Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Można spróbować w tv nie podłączać pod Hdmi Arc, tylko spróbować pod inne Hdmi. U mnie to działa, mam podpięte parę rzeczy pod Hdmi i tylko z TV włącza się ten, który jest podpięty pod Hdmi Arc. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

• 2 tygodnie później...
W dniu 3.01.2025 o 16:35, noquarter napisał:

A właśnie kusi mnie żeby spróbować coś na R2R np Fiio K11 . Ma ktoś jakieś opinie ? Potrzebuje wzmaka do DT990 Pro 

Miałem to niecały jeden dzień, oddałem następnego ranka do sklepu. Dziadostwo straszne. 

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

10 minut temu, Mieciu napisał:

Miałem to niecały jeden dzień, oddałem następnego ranka do sklepu. Dziadostwo straszne. 

Czemu ? to całkiem  fajne urządzenie . Na pewno jako DAC . 

Edytowane przez noquarter
36 minut temu, NRK napisał:

Fajne do komputera i nic więcej. Mój dzieciak tego używa. Nic nie mówi, tak więc chyba mu pasuje. 😜

A skąd wiesz, że nic więcej ? Ja uważam zupełnie inaczej. 

Godzinę temu, Mieciu napisał:

A coś więcej ? Dlaczego dziadostwo ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

uważam zupełnie inaczej. 

To sobie uważaj. Fajny dac do komputera i nic więcej. Takie jest moje zdanie. A że ty mas masz inne, to twoja sprawa i gajowego.

2 minuty temu, NRK napisał:

To sobie uważaj. Fajny dac do komputera i nic więcej. Takie jest moje zdanie. A że ty mas masz inne, to twoja sprawa i gajowego.

A zdanie sobie wyrobiłeś bez żadnych testów ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, NRK napisał:

Fajne do komputera i nic więcej. Mój dzieciak tego używa. Nic nie mówi, tak więc chyba mu pasuje. 😜

No tak mniej więcej. 

7 godzin temu, noquarter napisał:

Czemu ? to całkiem  fajne urządzenie . Na pewno jako DAC . 

Beznadziejna obsługa, zwłaszcza na początku, totalnie nielogiczne "oprogramowanie". 

Miałem to razem z playerem SR11 i poległo to głównie u mnie ze względu na obsługę. 

Zamówiłem teraz Wiim Ultra, pewno na dniach będzie u mnie ...  i przeczytałem cały wątek z ciekawości. 70% to typowe dla tego forum przepychanki rodem z piaskownicy. Dramat Mości Panowie ... ;-)

Mam nadzieję, że jako transport spisze się tak jak większość pisze - w tej kasie ponoć nie ma lepszego. 

Edytowane przez Mieciu

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

4 minuty temu, Mieciu napisał:

No tak mniej więcej. 

Beznadziejna obsługa, zwłaszcza na początku, totalnie nielogiczne "oprogramowanie". 

Miałem to razem z playerem SR11 i poległo to głównie u mnie ze względu na obsługę. 

Zamówiłem teraz Wiim Ultra, pewno na dniach będzie u mnie ...  i przeczytałem cały wątek z ciekawości. 70% to typowe dla tego forum przepychanki rodem z piaskownicy. Dramat Mości Panowie ... 😉

Mam nadzieję, że jako transport spisze się tak jak większość pisze - w tej kasie nie ma lepszego. 

Pod względem ergonomii  K11 też tak uważam a CR11 jest jako streamer bardzo niewygodny . 
Mi K11 R2R podoba się jako bardzo tani , a jednak dobrze brzmiący DAC .

WiiM Ultra jako transport jest naprawdę ok .

Teraz, noquarter napisał:

Pod względem ergonomii  K11 też tak uważam a CR11 jest jako streamer bardzo niewygodny . 

SR11 to nie streamer. To tylko player i to potwornie tragiczny w obsłudze. Podczas każdego odsłuchu muzyki za pośrednictwem telefonu, jak tylko włączysz fejsa, jakąś gre albo ktoś do Ciebie zadzwoni to przerywa granie muzyki. Masakra jakaś. 

4 minuty temu, noquarter napisał:

Do tego zasilacz FiiO PL50 i mamy naprawdę fajne granie. Oczywiście obsługa fatalna. Ale jak ktoś ma tylko jedno źródło to ok. Ustawi się raz i zapomina. 

5 minut temu, Mieciu napisał:

SR11 to nie streamer. To tylko player i to potwornie tragiczny w obsłudze. Podczas każdego odsłuchu muzyki za pośrednictwem telefonu, jak tylko włączysz fejsa, jakąś gre albo ktoś do Ciebie zadzwoni to przerywa granie muzyki. Masakra jakaś. 

Jak jakiś transmiter Bluetooth 🙂

3 minuty temu, noquarter napisał:

Jak jakiś transmiter Bluetooth 🙂

Tak mniej więcej powiedziałem Panu w sklepie ;-)

W dniu 29.01.2025 o 21:00, noquarter napisał:

mam wiim ultra w drugim systemie z lampą.

Mam porównanie do mojego pierwszego systemu:  dac auralic vega + streaner auralic aries le.

Szczera wypowiedź: wiim jako źródło jest naprawdę dobry. Jako streamer + dac gra troszeczkę płasko, brakuje mu trochę wypełnienia, powietrza.

Nie sprzedam go, dokupię dac. Kupiłem go prawie nowy za 1tys zł.

5 minut temu, Mariostg napisał:

mam wiim ultra w drugim systemie z lampą.

Mam porównanie do mojego pierwszego systemu:  dac auralic vega + streaner auralic aries le.

Szczera wypowiedź: wiim jako źródło jest naprawdę dobry. Jako streamer + dac gra troszeczkę płasko, brakuje mu trochę wypełnienia, powietrza.

Nie sprzedam go, dokupię dac. Kupiłem go prawie nowy za 1tys zł.

Mam identyczne odczucia  jeśli chodzi o jakość dźwięku z line out Wiima . 

Edytowane przez noquarter
10 minut temu, noquarter napisał:

Mam identyczne odczucia  jeśli chodzi o jakość dźwięku z line out Wiima . 

I dlatego ja kupiłem zewnętrznego daca. Za podobne pieniądze jak wiim. I teraz mam super dźwięk. 

A ja polecę Irdaca na Pcm 1796. Najlepiej jakbyś mógł obydwóch posłuchać. Obowiązkowo z dobrym zasilaczem liniowym. Ten fabryczny to do dekodera Sat najwyżej. Gdy miałem irdaca ten fabryczny impulsowy to było granie dramat tzn bardzo wyraźny regres.
Ech posłuchałbym tej Ultry kiedyś.

Godzinę temu, Wito76 napisał:

A ja polecę Irdaca na Pcm 1796. Najlepiej jakbyś mógł obydwóch posłuchać. Obowiązkowo z dobrym zasilaczem liniowym. Ten fabryczny to do dekodera Sat najwyżej. Gdy miałem irdaca ten fabryczny impulsowy to było granie dramat tzn bardzo wyraźny regres.
Ech posłuchałbym tej Ultry kiedyś.

a skąd jesteś?

Jak już pewnie pisałem, według mojego odczucia Arcam Rdac + Tomanek  z Wiim ultra dodaje trochę przestrzeni, bas jest miększy, może trochę bardziej poluzowany, ale generalnie na plus:)

3 godziny temu, Mirage14 napisał:

Jak już pewnie pisałem, według mojego odczucia Arcam Rdac + Tomanek  z Wiim ultra dodaje trochę przestrzeni, bas jest miększy, może trochę bardziej poluzowany, ale generalnie na plus:)

Właśnie kupiłem, dostawa we wtorek, posłucham i dam znać

5 godzin temu, Wito76 napisał:
7 godzin temu, Mariostg napisał:
a skąd jesteś?

Z łódzkiego, ale ja już nie mam Irdaca.

Chciałem Cię zaprosic na odsluch ultra

Chciałem Cię zaprosic na odsluch ultra
Aaa, takie buty . U mnie zagrałoby na pewno jeszcze inaczej, dużo inaczej. Wiadomo, każdy z nas ma zupełnie inny system, kolumny, wzmacniacz, Dac, akustykę, okablowanie, własne upgrade'y więc najlepiej u siebie. Ale dzięki za pomysł i gest .
W dniu 22.12.2024 o 20:25, ITI - SERWIS napisał:

Witam nie pytam czy odtwarza dana gęstość tylko jak takie pliki odtworzyć po podłączeniu HDD przez usb nie ma problemu  11289Kbps/24Bit/192Khz tak wyświetla Bardziej mnie interesuje jak takie pliki odczytać zdalnie bez podpinania dysku.

Po podpięciu dysku Apka pod windows nie widzi ze coś jest podpięte do wiim

CYTAT 

Czy Wiim Ultra obsługuje DSD?

Obecnie nasz system nie obsługuje natywnego odtwarzania DSD . Opracowujemy funkcję konwersji plików DSD do formatu PCM w celu odtwarzania

Bezprzerwowe (Gapless) odtwarzanie muzyki Hi-Res do 24 bitów/192 kHz przy użyciu wyjścia USB,

Playing DSD Audio Files on WiiM Devices Print

Modified on: Fri, Dec 13, 2024 at 1:00 AM

All WiiM devices, except for the WiiM Mini, support DSD audio file playback. These devices convert DSD content into PCM data for playback, with a sample rate of up to 192kHz.

Here are the ways you can play DSD audio files on WiiM devices:

1. Using USB Disks with WiiM Amp or WiiM Ultra

Store the DSD audio files on a USB disk.

Insert the USB disk into the WiiM Amp or WiiM Ultra.

Open the WiiM Home app:

Go to the Browse tab.

Select USB to browse and play the DSD files.

2. Using a DLNA Media Server

WiiM devices fully support DLNA Media Servers. To play DSD audio files:

Use a DLNA Media Server that supports DSD audio files.

Stream the DSD files from the server to your WiiM device.

3. Using Squeezelite with Lyrion Media Server (LMS)

Set up the Lyrion Media Server (LMS):

Enable the UPnP/DLNA Media Interface and DSDPlayer plugins.

Play DSD audio files via LMS:

Use the LMS Web Interface to play DSD audio files.

Alternatively, directly access the Lyrion Media Server through the WiiM Home App to play DSD audio files.

Niby czyta 

Pozdrawiam 

Dzień dobry,

Pliki dsd WiiM ultra odtwarza z nośnika USB ale odtwarzanie jest bardzo ciche w w stosunku do wcześniej odtwarzanych plików flac (z DNLA) czy Tidal'a connenct. Czy można dostosować głośność do poziomu odtwarzanych wcześniej innych plików. Nie próbowałem jeszcze z serwera DNLA ale zobacze czy to zadziała.

pozdrawiam

Edytowane przez wetkros

Czy u was podczas korekcji również wyświetla się komunikat o zbyt niskiej głośności odtwarzanego dźwięku? Mierzone mikrofonem z telefonu. Zwiększenie głośności nic nie zmienia, pokazuje cały czas to samo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może ktoś wytłumaczyć dlaczego dzwięk z TuneIn jak słucham stacji radiowych jest wypełniony idealnie niskimi tonami, dosyć ciepło to gra. Natomiast te same piosenki z Tidala czy YT Music brzmią jakbym miał sprzęt z kartonu. Nie wszystkie oczywiście utwory ale zdecydowana większość. Tak jakby ktoś obciął pasmo 60hz 

Skoro nie wszystkie oczywiście, to niestety nie mam pojęcia. Nie zaobserwowałem u siebie podobnych problemów.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi