Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Moj błąd, sorry.

Chyba nie da się edytować. Będzie musiało już tak zostać. 

Ale Silent Angel Munich M1T może zostać jako przykład transportu droższego od WiiM Ultra. Tylko czy brzmi lepiej?

1 minutę temu, ::ART:: napisał:

Tylko czy brzmi lepiej?

Nie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Też uważam, że nie, ale jakoś sporo osób tutaj twierdzi, że zmiany są ogromne. Ba, nawet lepsze zasilanie takiego transportu zmienia dźwięk 😵

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

3 minuty temu, qbakos napisał:

Też uważam, że nie, ale jakoś sporo osób tutaj twierdzi, że zmiany są ogromne. Ba, nawet lepsze zasilanie takiego transportu zmienia dźwięk 😵

Zasilanie liniowe robi różnicę. Fakt. 

Ale porównując Silent Angel Munich M1T ze standardowym zasilaniem z  WiiM Ultra nie będzie wielkiej różnicy. 

A jeśli połączymy po USB z izolacją galwaniczną USB to nie będzie żadnej różnicy bez względu na zasilanie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Piopio napisał:

Zasilanie liniowe robi różnicę. Fakt. 

Ale porównując Silent Angel Munich M1T ze standardowym zasilaniem z  WiiM Ultra nie będzie wielkiej różnicy. 

A jeśli połączymy po USB z izolacją galwaniczną USB to nie będzie żadnej różnicy bez względu na zasilanie. 

Będzie różnica i najlepiej posłuchajcie sami. Piopio sam tego nie doświadczył i każdemu próbuje wmówić, że tak jest bo on nie słyszy. Spróbujcie i sami dokonajcie wyboru.

Teraz, Kuki12325 napisał:

Piopio sam tego nie doświadczył i każdemu próbuje wmówić, że tak jest bo on nie słyszy.

Tako rzecze technika. Jak można kwestionować technikę w urządzeniach zbudowanych na bazie tej techniki ... Zagadka.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Piopio napisał:

Tako rzecze technika. Jak można kwestionować technikę w urządzeniach zbudowanych na bazie tej techniki ... Zagadka.

Spróbujcie sami posłuchać, ocenić i wybrać.

1 godzinę temu, Kuki12325 napisał:

Spróbujcie sami posłuchać, ocenić i wybrać.

Testowałem jak dobrze pamiętam 6 różnych transportów odnośnie streaming-u współpracujących z tym samym dac i tylko jeden dał różnicę - Lumin U1 Mini ...tylko że to była różnica na granicy percepcji i tak marginalna że można by właściwie się sprzeczać czy w ogóle była

Edytowane przez Ma_cieQ

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

22 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Zatem, pytałem o to już ale ostatni raz niech będzie.

Ten pracujący na początku głośności głębiej w klasie A, czyli ten mający większy prąd spoczynkowy. Te w/w pomiary obejmują tylko standard a żeby coś więcej powiedzieć to trzeba by znać jeszcze impedancję wyjściową tych wzmacniaczy i możliwe że też przebieg impedancji ZG który będzie do nich podłączany.   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

Słuchałem jak dobrze pamiętam 6 różnych transportów odnośnie streaming-u współpracujących z tym samym dac i tylko jeden dał różnicę - Lumin U1 Mini ...tylko że to była różnica na granicy percepcji i tak marginalna że można by właściwie się sprzeczać czy w ogóle była

Rozumiem i ok. Ja słuchałem kilku i były niektóre podobne, a niektóre dość znacząco się od siebie różniły. I właśnie na tym to polega. Pozdrawiam 

2 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Rozumiem i ok. Ja słuchałem kilku i były niektóre podobne, a niektóre dość znacząco się od siebie różniły. I właśnie na tym to polega. Pozdrawiam 

Który najbardziej przypadł Ci do gustu?

Gość

(Konto usunięte)

Najbardziej podobał mi się Auralic Aries S1. Miałem też porównanie dwóch transportów z tej samej półki cenowej: sotm SMS-200 i Ifi zen stream. Mi dźwiękowo w moim systemie bardziej pasował Zen. 

Miałem też możliwość słuchania Silent Angel M1T- w tej cenie również super transport. Były lekkie problemy z oprogramowaniem i natywnym Tidalem, ale Już został rozwiązany. 

Wimm pro przy tych wszystkich miał najbardziej napompowany dźwięk- natarczywy, duże źródła pozorne, jednolity i spory bas. 

Edytowane przez Kuki12325

Sprzedam mojego wiim pro z dedykowanym zasilaczem ifi ipower X za 850zł .Stan perfekcyjny ,sprzęt praktycznie nowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Messenger_creation_8B0219BA-BE21-4460-9B00-68F8C2F9994B.jpeg

Messenger_creation_67EA6A0E-4E70-405F-AEBB-2498F7004FE8.jpeg

Messenger_creation_265D4C78-5E8A-4A85-A585-6A9D252BA775.jpeg

Messenger_creation_6D7CD3FC-A46B-440F-9725-6C34A7A8EFBC.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Kuki12325 napisał:

Najbardziej podobał mi się Auralic Aries S1. Miałem też porównanie dwóch transportów z tej samej półki cenowej: sotm SMS-200 i Ifi zen stream. Mi dźwiękowo w moim systemie bardziej pasował Zen. 

Miałem też możliwość słuchania Silent Angel M1T- w tej cenie również super transport. Były lekkie problemy z oprogramowaniem i natywnym Tidalem, ale Już został rozwiązany. 

Wimm pro przy tych wszystkich miał najbardziej napompowany dźwięk- natarczywy, duże źródła pozorne, jednolity i spory bas. 

A czy Wiim Pro był zasilany liniowo czy impulsowo?

Na ładowarce impulsowej grał fatalnie, zmiana na zasilacz liniowy i przeskoczył u mnie łapka jako źródło sieciowe.

Coś mi się wydaje że Wiim strzelił sobie trochę w stopę poprzez wewnętrzny zasilacz impulsowy w Ultra.

Najśmieszniejsze jest to że w DAC który obrabia sygnał  Wiim Pro siedzi zasilacz impulsowy choć jak twierdzi producent nisko szumowy.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, mozo21 napisał:

A czy Wiim Pro był zasilany liniowo czy impulsowo?

Na ładowarce impulsowej grał fatalnie, zmiana na zasilacz liniowy i przeskoczył u mnie łapka jako źródło sieciowe.

Coś mi się wydaje że Wiim strzelił sobie trochę w stopę poprzez wewnętrzny zasilacz impulsowy w Ultra.

Najśmieszniejsze jest to że w DAC który obrabia sygnał  Wiim Pro siedzi zasilacz impulsowy choć jak twierdzi producent nisko szumowy.

Liniowy PD Creative. Nieważne co było zapięte. 

2 godziny temu, Kuki12325 napisał:

WiiM Pro graj jako strimer czy jako transport do zewnętrznego DAC?

18 godzin temu, ProjectPi napisał:

Mini ma najgorszy toslink spośród WiiMow, zgoda. Ale i twierdzę, że coax w Pro jest kiepskawy, kapryśny względem kabli i DACa, słabszy niż toslink.

co masz na myśli, odsłuch czy pomiary?

Gość

(Konto usunięte)

Coś dziwnego się zadziało dzisiaj z Ultra. W ciągu dnia wszystko git a wieczorem nagle po uruchomieniu przestał reagować lub reagował bardzo wolno. Presety nagle nie były dostępne. Po resecie długo łączył się z wifi. Teraz trochę przerywa. Będę badał sprawę, czy to moja sieć czy coś z samym urządzeniem, ale obstawiam jednak problem z Ultra bo w tym samym czasie Amp działa bez zarzutów w tej samej sieci. Po drugim resecie już działa ok, ale niesmak pozostał :)

Edytowane przez Tomek_waw
9 godzin temu, Tomek_waw napisał:

Coś dziwnego się zadziało dzisiaj z Ultra. W ciągu dnia wszystko git a wieczorem nagle po uruchomieniu przestał reagować lub reagował bardzo wolno. Presety nagle nie były dostępne. Po resecie długo łączył się z wifi. Teraz trochę przerywa. Będę badał sprawę, czy to moja sieć czy coś z samym urządzeniem, ale obstawiam jednak problem z Ultra bo w tym samym czasie Amp działa bez zarzutów w tej samej sieci. Po drugim resecie już działa ok, ale niesmak pozostał 🙂

Tak bywa z ustrojstwami, które jest tak rozbudowane. Oprogramowanie się wiesza itd. Ja krótko miałem dwa egzemplarze i potrafił też świrować. Np wszystko z apki znikało. 

?👈

Po co kombinować z takim Wimm jak już za około 1000zł można kupić używaną Yamahę NP-S303. Tam się nic nie wiesza, nie tnie i gra bardzo dobrze.

Zamiast zasilaczy, dodatkowych przetworników do tego dokupować to za nieco ponad 2000zł jest taka Yamaha po modyfikacji a to jest przepaść 🙂 

Warto też mieć na uwadze że taka Yamaha była, jest i jak zniknie z rynku to jako jedna z ostatnich a od tego zależy działanie ( wspieranie ) odtwarzaczy tego typu.

Gość

(Konto usunięte)

Póki co wyłączyłem IPv6 i działa ok. Będę monitorował sytuację. Pracuje z domu wiec często muzyka mi towarzyszy długie godziny. Zresztą na niedawnej promocji sprzedało się tych urządzeń na tyle dużo, że jeżeli będą problemy to na pewno ktoś o nich napisze. Ja się do niego na tyle przyzwyczajam , że myślę,żeby dokupić pasujący wzmacniacz na hypex i zbudować wieżę 17332995951303444885587753378858.thumb.jpg.ff7e274261206d5f9112d3b9425384a7.jpg

1 godzinę temu, muda44 napisał:

Po co kombinować z takim Wiim jak już za około 1000zł można kupić używaną Yamahę NP-S303. Tam się nic nie wiesza, nie tnie i gra bardzo dobrze.

Zamiast zasilaczy, dodatkowych przetworników do tego dokupować to za nieco ponad 2000zł jest taka Yamaha po modyfikacji a to jest przepaść 🙂 

Warto też mieć na uwadze że taka Yamaha była, jest i jak zniknie z rynku to jako jedna z ostatnich a od tego zależy działanie ( wspieranie ) odtwarzaczy tego typu.

Po co używka  Yamahy za 1000 plus " modyfikacje" jak jest nówka Wiim  w promocji za 1300, ma  wyjście USB z tyłu ,HDMI, korekcje , ekran i inne bajery.

Zresztą sugeruje   żeby zobaczyć co Yamaha i Wiim maja w środku . I nie jestem wrogiem Yamahy, sam korzystam z urządzeń i Musiccast.

Edytowane przez kgr
literowka
41 minut temu, kgr napisał:

Po co używka  Yamahy za 1000 plus " modyfikacje" jak jest nówka Wiim  w promocji za 1300, ma  wyjście USB z tyłu ,HDMI, korekcje , ekran i inne bajery.

Zresztą sugeruje   żeby zobaczyć co Yamaha i Wiim maja w środku . I nie jestem wrogiem Yamahy, sam korzystam z urządzeń i Musiccast.

Po co kilkuletnie Audi A6 jak można nową Dacią jeździć 🙂

Bo to jest PRZEPAŚĆ jakości brzmienia pomiędzy tymi dwoma urządzeniami. Jak ktoś woli wyjścia ( tylko po co jak sygnał z nich jest marnej jakości ) i bajery zamiast jak najlepszego brzmienia i stabilnego w działaniu urządzenia to kupuje takie coś a później taki wątek, kombinacje a i tak to nadal będzie słabo grało.

Zobacz jak jest w środku zrobiony np Xindak DAC 20. Kupa klamotów w środku nie jest wyznacznikiem dobrego brzmienia.

28 minut temu, Tomek_waw napisał:

@muda44 dałbyś już spokój w tym temacie przynajmniej. Kto miał coś od Ciebie kupić to już kupił.

Warto wiedzieć że jest alternatywa w takiej samej cenie ale z zupełnie innego poziomu jakości brzmienia a niech każdy sobie sam oceni co jest dla niego priorytetem.

A Ty oznaczony jako branża nie piszesz na forum o tym za co jesteś tu tak oznaczony?

34 minuty temu, muda44 napisał:

Po co kilkuletnie Audi A6 jak można nową Dacią jeździć 🙂

Bo to jest PRZEPAŚĆ jakości brzmienia pomiędzy tymi dwoma urządzeniami. Jak ktoś woli wyjścia ( tylko po co jak sygnał z nich jest marnej jakości ) i bajery zamiast jak najlepszego brzmienia i stabilnego w działaniu urządzenia to kupuje takie coś a później taki wątek, kombinacje a i tak to nadal będzie słabo grało.

Zobacz jak jest w środku zrobiony np Xindak DAC 20. Kupa klamotów w środku nie jest wyznacznikiem dobrego brzmienia.

Oooczywiście , przepraszam  szanowną Branżę ,ze wyraziłem swoją opinię, przecież powszechnie wiadomo,że tylko modyfikowane urządzenia "grają" a wszyscy projektanci to idioci . I jeszcze raz polecam wszystkim zobaczyć polecana Yamahę od środka. EOT. Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, muda44 napisał:

A Ty oznaczony jako branża nie piszesz na forum o tym za co jesteś tu tak oznaczony?

Nie wiem. Nigdy nie miałem powiązań z żadną firmą z branży audio oprócz tego,że jestem użytkownikiem. Nikt mi nie płaci,nic nie sprzedaje oprócz okazjonalnie swojego używanego sprzętu na OLX jak zmieniam, nikt mi sprzętu za darmo nie dał. Nic nikomu nie wciskam, magii nie uprawiam. Audi ani Dacia też nie mam. 

14 minut temu, muda44 napisał:

Warto wiedzieć że jest alternatywa w takiej samej cenie ale z zupełnie innego poziomu jakości brzmienia a niech każdy sobie sam oceni co jest dla niego priorytetem.

Ooo, to jest prawdziwy promotor. Wątek o X a ten i tak z Y się wciśnie.

Chapeau bas.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi