Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Piopio napisał:

Żeby mieć wygodne sterowanie z telefonu.

Właśnie zawiaduję moim stereo z telefonu. 😄 

Program Gizmo na Androida będący "pilotem" do JRMC postawionego na PC. Można też z tableta, co robi świetne wrażenie, ale tablet mam już wiekowy i w zasadzie nie używam. Może kiedyś jakiś ładny sobie kupię, ale tak naprawdę telefon spokojnie mi styka. 

Co do Tidala to nie mam pojęcia.  Nie korzystam ze streamingu muzyki. Nie widzę powodu, bym w dobie internetu i obecności w nim tylu dobrych ludzi, miał za muzykę płacić. 😉 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

29 minut temu, il Dottore napisał:

Bo to trudny segment, gdyż praktycznie niepotrzebny. Komputer czy Apple czy na Winzgrozie, czy na Linuksie może być przecież znakomitym źródłem. A każdy ma w domu komputer. Więc po co dopłacać nie wiem ile monet za transport?

Dobry kąkuter wymaga inwestycji gdyż sieje zakłóceniami jak zły. No i strasznie niewygodny. 

Dobrze, że mój wiekowy komputer na Athlonie 4850e czy jakoś tak o tym nie wie i niczym nie sieje za to odtwarza pliki audio z dysku i z Tidal a do tego jeszcze filmy z NAS potrafi na projektor i amplituner puścić.

Teraz, Ajothe napisał:

Dobry kąkuter wymaga inwestycji gdyż sieje zakłóceniami jak zły. No i strasznie niewygodny. 

OK, wady kąkutra:

1/ Musisz go włączyć i czekać aż się Winzgroza załaduje. Potem jeszcze Fidelizer, co też chwilę trwa i dopiero otwiera się JRMC. Ale w dzisiejszych maszynach z SSD odpalenie to jest 20 sekund. Da się przeżyć.

2/ Cały syf z zasilania. OK - to jest problem. Komputer nie chodzi na wypasionym izolowanym toroidzie tylko na gównianej impulsowej wtyczce. I cały syf z zasilania idzie na USB. To jest wielkie zło. Ale można mu zaradzić.

Ja to rozwiązuję stosując USB ULPS Tomanek. To urządzenie przepuszcza bez żadnej ingerencji muzykę na linii sygnałowej USB, natomiast odcina linię zasilania, zastępując syf z komputra czyściutkim wysokokalorycznym audiofilskim prądem. 🙂 I w ten sposób V-Link ma luksusowe warunki do pracy. Przy czym jest to trochę kwiatek do kożucha, gdyż V-Link ma własną izolację galwaniczną. Ale OK - z Tomankiem nie gra gorzej, więc niech sobie będzie. 🙂

Tak to u mnie wygląda. I działa już wiele lat. Kupiłem sobie streamer, ale grał wujowo, próbowałem streamerów znajomych - KAŻDY degradował dźwięk w porównaniu do gołego PC.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Więc po co dopłacać nie wiem ile monet za transport?

Żeby było miło, łatwo i przyjemnie. Mam ich kilka, non stop włączonych, małych pudełek. Nie mam pojęcia czemu miałbym w ich miejsce używać PC.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

6 godzin temu, Kuki12325 napisał:

Wimm grał mocno powiększonymi źródłami pozornymi, bez separacji. Brzmienie wypchnięte na twarz. Do tego mocny, jednostajny bas bez różnicowania. Farad ciut poprawiał separacje, ale… 

Czyli ma robić efekt WOW, dla amatorów audio starczy.

My jesteśmy w innym miejscu, dlatego dla nas to padaka.

6 godzin temu, dedal75 napisał:

Kolega chciał zaoszczędzić i kupil wiim ultra bo chyba nie liczył ze po używaniu droższych streamerów nie będzie różnicy oprócz ceny

Z informacji co poniektórych naszych kolegów wynika, że w podobnej cenie Node Nano gra lepiej od tego Wiima, więc wcale nie trzeba zaraz Moonie, Naimow i innych SilentAngel.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Teraz, sir.jax napisał:

No nie wiem... Dla mnie to jest bardzo cenna właściwość.

Havana tak robi. Gra dźwiękiem OGROMNYM! Na pewno powiększa wokale i rzuca je na front. Dźwięk funkcjonuje w totalnym oderwaniu od głośników. Żyje.  Czy traci na tym separacja źródeł? Nie sądzę. Ale nawet, gdyby traciła, to ten efekt WOOOW! jest taki, że zapominasz o reszcie świata. 🙂 Uwielbiam takie granie i nie dbam o to jak być powinno. Dla mnie właśnie tak być powinno:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

26 minut temu, sir.jax napisał:

Może nie padaka, ale na pewno zrobi WOW na kimś kto słuchał do tej pory na plastikowej miniwieży albo z kompa z wyjścia jack. 

A swoją drogą, z innej beczki, to irytujące ambasadorowanie, każdorazowe atakowanie niezadowolonych z któregokolwiek Wiima, ból doopy  i walenie stolcami to wg mnie sposób, by obrzydzić ludziom Wiimy. 

Edytowane przez Wito76
50 minut temu, sir.jax napisał:

Brawo wy, audiojelita 🙂

52 minuty temu, sir.jax napisał:

Z informacji co poniektórych naszych kolegów wynika, że w podobnej cenie Node Nano gra lepiej od tego Wiima, więc wcale nie trzeba zaraz Moonie, Naimow i innych SilentAngel.

To szkoda ze się tych kolegów waszych nie zapytał,  a tak ,kupił padake i nie jest w tym miejscu co wy 🤷‍♀️

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dziękuję. 

Teraz, dedal75 napisał:

To szkoda ze się tych kolegów waszych nie zapytał,  a tak ,kupił padake i nie jest w tym miejscu co wy 🤷‍♀️

To bardziej Twoi/nasi koledzy, jak jego.

28 minut temu, Wito76 napisał:

Może nie padaka, ale na pewno zrobi WOW na kimś kto słuchał do tej pory na plastikowej miniwieży albo z kompa z wyjścia jack. 

A swoją drogą, z innej beczki, to irytujące ambasadorowanie, każdorazowe atakowanie niezadowolonych z któregokolwiek Wiima, ból doopy  i walenie stolcami to wg mnie sposób, by obrzydzić ludziom Wiimy. 

Witek , rozumiem że Ty juz po wypożyczeniu Wiima jesteś?

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Dziękuję. 

To bardziej Twoi/nasi koledzy, jak jego.

To jacy to moi /twoi porownywali nano z ultra ?

8 minut temu, dedal75 napisał:

To jacy to moi /twoi porownywali nano z ultra ?

Nie wiem, czy Ultra, czy Pro plus popytaj grupowych kolegów, chyba jeden ma teraz Nano.

W opiniach na różnych forach raczej też potwierdzają przewagę Node.

Edytowane przez sir.jax

Chyba ma , ale nie wiem czy w ogóle z wiimem porównywał, miał noda 2i wcześniej.

Ja postawiłem mini pc , node 2i , ultra -jako transporty + dac .

I nie uświadczyłem ,takich przykrych atrakcji z  dzwiekiem jak czytam.

Są różnice w pewnych aspektach ale to nie przepaść, bardziej rowki 🤣

No ale pewnie porównywać nie potrafię bo nie jestem w tym miejscu jak wy

Ale to jest akurat zabawne 😉

Edytowane przez dedal75

12 minut temu, dedal75 napisał:

Witek , rozumiem że Ty juz po wypożyczeniu Wiima jesteś?

Nie, ja jestem w innym miejscu 🙂 - w drodze na Sylwestra :).

Marek. A tak bardzo poważnie, ja nie mam awersji do Wiima. W tym budżecie dają sporo od siebie, czego nie daje konkurencja. Owszem, mają sporo grzeszków jeśli chodzi o granie -słyszałem/mam Mini oraz słyszałem Pro z wyjścia analogowego, Ultra nigdy. Szału nie ma i z tego co ludzie piszą to z Ultra również przełomu nie ma. Mam natomiast awersję czy alergię na teksty i zachowanie ambasadora, który skutecznie obrzydza mi i innym tę markę.

Edytowane przez Wito76

Mi nie zależy by ktoś dobrze pisał o wiim ale po co te przepychanki nie potrzebnie. 

Dobrej zabawy życzę i szczęśliwa nowego roku 👍 

Ps jako transport nie odbiega od pc albo noda

Edytowane przez dedal75

11 minut temu, dedal75 napisał:

Chyba ma , ale nie wiem czy w ogóle z wiimem porównywał, miał noda 2i wcześniej.

Ja postawiłem mini pc , node 2i , ultra -jako transporty + dac .

PC Audio bez ulepszaczy Windowsa nie ma sensu, różnicę już robi użycie przed uruchomieniem Playera w Windows takiego fidelizer. Nie mam pojęcia jak Ty realizujesz te mini PC i dalej dac etc.

Ja korzystałem jeszcze z innych opcji i poprawiaczy do słuchania plików o czym już pisałem kiedyś.

Takie porównania u Ciebie i u nich nie mają sensu, to różne warunki, różna elektronika. 

No ale pewnie porównywać nie potrafię bo nie jestem w tym miejscu jak wy

Myślę, że potrafisz, tylko bardzo bierzesz do siebie co poniektóre teksty, które uwierają Ciebie mocno niestety. 

Ale to jest akurat zabawne

Edytowane przez sir.jax

Gość

(Konto usunięte)

Ciężko mi uwierzyć jak wielu dorosłych chłopów spędza tak dużo czasu na marudzeniu o urządzeniu, którego nie mają i nie zamierzają mieć bo ich nie interesuje :) gdyby w tym roku na domówce sylwestrowej puszczał muzykę przez Wiim to szczelnie zamykajcie uszy bo będą krwawić.

Pozdro i najlepszego w nowym roku !

Edytowane przez Tomek_waw
12 minut temu, dedal75 napisał:

Tak biorę do siebie te głupio mądre 🤷‍♂️

Pamiętasz swoją recenzję Toppinga MX3s w klasie D sprzed kilku miesięcy? W internecie nic nie ginie 🙂 Przekaz mniej więcej był taki, że gra bo gra, że bez szału, bez emocji, bez wciągania, że dla mniej wymagającego słuchacza. Taka recenzja od faceta, który jest "w innym miejscu". Aż zacytuję Cię:

"Zgłosiłem sie do testu bo od dłuższego czasu robią furorę małe cyfrowe grajki zachwalane na lewo i prawo .

Sprawdziłem to na własnej skórze , brzmienie to dla mnie aspekt definiujący moją ocenę. Jak bym zaczynał swoją przygodę w audio , możliwe że ten model był by w kręgu moich zainteresowań ale w miejscu w którym teraz jestem jeśli chodzi o audio , już nie. "

Takie samo zdanie mogą mieć ludzie na temat Wiimów, czyż nie?

26 minut temu, dedal75 napisał:

Dobrej zabawy życzę i szczęśliwa nowego roku 👍 

Dziękujemy i nawzajem, spełnienia audio marzeń dla Ciebie i innych forumowiczów.

3 minuty temu, Tomek_waw napisał:

w tym roku na domówce sylwestrowej puszczał muzykę przez Wiim

W covidzie Wiim Mini mega fajnie obsłużył mi sylwestrową domówkę. Do tego mini wzmacniacz synka w klasie D, monitory i był wypas. 

Ok . 

Ale ja używam ultra tylko i wyłącznie jako transport , trzeba też rozgraniczać jak to inni robią. 

Wyciągnięcie mojego opisu uwazam z Twojej strony za złośliwość. 

Główna różnica polega na tym ze ja miałem tego toopinga a Ty ultra nie . 

I nie ważne już teraz że zaprezentowałeś to by bronić zdania innych. 

No cóż,  najlepszego jeszcze raz .

9 minut temu, Tomek_waw napisał:

Ciężko mi uwierzyć jak wielu dorosłych chłopów spędza tak dużo czasu na marudzeniu o urządzeniu, którego nie mają i nie zamierzają mieć bo ich nie interesuje 🙂 gdyby w tym roku na domówce sylwestrowej puszczał muzykę przez Wiim to szczelnie zamykajcie uszy bo będą krwawić.

Pozdro i najlepszego w nowym roku !

A co ma domówka do tego? Na domowce to można i z boomboxa, albo innego JBLa na bluetooth. 

Czy jak byś jeździł wiele lat s klasą, to przesiadłbyś się na Tipo, albo innego Matiza, bo te maja też się dobrze i swoich wyznawców? 

Wyznawców 😂 

Wracając do bluesounda to Arek ma icona 3 x droższego od ultra ale to pewnie różnicy nie robi.

8 minut temu, dedal75 napisał:

I nie ważne już teraz że zaprezentowałeś to by bronić zdania innych

To Ciebie najbardziej uwiera.

Weź używaj słownika, może ten podpowie jak nie robić błędów w zdaniu?

Mnie widzisz uwiera jak ktoś pisze niegramatycznie, kłuje w oczy i czasem ciężko się czyta.

7 minut temu, dedal75 napisał:

Wracając do bluesounda to Arek ma icona 3 x droższego od ultra ale to pewnie różnicy nie robi.

Mnie się zdaje, że chyba nano, a ten jest w podobnej cenie.

18 minut temu, dedal75 napisał:

Wyciągnięcie mojego opisu uwazam z Twojej strony za złośliwość. 

Nie jestem "pamiętliwy" i nie pamiętam wszystkich Twoich czy kogokolwiek wpisów, zwłaszcza sprzed roku. Akurat tą recenzję zapamiętałem bo zaimponowałeś mi szczerością i tym, że nie pisałeś tego "co kierownik konkursu chce usłyszeć". Wszyscy pisali dosyć pochlebnie tudzież kurtuazyjnie a Ty prosto z mostu walnąłeś, że ten Topping to chłam. Tak gwoli ścisłości też miałem wtedy tego Toppinga. A że dzisiaj to cytowanie wyszło tak trochę na zasadzie "szach i mat" to rzeczywiście możesz mieć do mnie żal. Sorki.

Edytowane przez Wito76

Arek ma teraz icona , i z ultra nie porównywał ,t o w ramach tego że często Ci się coś wydaje 🫢 

I gra po xlr bezpośrednio więc nie jako transport. 

Szczęśliwego Nowego Roku , Jacek na zdrowie , mam nadziej że coś wreszcie też łykniesz 🖐

2 minuty temu, dedal75 napisał:

Arek ma teraz icona , i z ultra nie porównywał ,t o w ramach tego że często Ci się coś wydaje 🫢 

I gra po xlr bezpośrednio więc nie jako transport. 

Szczęśliwego Nowego Roku , Jacek na zdrowie , mam nadziej że coś wreszcie też łykniesz 🖐

Ale swojego czasu miał chyba pożyczony Node Nano i jak dobrze pamiętam pisał w grupie, że jest "troche" lepszy od Wiima Ultra, czy jaki On tam miał ten Wiim.

To, że teraz ma Icon to nie wiem i w zasadzie co mi do tego.

Szczęśliwego o tak..., ale nie, nie łyknę %.

Mam Picolo i Heineken 0% wystarczy.

A ja sobie z przyjemnością posłucham Ultry numer seryjny 02, na HE1000s, połączonej ze Spring 3 przez USB audio z izolacją, aczkolwiek bez "galwanizacji". Jako najwczesniejszy jej posiadacz na tym forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi