Skocz do zawartości
IGNORED

Salon 30-35 m2, wzmacniacz klasy "A" Denon PMA-790 + Kolumny podłogowe Klipsch RP-8000

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

WhatsAppImage2024-11-12at18_19_17.thumb.jpeg.031992c22f284ad489123713e8cb0f8c.jpeg

WhatsAppImage2024-11-12at18_21_04.thumb.jpeg.19315b5ade0b6b93bfc965452110ca8a.jpeg

WhatsAppImage2024-11-12at18_21.05(1).thumb.jpeg.42887801d73f2ca033f20c3f46f6cfd5.jpeg

WhatsAppImage2024-11-12at18_21_05.thumb.jpeg.f8da753e97a38faa3989c0fadc0cfeef.jpeg

Dzień dobry / wieczór.

Młody nie jestem, ponad 40 lat. Chcę nabyć stary wzmacniacz stereo klasy "A" i połączyć z kolumnami Klipsch RP-8000

Sam salon ma 30m2 + wnęka kuchenna kilka metrów po lewej stronie, kanapa do odsłuchu jest narożna i na podłodze leży sobie nie duży dywan, Po prawej stronie dość długie okno, prawie na całą długość ściany, okno sięga od podłogi do prawie samego sufitu.

Ogólnie byłem 2 razy na odsłuchu kilku amplitunerów / wzmacniaczy. Denon PMA-777, Harman Kardon HK-6800.

Najbardziej pozytywnie zaskoczył mnie wzmacniacz Denon-PMA-777 (8 Ohm: 2 x 100 W),

Natomiast Harman Kardon HK-6800 (8 Ohm: 2 x 120 W) wydawał mi się jakiś dziwny, jakiś słaby w dźwięku albo może było coś w nim uwalone.

Głośniki słuchałem jakieś duże JBL (nie pamiętam modelu), Polk (nie pamiętam modelu).

Natomiast bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie 3-dróżne 4 ohm JAMO Concert D590 Limite Edition, które grały chyba najlepiej na wszystkich częstotliwościach, aczkolwiek brakowało mi tego zachwytu i kropki nad "i", obawiając się w moim salonie okażą się za słabe.

Na koniec odsłuchiwałem ponownie dwa powyższe wzmacniacze HK-6800 i Denon PMA-777 z zestawami kolumn głośnikowych marki Klipsch. Klipsch są dwu-drożne i sprzedawca zapewniał mnie, że do typowego stereo się nie nadają bo to kolumny bardziej pod Kino Domowe.

Klipsch jakich słuchałem to modele RF-82, oraz nowsze RP-8000 (niestety nie znam się czy to nowsze czy starsze). Natomiast w tych RP-8000 było mniej słyszalne wysokie częstotliwości w porównaniu z RF-82. Obydwa modele kolumn mają po 150 watt RMS i skuteczność 98 dB.

I co? Właśnie te Klipsch RP-8000 połączone z Denon PMA-777 o mocy 100 Watt RMS na kanał dały efekt oszałamiający dla mnie.

Teraz pytanie: mam możliwość nabyć (jeszcze nie odsłuchiwałem ale będę chciał) od znajomego jeszcze ponoć mocniejszy wzmacniacz, mianowicie Denon PMA-790. wygląda identycznie z tą różnicą, że moc ma tyle samo co kolumny czyli 150 Watt RMS na kanał.

Pytanie takie czy taka moc starego wzmacniacza równa z mocą jaką mogą odebrać kolumny nie będzie za duża? Czy mimo wszystko jednak nabyć mocniejszy wzmacniacz i mieć większą kontrolę w odsłuchu? Będę kupował dnia następnego po napisaniu tego postu, więc szybkie konkretne podpowiedzi bardzo wskazane.

Dziękuję. Nadmienię, że to moje pierwszy zestaw w stereo jaki zamierzam nabyć, nie licząc tego okresu jak byłem kawalerem, kilka zestawów się przewinęło na półkach. Aiwa, Technics, Tonsile itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie z mocą to jest różnie. 

Jeśli masz dwa wzmacniacze innej firmy o różnej charakterystyce brzmienia i jedynie z mocniejszy to nie jest wcale powiedziane że za gra lepiej. 

Natomiast jeżeli masz dwa wzmacniacze tej samej firmy nawet tej samej linii powiedzmy to bardzo często jest tak że ten wzmacniacz z wyższego modelu który jest po prostu mocniejszy nawet przy cichym graniu zagra lepiej. 

Bo musisz pamiętać że rozmawiamy tutaj o mocach rzędu 100 do 150 w a tak naprawdę nawet przy głośnym graniu ten wzmacniacz do twoich kolumn wyślę 20 w. 

Jeśli to brzmienie ci odpowiadało posłuchałeś sprawdziłeś to by niej w to zakup od znajomego to już jest duży plus bo wiesz co się działo z tym sprzętem i wiesz do kogo wrócić gdyby krótko po zakupie coś się odwaliło. 

Co do kolumn moim zdaniem dopiero wersja MK2 gra delikatnie złagodzonymi wysokimi tonami ale to i tak jest klipsch.

Jeśli to brzmienie ci odpowiada no to idź w to. 

Akurat ja uważam że nie ma sensu dopłacać do wersji 8000 względem modelu 82 MK2. 

A na rynku wtórnym co prawda nie tanio można jeszcze dostać rewelacyjne modele 83. 

Można też w bardzo dobrej cenie dostać modele Monitor Audio Silver 10. One grały nieco innym dźwiękiem niż obecnie sprzedawane serie 500 też ciekawy A stosunkowo tani produkt na rynku wtórnym obecnie

Na twoich zdjęciach zauważyłem jednak coś niepokojącego masz dużą otwartą przestrzeń z dużą ilością twardych powierzchni. Weź sobie na spokojnie sprawdź te kolumny w domu jeżeli będziesz mógł bo niewykluczone że będziesz musiał zainwestować w jakieś ustroje akustyczne. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Co do kolumn moim zdaniem dopiero wersja MK2 gra delikatnie złagodzonymi wysokimi tonami ale to i tak jest klipsch

Dziękuję za wypowiedź w moim temacie. Wczoraj sluchałłem na słuchawkach na YouTube porównania RP-8000F i RP-8000 MK II. Jestem świadomy różnicy. Moim zdaniem nie warto dopłacać aż tyle, aczkolwiek fakt różnica jest. Nowa seria gra mniej "amerykańsko".

Zastanawiam się jeszcze nad czy by np  nie pchać się 30-40 letnie wzmacniacze a kupić np już nowy. Zainteresował mnie hybrydowy wzmacniacz MAGNAT MA-900.

Niestety tu gdzie mieszkam nie ma możliwości odsłuchu w sklepie.

Edytowane przez Duży Jopek

Cześć 🙂 Nie ma co słuchać całkiem różnych zestawów w całkiem różnych warunkach akustycznych, bo w ten sposób nie da się porównać jakiegokolwiek elementu. 

Godzinę temu, Duży Jopek napisał:

Warto gdzieś podjechać w takim razie 🙂 Przyda się sprawdzenie kilku zestawów w jednych warunkach, a potem najciekawsze można wziąć do siebie i sprawdzić już w swoim otoczeniu 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Duży Jopek napisał:

Dziękuję za wypowiedź w moim temacie. Wczoraj sluchałłem na słuchawkach na YouTube porównania RP-8000F i RP-8000 MK II. Jestem świadomy różnicy. Moim zdaniem nie warto dopłacać aż tyle, aczkolwiek fakt różnica jest. Nowa seria gra mniej "amerykańsko".

Zastanawiam się jeszcze nad czy by np  nie pchać się 30-40 letnie wzmacniacze a kupić np już nowy. Zainteresował mnie hybrydowy wzmacniacz MAGNAT MA-900.

Nie jesteś. Takie porównanie kompletnie nic nie mówi. Nawet jeśli to na jednym filmie to nie wiesz czy ktoś go po prostu nie zmanipulował 

Ma900 możesz wziąć z byle RTV i idąc bez problemu. Ale grono salonów też wypożycza.

Zapytaj planetę dźwięku.

Zestaw stereo nabyłem. Teraz musze trochę pomyśleć jak to ustawić i ewentualnie przestawić szafki.

Denon PMA-790

Klipsch RP-8000F

Wiim Ultra

Porządne kable.

Gra porządnie zapewniam.

Nie wiem tylko czy udostępniony  link Wam tutaj się uruchomić do Wideo.  Dajcie znać. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Duży Jopek
W dniu 13.11.2024 o 10:37, Duży Jopek napisał:

Kontrowersyjny odsłuch. Raczej wątpię, że jesteś świadomy różnic tych kolumn, robiąc ich odsłuch na innym systemie audio.

W dniu 13.11.2024 o 10:37, Duży Jopek napisał:

Zainteresował mnie hybrydowy wzmacniacz MAGNAT MA-900.

Do Klipscha na pewno dobra ciepła w brzmieniu opcja, która temperuje góre.

2 godziny temu, Duży Jopek napisał:

Zestaw stereo nabyłem. Teraz musze trochę pomyśleć jak to ustawić i ewentualnie przestawić szafki.

Denon PMA-790

Klipsch RP-8000F

Wiim Ultra

Porządne kable.

Gra porządnie zapewniam.

Nie wiem tylko czy udostępniony  link Wam tutaj się uruchomić do Wideo.  Dajcie znać. 

Ukryta Zawartość

Polecam zabawę z lampami. Ustawiaj na ucho tak jak Ci się podoba, złoty środek każdy znajdzie, ale indywidualnie.

Ukryta Zawartość

Miłego słuchania w takim razie 😉 Sam zbudowałbym zestaw inaczej, ale grunt, że Ci się podoba 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Q21 napisał:

Miłego słuchania w takim razie 😉 Sam zbudowałbym zestaw inaczej, ale grunt, że Ci się podoba 🙂 

a pewnie ważna  jest satysfakcja. 

Troszkę dla mnie za szybko zakup bez  porównania z innymi 

Kablami głośnikowymi też możesz w niewielki ale jednak sposób zmienić finalne brzmienie twojego systemu. Jeśli tej góry będziesz miał za dużo to polecam kable melodika albo PAD, jeśli będzie ci jej brakować to nordost albo posrebrzany qed. 

No to wszystkiego dobrego. Dużo nowych fantastycznych wybrzmień z końcem tego roku i dużo zdrowia

Widze ze sie troche spoznilem, bo piszesz ze juz kupiles glosniki. Jesli jeszcze masz mozliwosc posluchac i zamienic, porownaj te stare Bowersy 802. To byly topowe znakomite zestawy

Ukryta Zawartość

Aktualny model kosztuje 30.000€ i gra w kategorii regerencyjnej

Ja mam takie mniejsze 804 od ponad 30 lat i nadal brzmia ZNAKOMICIE. Lepiej niz ta nowa generacja

Niezaleznie pd tego ktore kupisz, najciekawszym pytaniem jest gdtzie je postawisz?

Zrob zdjecie z wneki kuchennej na sciane z oknem

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.11.2024 o 07:39, xajas napisał:

porownaj te stare Bowersy 802. To byly topowe znakomite zestawy

Ukryta Zawartość

U mojego znajomego są cały czas wystawione na sprzedaż, za 1500 €

Nie wiem jak grają, bo ich nie słuchałem

Ukryta Zawartość

W dniu 14.11.2024 o 19:15, Q21 napisał:

Dziękuję. Wcześniej nie pisałem, ale byłem na odsłuchu w salonie aby posłuchać nowych zestawów. Sam wzmacniacz który realnie pięknie grał to któryś z modeli Vincenta, kwota samego wzmacniacza to ponad  20.000 PLN. Ja natomiast już za cały swój komplet oddałem mniej.

Wzmacniacz Denon PMA-790 z ogromnym ekranowanym transformatorem toroidalnym (przy włączaniu na chwilę przygasa oświetlenie w pokoju). Zasilanie na pewno lepsze od współczesnych impulsowych zasilaczy we współczesnych wzmacniaczach. Dwa kondensatory Nippon Chemicon o pojemności 33000 mikrofaradów. Na każdym kanale siedzą po 4 Sankeny z dużym chłodzeniem aluminiowym.

Głośniki powystawowe pomalowane na biało na zlecenie przedstawiciela handlowego jak widać na zdjęciach, Klipsch RP-8000F, połączone bardzo dobrymi kablami głośnikowymi o przekroju 4 mm².

Jako streamer sieciowy wybrałem jednak Wiim Ultra, a porównywałem go z Eversolo DMP A6.

Gra to tak jak sobie tego życzyłem. Jutro we wtorek w ciągu dnia zrobię kilka zdjęć i zamieszczę tutaj jak to ustawiłem. Postaram się też zrobić film i zamieścić tutaj do odsłuchu, chociaż jak się można domyśleć film z Youtube nie odda tego co ja słyszę u siebie w salonie.

Edytowane przez Duży Jopek

Czy te stare jeszcze kwadratowe bowersy nie były bardzo siwdrujace góra?

Jaja jakoś tak zapamiętałem aczkolwiek dawno ich nie słuchałem bo nie spotyka się ich na co dzień. 

Xajas ty sobie je ustawiasz na rew odpowiednio zdaje się.

• 2 miesiące później...
W dniu 14.11.2024 o 10:29, quatross napisał:

Z Magnat MA-900 jeszcze 'porządniej' zagra

No nie wiem czy ta zabawka zagra lepiej niż  PMa 790 który był topem w seri ten wzmak to czołg budowa na poziomie Accuphase z tamtych lat, hybryda ? raz słuchałem właśnie Vincenta 6kzł nowy modelu nie pamiętam z Dynaudio dżwięk był tak ospały bez życia rock,  elektronika wypadała słabo.

W dniu 5.02.2025 o 03:51, Dune napisał:

No nie wiem czy ta zabawka zagra lepiej niż  PMa 790 który był topem w seri ten wzmak to czołg budowa na poziomie Accuphase z tamtych lat, hybryda ? raz słuchałem właśnie Vincenta 6kzł nowy modelu nie pamiętam z Dynaudio dżwięk był tak ospały bez życia rock,  elektronika wypadała słabo.

Wynikiem tego było łączenie bardzo łagodnych , ospałych dybaudii z taką samą elektroniką. Wynik nie mógł być inny.

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Wynikiem tego było łączenie bardzo łagodnych , ospałych dybaudii z taką samą elektroniką. Wynik nie mógł być inny.

Też tak sądzę.

Oczywiście miało być dynaudio. 

Wybaczcie bo mój słownik nie miał tego wpisanego. 

Ale chyba wiadomo było o co chodzi.