Skocz do zawartości
IGNORED

Które wygluszenie lepsze do bas reflex

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry 

Chciałem zapytać, które wygluszenie będzie lepsze do obudowy otwartej z bas reflexem. Fabrycznie jest tak, że jest watolina przy ściankach i dodatkowo za wooferami wypełnienie luzem upchane gdzieś 40 gram na 13 litrów oraz w drugiej części 80 gram na 26 litrów. Coś za bardzo mi buczał bas więc postanowiłem sprawdzić różne opcje i wyciągnąłem tą luzem watoline. Buczenie zmniejszyło się co najmniej i połowę lub zniknęło całkowicie. 

Chciałem zapytać, czy lepsze było by w takim przypadku wygluszenie na scoanki z gąbki z wytkoczkami, czy wełna owcza?

Czy wełną owcza ze względu na swoją gęstość nie spowoduje znowu zbyt dużej ilości wygłuszenia? 

Czy warto zostawić te fabryczne watolina o grubości 3 cm? Nie za grubo jej jest? 

Fabrycznie też w części woofera nie było wygluszenia na samym dole w okolicy  tunela br na samym dole. Czy mogę dno pominąć i zostawić bez wygluszenia, czy lepiej kiedy tam też będzie, nawet w małej ilości? 

Pozdrawiam 

Teoretyczne założenie jest takie, że konstruktor coś tam jednak poprawnie obliczył.

Mianowicie litraż i strojenie komory BR zgrał z głośnikiem w tej obudowie.

Każde przekroczenie litrażu ( a zwiększanie tłumienia daje ten efekt dla głośnika )

powoduje coraz większe oddalanie od tego optymalnego zestrojenia.

Reasumując - niczego w pobliżu wlotu BR, żeby nie zakłócać, a reszta to absolutne

minimum, żeby dobrze grało "bez skutków ubocznych" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No właśnie o to chodzi, że takie ubite aż za głośnikiem wygluszenie było w poprzednich starszych wersjach zwrotnic mk1. Kupiłem do kompletu monitory mk2 już i tam wygluszenia było minimum. 

Robiłem do podłogowych też nowsza wersje zwrotnic i tak na logikę pewnie powinno być mniej wygluszenia tak samo bo to identyczne konstrukcje z dołączonym wooferem tylko. No może podłogowa ma inne lepiej do strojone zwrotnice (w pierwszej wersji były identyczne w dwóch konstrukcjach). 

Tyle co dostałem info od producenta to wychodzi, że powinno być w nowszych wersjach wygluszenia tyle co na ścianki boczne tylne i dolne, ale jakby wychodzi, że na przegrodę dzielona obudowę na dwie części brak. Ja tam dodałem filc samoprzylepny - delikatnie coś tam znienia, ale czy prawidłowo... 

Serwis XTZ dokładnie sam nie wie jak być powinna wygluszona obudowa i nie mają od kogo już się konkretnie dowiedzieć bo główny konstruktor jak i za razem właściciel nie żyje niestety 🙁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chodzi o to wygluszenie na samym dole gdzie jast najniżej położona ostatnia rura br. Zostawić tak, czy darować sobie tam wygluszenie? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan
3 godziny temu, raiwan napisał:

Dzień dobry 

Chciałem zapytać, które wygluszenie będzie lepsze do obudowy otwartej z bas reflexem. Fabrycznie jest tak, że jest watolina przy ściankach i dodatkowo za wooferami wypełnienie luzem upchane gdzieś 40 gram na 13 litrów oraz w drugiej części 80 gram na 26 litrów. Coś za bardzo mi buczał bas więc postanowiłem sprawdzić różne opcje i wyciągnąłem tą luzem watoline. Buczenie zmniejszyło się co najmniej i połowę lub zniknęło całkowicie. 

Chciałem zapytać, czy lepsze było by w takim przypadku wygluszenie na scoanki z gąbki z wytkoczkami, czy wełna owcza?

Czy wełną owcza ze względu na swoją gęstość nie spowoduje znowu zbyt dużej ilości wygłuszenia? 

Czy warto zostawić te fabryczne watolina o grubości 3 cm? Nie za grubo jej jest? 

Fabrycznie też w części woofera nie było wygluszenia na samym dole w okolicy  tunela br na samym dole. Czy mogę dno pominąć i zostawić bez wygluszenia, czy lepiej kiedy tam też będzie, nawet w małej ilości? 

Pozdrawiam 

Poroso dobrze sie sprawdza. Pochlania w szerokim spektrum.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

To nie takie trudne, jeśli komory są oddzielne ( ? ) i chyba jesteś z stanie podać

oba wymiary BR i oczywiście model samego woofera oraz podział.

Można wtedy sprawdzić koncepcję konstruktora i dopiero wtedy zastanawiać się,

mówiąc kolokwialnie - co "autor miał na myśli" 😉 

Podałeś 26 litrów - czy to odseparowana część ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak. Obudowa podzielona na dwie części. Jedna ma na oko 13 litrów a druga dwa razy większa 26 litrów.

W górnej części, gdzie jest midwoofer, jest bas reflex o średnicy 6 cm otwór i 17 cm długości. 

Midwoofer to Seas Excel w18e 

Na dole są dwa bas reflex też o średnicy 6 cm, ale dłuższe tunele, które mają 22 cm. Jeden jest jak na zdjęciu na samym dole a drugi zaraz nad nim kilka cm wyżej. 

Woofer to Seas Prestige ca18rnx 

Dolne bas reflex służą do regulacji basu i jego ilości. Jeden otwarty br podbijać ma najniższe a dwa otwarte mają dać efekt szybkiego basu. Oczywiście trzeba podbić lub odjąć na zworce bas o kilka dB. Górny br służy chyba do podbijania średniego basu na logikę. 

Zrobiłem wczoraj z ciekawości wygluszenie tak jak było fabrycznie i góra zniknęła, środek się wycofał, ale za to przybyło basu, zwłaszcza tego najniższego. Przestało za to też tak buczeć, zwłaszcza na "pustych" instrumentach drewnianych na przykład gitara 

Fabrycznie wygluszenie wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A i bardzo istotne. Dwa głośniki grają od najniższych 

Konstrukcja 2,5 drożna 

Edytowane przez raiwan

To 2,5 więc oba grają od dołu , ale ponieważ dolny wg. strony XTZ gra tylko

do 180 Hz dziwnym byłoby traktowanie go inaczej, niż każdego subwoofera 😉 

Których wcale się nie wytłumia zakładając górną częstotliwość nawet ok. 300 Hz.

Z takiego pierwszego rzutu oka z dwoma BR jest strojony na lekko poniżej 50 Hz,

a tylko z jednym niemal dokładnie na jego Fs czyli 35 Hz.

Wybór należy do Ciebie 😉 I jeśli już, to dałbym coś tylko na "sufit" i dno ...

Ale poczekaj na mądrzejsze porady ...

W drugiej wersji zwrotnicy jest wyżej i delikatniej cięty na 250 Hz 

Tu przebieg pomiaru woofera i midwoofera 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WfZam.thumb.jpg.1ed55d91aeac91f6ff5ab1c6ef6060d3.jpg

Niby woofer wspomaga midwoofer delikatnie w średnicy też

Zastanawiam się, czy nie zrobić tak, żeby dać zwrotnice od monitora na średnicę  i górę a na woofer starej wersji gdzie woofer był ostro i nisko cięty. Ewentualnie zrobić woofer na innym głośniku wtedy (też excell identyczny) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, audioburak napisał:

To 2,5 więc oba grają od dołu , ale ponieważ dolny wg. strony XTZ gra tylko

do 180 Hz dziwnym byłoby traktowanie go inaczej, niż każdego subwoofera 😉 

Jeśli długość fali jest większa od najwiekszego wymiaru wewnętrznego obudowy, materiał tłumiący jest zbędny, bo po prostu nie działa.

Edytowane przez porlick

Wychodzi, że dopiero powyżej 500 Hz u mnie musiało by być, czyli nie ma sensu wygłuszać zbytnio, czyki symbolicznie tylko. Nawet jak niektórzy twierdzą, że do 750 Hz niby ten mój woofer aż gra to i tak znikoma ilość wystarczy. 

Na górze muszę pomyśleć ile dać wygluszenia, ale to chyba będzie tylko kwestia dobrania już. W monitorach jest tylko na bocznych i góra dół bez tyłu, ale za to są terminale na przeciwko głośnika. Tu nie ma terminali, jest zwrotnica więc zamiast dolnej ścianki pójdzie na tył tylko wygluszenie. Chyba tak w sumie najlepiej było kiedy to robiłem porównania w różnych opcjach 

Te kolumny mają też opcje grania w trybie obudowy zamkniętej, więc może stąd producent napchał tyle wygłuszenia? Jest jakby uniwersalnie zrobione? 

Wydaje się, że optimum "co fabryka dała" byłoby zamknięcie dolnego BR.

Do tego jak najbliżej środka kolumny - mniej litrów.

Komora woofera może być albo bez wytłumienia, albo śladowe na dole i na górze.

Co do cięcia, to można próbować zwiększać stopniowo C woofera ...

6 godzin temu, raiwan napisał:

Dolne bas reflex służą do regulacji basu i jego ilości.

6 godzin temu, raiwan napisał:

Górny br służy chyba do podbijania średniego basu na logikę. 

Cóż to za głupoty opowiadasz, te dwa tunele działają jako jeden o długości 22 cm i średnicy 8 cm.

W dniu 11.11.2024 o 11:11, raiwan napisał:

nie spowoduje, wytłumić należy całą tylną ściankę.

Górny bas reflex w sensie od głośnika nisko średnio tonowego, który jest na samej górze w osobnej części obudowy. Jak może działać jako jeden skoro to inny głośnik i oddzielona części odbudowy? 

Edytowane przez raiwan

Nie podawałeś parametrów tunelu górnego BR, tylko litry, a to zupełnie inny temat.

Powinien być strojony pewnie gdzieś na 45 Hz - już bez regulacji 😉 

Tam wytłumienie niewielkie, ale jest potrzebne i nie wiem, czy w manualu XTZ

jest coś o jego zamykaniu.

Napisałem parametry górnego i dolnego br oraz modele głośników. W odpowiedzi #6 dokładnie 7 godzin temu 😉

Pierw jest o górnej części i później o dolnej. Może jakiś błąd i przeskoczył odpowiedzi system forum 

Edytowane przez raiwan

Moim zdaniem firma wiedziała, co robi i komora woofera jest nieźle dobrana litrami.

Zamknięcie kolumny to inna bajka, ale podane dwie wersje strojenia są dość rozsądne.

Oczywiście porównując je z datasheet tego Seasa. Inny woofer może być trudno wstawić,

bo jednak podcinane kosze a Fs i Vas tego modelu woofera jest całkiem OK.

53 minuty temu, audioburak napisał:

Nie podawałeś parametrów tunelu górnego BR, tylko litry, a to zupełnie inny temat.

Powinien być strojony pewnie gdzieś na 45 Hz - już bez regulacji 😉 

Tam wytłumienie niewielkie, ale jest potrzebne i nie wiem, czy w manualu XTZ

jest coś o jego zamykaniu.

W manual jest, że zamykaniem można regulować ilość i rodzaj basu. W monitorach też można jako zamyknieta obudowa używać więc chyba górna część mogę zrobić identycznie wygluszenie tak mi się wydaje 

Oczywiście część z Excelem W18E można traktować jako odrębny element i zestroić

podobnie jak dowolny monitor. Nawet można by w tym czasie odłączyć tego CA18RNX.

Dopiero po uzyskaniu optimum tego "monitora" dołożyć tyle basu ile trzeba ...

i jeszcze żeby był odpowiedniej jakości 😉 

2 godziny temu, audioburak napisał:

Moim zdaniem firma wiedziała, co robi i komora woofera jest nieźle dobrana litrami.

Zamknięcie kolumny to inna bajka, ale podane dwie wersje strojenia są dość rozsądne.

Oczywiście porównując je z datasheet tego Seasa. Inny woofer może być trudno wstawić,

bo jednak podcinane kosze a Fs i Vas tego modelu woofera jest całkiem OK.

A wstawienie identycznego woofera jak jest na górze, czyli Seas Excel w18e? 

Mam dwie sztuki luzem, można powiedzieć, że zapasowe. 

Już podmieniłem i bas robi się silniejszy, niżej schodzący, szybszy, taki bardziej stonowany, ale czego brakuje w całym przekazie, trochę średniego basu? 

Myślałem dlatego, żeby dać zwrotnice na midwoofer i wysokotonowy od monitorów, żeby było coś na zasadzie z wersji mk1, gdzie góra była monitorem z doczepionym wooferem po prostu. Już takie testy też zrobiłem i całkiem nieźle to brzmi, tu już raczej nic nie brakuje, jest spoko. 

Tu pomiary dla porównania seas prestige i excel jako woofer. Jak widać od razu Excel ma mniejsza skuteczność i trzeba podbić, żeby grał jak prestige

(te cztery przebiegi to po prostu od dołu -3, 0, +3 i +6 dB regulowane na zwrotnicy przy pomocy zworek przy terminalach) 

Ukryta Zawartość

BasZworkiExcel.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Patrząc na ich charakterystyki to wybór firmy powinien być odwrotny, bo Excel jest

trudniejszy w aplikacji a teraz nawet piszesz, że lepiej się sprawdza jako woofer 😉 

Jako midwoofer H1215 wymagał by prostszej zwrotnicy, a z kolei W18E jest tu nisko

cięty i jego rezonanse nie miały by takiego znaczenia ...

Znajomy z forum co ma też ten zestaw pozamieniał woofery miejscami i według niego excel też lepiej brzmi jako woofer a Prestige brzmi nieco lepiej jako średnica, ale oczywiście bez zrobienia nowej zwrotnicy czegoś tam brak 

Oczywiście Excel i Prestige to głośniki Seas (wyższa i średnia półka). 

Można zerknąć na choćby wyroby 😉 Troelsa i dopasować trochę do podziału

istniejącego w XTZ. Przewidział nawet pułapkę na 600 Hz, więc nieźle ...

No właśnie dla głośnika w18e ma jeden zestaw na innym wysokotonowym i jest bardzo podobna zwrotnica do tej co mam teraz do wstęgi... Dużej nie ma różnicy, nawet pojemności kondensatorów się zgadzają... 

Są też na stronie Seas w zakładce DIY konstrukcje fajne na w18e, ale niestety w układnie d'Appolito i nie wiem, czy da radę to wykorzystać do normalnego układu? 

Chodzi o to, że jak wiem, że może być lepiej a leżą głośniki nieużywane i się kurza tylko to aż korci, żeby coś zmienić 🙂

Na Excelu bym się nie skupiał, bo jeśli ma działać ( załóżmy ) jako woofer, to nie

potrzebuje specjalnych zabiegów ze zwrotnicą. Tak niskie cięcie ...

Trzeba się przyglądać projektom na CA18RNX - od niego wymagamy dobrej współpracy

z Fountek'iem i dlatego powinny nas interesować zwrotnice do tego woofera.

Dobrze, że mają podobne Fs i Vas - przynajmniej komory będą w miarę OK.

8 godzin temu, raiwan napisał:

Górny bas reflex w sensie od głośnika nisko średnio tonowego, który jest na samej górze w osobnej części obudowy. Jak może działać jako jeden skoro to inny głośnik i oddzielona części odbudowy? 

teraz zrozumiałem opis

Chciałem Was jeszcze prosić o jedno. Czy zrobiłem błąd dając większy rezystor w torze nisko sredniotonowego, który jest jako pierwszy szeregowo przed cewka, żeby wyrównać rezystancję przez mniejszy opór nowej cewki? 

20241114_193242.jpg.08e2f7b20a348979890b4e5b48608c1b.jpg

Nowa L3 cewka ma 0.26 ohm i rezystor R13 dałem 2 ohm za to. Czy przez to nie ściszyłem lekko średnicy i basu tego midwoofera? 

Edytowane przez raiwan

Kolumna 2,5 drożna. Ściszony midwoofer, żeby dopasować do woofera. Nie wiem po co, mogli po prostu dać bardziej skuteczny wysokotonowy i niskotonowy bo też mają rezystory... 

Sugerujesz wywalić rezystor i ściszyć woofer lub zwiększyć skuteczność wysokotonowego? 

W sumie najlepiej zaprojektować wtedy zwrotnice na nowo już 

Mam regulowane poziomy woofera i wysokotonowego. Dobrze myślę, żeby wywalić rezystor i po prostu zmniejszyć skuteczność woofera i zwiększyć wysokotonowego? 

Czy lepiej dać taki sam woofer na dole też bez rezystorów i zwiększyć skuteczność wysokiego? Problemem mlze być większa obudowa dla woofera 

Edytowane przez raiwan
  • Pokaż nowe odpowiedzi