Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Ajothe napisał:

Czy ktoś się z tym nie zgadza?

Nie zawsze. Źródła o porównywalnym jakościowym potencjale. Tu mamy dobre i dobre więc lepiej zagra głośniejsze, ale gdyby porównywać faktycznie dobre źródło i głośniejsze ale z mnóstwem śmiecia w sygnale to kto wie? Może to ciszej grające wypadłoby lepiej. Trudno gdybać bez realnych prób.

Rozumiem, że Twój słuch to ogarnia 😉

Teraz, MariuszZ. napisał:

Nie zawsze. Źródła o porównywalnym jakościowym potencjale. Tu mamy dobre i dobre więc lepiej zagra głośniejsze, ale gdyby porównywać faktycznie dobre źródło i głośniejsze ale z mnóstwem śmiecia w sygnale to kto wie? Może to ciszej grające wypadłoby lepiej. Trudno gdybać bez realnych prób.

Moim zdaniem głośniejsze zawsze zostanie ocenione jako lepsze. 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Moim zdaniem głośniejsze zawsze zostanie ocenione jako lepsze. 

Również tak głośne, że poza granicą komfortu odsłuchu?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 godziny temu, Pirania76 napisał:

Dźwięk w porównaniu do daca z wiima uległ ogromnej poprawie

10 minut temu, Pirania76 napisał:

Nie okresliłem smsl-a jako killera. 

Dla mnie jednoznacznie dałeś do zrozumienia, że SMSL zjadł na śniadanie Wiima bo czarne tło, dźwięki lepiej poukładane itd. 

Oczywiście nie neguję, że SMSL zagrał lepiej, ale staram się zrozumieć dlaczego i jakim cudem bo oba daki prezentują podobny poziom techniczny, nawet przetworniki ESS w obu są.

Różnica to poziom sygnału na wyjściu. Wg moich doświadczeń to jedyny wytłumaczalny powód. 

Wiim nie szumi, nie brudzi tła, nie ma nic co mogłoby zniszczyć jakość dźwięku, który jest na wskroś detaliczny, precyzyjny i poukładany 😉

15 minut temu, MariuszZ. napisał:

Dla mnie jednoznacznie dałeś do zrozumienia, że SMSL zjadł na śniadanie Wiima bo czarne tło, dźwięki lepiej poukładane itd. 

Oczywiście nie neguję, że SMSL zagrał lepiej, ale staram się zrozumieć dlaczego i jakim cudem bo oba daki prezentują podobny poziom techniczny, nawet przetworniki ESS w obu są.

Różnica to poziom sygnału na wyjściu. Wg moich doświadczeń to jedyny wytłumaczalny powód. 

Wiim nie szumi, nie brudzi tła, nie ma nic co mogłoby zniszczyć jakość dźwięku, który jest na wskroś detaliczny, precyzyjny i poukładany 😉

Różnica pomiędzy dacami jest bardzo słyszalna. I tyle mogę stwierdzić. Kości z tej samej stajni, ale różne modele. 

To jest mój pierwszy dac od smsl i mnie zaskoczył. Tyle mogę stwierdzić. 

Nie skreślam Wiima, ale podpięcie zewnętrznego daca spowodowało, że całość zagrała lepiej. 

I tym się chciałem podzielić z kolegami. Nie mam zamiaru hejtowac żadnego sprzętu. 

8 minut temu, Pirania76 napisał:

Nie skreślam Wiima, ale podpięcie zewnętrznego daca spowodowało, że całość zagrała lepiej. 

A wyrównałeś poziom głośności ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

A wyrównałeś poziom głośności ?

Już to kiedyś czytałem. 

RCA zamiast do Wiima poszły do Smsl. I powtarzam, nie chodzi o głośność. 

10 minut temu, Pirania76 napisał:

RCA zamiast do Wiima poszły do Smsl. I powtarzam, nie chodzi o głośność. 

Jak najbardziej chodzi. Wiele osób ci to mówi. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dalej nie rozumiesz. Dźwięk miał taką samą głośność. Nie bylo różnicy w głośności. Różnica była w jakości tego dźwięku. To,że mają bardzo mała różnicę napięć na wyjściu to wiem. W odsłuchu nie było różnicy głośności na obu urządzeniach. 

Tu cały czas chodzi o jakość. 

A mój naczelny fan i tak będzie wciąż pierniczyć o jakichms promowaniu, żeby koledzy mogli go po plecach poklepać.

8 minut temu, Pirania76 napisał:

To,że mają bardzo mała różnicę napięć na wyjściu to wiem.

2.1 vs 2.5 to nie jest mała różnica ...

"Sprawa rzeczonego SMSLa kreślonego przez Piranię na killera Wiima może mieć proste wyjaśnienie. To kolejny DAC, który na wyjsciu liniowym RCA ma więcej niż Wiim bo aż 2,5V. 

Głośniej na wyjściu to lepszy "kontur". Lepsza separacja, większa głębia między dźwiękami czyli bardziej czarne tło upraszczając. Oczywiście wszystko sprowadza się do zagadnień dynamiki czy mikrodynamiki zakładając, że patrzymy na sygnały audio mierząc przestrzeń miedzy podłogą szumu, a jego amplitudą. Wiim o ile dobrze pamiętam na wyjściu ma 2.1 V czyli ok. 1.5dB w domenie napieć zagra ciszej od SMSLa."

Edytowane przez Piopio

12 minut temu, Pirania76 napisał:

To,że mają bardzo mała różnicę napięć na wyjściu to wiem. W odsłuchu nie było różnicy głośności na obu urządzeniach. 

Czyli nie słyszysz różnic w głośności na poziomie półtora decybela. Bywa, ale chwalić tym to bym się nie chwalił.

nagrywamy.com

dajcie już spokój z jakimiś debycelami.

Ważne,że słychać kable zasilające.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Przyłączam się do tej WiiMa promocji.

O tak! Zawsze jak gra głośniej, to lepiej, bo jest "wincyj" wszystkiego! 🤣

Nawet jak porównujesz dCS Debussy na 2V i dajmy na to Chorda Mojo na powiedzmy 2.5V (regulowany poziom line out).

Zwłaszcza jak jesteś półgluchy lub masz pozostałą część system tak zbudowaną, że jakiego byś źródła nie podłączył, to zagra tak samo źle - co jak się wydaje, najczęściej idzie w parze z tym pierwszym.

Nie polemizuję jednocześnie z tym, że Wimm Ultra jest po USB niezłym streamerem, a jako połaczenie streamera i DAC-a jest wart ceny zakupu, zwłaszcza po cenie za jaką można było go kupić jeszcze niedawno na jednej z platform e-commerce. Są wprawdzie opnie, że przy podobnej  cennie zakupu, Bluesound Nano gra z wyjścia analogowego lepiej od Wiima, ale sam ich nie weryfikowałem. 

Edytowane przez Assassin
19 minut temu, Assassin napisał:

O tak! Zawsze jak gra głośniej, to lepiej, bo jest "wincyj" wszystkiego! 🤣

Z grubsza - tak.

A gdyby tak uprościć sprawę, niefrasobliwie i krótkowzrocznie spytać, a co Kowalskiego obchodzi jaki jest poziom głośności, ile woltów, ile to decybeli? Co statystycznego gościa obchodzi to napięcie, jakie opampy, jakie zasilanie czy filtrację dał Wiim a jakie Smsl czy inny Topping. Pożyczył z salonu dwa sprzęty czy tam umówił się z kumplem na odsłuchy i jeden gra zwyczajnie lepiej a drugi gorzej. Jeden gra z lepszym konturem, drajwem, dynamiką a drugi nudno. Kto zabronił Wiimowi, żeby nie był frajerem i też dał 2,5V. Kowalski posłuchał i ocenił.
Tak jak z silnikami, to samo słynne 1,9 w tedeju może mieć różne moce i kto zabroni kierowcy mówić, że jedno auto to petarda a drugie padaka.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Z grubsza - tak.

Na tym samym systemie, jeśli nie przekracza to możliwości kolumn, wzmacniacza, pomieszczenia i słuchacza oraz słuchacz ma na to ochotę, to tak. 

Na systemach z różnych półek - rozumiem, że żartujesz? 

Zapytam inaczej. Kto zakupił zewnętrznego DAC-a i zagrał lepiej, nie głośniej a lepiej. ?

Pytanie jest zasadne- czy zewnętrzny DAC poprawia dźwięk z tego urządzenia? 

5 minut temu, Wito76 napisał:

A gdyby tak uprościć sprawę, niefrasobliwie i krótkowzrocznie spytać, a co Kowalskiego obchodzi jaki jest poziom głośności, ile woltów, ile to decybeli? Co statystycznego gościa obchodzi to napięcie, jakie opampy, jakie zasilanie czy filtrację dał Wiim a jakie Smsl czy inny Topping. Pożyczył z salonu dwa sprzęty czy tam umówił się z kumplem na odsłuchy i jeden gra zwyczajnie lepiej a drugi gorzej. Jeden gra z lepszym konturem, drajwem, dynamiką a drugi nudno. Kto zabronił Wiimowi, żeby nie był frajerem i też dał 2,5V. Kowalski posłuchał i ocenił.
Tak jak z silnikami, to samo słynne 1,9 w tedeju może mieć różne moce i kto zabroni kierowcy mówić, że jedno auto to petarda a drugie padaka.

Kowalski kupuje zestaw audio i słucha muzyki. Nie słucha sprzętu.

Teraz, methan napisał:

Zapytam inaczej. Kto zakupił zewnętrznego DAC-a i zagrał lepiej, nie głośniej a lepiej. ?

U mnie od początku miał to być tylko streamer, podobnie jak byl nim Wimm Pro Plus.

Pomiędzy brzmieniem Wimma Ultra z wyjścia analogowego, a podłączonego do Toppinga D90 Discrete, nawet po coax lub optyku (najlepiej gra po USB) jest przepaść. 

4 minuty temu, methan napisał:

Tak, aczkolwiek niekoniecznie.

7 minut temu, Assassin napisał:

Na systemach z różnych półek - rozumiem, że żartujesz? 

Przy istotniejszej różnicy w jakości odpowiedź staje się bardziej złożona i mniej oczywista. Stąd - z grubsza.

5 minut temu, Assassin napisał:

Pomiędzy brzmieniem Wimma Ultra z wyjścia analogowego, a podłączonego do Toppinga D90 Discrete, nawet po coax lub optyku (najlepiej gra po USB) jest przepaść. 

Przepaść? W życiu.

No chyba że chodzi o osobiste wrażenia w jakimś systemie i z nieznaną metodyka testu. Wtedy, być może.

Pitolisz.
Kowalski nie musi się znać na niuansach, znać skali logarytmicznej, rozumieć czy 3db w skali bezwzględnej to dużo czy mało. On słucha muzyki (ze sprzętu) i ocenia. I jak go spytasz czy wyrównał poziomy to może i nawet środkowy palec zobaczysz.

Jak się trafi taki niezwykły Kowalski, co słucha sprzętu, to niech się uczy co i jak, byleby mądrzejszych. Wyjdzie mu to na korzyść.

16 minut temu, ProjectPi napisał:

Tak, aczkolwiek niekoniecznie.

Przy istotniejszej różnicy w jakości odpowiedź staje się bardziej złożona i mniej oczywista. Stąd - z grubsza.

Przepaść? W życiu.

No chyba że chodzi o osobiste wrażenia w jakimś systemie i z nieznaną metodyka testu. Wtedy, być może.

Słyszałeś takie połączenie, prawda? 🤣🤣🤣

Wimm Ultra i Dac oceniany np. przez iWiii czy Tharbamar za najlepszy do 1000 Euro/USD? Może jakbym był półgluchy albo miał system z kartonu. 🤣🤣🤣Dawno się tak nie uśmiałem. 

8 minut temu, Wito76 napisał:

3db w skali bezwzględnej

A to co?

1 minutę temu, Assassin napisał:

Słyszałeś takie połączenie, prawda? 🤣🤣🤣

Wimm Ultra i Dac oceniany np. przez iWiii czy Tharbamar za najlepszy do 1000 Euro/USD? Może jakbym był półgluchy albo miał system z kartonu. 🤣🤣🤣Dawno się tak nie uśmiałem. 

Na co dzień takiego słucham. I co teraz?

24 minuty temu, Wito76 napisał:

jak go spytasz czy wyrównał poziomy

Nikt nie pytał, czy poziomy były wyrównane. Testujący stwierdził niepytany, że nie słyszy różnicy w poziomach wynoszącej 1,5dB. Wiarygodność jego dalszych wniosków odsłuchowych jest niestety znikoma.

nagrywamy.com

9 minut temu, ProjectPi napisał:

A to co?

Na co dzień takiego słucham. I co teraz?

Takiego? To znaczy jakiego/czego?

Wimma Ultra i Toppinga D90 Discrete i nie słyszysz różnicy w porównaniu z samym Wiimem?

Jeśli tak by było, w co pozwalam sobie wątpić, to nie wiem, po co to piszesz?

Chcesz podkreślić, że z Twoim słuchem jest tak źle, czy może to, że masz tak słaby system? Przecież to bez sensu.

Nie wspominając o tym że wówczas Toppinga na Twoim miejscu bym zwrócił albo sprzedał. 

2 minuty temu, Assassin napisał:

Takiego? To znaczy jakiego/czego

Takiego, który jest znaczący droższy zarówno od Ultry jak i od D90D. I różnicy w żadnym razie nie nazwałbym przepaścią.

• Pokaż nowe odpowiedzi