Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Ajothe napisał:

To by było na tyle 😄

To jak jest w końcu z tym WiiM-em? Kupować czy nie kupować 😉? Może Kolega jako pierwszy coś odpowie, ale merytorycznie.  

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No nie wiem. Ja tam regularnie trafiam na jakieś pytania w stylu miałem toppinga, smsl, itp i chce zrobić krok do przodu.

Odpowiedź zazwyczaj brzmi: "wymień kable na jaśniejsze/ciemniejsze, takie z lepszą głębią" 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 minuty temu, Lech36 napisał:

To jak jest w końcu z tym WiiM-em? Kupować czy nie kupować 😉? Może Kolega jako pierwszy coś odpowie, ale merytorycznie.  

Jakbym przetestował w swoim systemie to bym się wypowiedział. 

Ja uważam i powtórzył to jeszcze raz że warto ale to nie będzie produkty dla wszystkich 

6 minut temu, Lech36 napisał:

Odpowiedź zazwyczaj brzmi: "wymień kable na jaśniejsze/ciemniejsze, takie z lepszą głębią" 😉

Jako główny forumowy pomiarofil jestem zdziwiony taką odpowiedzią , ale podoba mi się. 

Widać że przechodzisz na dobry tor.:)

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Widać że przechodzisz na dobry tor.:)

Nie muszę na nic przechodzić, cały czas jestem na dobrym torze opartym na technice bez voodoo 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie muszę na nic przechodzić, cały czas jestem na dobrym torze opartym na technice bez voodoo 😉

Nie wiem co maja do tego duchy no ale ok 

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

miałem toppinga, smsl, itp

Miałem, i szybko sprzedałem. Uległem na chwilę czarom mierniczych, ale jak szybko kupiłem, tak szybko się pozbyłem.

Taki kubeł zimnej wody na głowę nieraz się przydaje 🙂

Teraz, Piotr Sonido napisał:

duchy

?????

Teraz, jurek1 napisał:

Miałem, i szybko sprzedałem. Uległem na chwilę czarom mierniczych, ale jak szybko kupiłem, tak szybko się pozbyłem.

Taki kubeł zimnej wody na głowę nieraz się przydaje 🙂

Dokładnie o tym mówię.

A my Polacy mamy jeszcze inną manię do tego mianowicie taki użytkownik przysłowiowego fusji na przykład kupię go w sieci po przeczytaniu kilku ciekawych recenzji no i najważniejsze testu ASR posłuchał go w domu i potem będzie szedł na prawo i na lewo na różnych grupach forach opiniach informacje że jest to najlepiej grające urządzenie i że jest po prostu świetne Ale nie sprawdził kompletnie nic innego. 

Taka nasza natura mam to polecam

1 minutę temu, Lech36 napisał:

?????

Pisałaś o voodoo 

Więc dlatego zaznaczyłem że nie wiem co mają do tego duchy

3 minuty temu, jurek1 napisał:

Uległem na chwilę czarom mierniczych

Ja tam nigdy nie ulegam czarom "słyszących".

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Ja tam nigdy nie ulegam czarom "słyszących".

Nie masz jak, nie wystarczy widzieć, trzeba jeszcze słyszeć 😉

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A my Polacy mamy jeszcze inną manię do tego mianowicie taki użytkownik przysłowiowego fusji na przykład kupię go w sieci po przeczytaniu kilku ciekawych recenzji no i najważniejsze testu ASR posłuchał go w domu i potem będzie szedł na prawo i na lewo na różnych grupach forach opiniach informacje że jest to najlepiej grające urządzenie i że jest po prostu świetne Ale nie sprawdził kompletnie nic innego. 

Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora.

Kupując sprzet audio, foto czy video nigdy wcześniej nie czytam recenzji i testów internetowych czy publikowanych w komercyjnych wydawnictwach, zawsze uważałem i uważam że sa one niemal wszystkie opłacone (sponsorowane).

Sam sprawdzam sprzęt ktory kupilem, stąd moje opinie niekoniecznie pokrywają sie z opiniami z internetowych, albo  "gazetowych" "testów" i "recenzji".

21 minut temu, jurek1 napisał:

Nie masz jak, nie wystarczy widzieć, trzeba jeszcze słyszeć

Wiedzieć co gra to chyba domena audiofilska, na ślepo słabo orientują się co mają słyszeć. Czyżby było blisko do wniosku że to właśnie audiofile są tymi głuchymi? Stąd pewnie w ramach odreagowania takie zarzuty do adwersarzy.

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Pisałaś o voodoo 

Więc dlatego zaznaczyłem że nie wiem co mają do tego duchy

Voodoo to chyba czary, ale niech będzie duchy chyba można też do tego przypisać 😉.

W świecie audiofilskim te "duchy" to pewnie te niezbadane przez naukę zjawiska 😉.

To jest kuriozum, przecież nigdy nie posłuchasz sprzętu który ma kiepskie parametry, bo go wykluczysz ze swoich wyborów, a może brzmieć cudownie 🙂

38 minut temu, jurek1 napisał:

Miałem, i szybko sprzedałem.

Może trzeba było pokombinować z innymi kablami 😉.

50 minut temu, Lech36 napisał:

Jak już wiesz, ja już testowałem w swoim pokoju obie "zabawki".

Ja polecam ze swojej strony kupić WIIM Ultra (z możliwością zwrotu) i posłuchać i ocenić czy spełnia oczekiwania.

Jeżęli będzie OK i spełnia oczekiwania, to nie szukałbym niczego dalej  tylko pozostał przy WIIMie.

Pamiętajcie że macie na rynku jeszcze Node oraz Cambridge Audio ale ja tych nie słuchalem.

A takie to niby proste. Kupujemy lub wypożyczamy, słuchamy, oceniamy. Można oddać przecież, więc za chwilę słuchamy innego sprzętu i wg swoich preferencji i oceny jakościowej któryś sprzęt zostaje w systemie. Proste? Niby tak. Ale zaraz ktoś kwestionuje zdanie rozczarowanego, zaraz pojawiają się tacy co twierdzą że "słyszę" to nie wszystko, zaraz pojawiają się lobbyści danej marki i robi się dym. Tak a propos lobbystów, jest ktoś oprócz ProjectPi i jego współpracy z Wiim ktoś jeszcze taki na forum? Nie piszę tu oczywiście o sklepach i specach typu Muda?
No i oczywiście są jeszcze trolle co systemowo zaprzeczają wszystkim dogmatom audio, bo mają fun gdy można ponapi***lać się z innymi.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

To jest kuriozum, przecież nigdy nie posłuchasz sprzętu który ma kiepskie parametry, bo go wykluczysz ze swoich wyborów, a może brzmieć cudownie 🙂

Dlaczego nie posłucham? Posłucham, cały czas używam sprzętu który nie ma rekordowych pomiarów, słucham go na okrągło. Pisałem już o tym wielokrotnie że rekordowe pomiary interesują mnie tylko statystycznie, nie są potrzebne do osiągnięcia zadowolenia z systemu, co innego to np. takie ZG czy akustyka pomieszczenia.

5 minut temu, Raptor99 napisał:

Ja polecam ze swojej strony kupić WIIM Ultra (z możliwością zwrotu) i posłuchać i ocenić czy spełnia oczekiwania.

Dzięki za opinię 🙂.

6 minut temu, Lech36 napisał:

Dlaczego nie posłucham? Posłucham

No nie posłuchasz, sam napisałeś że najpierw sprawdzasz ASR, więc zwyczajnie nie kupisz nic co się mierzy słabo lub średnio 🙂

32 minuty temu, Lech36 napisał:

Voodoo to chyba czary, ale niech będzie duchy chyba można też do tego przypisać 😉.

W świecie audiofilskim te "duchy" to pewnie te niezbadane przez naukę zjawiska 😉.

Zaczniesz słuchać nie będzie żadnego voodoo 🙂

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, Raptor99 napisał:

Takie kupowanie w celach "testowych" jest nie w porządku do sprzedawcy, którego naraza sie w ten sposób na niezawinone przez niego straty.

Sprzetu zwróconego w ramach konsumenckiego zwrotu w związku ze sprzedażą "na odległość", nie sprzeda on nikomu jako nowego, tylko jako outlet z obniżoną ceną.

Co innego, gdy sklep udostępnia do wypożyczenia testowy sprzęt.

Popytajcie może co sądzą o takich zakupach fabrycznie nowych, zapieczętowanych urzadzeń z "opcją zwrotu" sklepy Q21, Top HiFi i inne obecne na forum. Prawo oczywiście nakazuje im przyjęcie zwrotu, ale szczęśliwi to oni z pewnością z tego tytułu nie są, zresztą po to  na forum proponują odsłuchy w swoich sklepach.

Edytowane przez Nil
literówka
5 minut temu, Nil napisał:

Takie kupowanie w celach "testowych" jest nie w porządku do sprzedawcy, którego naraza sie w ten sposób na niezawinone przez niego straty.

Zgadzam się, ale ja kupiłem w tym samych sklepie audio tego WIIMa przez stronę internetową i po tygodniu pojechałem do nich aby od ręki wymienić WIIMa na ES który jest znacznie droższy. Sklep na pewno ma większą marżę na tym ES (chociaż dali mi dużo lepszą cenę za tego A6 ME niż jest w necie). Jeżeli zwracać to w tym samym sklepie i wymienić na droższe bo to trochę nie fair przez kupującego.

Edytowane przez Raptor99
33 minuty temu, Wito76 napisał:

No i oczywiście są jeszcze trolle

Dobrze, że nie zapomniałeś o sobie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

18 minut temu, Nil napisał:

Sprzetu zwróconego w ramach konsumenckiego zwrotu w związku ze sprzedażą "na odległość", nie sprzeda on nikomu jako nowego, tylko jako outlet z obniżoną ceną.

Co innego, gdy sklep udostępnia do wypożyczenia testowy sprzęt.

Popytajcie może co sądzą o takich zakupach fabrycznie nowych, zapieczętowanych urzadzeń z "opcją zwrotu" sklepy Q21, Top HiFi i inne obecne na forum. Prawo oczywiście nakazuje im przyjęcie zwrotu, ale szczęśliwi to oni z pewnością z tego tytułu nie są, zresztą po to  na forum proponują odsłuchy w swoich sklepach.

Tak,ale maja to wkalkulowane w cenę.
I koło się zamyka.
A ich marża to nie jest 5%.
Sorry...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Tak,ale maja to wkalkulowane w cenę.

Tak sobie to tłumaczysz, ale nie masz racji.

Upusty na outlet to nie 5 %, ale w granicach 20 - 30%, przy tańszych sprzętach zdarza się więcej.

Edytowane przez Nil
8 minut temu, Nil napisał:

Tak sobie to tłumaczysz, ale nie masz racji.

Upusty na outlet to nie 5 %, ale w granicach 20 - 30%, przy tańszych sprzętach zdarza się więcej.

Ok,i dlatego róznica w cenach transportu,który ostatnio kupiłem waha sie na aledrogo od 1800 do 2500 zł.
to 28%.

Czyli u jednego moge kupic nowy za 2500,a u drugiego nowy za 1800 28 % taniej.

Wybacz.
W salonach nie pracuja janusze-co nie umieja kalkulować.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Całe to porównanie jest kompletnie niewiarygodne. A dyskusja na ten temat idiotyczna.

Bez porównania 1:1 z wyrównanym poziomem głośności trudno naprawdę cokolwiek ocenić. Zwłaszcza przez osobę początkującą. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, rafal735r napisał:

A czołg od roweru odróżniasz? 

Różnie pomiędzy sprzętami z podobnej półki cenowej są minimalne.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Różnie pomiędzy sprzętami z podobnej półki cenowej są minimalne.
To zależy. W większości możesz mieć rację, ale mam np Toppinga E30 II jako daca którym łączę TV ze wzmacniaczem i porównywałem z podobnym cenowo Fiio BTA30 Pro. Pierwszy na 2xAkm drugi na Sabre. Różnica w graniu bardzo wyraźna na korzyść Toppinga. To Fiio wygrałem w forumowym konkursie i podarowałem chrześnicy-studentce. Bez problemu szło odróżnić co gra. Topping czyściej, dynamiczniej bardziej muzykalnie a Fiio sucho, technicznie i płasko. Tak, wiem, a poziomy głośności? Nie, nie wczuwałem się w to. Tak jak u kolegi Raptor99 nie było potrzeby.
  • Pokaż nowe odpowiedzi