Skocz do zawartości
IGNORED

Czy slychac wplyw bezpiecznika na dzwiek w audio?

Czy w audio slychać bezpieczniki?  

134 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy slyszysz wplyw bezpiecznika na dzwiek w audio?

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, miksti napisał:

cenie Twoje doswiadczenie, ale opisujesz efekt, ktory fizycznie nie powinien wystepowac - chyba ze bezpiecznik jest uszkodzony lub zle zaprojektowany.

Nikt Ci nie każe nic robić jak wolisz 15zl wydać na piwo lub lody to Twoja sprawa.  Ja nie lubię dyskutować o niczym, bo ktoś boi się czegoś spróbować. Oczekując w zamian recenzji na 10 kartek A4. Z których nic nie wynika. A jak boisz się autosugesti to zaproś sąsiada,  żonę, dziewczynę  pomoze.

Lub ciesz się muzyką i daj sobie spokój z bezpiecznikami , szklany działa dobrze to ok.

2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Ja testowałem różne bezpieczniki od 10zl do około 800zl . Wszystkie u mnie w systemie słychać i na luzie można odróżnić. 

Jak rozumiem rozróżniasz na luzie ... w ślepym teście ???

2 godziny temu, miksti napisał:

Widze, ze dyskusja trwa, a nikt sie nie chce nawet sprobowac odniesc do mojej propozycji rzetelnego testu...
Mam nadzieje, ze jeszcze sie to zmieni. Potrzeba tylko 3 entuzjastow bezpiecznikow z Warszawy/okolic. Zakladam, ze chetni sceptycy znajda sie bez problemu.

Chętni dołącze i ... posłucham tych bezpieczników.

Ew. test może być u mnie. Ślepy oczywiście.

PS. na tym forum audiofile wszystko słyszą ale ślepego testu boją się jak diabeł święconej wody. Jeszczw yjdzie, że nie są audiofilamia 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

6 minut temu, pmcomp napisał:

Jak rozumiem rozróżniasz na luzie ... w ślepym teście ???

W swoim systemie oczywiście, a Ty nie?

48 minut temu, Sovereign napisał:

Cytujesz o głośnikowych Audio Note i wypisujesz banały nie mając srebrnych Audio Note. Skądś ty się urwał, z choinki. Miałem te kable i inni którzy testowali przy Wilsonach też mieli srebrne Audio Note i obcinały wysokie.

Po przełączeniu na miedziane kable głośnikowe, wszystko wracało na miejsce. Kable które kiedyś były w sprzedaży u dystrybutora Wilsonów.

''I na koniec - to co. Robimy test?''

Kup srebrne głośnikowe kable Audio Note i wpadnij z nimi do właściciela jakichś większych Wilsonów. Postaw 10Kzł i przegrasz.

Naborowskiemu srebrne kable też zamulały wysokie. Wolał inne przewody.

Nie wszystkich producentów srebrne kable są jak AN, tak że srebro srebru nierówne.

Ze srebrnych mam takie które nie obcinają wysokich, i nie są to AN. Są to topowe polskie sreberka, i to jako interkonekty.

Dzieki za komentarz, ale chyba nie bardzo odnosisz sie do tego co napisalem. Caly moj post dotyczyl wplywu bezpiecznikow, a nie kabli glosnikowych. Zmiana tematu na srebrne kable i wspomnienia o dystrybutorze Wilsonow to ciekawy wtret, ale zupelnie niezwiazany z tym, o czym byla mowa.
Nie odniosles sie do: fizyki dzialania zasilacza, znaczenia bezpiecznika w torze AC, braku dowodow pomiarowych, slepych testow, logiki mojego argumentu. Zamiast tego: Zszedles z tematu bezpiecznikow na kable, zaatakowales mnie personalnie "z choinki sie urwales", wrzuciles autorytetow (Naborowski, "dystrybutor Wilsonow") i powolales sie na prywatne doswiadczenia ("u mnie obcinaly" "mam inne, lepsze"). Przesuniecie tematu i ad personam to standardowy manewr gdy ktos nie ma merytorycznej odpowiedzi.

To ze ktos subiektywnie slyszy roznice po przelaczeniu kabla/bezpiecznika, nie jest jeszcze dowodem na to, ze taka roznica istnieje fizycznie. Efekt oczekiwan, roznica glosnosci (nawet 0.2dB) inny dzien, inne cisnienie atmosferyczne - to wszystko moze wplywac na percepcje. I dlatego prawdziwy test, do ktorego chcialbym doprowadzic, to test slepy. 

Zamiast wspomnien o Naborowskim czy zakladach o 10 tys chetnie wroce do sedna:
- Czy mozesz odniesc sie do tego jak bezpiecznik mialby wplywac na dzwiek po stronie sygnalu, skoro caly prad idzie przez przetwornik AC/DC, filtracje, buforowanie i stabilizacje napiecia?

To wlasnie napisalem w poscie - konkretnie, z odniesieniem do fizyki, nie przekonan.

I tak - nadal podtrzymuje propozycje testu. Moze faktycznie uda sie cos zorganizowac i udokumentowac?

Edytowane przez miksti
21 minut temu, Mariusz03 napisał:

Nie, ja nie słucham bezpieczników. Ale jak ktoś z Warszawy zrobi takie spotkanie chętnie w celach poznawczych dołączę.

A w obcym systemie nie rozróżnisz?

To tak jakbyś w obcym systemie nie rozróznił kabla czy źródła 😳.

3 godziny temu, miksti napisał:

Tyle tu audiofilskiej retoryki, anegdot, emocjonalnej przesady i subiektywnych opinii. Wszystko podane w stylu 'eksperckiej wiedzy zza kulis'. 

To z wątku/tematu obok..

"Istnieją też cuda w okablowaniu.. srebro Audio Note etc."

Nawiedzonych frustratów nie brakuje..😉

33 minuty temu, pmcomp napisał:

To tak jakbyś w obcym systemie nie rozróznił kabla czy źródła 😳.

To też z wątku obok..

"Obcy system, to obcy prąd z elektrowni, obce tego typu uwarunkowania."

Aa.. i to jest też dobre..🙂:

"Muzyki słucha się podczas konfiguracji systemu."

..i w trakcie testowania bezpieczników..😉

Godzinę temu, pmcomp napisał:

w obcym systemie nie rozróżnisz

Chyba pytanie retoryczne? Zależ w jakim, nie uważasz?

@miksti 

To może z innej beczki, proponuję mała zabawę, teścik.

DLA WSZYSTKICH CHĘTNYCH. 

Proponuję ściągnąć z neta nawet z  youtube w jakości CD 44.1 kHz 

" Brush with the blues "

Nagranie na żywo.

Niech mi ktoś powie mniej więcej, w którym momencie słychać regulację wzmacniacza taki brum w tle. U mnie słychać to wyraźnie przy normalnym odsłuch niezbyt głośno. Dodam dla ułatwienia że nie tylko raz. 

Wolno się nie przyznawać jak ktoś nic nie słyszy 😉.

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Ja jestem gospodarzem w tym wątku, ty jedynie gościem.

Masz dla siebie wątek dla piewców bezpieczników audio.

Wow 🤣 🤣 🤣  to napisz coś o tych bezpiecznikach ,skoro założyłeś wątek gospodarzu 🤣  nie jest to twój prywatny ,pamiętaj .

1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

On nie ,on jest trollem   ,zalozyll ten wątek wraz ankieta ,chciał zdyskredytować tych którzy słyszą wpływ ,i triumfalnie ogłosić  że bezpieczniki nie mają znaczenia ,Nie wypaliło mu 🤣

W dniu 17.05.2025 o 19:54, tedi02 napisał:

Tego typu są dostępne np.AHP ,z jakiego materiału ? Nie wiem ,nie wnikałem ,.

Tego typu wygrały z modułami/wkładkami wyposażonymi w różne bezpieczniki. Najlepiej wyrzucić wkładki, włączniki etc., (z linii do audio i kina), i zamontować takie po € 280,00 / szt. (sam bezpiecznik € 130,00):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  / 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Phonosophie-Neozed-Sicherung-840x558.jpgindex.php?rex_media_type=img2300&rex_medindex.php?rex_media_type=img2300&rex_medphonosophie-referenz-sicherungshalter-ne

Die Sicherung mit Halter kostet in der Standardvariante 150 Euro. Für die Aktivatorversion sind 280 Euro zu veranschlagen. Die Ersatzsicherung der Standardvariante bekommen Sie füt 70 Euro und für 130 Euro die Aktivator-Ersatzsicherung (Stand 02/2023).

Ukryta Zawartość

W 2018 r., były tańsze.

Cytat

Die Sicherung mit Halter kostet in der Standardvariante 120 Euro. Für die Aktivatorversion sind 230 Euro zu veranschlagen. Die Ersatzsicherung der Standardvariante bekommen Sie für 60 Euro und. für 110 Euro die Aktivator-Ersatzsicherung (Stand: 02/2018).

Phonosophie Sicherungshalter AG AKT Neozet

Jeweils aktuellstes Modell.

Wesentlich bessere aktivierte Version mit, bringt enormes Potential in jede Anlage. Mit der beste Sicherungshalter am Markt.

Kontakte mit spezieller Silberlegierung. Inklusive einer ebenfalls behandelten 16A Neozet Sicherung.

Die Breite beträgt ca. 27 mm, der Abdeckrahmen ist 70 mm hoch. Mit VDE Zulassung.

Cytat

Phonosophie Referenz Sicherungshalter

Artikelnummer: phso-akt NEOZET

Inhalt: 1 Stück

Ausführung: Set (NEOZET-Halter + Sicherung)

Absicherung: 16 A

Hersteller: Phonosophie

Lieferzeit: Sofort versandfertig

Preis: € 280,00 * (Preisangaben / Stück)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Genau hier im Sicherungskasten sollten Sie mit der Optimierung der Stromversorgung bei Ihrer HiFi-Anlage beginnen. Lassen Sie den Austausch des herkömmlichen Sicherungsautomaten gegen den audiophilen NEOZET-Sicherungshalter von Phonosophie durch einen Elektriker ausführen.

Referenz Sicherungshalter zur Montage im Sicherungskasten

Lieferung inkl. 16 Ampere NEOZET Aktivator Schmelzsicherung, Ag-Ausführung

Miałeś tego miedziaka AHP we wkładce, i tu też masz go po ciepłej stronie (warm), miedziak z najwyższym (Druck +3 z wkładka IIIG, bo z wkładką III na +1) i bardziej dynamiczny (Dynamik +3) od złotego i srebrnego (+2) bezpiecznika tego samego typu. Srebrny AHP jest pośrodku (mittig) pomiędzy miedzianym a złotym. Złoty AHP, czy tam raczej poozłacany, wg nich jasny (hell). A złoty Hi-Fi Tuning wg niemiaszków, bardzo jasny (sehr hell). Bezpieczniki AHP z wkładkami/modułami Klangmodul III i AHP Klangmodul IIIG. Bezpiecznik Hi-Fi Tuning z wkładką HiFi -Tuning Ultimate³ Cryo⁺. Srebrny i Złoty z trochę lepszym wrażeniem dźwięku Live (+1,5), miedziany (+1) Live. Scena miedzianego (+1), srebrny i złoty (+2) z wkładką IIIG. Z tym ciepłym miedziakiem AHP Ci brzmienie, detal i otwartość musiały gasnąć, że był zamulony, uśredniony.

Srebrny Phonosophie Neozet (w tańszej wersji) nawet lepszy niż AHP i Hi-Fi Tuning. Neutralny. Dynamika (+3), scena i brzmienie Live (+2). Srebrny Phonosophie Neozet z aktywatorem. Neutralny. Dynamika (+3), scena (+3), brzmienie Live (+3).

Phonosophie-Sicherungshalter-AG-AKT-Neoz

Ukryta Zawartość

AHP Klangmodul IVG z przeprojektowanymi stykami, wyższym dociskiem i większą powierzchnię przewodzącą. Trochę szybszy, bardziej dynamiczny i przestrzenny dźwięk w porównaniu do poprzedniego modelu IIIG. I to za mało by przybliżyć się do Phonosophie AktNeozet.

Cytat

AHP sound module 4G

The original is now even better. The new "Sound Module 4 G" from Audiophile HiFi Products (aph)

The Sound Module 4 G is the larger and more powerful version of the Sound Module 4. It fits in height and depth to a slot, but is 9 mm wider. This space is available in most households in the fuse box. The latest large model 4 G of the sound module is equipped with completely redesigned contacting, higher contact pressure and larger conductive contact surface compared to the predecessor model 3 G. This results in a quicker and more reliable operation. The result is a faster, more dynamic and spatial sound image while maintaining the tonality. The improvement unfolds linearly over the entire frequency spectrum.

Sound module 4 G (G = large) with gold-plated contacts is designed for cylindrical audio fuses in 14x51 mm format. The new 4G sound module meets the highest hi-fi requirements and guarantees a first-class high-end power supply for your hi-fi system. It can also be used as a high-end back-up fuse.
The Klangmodul 4G is supplied without fuse, so please order the desired version as well.

This fuse holder with gold-plated contacts is produced exclusively for AHP.
In the module are large and gold plated contact springs, which ensure a time-stable and loss-free power supply.

The sound module 4G is approved for fuses up to 50A. It is therefore also a high-end alternative to your back-up fuse.

•Gold-plated contacts for an even more homogeneous and natural sound image

•Optimum contacts due to larger holder and fuse design

•Gold-plated fuses from 16 - 50 A with copper inner conductor available

•Extremely suitable as audio-optimized back-up fuse

•can be mounted on the top-hat rail in the normal fuse box due to standardised dimensions

•The housing is made of high-quality special plastic which can withstand high temperatures.
approved according to IEC 60947-3 and VDE 0660-107

Ukryta Zawartość

index.php?rex_media_type=img2300&rex_medSicherungen-840x558.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Sovereign
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
2 godziny temu, miksti napisał:

I tak - nadal podtrzymuje propozycje testu. Moze faktycznie uda sie cos zorganizowac i udokumentowac?

Rozsądnie, logicznie i w zgodzie z prawami fizyki/ekrktrotechniki piszesz. Przy tym jasno i zrozumiale, nawet dla laików.

Podziwiam Twój spokój, szczególnie po "odpowiedziach" jakie dotychczas otrzymałeś - wielki szacunek.

Na koniec powodzenia w organizacji testu.

Niestety testu, który nigdy się nie odbył i nie odbędzie.

Wiesz dlaczego nie?

Wojujacy o "brzmienie bezpieczników", podobnie jak kiedyś (już wiele razy tak było) z "grajacymi" kabelkami, NIGDY nie zgodzą się na takie pokazanie rzeczywistości.

A koronnym "argumentem" będzie

- to nie mój system i akustyka, nigdzie więc nie pojadę/pójdę!

...a do siebie i swojego znanego systemu i akustyki też nie będą przecież takich "jak Ty" zapraszać. Dodatkowo przyparci będą twierdzić, że nie muszą nikomu, nic udowadniać.

Na techniczne argumenty, takie nie do zbicia, mają "jasny" przekaz typu - współczesna nauka nie odkryła jeszcze wszystkiego...w domyśle, nie dorosła do mocy magów kablowo/bezpiecznikowych z haj endu.

Itd, itp ...

Mimo wszystko powodzenia, będę kibicował.

