Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, dedal75 napisał:

To nie apteka .

Wyniki testu są wprost proporcjonalne do dokładności wykonania testu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Witam Panowie,

proszę o wskazówkę, który ze streamerów wiim (najlepiej najtańszy bo mam zewnętrzne przetworniki dac) umożliwi mi jednoczesne podłączenie 2 systemów (2 zewnętrznych przetworników) za pośrednictwem USB lub spdif lub coaxial?

Wiim mini mi tego chyba nie da?

Pozdrawiam 

Edytowane przez sul76
15 godzin temu, dedal75 napisał:

To nie apteka .

W aptece też bywa różnie....25 lat pracuje w zawodzie...

Wiim pro plus lub ultra da rade

4 godziny temu, sul76 napisał:

Witam Panowie,

proszę o wskazówkę, który ze streamerów wiim (najlepiej najtańszy bo mam zewnętrzne przetworniki dac) umożliwi mi jednoczesne podłączenie 2 systemów (2 zewnętrznych przetworników) za pośrednictwem USB lub spdif lub coaxial?

Pozdrawiam 

W Ultra trzeba ręcznie wybierać gniazdo, więc nie podaje jednocześnie na oba wyjścia dźwięku. Chyba że nie o to ci chodzi. 

?👈

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, rafal735r napisał:

W Ultra trzeba ręcznie wybierać gniazdo, więc nie podaje jednocześnie na oba wyjścia dźwięku. Chyba że nie o to ci chodzi. 

Chyba nie o to chodzi, to co piszesz to wybór rodzaju wyjścia.

Żeby podłączyć streamer do dwoch DAC'ow należy zastosować rozdzielacz sygnału cyfrowego - splitter.

11 minut temu, Nil napisał:

Chyba nie o to chodzi, to co piszesz to wybór rodzaju wyjścia.

Żeby podłączyć streamer do dwoch DAC'ow należy zastosować rozdzielacz sygnału cyfrowego - splitter.

Mam 2 niezależne systemy i chciałbym podłączyć wiim jednocześnie do każdego z nich, do jednego optykiem, do drugiego coaxialem.

Nie ma problemu z wybraniem przy włączeniu konkretnego systemu wyjścia w menu, chce uniknąć każdorazowego przepinania kabli.

Reasumując podpięte są 2 systemy, włączam konkretny to wtedy wybieram ewentualnie konkretne wyjście.

Z tego co widzę to najtańszy byłby wiim pro.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, sul76 napisał:

Mam 2 niezależne systemy i chciałbym podłączyć wiim jednocześnie do każdego z nich, do jednego optykiem, do drugiego coaxialem.

Nie ma problemu z wybraniem przy włączeniu konkretnego systemu wyjścia w menu, chce uniknąć każdorazowego przepinania kabli.

Reasumując podpięte są 2 systemy, włączam konkretny to wtedy wybieram ewentualnie konkretne wyjście.

Z tego co widzę to najtańszy byłby wiim pro.

Zgadza się,  jeżeli nie chciałbys używać zewnętrznych  DAC'ów to moim zdaniem  warto byłoby dołożyć troszkę do wersji pro plus - 

1 godzinę temu, Nil napisał:

Zgadza się,  jeżeli nie chciałbys używać zewnętrznych  DAC'ów to moim zdaniem  warto byłoby dołożyć troszkę do wersji pro plus - 

Dziękuję za potwierdzenie.

Mam zewnętrzne przetworniki, a ten wiim pro kosztuje teraz niewiele ponad 600zl więc kupię z ciekawości.

Pozdrawiam 

6 minut temu, sul76 napisał:

Mam zewnętrzne przetworniki

więc spokojnie podepniesz, do jednego optykiem a do drugiego elektrykiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiim Mini też ma dwa wyjścia; aux i optyk. Można je podpiąć do dwóch systemów i przełączać w aplikacji Wiim Home w telefonie.

Wojtek

3 minuty temu, Filwoj napisał:

Wiim Mini też ma dwa wyjścia; aux i optyk. Można je podpiąć do dwóch systemów i przełączać w aplikacji Wiim Home w telefonie.

Dobry żart 😉 AUX to wyjście analogowe ... tragicznej jakości.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dobry żart  AUX to wyjście analogowe ... tragicznej jakości.
Oczywiście że to taki se dac, ten na pokładzie Mini. Ale... ja używam mini tylko do słuchania radyjek i ten brak żyletkowej precyzji, ta lekka jakby mgiełka fantastycznie w tej roli się sprawdza. Radyjka to jakość przeciętnego mp3 i słucha mi się tego jak prawdziwego radia anologowego FM. Do streamingu wiadomo lipa, ale radyjka? - wypas.
23 minuty temu, ro35 napisał:

więc spokojnie podepniesz, do jednego optykiem a do drugiego elektrykiem

Ukryta Zawartość

No to super, w razie czego jest też możliwość podpięcia przez "wątpliwej jakości" RCA z tego co widzę?

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, sul76 napisał:

Witam Panowie,

Pozdrawiam 

Wiim Mini nie ma wyjścia Coax, ma tylko optyk i cinch.

MUSIC NON STOP

1 minutę temu, przemek696 napisał:

Ok, dziękuję wszystkim.

Zamówiłem na próbę i z ciekawości wiim pro.

Pozdrawiam 

W dniu 25.11.2024 o 18:22, Lech36 napisał:

Wszystkie elementy o których opowiadają audiofile a o których jeszcze nic nie wie współczesna nauka, np. jak działają takie np. "piegi harmoniksa", czy jak im tam, albo jak zmiana kabla może spowodować "powalenie na kolana" hobbysty audio 😉. Podobno takie elementy odkrywają najlepsi audiohobbyści. Bez czarów i zaklęć raczej nic się nie wskóra 😉.  

A mi się w twojej wypowiedzi podoba

"Jeszcze nic nie wie"

Może wkrótce będzie wiedzieć 

Pewne rzeczy są także nie mierzone mimo że jesteśmy być może do tego zdolni

Nie analizujemy także powiązania pewnych mierzalnych rzeczy ze sobą. Nie wyciągamy wypadkowej.

Więc teraz jak odróżnić twoim zdaniem tą magię o której mówisz od nauki której "jeszcze" tutaj nie widzisz?

W dniu 25.11.2024 o 18:23, jurek1 napisał:

Ja tych czarów jakiś czas temu doświadczyłem. Porównałem wzmacniacz kiepski, ze wzmacniaczem dobrym, i ten dobry na wyrównanej głośności był lepszy od tego kiepskiego. Ustawiane zgodnie ze sztuka, Umik1 i REW.

Ale to akurat czary nie były? 

Ja to tak rozumiem. Odsłuch to czary?

W domenie audio?

W dniu 25.11.2024 o 18:24, Lech36 napisał:

Czasem jak mi coś nie wychodzi w trakcie prac serwisowych to też przeklinam co bardzo irytuje moją małżonkę a ja po prostu w tym momencie tak muszę, jest całkowicie spontaniczne 😉.

Mówię o przeklinaniu innych, to co innego

14 godzin temu, przemek696 napisał:

Jack nie Chinch.

14 godzin temu, sul76 napisał:

Ok, dziękuję wszystkim.

Zamówiłem na próbę i z ciekawości wiim pro.

Pozdrawiam 

A czemu nie weźmiesz dwóch wiimow?

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A mi się w twojej wypowiedzi podoba

"Jeszcze nic nie wie"

Może wkrótce będzie wiedzieć 

Nie analizujemy także powiązania pewnych mierzalnych rzeczy ze sobą. Nie wyciągamy wypadkowej.

Więc teraz jak odróżnić twoim zdaniem tą magię o której mówisz od nauki której "jeszcze" tutaj nie widzisz?

Ale to akurat czary nie były? 

Ja to tak rozumiem. Odsłuch to czary?

W domenie audio?

Mówię o przeklinaniu innych, to co innego

Jack nie Chinch.

A czemu nie weźmiesz dwóch wiimow?

A po co mam kupować 2 wiimy?

10 minut temu, sul76 napisał:

A po co mam kupować 2 wiimy?

Do dwóch różnych systemów. 

Wtedy masz prawdziwy multiroom

Czy to u was systemy są w jednym pomieszczeniu? 

Edytowane przez Piotr Sonido
13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Do dwóch różnych systemów. 

Wtedy masz prawdziwy multiroom

Czy to u was systemy są w jednym pomieszczeniu? 

Jam mam 2 systemy w 1 pomieszczeniu i użytkuje je naprzemiennie.

13 minut temu, sul76 napisał:

Jam mam 2 systemy w 1 pomieszczeniu i użytkuje je naprzemiennie.

Ok rozumiem. 

W takim razie dwa ci nie potrzebne 🙂

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Co nie jest mierzone? Podaj jakieś konkretne przykłady a nie tylko tajemnicze jakieś "pewne rzeczy".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W dniu 25.11.2024 o 18:13, Piotr Sonido napisał:

Okej super. Dziękuję.

Gwoli uzupełnienia tematu audio "czarów" warto obejrzeć ten odcinek RS:

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Gwoli uzupełnienia tematu audio "czarów" warto obejrzeć ten odcinek RS:

Ów Reduktor Szumu to ten bliski kolega Wilka Audio ??? 🤔

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Zabetonowania jakoś nikt nie mierzy.

To przejdź się na Politechnikę do wydziału np. Budownictwa Lądowego to dowiesz się że beton też się mierzy a pomiary są często dosyć złożone i wymagają specjalistycznego sprzętu. Nawet już sama ilość różnych typów betonu może dla laika być zaskakująca.

W dniu 25.11.2024 o 21:13, Lech36 napisał:

Skoro tak uważasz niech tak będzie. Pamiętaj tylko o wpływie akustycznej filtracji grzebieniowej w trakcie pomiarów w domenie akustycznej. Może się zdarzyć że przez to źle wyrównasz poziomy a w domenie elektrycznej ta filtracja nie występuje, więc jest takie wyrównanie pewniejsze i dokładniejsze.

Jak zrobić wyrównanie poziomu głośności w domenie elektrycznej? 

.

2 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

Ów Reduktor Szumu to ten bliski kolega Wilka Audio ??? 🤔

Tak, to ten bliski w/w kolegi, choć pewności nie mam, nie znam ani jednego ani drugiego, tylko wiem że są popularni 😉.  

1 minutę temu, Lech36 napisał:

To przejdź się na Politechnikę do wydziału np. Budownictwa Lądowego to dowiesz się że beton też się mierzy a pomiary są często dosyć złożone i wymagają specjalistycznego sprzętu. Nawet już sama ilość różnych typów betonu może dla laika być zaskakująca.

Ale @Wito76 miał na myśli zabetonowanie umysłowe ...no chyba że na wydziale Budownictwa Lądowego mają sposoby by to zmierzyć 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

1 minutę temu, J4Z napisał:

Jak zrobić wyrównanie poziomu głośności w domenie elektrycznej? 

Ustawić na zaciskach głośnika identyczne napięcia sygnału, ale też trzeba uważać bo dokładne to jest tylko dla wzmacniaczy o niskiej i bardzo niskiej impedancji wyjściowej. 

1 minutę temu, Ma_cieQ napisał:

Ale @Wito76 miał na myśli zabetonowanie umysłowe ...no chyba że na wydziale Budownictwa Lądowego mają sposoby by to zmierzyć 😁

Nie wiem przejdź się na któryś z tych wydziałów i zadaj pytanie, możesz to zrobić drogą mailową, zobaczysz co Tobie odpowiedzą 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi