to masz teraz zagadkę, dlaczego w RZECZYWISTOŚCI to jednak dobrze gra? 😁

1 minutę temu, Nil napisał:

No to masz teraz zagadkę, dlaczego w RZECZYWISTOŚCI to jednak dobrze gra? 😁

Niestety, po dwóch tygodniach użytkowania mogę stwierdzić,iż Wiim gra nie dobrze,a średnio. Myślę ,że jako transport jest ok. Ale sam DAC mimo dobrej kości, gra bardzo przeciętnie. 

I nie jest to nagonka na Wiima. To tylko moje wrażenia odsłuchowe. Chwalę go za super apke, i to że połączenie z Tidalem jest bardzo stabilne. 

Jak dojrzeje do pewnego momentu, to zapewne kupię zewnetrznego Daca i myślę,że to rozwiąże problem.

Nie używam korektora w tym urządzeniu, bo moim zdaniem każda korekcja zakłóca odbiór.

Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, Pirania76 napisał:

Niestety, po dwóch tygodniach użytkowania mogę stwierdzić,iż Wiim gra nie dobrze,a średnio. Myślę ,że jako transport jest ok. Ale sam DAC mimo dobrej kości, gra bardzo przeciętnie. 

I nie jest to nagonka na Wiima. To tylko moje wrażenia odsłuchowe. Chwalę go za super apke, i to że połączenie z Tidalem jest bardzo stabilne. 

Jak dojrzeje do pewnego momentu, to zapewne kupię zewnetrznego Daca i myślę,że to rozwiąże problem.

Nie używam korektora w tym urządzeniu, bo moim zdaniem każda korekcja zakłóca odbiór.

Z czym i w jaki sposób go porównywałeś?

Ponieważ wątek, pomijając rytualne bicie piany, stał sie głównym tu poświęconym temu urządzeniu, to jako jego zadowolony posiadacz podzielę się informacją, która może się komuś przydać. Otóż ma on jeden port USB "A", do którego podłączyłem dysk SSD (z zachwycającym rezultatem, jak już wspominałem - wszystko czyta, indeksuje, i melduje się w sieci lokalnej jako muzyczny NAS). Ale przez USB Wiim "podaje" też sygnał do zewn DAC (u mnie aktualnie do wzmacniacza Sabaj A30a, do którego lepiej podłączać cokolwiek po cyfrze) i zauważyłem, że rezultat przez USB jest delikatnie lepszy niż po coaxial (nie żeby był zły). Byłem więc ciekaw, czy użycie małego huba USB będzie tu pomocne i owszem - jest. Hub pozwolił podłączyć jednocześnie zarówno dysk SSD, jak wyjście do DAC i działa to bez zarzutu ani uszczerbku na jakości. 

57 minut temu, Nil napisał:

Z czym i w jaki sposób go porównywałeś?

Porównuje go do streamu na malinie, którą miałem do tej pory.

Malina grała na BurnBrownach 5142 w ustawieniu dual mono na Volumio. A wcześniej na Moode.

Karta Allo Piano + Allo reclocker + zasilanie liniowe.

Na malinie stereofonia była lepsza, scena szersza, ale mniej szczegółowa.

Więc mam do czego porównać.

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Pirania76 napisał:

Porównuje go do streamu na malinie, którą miałem do tej pory.

Malina grała na BurnBrownach 5142 w ustawieniu dual mono na Volumio. A wcześniej na Moode.

Karta Allo Piano + Allo reclocker + zasilanie liniowe.

Na malinie stereofonia była lepsza, scena szersza, ale mniej szczegółowa.

Więc mam do czego porównać.

Czy porówywałeś je bezpośrednio - w tym samym czasie?

Daruj, ale określenia typu " stereofonia była lepsza, scena szersza, ale mniej szczegółowa." nic tak naprawdę nie mówią.

Macie jeszcze Fiio R7 i R9. Nie wiem dlaczego w Polsce mało popularne. Tylko, że to jest raczej sprzęt na biurko, bo przez jego nietypową budowę ciężko wpasować go pod sprzęt. Z jego zalet, wszystko działa na zmodyfikowanym pod audio androidzie, gdzie można odpalić każdą apkę producenta i olać te wszystkie connecty. Odpada problem, że coś nie jest zaktualizowane itd. Ekran jest aż nadto duży. Jak dla mnie fajne urządzenie, tylko cenę R9 mogliby trochę obniżyć.

52 minuty temu, MacP napisał:

Hub pozwolił podłączyć jednocześnie zarówno dysk SSD, jak wyjście do DAC i działa to bez zarzutu ani uszczerbku na jakości.

Nie robiłbym tak. Nigdzie nie zalecają używania huba do przesyłania audio, a tym bardziej łączyć go jeszcze z HDD. Aż dziwne, że to działa 😉 

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

3 godziny temu, krolewicz napisał:

warto obejrzeć, jak się obejrzy to wiadomo czemu to nie może dobrze grać

Serio? Czemu, mianowicie?

3 godziny temu, krolewicz napisał:

badziewia

Jasne...

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

51 minut temu, Nil napisał:

Czy porówywałeś je bezpośrednio - w tym samym czasie?

Daruj, ale określenia typu " stereofonia była lepsza, scena szersza, ale mniej szczegółowa." nic tak naprawdę nie mówią.

Dla ludzi nie osluchanych i ze znikomym doświadczeniem to na prawdę nic nie mówią. Myślę że koledzy powinni sobie darować rozmowy na takim poziomie. Myślę że dobrze dogadasz się z Lechem, może podyskutujcie o tabelach. 

?👈

Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, rafal735r napisał:

Dla ludzi nie osluchanych i ze znikomym doświadczeniem to na prawdę nic nie mówią. Myślę że koledzy powinni sobie darować rozmowy na takim poziomie. Myślę że dobrze dogadasz się z Lechem, może podyskutujcie o tabelach. 

Trafiłeś jak kulą w płot. Przy moim doświadczeniu i jak piszesz osłuchaniu, to Ty jesteś pewnie niemal nowicjusz. 😁

Ty piszesz o poziomie?

No bardzo ładnie to widać po poście powyżej. Jesteś chłopie w audio przedszkolu jak to mawiał jeden użytkownik, który dawno już się tutaj nie udziela. 

?👈

1 godzinę temu, qbakos napisał:

Aż dziwne, że to działa

Też sie zdziwiłem, ale działa. To akurat markowy hub USB 3.1 i wydaje się przezroczysty dla tego układu, także odtwarzanie z tegoż dysku przez to samo USB nie powoduje żadnych negatywnych zjawisk. Transfery wykorzystywnae w audio to mały ułamek możliwych przepustowości, więc może dlatego nie ma kolizji. Zakłóceniami też raczej nie sieje, może Amir by się czegoś doszulał na swoich oscyloskopach, ale nie będę go pytał 🙂

Gość

(Konto usunięte)
43 minuty temu, rafal735r napisał:

No bardzo ładnie to widać po poście powyżej. Jesteś chłopie w audio przedszkolu jak to mawiał jeden użytkownik, który dawno już się tutaj nie udziela. 

To właśnie o takim „poziomie”pisałeś wcześniej?

To rzeczywiście nie mój poziom. 😁

Czytam ten wątek od samego początku i mam nieodparte wrażenie że niektórzy komentujący poczuli obowiązek by stać się niezłomnymi "Rycerzami" z Wiim Pro w herbie na tarczach. Cokolwiek ktoś napisze złego na ów wytwór zaawansowanej technologii międzygalaktycznej to z miejsca uznawany jest za heretyka i nieuka który ledwo co wyszedł ze stodoły 😁. Panowie - ja nie posiadam tego "cuda" i nigdy go mieć nie będę bo to nie moja bajka/półka ale trochę luzu bo to nie zupa pomidorowa by każdy ją musiał lubić. Dla jednych to będzie ich "hi-end" a dla innych urządzonko które będzie im pozwalało na plumnkanie podczas pracy w garażu. Stay cool Panowie 😁🥃. Sorki za off-a.

Edytowane przez Ma_cieQ

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Etam. Ale jakoś sam od szydery powstrzymać się nie potrafisz.

To nie szydera ... to nazwanie tej całej sytuacji po imieniu.

Ów niskich lotow wtręt moralizatorsko-szyderczy? To może przeczytaj go sobie na spokojnie.

14 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Czytam ten wątek od samego początku i mam nieodparte wrażenie że niektórzy komentujący poczuli obowiązek by stać się niezłomnymi "Rycerzami" z Wiim Pro w herbie na tarczach. Cokolwiek ktoś napisze złego na ów wytwór zaawansowanej technologii międzygalaktycznej to z miejsca uznawany jest za heretyka i nieuka który ledwo co wyszedł ze stodoły 😁. Panowie - ja nie posiadam tego "cuda" i nigdy go mieć nie będę bo to nie moja bajka/półka ale trochę luzu bo to nie zupa pomidorowa by każdy ją musiał lubić. Dla jednych to będzie ich "hi-end" a dla innych urządzonko które będzie im pozwalało na plumnkanie podczas pracy w garażu. Stay cool Panowie 😁🥃. Sorki za off-a.

Może dlatego, że sami go mają, a to juz jest atak na honor. 

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Cokolwiek ktoś napisze złego na ów wytwór zaawansowanej technologii międzygalaktycznej to z miejsca uznawany jest za heretyka i nieuka który ledwo co wyszedł ze stodoły

Ważne żeby ten "ktoś" pisał rzeczowo i sprawdzone, prawdziwe informacje.

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Ów niskich lotow wtręt moralizatorsko-szyderczy? To może przeczytaj go sobie na spokojnie.

No akurat w tej kwestii to ty jesteś "miszczem" 😁. Nie muszę go czytać na spokojnie ...wiem co napisałem

Edytowane przez Ma_cieQ

37 minut temu, Nil napisał:

To właśnie o takim „poziomie”pisałeś wcześniej?

To rzeczywiście nie mój poziom. 😁

Czyli pustostan, jak zakładałem od początku. Żadnych konkretów, paplanie o niczym. No niestety nie twoj poziom. Ale kiedyś każdy był na twoim poziomie jeśli chodzi o audio. Ja pewnie też, jakieś 20lat temu. 

?👈

1 minutę temu, Ma_cieQ napisał:

No akurat w tej kwestii to ty jesteś "miszczem" 😁

Dobrze, z produktu przeszedłeś już na mnie osobiście. Coś jeszcze?

6 minut temu, Nil napisał:

Ważne żeby ten "ktoś" pisał rzeczowo i sprawdzone, prawdziwe informacje.

Cale szczęście, nie jestem ani nie zamierzam być żadnym twoim "kolesiem". Takie zapędy Obrońców Maryi miałem jakieś 20lat temu, dlatego nie gniewam się nawet na ciebie. 

?👈

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, rafal735r napisał:

Cale szczęście, nie jestem ani nie zamierzam być żadnym twoim "kolesiem". Takie zapędy Obrońców Maryi miałem jakieś 20lat temu, dlatego nie gniewam się nawet na ciebie. 

Wiesz, czym się różni słowo „ktoś” od „koleś”? 😂

Jeżeli równie uważnie i z takim zrozumieniem czytałeś instrukcję obsługi Wiima, to wiele wyjaśnia… 😁

Edytowane przez Nil
1 godzinę temu, Ma_cieQ napisał:

Cokolwiek ktoś napisze złego na ów wytwór zaawansowanej technologii międzygalaktycznej to z miejsca uznawany jest za heretyka i nieuka który ledwo co wyszedł ze stodoły

To zależy od treści merytorycznej wypowiedzi, chyba 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, dedal75 napisał:

Ale szopka , a to dopiero listopad 🤦

Przecież jeszcze parę dni temu brałeś w niej udział 😄 

Ja prosiłem o zamknięcie tematu. Można nawet i usunąć jak branży przeszkadza i to taka wielka antyreklama. 

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi