Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Wito76 napisał:

Ja natomiast włożę kij w mrowisko i napiszę, że taniutki chip PCM 5121 jaki siedzi w Wiim Mini całkiem całkiem mi się podoba i dzielnie się broni. Kto wie, czy gdyby siedział w Ultra nie byłoby fajniej. Wczoraj słuchałem radyjek - było już o tym, że fajnie, tak analogowo grają. Ale później nie chciało mi się ruszyć tyłka i włączyć drugiego streamera i daca i dalej słuchałem Tidala z Mini, cały czas korzystając z wyjścia Jack-Rca. Owszem, były pewne braki i ograniczenia, ale całościowo przekaz bardzo sympatyczny i przyjemny. Daje radę i zwyczajnie polubiliśmy się do takich okazyjnych odsłuchów. Chyba nawet wolę to Mini z wyjścia analogowego niż jako transport. Po optyku gra jakoś tak sucho i płasko. Natomiast wracając, to BTA30, zupełnie nie mój świat. Wolałabym jakiś Topping czy Smsl na Akm 4493s w tych pieniądzach.

Też jakoś nie kojarzę.

Fiio mi się podobało, bo właśnie nie było 'analogowe' 🙂 Polecam wszystkim Wiim Ultra i testować różne DACi do niego. Sam używam E70V oraz NAD C510. BTA 30 Pro swoje zalety ze względu na możliwości wejść i wyjść. 

Np można podłączyć do komputer po USB i mieć na wyjściu równolegle analog, coax i światełko. Może być nadajnikiem Bluetooth. Możesz mieć Bypass sygnału cyfrowego..itd.

28 minut temu, Wito76 napisał:

Ja natomiast włożę kij w mrowisko i napiszę, że taniutki chip PCM 5121 jaki siedzi w Wiim Mini całkiem całkiem mi się podoba i dzielnie się broni. Kto wie, czy gdyby siedział w Ultra nie byłoby fajniej. Wczoraj słuchałem radyjek - było już o tym, że fajnie, tak analogowo grają. Ale później nie chciało mi się ruszyć tyłka i włączyć drugiego streamera i daca i dalej słuchałem Tidala z Mini, cały czas korzystając z wyjścia Jack-Rca. Owszem, były pewne braki i ograniczenia, ale całościowo przekaz bardzo sympatyczny i przyjemny. Daje radę i zwyczajnie polubiliśmy się do takich okazyjnych odsłuchów. Chyba nawet wolę to Mini z wyjścia analogowego niż jako transport. Po optyku gra jakoś tak sucho i płasko. Natomiast wracając, to BTA30, zupełnie nie mój świat. Wolałabym jakiś Topping czy Smsl na Akm 4493s w tych pieniądzach.

Też jakoś nie kojarzę.

🙂

8 minut temu, Wito76 napisał:

Czy ja wiem, Fiio gra V-ką? - raczej... płasko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oj z tym się nie zgodze. E70V na AKM gra z lekko podbitym basem, ale do BTA30 Pro to mu jeszcze brakuje. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bodziocool

Ja swojego Wiim Ultra kupiłem na Amazon za okolo 1200 zł. BTA30 Pro kosztuje okolo 600 zł. A to tylko odbiornik Bluetooth. Wiec za to co oferuje Wiim Ultra 1200zł to nie wygórowana cena. Miałem wcześnie Eversolo DMP-A6. Grał też typowo po Sabrowemu, również brak basu. Na moje kiepskie ucho dla mnie Topping E70V oferuje 'wiecej' niż DMP-A6 jeśli chodzi o dźwięk. Ze względu, że sprzętu używa cała rodzina wybrałem Wiim Ultra. 4 definiowane klawisze to już coś. Eversolo nic. Nawet nie można go 'wybudzić' po sieci. (Eversolo gen 1-brak WOL). Trigger out 12V. Wybudza zewnetrzny DAC. Może wybudzać też wzmacniacz/końcówke mocy. Ale chyba wolałabym nie ryzykować. HDMI in, głupia sprawa, ale można regulować głośność pilotem od TV. Kolorowy zegarek to już wypas:)Room Correction to ciekawostka, jak dla mnie. Po korekcji gra u mnie jak'srebrny jamnik z bazarku'. Podejrzewam, że te nowe streamery z korektorem musza mieć jakieś '0'. 'Flat' może być rożne ze względu na producentów. 

P. S. 

Eversolo DMP-A6 - nie jestem pewien czy można wysłać sygnał cyfrowy po korektorze na zewnątrzny DAC. W Wimm ultra-można

P. S. 2

Dla znudzonych walką Eversolo vs Wiim polecam Cambridge Audio CXN V2. Urządzenie dużo szybsze, sprawniejsze  niż Eversolo i Wiim razem wziete. Bardziej 'analogowy' dzwiek, 2x wolfson. Bez wodotryskow. Ekran, choć gorszej jakości oferuje wszystkie potrzebne informacje. Pilot na podczerwień. 10 przycisków do zdefiniowania. Obsluga menu z poziomu pilota na podczerwień. Cena w uzywce max 2k. XLR na pokładzie. Chromecast. BubbleUpnp fajnie z tym dziala. 

Ja w przyszły weekend chce zrobic u siebie w systemie porównanie:

Wiim ultra 

Primare NP5 Prisma

Auralic Aries LE

podlączę do dac:

auralic vega

Wnioski opiszę

W dniu 1.03.2025 o 22:11, Mariostg napisał:

Wiim ultra 

Primare NP5 Prisma

Auralic Aries LE

podlączę do dac:

auralic vega

Wnioski opiszę

Czekamy z niecierpliwością 🙂

W dniu 1.03.2025 o 22:11, Mariostg napisał:

Wiim ultra 

Primare NP5 Prisma

Auralic Aries LE

podlączę do dac:

auralic vega

Wnioski opiszę

Tylko nie zapominaj o wyrównaniu poziomów sygnału wyjściowego przy porównaniach 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

7 minut temu, Lech36 napisał:

Tylko nie zapominaj o wyrównaniu poziomów sygnału wyjściowego przy porównaniach 😉.

Przy transporcie ? 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, Piopio napisał:

Przy transporcie ? 😉 

Jak będziesz porównywał transportując to oczywiście też, ale transport i porównanie słabo się nadają do wystąpienia w jednym czasie, ale oczywiści można robić różne eksperymenty 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

17 minut temu, Lech36 napisał:

Jak będziesz porównywał transportując to oczywiście też

Przecież transporty są bit-perfect ... transportowane są dane. Jeśli podłączamy je do jednego DAC to poziom głośności zawsze będzie taki sam. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 24.02.2025 o 00:33, bodziocool napisał:

P. S. 2

Dla znudzonych walką Eversolo vs Wiim polecam Cambridge Audio CXN V2. Urządzenie dużo szybsze, sprawniejsze  niż Eversolo i Wiim razem wziete. Bardziej 'analogowy' dzwiek, 2x wolfson. Bez wodotryskow. Ekran, choć gorszej jakości oferuje wszystkie potrzebne informacje. Pilot na podczerwień. 10 przycisków do zdefiniowania. Obsluga menu z poziomu pilota na podczerwień. Cena w uzywce max 2k. XLR na pokładzie. Chromecast. BubbleUpnp fajnie z tym dziala. 

Od początku pisałem że Cambridge gra lepiej to byłem krytykowany bo oko lepiej wisi na eversolo i jego wycieraczkach. A te dopiero w cxn 100.

W dniu 1.03.2025 o 22:18, dedal75 napisał:

Jak już taka zapowiedź, zrobiłeś to się postaraj 😉

Dzisiaj podłączyłem Primare NP5 Prisma.

Nie będę pisał jeszcze o wrażeniach odsłuchowych.

Na początek wrażenia użytkowe.

Gubi się w sieci, znika. Również w aplikacji producenta. 

Wyłączam ekran telefonu i transmisja dzwieku się kończy. 

Streamer jest powystawowy. W weekend zrobię jego reset i wówczas go sprawdzę.

W tej chwili podłączyłem go w drugim systemie gdzie gra wiim ultra z dac arcam z zasilaniem liniowym.

Dorzucę do pieca, a może to już było? Czy może któś podłączał suba to systemu przez WiiM i korzystał z regulacji jakie posiada to urządzenie?

Zastanwia mnie możliwość zszycia suba z systemem, czy działa to podobnie jak funkcja  DSP w subach?

W dniu 4.03.2025 o 18:06, Mariostg napisał:

Dzisiaj podłączyłem Primare NP5 Prisma.

Nie będę pisał jeszcze o wrażeniach odsłuchowych.

Na początek wrażenia użytkowe.

Gubi się w sieci, znika. Również w aplikacji producenta. 

Wyłączam ekran telefonu i transmisja dzwieku się kończy. 

Streamer jest powystawowy. W weekend zrobię jego reset i wówczas go sprawdzę.

W tej chwili podłączyłem go w drugim systemie gdzie gra wiim ultra z dac arcam z zasilaniem liniowym.

Jeśli chodzi o zanikanie transmisji po wyłączeniu ekranu to sprawdź czy w telefonie nie masz aktywnego oszczędzania energii dla tej aplikacji oraz czy ma zgodę na działanie w tle. 

5 godzin temu, waldi1965 napisał:

Jeśli chodzi o zanikanie transmisji po wyłączeniu ekranu to sprawdź czy w telefonie nie masz aktywnego oszczędzania energii dla tej aplikacji oraz czy ma zgodę na działanie w tle. 

Raczej muszę mieć, bo auralic i wiim dzialają

Testy skończone. 

Porównywałem Wiim ultra i Primare NP5 Prisma.

Aurylic nie miałem czasu, nastepny weekend. 

Moge powiedzieć w skrócie: Primare zjadło Wiima w aspektach muzyczno odsłuchowych. I to nie jest różnica ledwo odczuwalna tylko znaczna. Przynajmniej dla mnie. 

Wiecej wszystkiego, instrumentów, głębi, powietrza, dołu, wokalu, średnicy. Slucha się z przyjemnością.

Powiem szczerze,  miałem nadzieję, że Wiim wygra, bo ma wiecej funkcjonalności, wyświetlacz i inne bajery. 

W nastepny weekend porownanie do Aurylic. Zobaczymy czy różnica w cenie pokrywa się w odsłuchu.

Odsłuch był prowadzony na kolumnach:

Bowers Wilkins 802 s2 matrix i Dali 7A w wersji limitowanej.

Problemy, które opisywałem wcześniej nie wystąpiły po resecie rutera.

Edytowane przez Mariostg

Więcej wszystkiego,  no to musi grać. 

Brak usb audio u mnie odpada na starcie. 

Pamiętam starszą wersję przytargał do mnie znajomy parę lat temu i to takie nie wiadomo co było,  no ale może coś poprawili .

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 godzin temu, Mariostg napisał:

Wiecej wszystkiego, instrumentów, głębi, powietrza, dołu, wokalu, średnicy. Slucha się z przyjemnością

Z calym szacunkiem, ale to "mowa trawa".

Instrumentów przybyło? Basu? Wokali? 🤦‍♂️

Wiima też slucha się z przyjemnością. Nawet chromecasta audio słucha się z przyjemnością. Pod warunkiem, że reszta tworzy warunki na przyjemne słuchanie.

Nie ma w Twoim teście żadnego porównia. Może warto by było wspomnieć w jakim utworze tej głębi, basu, średnicy przybyło, na konkretnym przykładzie.

Co to znaczy "przybyło"? Było głośniej? Jakim cudem? 

Powietrza przybyło? Czyli co, soprany głośniejsze? Może Primare ma korekcję pasma w DSP zaszytą. Tak to wygląda 😎

9 minut temu, MariuszZ. napisał:

Z calym szacunkiem, ale to "mowa trawa".

Instrumentów przybyło? Basu? Wokali? 🤦‍♂️

Wiima też slucha się z przyjemnością. Nawet chromecasta audio słucha się z przyjemnością. Pod warunkiem, że reszta tworzy warunki na przyjemne słuchanie.

Nie ma w Twoim teście żadnego porównia. Może warto by było wspomnieć w jakim utworze tej głębi, basu, średnicy przybyło, na konkretnym przykładzie.

Co to znaczy "przybyło"? Było głośniej? Jakim cudem? 

Powietrza przybyło? Czyli co, soprany głośniejsze? Może Primare ma korekcję pasma w DSP zaszytą. Tak to wygląda 😎

Dla mnie Wiim gra bardziej płasko i sucho.

Zaznaczyłem, ze dla mnie.

Dałem szansę dla wiim, ale ja uslyszalem różnicę.

Teraz, Mariostg napisał:

Dałem szansę dla wiim, ale ja uslyszalem różnicę.

Proszę o konkrety jeżeli to nie problem.

Więcej basu. W jakim utworze, minuta ścieżki.

Więcej średnicy. W jakim utworze, minuta ścieżki.

Więcej powietrza. W jakim utworze, minuta ścieżki.

Większa głębia. W jakim utworze, minuta ścieżki.

Skoro coś "zjadło" wiima chciałbym żeby porównanie miało podstawy do analiz przez innych 😉

Pozdrawiam. M

Pewnie, chciałoby się profesjonalną recenzję. Ale gdy nie ma na to czasu, to bez konkretnych utworów, bez przykładów ich fragmentów te parę zdań jak dla mnie wystarczy. Zwyczajnie czasem od strzała słychać, że jest poprawa, różnica w każdym aspekcie i jeden sprzęt wypada słabiej od drugiego i nie trzeba profi analizy. Każdy chyba to zna. Fakt, że kolega nastawił nas na fajną recenzję a tu tak trochę skromnie i po łebkach.

@MariuszZ.normalnie wystarczy cos negatywnego o WiiMie napisac, a od razu zjawiasz sie Ty jak jakis krolik z kapelusza, ze swoimi wscibskimi komentarzami. Jak promujesz te marke to to przyznaj i tyle 🙂

Godzinę temu, Mariostg napisał:

Dla mnie Wiim gra bardziej płasko i sucho.

Plasko to raczej cos pozytywnego niz negatywnego, gdy mowa o transporcie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi