Skocz do zawartości
IGNORED

Czy slychac wplyw bezpiecznika na dzwiek w audio?

Czy w audio slychać bezpieczniki?  

137 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy slyszysz wplyw bezpiecznika na dzwiek w audio?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, tomwox napisał:

Mam sprzęt wartości około 130 tysi. Nie słyszę bezpieczników!!! 

No i w czym problem? Dla mnie żaden. Jeden słyszy to, inny co innego, chodzi o to żeby przyjemnie dla siebie słuchać muzyki i tyle. 

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Pełna zgoda.Z tym słyszeniem bezpieczników, szafek audio, podstawek antywibracyjnych itp. jest jak z cudem w Parczewie. Jedni widzą wizerunek płaczącej Matki Boskiej na drzewie, inni pukają się w głowę. 

Już to kiedys pisałem w jednym z tysięcy podobnych wątków na forum że dla ludzi z "ulicy" to wy wszyscy (ja też) jesteście wariatami i voodoo bo oni nie "słyszą" różnicy międze dźwiękiem z TV a twojego sprzętu za 130k.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

16 minut temu, Yodzisław napisał:

Już to kiedys pisałem w jednym z tysięcy podobnych wątków na forum że dla ludzi z "ulicy" to wy wszyscy (ja też) jesteście wariatami i voodoo bo oni nie "słyszą" różnicy międze dźwiękiem z TV a twojego sprzętu za 130k.

Tak jest, sam znam takich wielu. 

18 godzin temu, tomwox napisał:

Mam sprzęt wartości około 130 tysi. Nie słyszę bezpieczników!!! 

Jak tyle kasy poszło na sprzęt, akustyka pewnie jest tip top. Pochwalisz się? Jakieś fotki, wykresy w odpowiednim wątku? Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

7 godzin temu, Yodzisław napisał:

Oczywiście, kolega, który wpadał co jakiś czas, jak akurat mocno żonglowałem kolumnami, powiedział kiedyś, że on nie słyszy różnicy. Większość znajomych uważa, że jestem pierdolnięty na tym punkcie. A ja tylko chciałem słuchać muzyki, bo akustyka to suka. xD

Edytowane przez J4Z

.

13 minut temu, J4Z napisał:

Rozumiem, że brak odpowiedzi oznacza: nie. 🤷

Tutaj nie ma odpowiedzi.
Sa tylko dogmaty.
Jak w kościele-masz wierzyć i już.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Jak w kościele-masz wierzyć i już

No i tutaj mamy problem ,gdyż zarówno w kościele jak i w audio nikt nie zmusza nikogo do wiary.

Błędnie sądzisz,że to jest kwestia wiary.

Słyszenie np. wpływu bezpieczników na dźwięk.

Do zakupu i wypróbawania takiego bezpiecznika zachęciły mnie takie kwestie,jak z czego są robione te bezpieczniki,jakie technologie zastosowano itd. Pytanie,dlaczego ma działać lepiej ? Choćby dlatego,że kapsle ma miedziane a nie mosiężne.Wczoraj sprawdzałem typowy bezpiecznik,no magnes go ni łapie 🙂

57 minut temu, baltfan napisał:

zachęciły mnie takie kwestie,jak z czego są robione te bezpieczniki,jakie technologie zastosowano

A możesz się z nami podzielić tą wiedzą?

Muszę przewietrzyć mój system…

49 minut temu, pmcomp napisał:

podzielić tą wiedzą?

Każdy producent podaje dokładnie co i jak robi.Zaraz padną słowa : marketing,ideologia,voodoo ...

Mnie to przekonuje i tyle.

Staram się podchodzić racjonalnie do tego typu zagadnień.

Nie będę tu pisał o czymś ,o czym możesz przeczytać na stronach producentów.

22 minuty temu, baltfan napisał:

Każdy producent podaje dokładnie co i jak robi.Zaraz padną słowa : marketing,ideologia,voodoo ...

Mnie to przekonuje i tyle.

Staram się podchodzić racjonalnie do tego typu zagadnień.

Nie będę tu pisał o czymś ,o czym możesz przeczytać na stronach producentów.

Kazdy powiadasz?

No to patrz: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdzie tu sa te informacje o sposobie wykonania, uzytych materialach, technologiach?

Tutaj belkot marketingowy, ktorego nawet dystrybutorowi nie chcialo sie przetlumaczyc na jezyk polski. Moze nie potrafi?

Ukryta Zawartość

Pkt. 1 jest debesciak. Z cyfry robi analog 😉 .

Jedyny jakis tam konkret to zmniejszenie rezystancji ale … wartosc od 5 do 30% jest bardzo nieprecyzyjna.

A tu Chinol, stawiam ze bezprawnie, wykorzystal znak firmowy Brimar. O jakosci opisu juz nie wspominam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

27 minut temu, pmcomp napisał:

No to patrz: 

No niestety,tak jest ze wszystkim.Nie zawsze otrzymujemy informacje jakich oczekujemy.

40 minut temu, pmcomp napisał:

Gdzie tu sa te informacje o sposobie wykonania

"Bezpieczniki są następnie poddawane procesowi Quantum Tunneling, który polega na przepuszczeniu przez nie prądu o napięciu 1 000 000 V, co powoduje zmianę struktury molekularnej przewodnika"

chciałbym to zobaczyć... ale z daleka 😅

25 minut temu, pmcomp napisał:

Jedyny jakis tam konkret to zmniejszenie rezystancji ale … wartosc od 5 do 30% jest bardzo nieprecyzyjna.

Nawet gdyby to zmniejszenie było o 50% to nadal będą to ułamki 1 oma.

Cóż więc by się stało po takim "zmniejszeniu", no musiałby się również zmniejszyć spadek napięcia zasilajacego, tylko czy ten spadek napięcia w ogóle występuje w przypadku zwykłego bezpiecznika? Oraz ile on wynosi? 

W stosunku do 230V i normalnej tolerancji odchyłki - to jest WIELKIE NIC.

Nawet 2cm nadprzewodnika nic by tu nie wniosło, mówimy przecież o napięciu ZASILAJĄCYM, do tego przed transformatorem!

28 minut temu, ro35 napisał:

chciałbym to zobaczyć... ale z daleka

No pewnie, bo bardzo być może wytwarzają maleńką "czarną dziurę", która pochłania wszystko co "złe". 🤣

Jeśli się tylko chce to zawsze da się samemu łatwo sprawdzić co robi różnicę. Przypomnę test odsłuchowy online.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez katakrowa

A te blaszki,w które wkłada sie bezpiecznik,maja znaczenie?
One tez przewodzą prąd.

5 godzin temu, baltfan napisał:

No i tutaj mamy problem ,gdyż zarówno w kościele jak i w audio nikt nie zmusza nikogo do wiary.

tak

5 godzin temu, baltfan napisał:

Błędnie sądzisz,że to jest kwestia wiary.

Jeżeli jest to wiedza,mozna to wytłumaczyć
Jeżeli wiara,to nie można.
Trzeba wierzyć bez dowodów.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, baltfan napisał:

No niestety,tak jest ze wszystkim.Nie zawsze otrzymujemy informacje jakich oczekujemy.

Tam nie ma tych informacji, ktore wg. ciebie zamieszcza KAZDY producent bezpiecznikow.

Jak sie glupote napisze to potem trzeba dalej jakos brnąć, nieprawdaż?

1 godzinę temu, iro III napisał:

Nawet gdyby to zmniejszenie było o 50% to nadal będą to ułamki 1 oma.

Nie, to bedą ułamki ułamków. Przypominam ze dlugisc drucika to ok. 1,5 cm. Sprobujcie zmierzyć miernikiem jego rezystancję 🙂 🙂 🙂 . Większą bedzie mialo laczenie z kapselkami ale i tak nie zmieni to pomiaru.

Ale jak marketingowo brzmi te 30% !!! he, he, he. I wiekszos gawiedzi, ktora nie ma pojecia co to sa ohmy uwierzy w ten cud wplywajacy na jakosc dzwieku tak, ze system sie diametralnie ulepsza. Cuda Panie.

1 godzinę temu, iro III napisał:

Cóż więc by się stało po takim "zmniejszeniu", no musiałby się również zmniejszyć spadek napięcia zasilajacego, tylko czy ten spadek napięcia w ogóle występuje w przypadku zwykłego bezpiecznika? Oraz ile on wynosi? 

W stosunku do 230V i normalnej tolerancji odchyłki - to jest WIELKIE NIC.

Nawet 2cm nadprzewodnika nic by tu nie wniosło, mówimy przecież o napięciu ZASILAJĄCYM, do tego przed transformatorem!

Tu juz rozpisujesz sie o calkowitej czarnej magii dla audiofilow.

20 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ojtam ojtam … znowu sie czepiasz. Audiofil tych blaszek nie zauważa. Wszystkich innych przewodów w urządzeniu tez nie. Okablowania w kolumnie też nie ale … ile poprawy wnosza superduper zlote terminale glosnikowe !,!

Audiofil wogole nie zauwaza tych rzeczy, ktore dla jego audiofilizmu sa niewygodne.

Najbardziej spodobalo mi sie odizolowanie przewodow glosnikowych na podstawkach na podlodze, ktore … uwaga … maja odizolowac kable od drgania powietrza w pomieszczeniu. Ktorys to tutaj tak napisał 😂😂😂🫢.

Czsem bywa śmiesznie i starszno … jak w tych bezpiecznikach.

Ale … WIERZĄ.

Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, pmcomp napisał:

trzeba dalej jakos brnąć, nieprawdaż?

Widzę bawi cię brnięcie w tą dyskusję ,która tak naprawdę nie zmierza ku końcowi :)

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Tam nie ma tych informacji, ktore wg. ciebie zamieszcza KAZDY producent bezpiecznikow.

Nie pomogę ci,jeżeli nie potrafisz czytać słowa technicznego.

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Mają,dlatego sporo osób wymienia gniazda zasilające na takie wykonane staranniej. Japończycy wiedzą ,jak rozwiązać ten problem :)

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Trzeba wierzyć bez dowodów

Nic nie trzeba :) Nikt cię nie zmusza ,więc słowo trzeba traci sens w tym momencie.

Jak chcesz dowodów,to kup sobie bezpiecznik wypasiony.Rozbij go ,daj do ekspertyzy i jak poczujesz się oszukany ,zwróć się o odszkodowanie od producenta.

Ja nie kupuję nowych bezpieczników,jednak możesz to zrobić w sklepie (kupić sobie)  i jak nic nie usłyszysz po jego wymianie ,to możesz zwrócić .Jaki problem ? 

Godzinę temu, baltfan napisał:

Widzę bawi cię brnięcie w tą dyskusję ,która tak naprawdę nie zmierza ku końcowi 🙂

Nie pomogę ci,jeżeli nie potrafisz czytać słowa technicznego.

Mają,dlatego sporo osób wymienia gniazda zasilające na takie wykonane staranniej. Japończycy wiedzą ,jak rozwiązać ten problem 🙂

No to ja mam chyba "problem" bezpieczników rozwiązany ...wzmaka mam Made In Japan 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

58 minut temu, Ma_cieQ napisał:

.wzmaka mam Made In Japan

Niekoniecznie 🙂 Mowa była o gnieździe zasilającym . Sprawdź ,może masz jakiegoś super <fuse .

Godzinę temu, Ma_cieQ napisał:

"problem" bezpieczników

Bezpieczniki w sprzęcie nie są moim zdaniem żadnym problemem. Jest to obszar ,w którym można osiągnąć postęp stosunkowo tanim kosztem i może to zrobić każdy,kto potrafi  podmienić bezpiecznik. To wszystko. 

Komentarz pozostawiam Wam. Chyba muszę taki bezpiecznik wsadzić do radia mojej babci w kuchni. Zupa będzie się lepiej gotować 🙂 .

23 minuty temu, pmcomp napisał:

Komentarz pozostawiam Wam. Chyba muszę taki bezpiecznik wsadzić do radia mojej babci w kuchni. Zupa będzie się lepiej gotować 🙂 .

Wsadź Synergistic Orange.
Z rosołu wychodzi od razu pomidorowa!
Naprawdę dobra.
Jadłem i mi smakowała bardzo.
(tylko garnek musi być wygrzany dobrze)

Nie wiem,może są tacy co nie czują...

Ja czuję ten smak i już.

Edytowane przez Pseudodrummer

9 minut temu, pmcomp napisał:

Jesteś fanem

Nie ,ale jako ,że nie chcesz kupić ,wypożyczyć sobie bezpiecznika,to może cię zainteresuje .

Tak nawiasem,jednak ludzie,którzy produkują te bezpieczniki ,jednak ich słuchają .

21 minut temu, baltfan napisał:

Nie ,ale jako ,że nie chcesz kupić ,wypożyczyć sobie bezpiecznika,to może cię zainteresuje .

Tak nawiasem,jednak ludzie,którzy produkują te bezpieczniki ,jednak ich słuchają .

Skąd ty wiesz co ja chcę? Skąd ty wiesz co ja kupuje czy wypożyczam, czego słucham czy słuchałem? Znasz mnie?

Ciut cię oświecę ...

Właśnie "zamiast" bezpiecznika będę słuchał teraz chińskiego DACa na czterech vintageowych kościach PCM1701. Koszt dwóch bezpieczników. A słuchałem już takiego Chinola na 4 x PCM63 i mając Audio Note w domu na PCM63 wiem czego się spodziewać i co mogę usłyszeć. Wiem z czego takie zmiany dźwięku w takim DACu się biorą i co na nie wpływa. Tym bardziej jak wymieniać DFy lub opampy. 

A bezpieczniki? Wszyscy słuchają tylko nie wiem czego i co słyszą. Nikt mi nie potrafi napisać. Tylko marketing.

Edytowane przez pmcomp

6 minut temu, pmcomp napisał:

będę słuchał teraz chińskiego DACa

No faktycznie ,równie ciekawe odsłuchy.

6 minut temu, pmcomp napisał:

Skąd ty wiesz co ja chcę?

Namawiałem cię na wypróbowanie bezpiecznika ,nie chciałeś ,więc delikatnie sprawdzam,czy aby zmieniłeś zdanie.

Edytowane przez baltfan
  • Pokaż nowe odpowiedzi