Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Gustard R26 - opcje połączenia i alternatywy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Spróbuj.. moim zdaniem warto.

Są trzy wersje, bezpłatna, plus oraz pro.

Ta ostatnia zmienia ustawienia kompa na stałe, dwie pierwsze, do momentu uruchomienia systemu. 

Ja mam plusa, używam od lat..🙂

Ok, chyba klamka zapadła, obejrzałem jeszcze porównanie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Cyana 2 do R26 i jako typowo DAC Cyan zdaje się być jeszcze lepszy. R/A26 są super jako wielufunkcyjne urządzenie. Ja streamera nie potrzebuję. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 8.11.2024 o 14:44, SmartCheetah napisał:

Natomiast źródłem u mnie jest PC

Spróbuj jakiś tani terminal bez wentylatorów z Daphile -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - przepaść w stosunku do PC z windą. PC sieje strasznie zakłócenia, Windows też swoje dodaje - przetestowałem.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

W dniu 9.11.2024 o 15:48, SmartCheetah napisał:

2. Cyan 2. Ponoć rewelacyjna implementacja USB, wbudowana izolacja galwaniczna, więc aż się prosi do PC. Opinie są podzielone, ale dla wielu brzmi lepiej niż R26, szczególnie poprzez HQP z upsamplingiem.

Od dwóch tygodni czytam o r2r bo serio to nie wiedziałem że temat multibit rozwija się mimo zaprzestania produkcji starych kości wieki temu. Ten Cyan kusi bo ma natywne DSD i super opinie za granicą ale w PL to chyba nikt go jeszcze nie słuchał. Ja się skłaniam ku Metrum Amethyst puki co (trzeba by się pożegnać z DSD w którym to dopiero co się zakochałem). Amethyst raczej nie ma osiągów dźwiękowych Cyan'a ale powinien brzmieć naturalnie wg opinii w sieci. Cyan trochę się boję że może gdzieś tam pod skórą ciążyć w kierunku analityczności/neutralności kosztem swobody dźwięku.

Z "tanimi" r2r trzeba uważać - technologia jest wymagająca i te z niższej półki brzmią albo mułowato albo dynamicznie i chudo na średnicy czy mechanicznie. Mogą mieć też nieprzyjemne ułomności dźwiękowe, np Ares ciągnie ze sobą aż do wersji 15 jakąś skazę na górnej średnicy o której już Pacuła pisał w teście pierwotnej wersji.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

1 godzinę temu, Yodzisław napisał:

Od dwóch tygodni czytam o r2r bo serio to nie wiedziałem że temat multibit rozwija się mimo zaprzestania produkcji starych kości wieki temu.

Zobacz też Topping D90 Discrete 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

20 minut temu, Piopio napisał:

Zobacz też Topping D90 Discrete 😉 

Podobno świetny dac, dużo lepszy od wcześniejszych Toppingów. iiWi tylko prawdę prawi.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

No właśnie Topping to jest coś czego chciałbym uniknąć. Z tego porównania znowu wynika że Cyan jawi się ciekawą opcją.

19 minut temu, Yodzisław napisał:

No właśnie Topping to jest coś czego chciałbym uniknąć. Z tego porównania znowu wynika że Cyan jawi się ciekawą opcją.

Ale to jest trochę inny Topping, może inaczej grający niż wcześniejsze modele, posłuchaj(lub przeczytaj to co mówi iiWi, on świetnie potrafi opisywać to co słychać i różnice pomiędzy dacami.A jak nie to u niego na kanale są też i recenzje tych daców o których pisaliście wcześniej.

Dodam jeszcze że w chwili obecnej ten akurat Topping jest w dobrej promocji na HiFiGO, za nie całe 3500zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

57 minut temu, treinerek napisał:

posłuchaj(lub przeczytaj to co mówi iiWi

No właśnie on mówi że Topping brzmi bardziej mechanicznie niż Cyan. Poza tym po paromiesięcznym obcowaniu z natywnym DSD ja chcę natywnego (przynajmniej w miarę) mulitibitu!

3 godziny temu, Yodzisław napisał:

Z "tanimi" r2r trzeba uważać - technologia jest wymagająca i te z niższej półki brzmią albo mułowato albo dynamicznie i chudo na średnicy czy mechanicznie.

Jeszcze coś dodam - zauważcie że wielu recenzentów preferuje słuchanie testowanych r2r z oversamplingiem (to ciągle wielobitowy sygnał więc nie mamy tu takiej degradacji sygnału jak w delta-sigma) bo czysty multibit trochę im trochę nie leży.

W dniu 8.11.2024 o 14:44, SmartCheetah napisał:

Rozważam zakup ww. DACa, ewentualnie Pontusa 12/15th

Pomysl o Auralic Vega S1. 

Chyba w tych pieniadzach nie znajdziesz nic lepszego. Dwa w jednym.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Zobacz też Topping D90 Discrete

🤣🤣🤣

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

12 godzin temu, Yodzisław napisał:

Z "tanimi" r2r trzeba uważać - technologia jest wymagająca i te z niższej półki brzmią albo mułowato albo dynamicznie i chudo na średnicy czy mechanicznie.

Miałem jeszcze w tym roku EF400 od Hifimana, czyli stosunkowo niedrogie AiO, używałem go też jakiś czas jako DAC. I faktycznie przesiadka na obecnego SMSL to była przepaść w transparentności, detalach, czystości dźwięku. Nie mówię, że jest bardziej muzykalnie, ale w technikaliach to zgniótł tego R2Ra. 

Co do DSD, bawię się od wczoraj trialem HQ Playera, testuję upsampling PCM oraz PCM->DSD. Ciekawie się zapowiada, tylko do konkretnego DSD ewidentnie trzeba mieć konkretny sprzęt z cichym chłodzeniem i nie oglądać się na rachunki 🙂 

8 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Pomysl o Auralic Vega S1.

To jest streamer też, tak? Nie jest podobna sprawa z Gustardem A/R26, gdzie dopłaca się za niego? 

5 godzin temu, SmartCheetah napisał:

To jest streamer też, tak? Nie jest podobna sprawa z Gustardem A/R26, gdzie dopłaca się za niego?

To jest tak dobrze grajacy streamer/dac w jednym, ze dlugo myslalem czy nie sprzedac swojego Pontusa2 i nie zrobic rewolucji w systemie. Wybrałem sam transport Aries S1 tylko dlatego ze Pontus2 jest tak dobry i duzo bym. stracil przy tranzakcji sprzedazy. Ale to co wyprawia vega s1.... poza tym jeden klocek, brak zbednych kabli i wiecej miejsca. 

Game over w zakresie streamer/dac. Sluszalem osobiscie. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

13 godzin temu, SmartCheetah napisał:

PCM->DSD

Ta konwersja (i w drugą stronę) pokrywa dźwięk nudnym pleksiglasem, nie wiem po co ludzie to robią. Właśnie dlatego chcę kupić jakieś przyzwoite r2r żeby słuchać PCM natywnie. Odpalenie w końcu po przesiadce z windows na Daphile DSD uświadomiło mi ile tracę słuchając PCM na jednobitowych przetwornikach.

2 godziny temu, Yodzisław napisał:
15 godzin temu, SmartCheetah napisał:

PCM->DSD

Ta konwersja (i w drugą stronę) pokrywa dźwięk nudnym pleksiglasem

Coś w tym jest. Konwersja z upsamplingiem do DSD 512 dodaje taki cyfrowy, odmuzykalniający nalot. Na plus scena, bo robi się bardziej "3d” z lepszą stereofonią. Ale DSD256 już wydaje się być w porządku. Jedynie pytanie czy wtedy ma sens narzut na procesor zamiast używać upsamplingu do PCM768.

Gość

(Konto usunięte)
50 minut temu, SmartCheetah napisał:

Coś w tym jest. Konwersja z upsamplingiem do DSD 512 dodaje taki cyfrowy, odmuzykalniający nalot. Na plus scena, bo robi się bardziej "3d” z lepszą stereofonią. Ale DSD256 już wydaje się być w porządku. Jedynie pytanie czy wtedy ma sens narzut na procesor zamiast używać upsamplingu do PCM768.

W dacach r2r w trybie NOS, można dużo bardziej odczuć nadpróbkowanie do gęstych plików oraz jakość! natywnych hires/dsd i działanie filtrów, ditheringu czy modulatorów w hq playerze (brak filtra rekonstrukcyjnego) w porównaniu do daców ds.

40 minut temu, Cezary_58669 napisał:

W dacach r2r w trybie NOS, można dużo bardziej odczuć nadpróbkowanie do gęstych plików oraz jakość! natywnych hires/dsd i działanie filtrów, ditheringu czy modulatorów w hq playerze (brak filtra rekonstrukcyjnego) w porównaniu do daców ds.

Ma to sens. Dlatego liczę, że stwierdzę, że upsampling brzmi lepiej już na moim D1SE2, bo wtedy po wymianie na R2R może być tylko lepiej. 

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, SmartCheetah napisał:

Ma to sens. Dlatego liczę, że stwierdzę, że upsampling brzmi lepiej już na moim D1SE2, bo wtedy po wymianie na R2R może być tylko lepiej. 

Będzie na pewno bardziej transparentnie i przejrzyście dla ustawień hq, które w sumie są bardziej oddziałują, niż sama częstotliwość próbkowania.  Czyli niższy współczynnik upsamplingu a lepsze filtry, modulatory itd.

2 godziny temu, SmartCheetah napisał:
6 godzin temu, Yodzisław napisał:

Coś w tym jest. Konwersja z upsamplingiem do DSD 512 dodaje taki cyfrowy, odmuzykalniający nalot. Na plus scena, bo robi się bardziej "3d” z lepszą stereofonią. Ale DSD256 już wydaje się być w porządku. Jedynie pytanie czy wtedy ma sens narzut na procesor zamiast używać upsamplingu do PCM768

Pisałem o czymś innym - o przebudowywaniu wielobitowego sygnału na jednobitowy - to degraduje dzwiek, podobnie jak proces odwrotny.

35 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Będzie na pewno bardziej transparentnie i przejrzyście dla ustawień hq, które w sumie są bardziej oddziałują, niż sama częstotliwość próbkowania.  Czyli niższy współczynnik upsamplingu a lepsze filtry, modulatory itd.

Jasne, to znaczy ja obecnie bardzo wyraźnie słyszę różnicę między filtrami, szczególnie w DSD. Między próbkowaniem również. Tylko dużo z nich, szczególnie przy wyższym próbkowaniu DSD512 wyostrza dźwięk i dorzuca taką szklistość, czego mój system nie potrzebuje. Jak ktoś ma misiowatego R2R, to pewnie efekt bardzo dobry. 

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, SmartCheetah napisał:

Tylko dużo z nich, szczególnie przy wyższym próbkowaniu DSD512 wyostrza dźwięk i dorzuca taką szklistość, czego mój system nie potrzebuje. Jak ktoś ma misiowatego R2R, to pewnie efekt bardzo dobry. 

Pewnie zalezy to też w dużej mierze, od stopnia analogowego w dac i innych czynników sprzętowych i subiektywnych.

Ja odczuwam ogólnie, raczej zmiękczenie i złagodzenie brzmienia przy wyższym nadpróbkowaniu dsd. 

16 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Pewnie zalezy to też w dużej mierze, od stopnia analogowego w dac i innych czynników sprzętowych i subiektywnych.

Ja odczuwam ogólnie, raczej zmiękczenie i złagodzenie brzmienia przy wyższym nadpróbkowaniu dsd. 

Tak, to kwestia DACa, jak i również po części słuchawek. Podobne efekt jest jak przełączam się między filtrami PCM w jego menu, gdzie Linear Fast brzmi najbardziej przestrzennie, trójwymiarowo, precyzyjnie, ale najostrzej, z twardym basem. No to właśnie coś takiego mam przy wyższym próbkowaniu DSD oraz na niektórych filtrach. A ponieważ używam Linear Fast, to może być już za dużo dobrego. Jak zmienię DACa, to będę musiał zapewne testować różne konfiguracje filtrów od nowa. 

16 godzin temu, SmartCheetah napisał:

Cyan 2 zamówiony. Walczyłem ze sobą ostatnie parę dni, ale uległem. 

Koniecznie daj znać jak ostatecznie wyszło 🙂

Jasne, zrobię tutaj małe porównanie z VMV D1SE2.

Zakup w ciemno, na podstawie recenzji i opinii, ale ostatnio tylko tak robię i nieźle na tym wychodzę. Dostałem tak dobrą ofertę, że nie mogłem przejść obojętnie. 

W dniu 11.11.2024 o 14:24, treinerek napisał:

Podobno świetny dac, dużo lepszy od wcześniejszych Toppingów. iiWi tylko prawdę prawi.

Też mnie kusi, żeby go sprawdzić, mimo że E70 Velvet okazał się w moim systemie porażką z zaokrągloną górą wykluczajacą przyjemność sluchania rocka czy elektrycznego bluesa i nieco zraziłem się do producenta. 

Dostawy wersji czarnej są jednak póki co wstrzymane - ze względu na konieczność aktualizacji oprogramowania (cokolwiek to znaczy), a tylko czarny mi odpowiada. 

Chyba zaczekam na jego dostępność na Amazonie.

A już miałem kupić Qutesta ... 

W Hifigo nie mają w tej chwili czarnych? 

Bo jutro ostatni dzień promocji po 3480zl,od poniedziałku ponad 4000zl i więcej na Amazonie też będzie po ponad 1000 euro. 

6 minut temu, treinerek napisał:

W Hifigo nie mają w tej chwili czarnych? 

Bo jutro ostatni dzień promocji po 3480zl,od poniedziałku ponad 4000zl i więcej na Amazonie też będzie po ponad 1000 euro. 

"Note: The D90 III Discrete in black requires a firmware update, so the shipment is temporarily on hold until further notice. The silver will be arranged by mid to late November"

20 godzin temu, Assassin napisał:

Też mnie kusi, żeby go sprawdzić, mimo że E70 Velvet okazał się w moim systemie porażką z zaokrągloną górą wykluczajacą przyjemność sluchania rocka czy elektrycznego bluesa i nieco zraziłem się do producenta. 

Przecież to zupełnie inna konstrukcja ! Jak można zrazić się do producenta na podstawie jednego produktu ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Przecież to zupełnie inna konstrukcja ! Jak można zrazić się do producenta na podstawie jednego produktu ?

To proste. Natknąlem się jak dotąd na dwie recenzje D90 III Discrete, pochodzące od iiWi Rewiews i Tharbamar. Obie są bardzo pozytywne. Jeden i drugi bardzo dobrze ocenił wcześnieǰ  także E70 Velvet, który gra jak gra. W recenzjach braķ było wzmianek na ten temat, by były sponsorowane. 

Edytowane przez Assassin
  • Pokaż nowe odpowiedzi