Skocz do zawartości
IGNORED

Czy slychac wplyw bezpiecznika na dzwiek w audio?

Czy w audio slychać bezpieczniki?  

139 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy slyszysz wplyw bezpiecznika na dzwiek w audio?

Rekomendowane odpowiedzi

Ot taki cytat z jakiegos watku znalezionego tu na forum:

„a może to producenci i handlowcy audio chcieliby żeby ta audiofilska choroba wygrywała ze zdrowym rozsądkiem i wiedzą techniczną? 

Najłatwiej jest handlować marzeniami a nie rzeczywistymi parametrami urządzeń - za marzenia ludzie są skłonni zapłacić niemal każdą cenę...”

😉 

To o takim tam slepym tescie, warto przeczytac caly, nawet korzystajac z translatora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę przewietrzyć mój system…

Juz nie wazne czy je slychac czynie ale … stan wiedzy audiofilów w zakladce hi-end poraża. Na szczęscie na razie nie pradem:

I co można odpisać … jak babcie na polskich wsiach w latach 50-80 ubieglego wieku owijaly spalony bezpiecznik drutem?

Ano mozna:

I jak czytam znafca wplywu bezpiecznikow @sir.jax poleca takie rozwiazanie. Ciekawe czy jak ktos straci zycie albo klocek z 100 tysiów PLN straci zycie to sir Jacek pojdzie do pierdla albo odda rownowartośc urzadzenia ???

A moze lepiej odrutowac jakims Furutechem czy Neotechem jak wspomniana babcia?

Jak widać w tamtym watku … glupota ludzka nie boli. A bezpiecznik sluzy do „lepszego” grania tracąc znaczenie funkcji do ktorego go zbudowano i przeznaczono.

Ja juz nie wiem czego dzisiaj w tych powszechnych szkołach uczą. A moze mlodziez ma i tam na wszystko wyj….e bo … i tak jak bedzie potrzeba to wszystko znajda w necie?

Masakra !!!

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Ło matko i córko … zblizamy sie do sredniowiecza:

jest to efekt pewnego kompromisu, a nie średniowiecze. Zwłaszcza że miałem bardzo wiele różnych sprzętów, a żaden bezpiecznik nigdy mi się nie przepalił - dodam - fabryczny bezpiecznik, to tak przy okazji...Jak ktoś nie jest w stanie pójść na taki kompromis jakim jest nieco mniejsza ochrona urządzenia, to niech zostanie tylko i wylącznie przy fabrycznych nominałach. To żadne namawianie do złego, tylko osobiste opinie...

5 minut temu, Marcouss napisał:

jest to efekt pewnego kompromisu, a nie średniowiecze. Zwłaszcza że miałem bardzo wiele różnych sprzętów, a żaden bezpiecznik nigdy mi się nie przepalił - dodam - fabryczny bezpiecznik, to tak przy okazji...Jak ktoś nie jest w stanie pójść na taki kompromis jakim jest nieco mniejsza ochrona urządzenia, to niech zostanie tylko i wylącznie przy fabrycznych nominałach. To żadne namawianie do złego, tylko osobiste opinie...

Do pierwszego razu.

Załóż luseopony bo nigdy nie wpadles w poslizg.

To jest wlasnie sredniowiecze. Wtedy nie bylo pradu, a ziemia byla plaska.

A najgorzej, ze namawiacie do tego innych. Bezpicznik chroni nie tylko urzadzenie ale takze … ludzkie życie. Po to sie go stosuje. Widocznie w szkole juz tego nie uczą.

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Do pierwszego razu.

Załóż luseopony bo nigdy nie wpadles w poslizg.

To jest wlasnie sredniowiecze. Wtedy nie bylo pradu, a ziemia byla plaska.

A najgorzej, ze namawiacie do tego innych. Bezpicznik chroni nie tylko urzadzenie ale takze … ludzkie życie. Po to sie go stosuje. Widocznie w szkole juz tego nie uczą.

owszem i nie neguję. Dlatego nie jest to rozwiązanie dla każdego, tylko dla użytkownika który jest w stanie jakieś ryzyko podjąć. A ja nikogo nie namawiam. Większość opowiada jedynie jakie rozwiązania stosuje u siebie i tyle

Proponuję zlikwiduj wszystkie bezpieczniki w domu. Bedzie po audiofilsku.

Moze nikt nie zginie? Bo jesli tak to po fakcie Pan Prokurator się na pewno zainteresuje. A on nie bedzie sluchal audiofilskiego belkotu tylko o opinie poprosi bieglego Pana Strazaka.

Oby nie.

2 godziny temu, Marcouss napisał:

owszem i nie neguję. Dlatego nie jest to rozwiązanie dla każdego, tylko dla użytkownika który jest w stanie jakieś ryzyko podjąć. A ja nikogo nie namawiam. Większość opowiada jedynie jakie rozwiązania stosuje u siebie i tyle

Dodam też,że jesli od takiego bezpiecznika zapali sie mieszkanie,i przy okazji spłoną dwie,trzy mmieszkania okok (po jakies 150 000 ruchomości domowych w każdym),a potem przyjedzie straż i wleje wodę i zaleje ze trzy nastepne,to uzytkownik tego NIEBIEZPIECZNIKA będzie płacił za straty z własnej kieszeni.

Żadne Towarzystwo Ubezpieczeniowe nie wypłaci odszkodowania.

Nie mówie o śmierci,gdzie pozwy cywilne sięgają kilku mln zł za osobę

Towarzystwa Ubezpieczeniowe tez maja biegłych.
Dobrych biegłych.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Dodam też,że jesli od takiego bezpiecznika zapali sie mieszkanie,i przy okazji spłoną dwie,trzy mmieszkania okok (po jakies 150 000 ruchomości domowych w każdym),a potem przyjedzie straż i wleje wodę i zaleje ze trzy nastepne,to uzytkownik tego NIEBIEZPIECZNIKA będzie płacił za straty z własnej kieszeni.

Żadne Towarzystwo Ubezpieczeniowe nie wypłaci odszkodowania.

Nie mówie o śmierci,gdzie pozwy cywilne sięgają kilku mln zł za osobę

Towarzystwa Ubezpieczeniowe tez maja biegłych.
Dobrych biegłych.

no tak, bo gdy się ma fabryczny szklany bezpiecznik za 1zł to mieszkanie zapalić się nie może i a przeciez  bezpiecznik róznicowoprądowy w skrzynce tez nie zadziala bo winien wszystkiemu co złe w instalacji bedzie przewymiarowany o 0,5A bezpiecznik audiofilski 😉 dziękuję za uwagę, Wesołego Alleluja...

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, pmcomp napisał:

Juz nie wazne czy je slychac czynie ale … stan wiedzy audiofilów w zakladce hi-end poraża. Na szczęscie na razie nie pradem:

I co można odpisać … jak babcie na polskich wsiach w latach 50-80 ubieglego wieku owijaly spalony bezpiecznik drutem?

Ano mozna:

I jak czytam znafca wplywu bezpiecznikow @sir.jax poleca takie rozwiazanie. Ciekawe czy jak ktos straci zycie albo klocek z 100 tysiów PLN straci zycie to sir Jacek pojdzie do pierdla albo odda rownowartośc urzadzenia ???

A moze lepiej odrutowac jakims Furutechem czy Neotechem jak wspomniana babcia?

Jak widać w tamtym watku … glupota ludzka nie boli. A bezpiecznik sluzy do „lepszego” grania tracąc znaczenie funkcji do ktorego go zbudowano i przeznaczono.

Ja juz nie wiem czego dzisiaj w tych powszechnych szkołach uczą. A moze mlodziez ma i tam na wszystko wyj….e bo … i tak jak bedzie potrzeba to wszystko znajda w necie?

Masakra !!!

@Seyv

proszę o interwencję- kolega szanowny znów chamsko obraża.

27 minut temu, Marcouss napisał:

no tak, bo gdy się ma fabryczny szklany bezpiecznik za 1zł to mieszkanie zapalić się nie może i a przeciez  bezpiecznik róznicowoprądowy w skrzynce tez nie zadziala bo winien wszystkiemu co złe w instalacji bedzie przewymiarowany o 0,5A bezpiecznik audiofilski 😉 dziękuję za uwagę, Wesołego Alleluja...

Wesołego.

Warto tez poczytać czasami o takich przypadkach szkód,będących dziełem Wesołych Dobromirów.
To ciekawy materiał,również pod względem psychologicznym.

Pozdrawiam serdecznie!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Panowie ! przecież to nie jest zwykły drut bez żadnego nadzoru...tam siedzi bezpiecznik który ZADZIAŁA wbrew temu co wam się wydaje...tyle że odrobine później...a zachowujecie się jakby kazdy kto wsadza choćby 0,1A większy nominał bezpiecznika gdziekolwiek był sabotażystą albo coś w tym stylu...troche powagi..

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Nie masz pojęcia jak działają bezpieczniki i jakie warunki muszą zaistnieć, by zadziałał bezpiecznik.

Później piszesz takie pierdy jak pacan.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Teraz, sir.jax napisał:

Nie masz pojęcia jak działają bezpieczniki i jakie warunki muszą zaistnieć, by zadziałał bezpiecznik.

Później piszesz takie pierdy jak pacan.

wreszcie jest wsparcie 😄 właściwy człowiek na właściwym miejscu 😄

12 minut temu, Marcouss napisał:

wreszcie jest wsparcie 😄 właściwy człowiek na właściwym miejscu 😄

Jakie wsparcie, daj sobie spokój z tymi wysrywami gościa.

Nie ma pojęcia leśny dziadek ...

4 minuty temu, sir.jax napisał:

Jakie wsparcie, daj sobie spokój z tymi wysrywami gościa.

Nie ma pojęcia leśny dziadek ...

Racja, szkoda baterii w urządzeniu (bo jeszcze niefabryczny bezpiecznik się przepali 😄 )

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Dodam też,że jesli od takiego bezpiecznika zapali sie mieszkanie,i

Od jakiego bezpiecznika zapali ci się mieszkanie? Od tego w urzadzeniu?

Serio? 😁

Co in ego jeśli w skrzynce rozdzielczej jest źle dobrane stopniowanie bezpieczników do zastosowanej instalacji i przekroju przewodów w tejże, to owszem wtedy może zjarać się instalacja.  Ale go zazwyczaj miała miejsce w ibpnstalacjach z epoki na dfutal aluminiowych do tego źle dobranych przekrojem.

Pół Polski stoi taką instalacją całe osiedla stawiane w czasach PRLu, kamienice etc.

1 minutę temu, sir.jax napisał:

Serio? 😁

Co in ego jeśli w skrzynce rozdzielczej jest źle dobrane stopniowanie bezpieczników do zastosowanej instalacji i przekroju przewodów w tejże, to owszem wtedy może zjarać się instalacja.  Ale go zazwyczaj miała miejsce w ibpnstalacjach z epoki na dfutal aluminiowych do tego źle dobranych przekrojem.

Pół Polski stoi taką instalacją całe osiedla stawiane w czasach PRLu, kamienice etc.

Tak jest..wiem bo mialem na poprzednim lokalu aliminium w ścianach, iskrzyło w gniazdkach mocniej niż by iskrzyło z Joanną Krupą na żywo z mojej strony 😉 instalację elektryczną w nowym lokalu kładłem ze znajomym elektrykiem i podkręcił mi czułość bezpiecznika różnicowoprądowego tak, by nie było opcji by człowieka popieściło dłużej niż 2s... To tak na margniesie jeśli chodzi o temat instalacji elektrycznych 😉 

44 minuty temu, sir.jax napisał:

Serio? 😁

no ok,czyli zamiast bezpiecznika np 1 a można dać 1,6A albo 2?
czy to bezpieczne?

Teraz, Pseudodrummer napisał:

czy to bezpieczne?

sprawdź sam to się dowiesz..A i zdobędziesz niezwykle ważnej praktycznej wiedzy teoretyku sceptyku....

• Moderatorzy
50 minut temu, Marcouss napisał:

podkręcił mi czułość bezpiecznika różnicowoprądowego tak, by nie było opcji by człowieka popieściło dłużej niż 2s...

Czułość bezpiecznika rocznicowo prądowego wyraża się w mA a nie sekundach. W domach i mieszkaniach stosuje się bezpieczniki 30mA i nic tam się nie kreci.

55 minut temu, sir.jax napisał:

Zapalić się nie zapali. Jednak jeśli ktoś ma instalacje trzy fazową zabezpieczoną jedną różnicówką i nastąpi przerwa na przewodzie zerowym przy wyjściu obwodu może się zdarzyć, że na przewodzie zerowym wystąpił napięcie innej fazy a wtedy urządzenie zamiast napięciem 230V będzie zasilane 400V - przy zbyt dużym bezpieczniku na zdrowie mu to nie wyjdzie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Jeśli zaistnieje taka sytuacja, to raz, że zadziała różnicowka, a dwa też nadmiarowoprądowy. Bo są to zamiona typowego zwarcia.

Mowa była o bezpiecznikach w urządzeniach, a schodzimy już na instalacje i jej zabezpieczenia, zaraz dojdziemy do zabezpieczeń odgromowych. Tylko to nie temacie. 😏

Edytowane przez sir.jax

5 minut temu, Seyv napisał:

Czułość bezpiecznika rocznicowo prądowego wyraża się w mA a nie sekundach. W domach i mieszkaniach stosuje się bezpieczniki 30mA i nic tam się nie kreci.

Zapalić się nie zapali. Jednak jeśli ktoś ma instalacje trzy fazową zabezpieczoną jedną różnicówką i nastąpi przerwa na przewodzie zerowym przy wyjściu obwodu może się zdarzyć, że na przewodzie zerowym wystąpił napięcie innej fazy a wtedy urządzenie zamiast napięciem 230V będzie zasilane 400V - przy zbyt dużym bezpieczniku na zdrowie mu to nie wyjdzie.

okej w mA a nie w sekundach, ale ja jako elektryczny "laik" - bo nie zawodowiec, tylko opisalem swoje obserwacje i wyliczenia, a nie dokładne dane...A tu psikus bo ja mam główny bezpiecznik 25A, a pozostałe standardowe B16...hmm 😉

Edytowane przez Marcouss
39 minut temu, Pseudodrummer napisał:

czy to bezpieczne?

Możesz dać 1A, możesz dać 1,25A i 1,6A również.

Prąd zwarciowy to wartość takiego rzędu, że wywali nawet 5A, a pmcomp nic na to nie poradzi i może sobie zaklinać rzeczywistość.

Nie chcesz ryzykować,  daj stopień wyżej.

6 godzin temu, pmcomp napisał:

Nie strasz nie strasz. 😁

Ten tekst bardziej zasadnym jest w kierunku domorosłych zaplataczy kabli zasilających, ba nawet niektórych rodzimych firemek z ofertą tychże kabli.

Tam czasem prokuratura miała by co robić,  dostawałem takie do poprawy, widziałem to i owo. O ile nie grzebał tam wcześniej użytkownik takiego kabla, a miałem od takich, którzy raczej by nie tykali, bo potrafią do wymiany żyrandola, czy żarówki wołać elektryka, to naprawdę wola o pomstę do nieba.

Póki co możesz na razie pogrozi paluszkiem producentom bezpieczników audio i dystrybutorom tychże, gdzie często jedni i drudzy zalecają wymienić bezpiecznik na stopień wyżej.

Tylko po co ci to, chyba że masz za dużo pieniędzy...😄

Edytowane przez sir.jax

• Moderatorzy
8 godzin temu, sir.jax napisał:

Prąd zwarciowy to wartość takiego rzędu, że wywali nawet 5A, a pmcomp nic na to nie poradzi i może sobie zaklinać rzeczywistość

Jeśli bezpiecznik 5A wystarczy to w jakim celu produkuje się 0.8 A i inne małe wartości? 

Ano w takim, że bezpiecznik chroni nie tylko przed zawarciem ale też przed zbyt dużym napięciem np. w sytuacji, którą opisałem wyżej. Wtedy zmiana bezpiecznika na większy wiąże się z brakiem ochrony.

Może się również zdarzyć sytuacja kiedy zwarciu ulegnie część uzwojeń strony pierwotnej transformatora co może skutkować wyższym napięciem zasilania strony wtórnej. Dzięki dobrze dobranemu bezpiecznikowi do wymiany będzie tylko transformator a nie np. pół wzmacniacza.

8 godzin temu, Marcouss napisał:

okej w mA a nie w sekundach, ale ja jako elektryczny "laik" - bo nie zawodowiec, tylko opisalem swoje obserwacje i wyliczenia, a nie dokładne dane...A tu psikus bo ja mam główny bezpiecznik 25A, a pozostałe standardowe B16...hmm 😉

To bezpieczniki nadprądowe a nie różnicowe. Będąc elektrycznym  "laikiem" wyciągasz wnioski i podajesz informacje, które są błędne. Dlatego nie mając odpowiedniej wiedzy i doświadczenia lepiej nie udzielać rad, które mogą być dla innych szkodliwe.

Jeśli zaistnieje taka sytuacja, to raz, że zadziała różnicowka, a dwa też nadmiarowoprądowy

Nie, nie zadziała.

Mowa była o bezpiecznikach w urządzeniach, a schodzimy już na instalacje i jej zabezpieczenia

Aby rozmawiać o bezpiecznikach w urządzeniach trzeba rozumieć w jakim celu się je stosuje, przed czym chronią i dlaczego jest ich tyle typów i wartości. Trzeba więc wiedzieć jakie sytuacje mogą wystąpić po stronie instalacji elektrycznej.

25 minut temu, Seyv napisał:

Jeśli bezpiecznik 5A wystarczy to w jakim celu produkuje się 0.8 A i inne małe wartości? 

Nie napisalem, że wystarczy, więc nie odwracaj i nie przekręcaj moich słów.

Ba są bezpieczniki 0,2A i co z tego,  nie oznacza to, że wystarczy te 200mA do zadziałania bezpiecznika.

Poza tym znamionowy prąd zwarciowy jaki jest wybity na bezpieczniku to nie jest maksymalny prąd przy którym już zadziała bezpiecznik.

Zazwyczaj zjawisko zwarcia jest tym, które wykańcza bezpieczniki, zaś napięcie 250V jakie jest wybite na bezpieczniku to maksymalne napięcie przy którym bezpiecznik powinien bezbłędnie zadziałać przy wysokim prądzie zwarciowym, często wielokrotnie przekraczającym ten "znamionowy" bezpiecznika.

Edytowane przez sir.jax

50 minut temu, Seyv napisał:

Nie, nie zadziała.

Zadziała zadziała, poza tym raczej nie stosuje się jednej różnicówki, a obok nich są jeszcze nadmiarowopradowe i czasem inne zabezpieczenia.

A opisana przez Ciebie sytuacja w obwodzie 3 fazowym jest raczej małoprawdopodobna, zwłaszcza kiedy znajduje się w nim róznicówka i inne zabezpieczenia. Chyba, że są wadliwe, ale to znowu statystycznie małoprawdopodobne. 

Podałeś zresztą przykład trochę nieadekwatny do tematu, mało kto ma w mieszkaniu instalację trójfazową.

Edytowane przez sir.jax

• Moderatorzy
5 minut temu, sir.jax napisał:

Zadziała zadziała, poza tym raczej nie stosuje się jednej różnicówki,

W 90% domów jest jedna różnicówką a nawet jeśli jest więcej to często są to różnicówki trójfazowe więc opisana przeze mnie sytuacja może wystąpić.

6 minut temu, sir.jax napisał:

opisana przez Ciebie sytuacja w obwodzie 3 fazowym jest raczej małoprawdopodobna

W dobrze zrobionych urządzeniach i instalacjach wiele awarii jest małoprawdopodobnych ale pomimo tego stosuje się zabezpieczenia.

8 minut temu, sir.jax napisał:

Podałeś zresztą przykład trochę nieadekwatny do tematu, mało kto ma w mieszkaniu instalację trójfazową

Dużo ludzi mieszka w domach - tam praktycznie wszędzie są instalacje trójfazowe.

3 minuty temu, Seyv napisał:

W 90% domów jest jedna różnicówką a nawet jeśli jest więcej to często są to różnicówki trójfazowe więc opisana przeze mnie sytuacja może wystąpić.

Zazwyczaj  dwie jedna na kuchnię, druga na łazienkę.

Często są to różnicówki jednofazowe,  bo najczęściej takie są instalacje, zwłaszcza w blokach osiedlowych.

Skąd ci się biorą te procenty niczym niepotwierdzone ?

😁

6 minut temu, Seyv napisał:

W dobrze zrobionych urządzeniach i instalacjach wiele awarii jest małoprawdopodobnych ale pomimo tego stosuje się zabezpieczenia.

Znowu odwracasz kota ogonem.

Owszem awarie się zdarzają instalacji, czy urządzeń.  Ale mówimy o wadliwej różnicówce, a nie instalacji, czy urządzeniu.

Kończę te dyskusje, bo ile można kopać się z koniem. 😏

Jeszcze o bezpiecznikach:

"Choć te dwa rodzaje bezpieczników topikowych mają inną budowę, działają tak samo. Dwa styki bezpiecznika topikowego połączone są drucikiem, który ma niezwykle cienki przekrój. W momencie gdy przez drut przepływa za duży prąd, zaczyna się on topić do momentu, w którym się przerwie. Wtedy powstaje łuk elektryczny, który jeszcze przez moment przewodzi prąd. By zapobiec tej sytuacji wykorzystuje się bezpieczniki, które oznaczone są symbolem FG. Ich konstrukcja sprawia, że powstanie łuku elektrycznego jest niemożliwe.

W sytuacji, gdy wartość topika stale wzrasta i osiągnie pułap krytyczny dochodzi do jego stopnienia na skutek czego podłączone do obwodu (następuje jego przerwanie) urządzenia są chronione przed zniszczeniami i uszkodzeniami. Jak widać zasada działania jest stosunkowo prosta, ale najważniejsze jest to, aby wybrać dla siebie bezpiecznik z odpowiednim oznaczeniem (np. do instalacji domowej). Jeśli obwód ma zadziałać po raz kolejny konieczne będzie wymienienie niesprawnego bezpiecznika topikowego.

Przepalenie się wkładki topikowej nie jest w stanie uchronić przed uszkodzeniem obwodów elektrycznych urządzenia. Ochroni jednak przed poważniejszymi konsekwencjami. Warto zatem pamiętać, że zużyty bezpiecznik topikowy trzeba wymienić na nowy. Jeśli będziesz to robić samodzielnie, zadbaj o to, by nowa cześć była dokładnie taka sama jak ta, którą chcesz wymienić. Istotne są przede wszystkim oznaczenia. Zwróć na nie uwagę, by nie pomylić na przykład bezpiecznika zwłocznego z szybkim, ponieważ ma to ogromne znaczenie dla prawidłowego działania tego elementu."

A wystarczy przeczytać ze zrozumieniem 🙂 :

W momencie gdy przez drut przepływa za duży prąd, zaczyna się on topić do momentu, w którym się przerwie. 

Prąd o zbyt dużej wartości niezgodnej z zaprojektowaną w urządzeniu, a prąd zwarciowy to nie jest to samo.

BTW bezpieczniki topikowe w urządzeniach elektronicznych stosuje się nie tylko na zasilaniu 230 VAC.

Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy
25 minut temu, pmcomp napisał:

Przepalenie się wkładki topikowej nie jest w stanie uchronić przed uszkodzeniem obwodów elektrycznych urządzenia. Ochroni jednak przed poważniejszymi konsekwencjami

Z tym nie do końca się zgodzę. Miałem kiedyś dwa urządzenia, jedno europejskie na 230V i drugie japońskie na 100V. Pewnego razu pomyliłem je i to japońskie podłączyłem bez transformatora obniżającego napięcie bezpośrednio do 230V. I co się stało? Przepalił się bezpiecznik. Po wymianie i prawidłowym podłączeniu urządzenie działało bez zarzutu. Czyli bezpiecznik ochronił je.

W momencie gdy przez drut przepływa za duży prąd, zaczyna się on topić do momentu, w którym się przerwie.

Niedawno ukończyłem wzmacniacz. Na początku działał bez soft startu i bezpiecznik 5A zawsze wytrzymywał trzy włączenia przy czwartym się przepalał. 

BTW bezpieczniki topikowe w urządzeniach elektronicznych stosuje się nie tylko na zasilaniu 230 VAC

Kiedyś stosowałem je zabezpieczając transformatory głośnikowe na wypadek gdyby lampa mocy dostała zwarcia. Wielu produktów tego nie stosuje a szkoda bo już miałem dwa wzmacniacze na serwisie w których gdyby taki bezpiecznik był wymieniło by się tylko lampę i bezpiecznik a tak roboty więcej (w sumie dla serwisu lepiej...).

Edytowane przez Seyv

• Pokaż nowe odpowiedzi