1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Chyba pytanie retoryczne? Zależ w jakim, nie uważasz?

@miksti 

To może z innej beczki, proponuję mała zabawę, teścik.

DLA WSZYSTKICH CHĘTNYCH. 

Proponuję ściągnąć z neta nawet z  youtube w jakości CD 44.1 kHz 

" Brush with the blues "

Nagranie na żywo.

Niech mi ktoś powie mniej więcej, w którym momencie słychać regulację wzmacniacza taki brum w tle. U mnie słychać to wyraźnie przy normalnym odsłuch niezbyt głośno. Dodam dla ułatwienia że nie tylko raz. 

Wolno się nie przyznawać jak ktoś nic nie słyszy 😉.

Dzieki za propozycje, brzmi jak fajne cwiczenie sluchowe. Ale slyszenie subtelnego brumu nie ma oczywiscie zadnego zwiazku z tematem wplywu bezpiecznikow na sygnal audio po stronie po stronie sygnalowej. 
Tutaj mowilibysmy o percepcji nagrania, gdzie rzeczywiscie da sie wylapac brumy, szumy czy moze efekty kompresji - i warto sie tego uczyc.
W glownym zagadnieniu, o fizycznym wplywie konkretnego komponentu zasilania na sygnal, ktory nigdy przez niego nie przeplywa.

Mam tez nadzieje ze to nie 'test sluchu ninja' -> jak nie uslyszysz brumu na YT to nie masz prawa rozmawiac o fizyce zasilania 😉
Takie cwiczenia moga byc oczywiscie fajne, czesto robie testy sluchu, porownuje masteringi, rozne wersje tej samej plyty. Ale nie ma to przelozenia na fizyczny sens teorii ze 2cm drutu w torze AC zmienia brzmienie w torze analogowym za zasilaczem.
Jesli chcesz, chetnie zrobie ten test i opisze co slysze, ale wrocmy tez prosze do pytania o mechanizm wplywu bezpiecznika.

Nadal czekam na jakas odpowiedz, ktora bylaby czyms wiecej niz 'bo slysze'.

I na chetnych do testu (szczerze mowiac mialem nadzieje, ze po pierwszym poscie zglosi sie kilka osob - w koncu kto by nie chcial zweryfikowac swoich odczuc w dobrze przygotowanych warunkach, nawet jezeli pozniej wroci do siebie i znowu bedzie 'slyszal swoje'.
Jezeli ktos naprawde wierzy, ze wplyw jest realny to przeciez powinien tym bardziej chciec go udowodnic w neutralnym srodowisku, chociazby po to zeby zamknac temat raz na zawsze.
Pytanie w takim razie czy na prawde chce uslyszec prawde, czy tylko potwierdzac to co sobie juz ustalil?

Szkoda ze nie chcesz zabawić się w moją zabawę bo to było by bardzo czytelne, czy jest sens w Twoi przypadku próbować iść w bezpieniki. 

A może dasz się namówić i sciągniesz ten jeden plik i posłuchać w swoim systemie?

Co do testu ja chętnie podlolbym się niestety nie mieszkam w okolicach Warszawy  za daleko, czasem bywam na audioshow ale to inna historia. 

5 godzin temu, tedi02 napisał:

On nie ,on jest trollem   ,zalozyll ten wątek wraz ankieta ,chciał zdyskredytować tych którzy słyszą wpływ ,i triumfalnie ogłosić  że bezpieczniki nie mają znaczenia ,Nie wypaliło mu 🤣

Bardzo wypaliło ... jest mniej więcej pół na pół. Ba, więcej jest takich co nie słysza lub mają to w czterech literach.

I nic nie chciałem udowadniać (bo udowadnia sie inaczej, w ślepym teście) tylko pokazać, że świat audio bezpiecznikami nie stoi.

cnd.

Tylko ty tego nie chcesz czy nie umiesz zrozumieć i zaakceptować.

Odsyłam do ostatniego postu @iro III.

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi