Skocz do zawartości
IGNORED

Czy standby jest konieczny ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Panowie,

mam następujące pytanie. Mojemu wzmacniaczowi ( rotel 1572 mk 2) przy włączaniu zdarza się wywalić korki. Zauważyłem, że dochodzi do tego głównie przy uruchamianiu pilotem z trybu standby. W związku z tym odpalam i wyłączam ręcznie za pomocą przycisku na obudowie. W długie bezsenne noce zastanawiam się tylko czy taki sposób jest "zdrowy" dla wzmacniacza ? Chodzi o to, że kiedyś czytałem ( nie pamiętam gdzie ale właśnie chyba na jakimś forum audio ) że sprzęt z funkcją standby powinien zawsze być "pod prądem" i włączanie/wyłączanie głównym włącznikiem jest szkodliwe. Co o tym sądzicie ? 

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/168507-czy-standby-jest-konieczny/

Większość współczesnych urządzeń z pilotem i tak jest całkowicie odłączana, a zasilany jest tylko układ stdby. Dlatego (wg obecnych norm) na stdby pobiera <0,5W.

Trzymanie cały czas pod prądem np wzmacniaczy to głupota, a jeśli jakaś audiofilską firma to doradza w przypadku swoich wyrobów, świadczy to tylko o jej nie nieprofesjonalizmie, bo nie umie zrobić wzmacniacza, który podczas uruchamiania od zera, nie strzela w kolumny lub wykazuje inne efekty specjalne. Albo żyłują na układach wyciszająco - zabezpieczających. Taką firmę osobiście omijałbym z daleka. 

A tego Rotela wywalającego bezpiecznik oddałbym do serwisu, bo to nie jest normalne. Chyba, że bezpiecznik stracił parametry i wyskakuje na niższym prądzie od nominału, co się zdarza.

Swoją drogą to jest właśnie bardzo ciekawe że bezpiecznik ci się wyłącza w momencie włączania ze standby. 

W atoll jest właśnie odwrotnie kiedy włącza się go z tyłu obudowy głównym wyłącznikiem to wtedy wrzuca.

Zrobiłeś z ciekawości u kogoś innego?

58 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zrobiłeś z ciekawości u kogoś innego?

Nie, wypróbowałem tylko różne gniazdka w mieszkaniu. Potem próbowałem się jeszcze ratować modułem soft-start który kupiłem ze strony toroidy.pl ale nic nie pomógł. W końcu elektryk wymienił mi bezpiecznik i to rozwiązało problem.   

Godzinę temu, Maciej Mki napisał:

Nie, wypróbowałem tylko różne gniazdka w mieszkaniu. Potem próbowałem się jeszcze ratować modułem soft-start który kupiłem ze strony toroidy.pl ale nic nie pomógł. W końcu elektryk wymienił mi bezpiecznik i to rozwiązało problem.   

Ale wymienił ci na dopuszczalny przez ubezpieczyciela? Wiesz bo to nie sztuka dać duży bezpiecznik

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale wymienił ci na dopuszczalny przez ubezpieczyciela? Wiesz bo to nie sztuka dać duży bezpiecznik

Wywalało jeden z tych bezpieczników w formie rzędu takich jakby  "hebelków" które opadają przy wywaleniu bezpiecznika. Z tego co zrozumiałem to elektryk dał bezpiecznik który działa z większym opóźnieniem niż ten poprzedni. Później dopiero idzie jeszcze główny bezpiecznik w mieszkaniu którego nie ruszał. W sumie mam zaufanie do tego elektryka.    

W dniu 15.11.2024 o 17:44, Maciej Mki napisał:

chyba na jakimś forum audio

Na forach audio większość informacji to bzdury.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, rafal735r napisał:

U mnie wywalało jak ktoś wstawił tylko 10A. Teraz mam normalnie 16A jak powinno być. 

Co to znaczy "normalnie 16A jak powinno być"?

Wartość zabezpieczenia dobiera się do posiadanej instalacji elekttrycznej - przekroju zastosowanych przewodów, nie do zasilanego urzadzenia.

Zabezpieczenie 10A wytrzymuje obciążenie 2,5 kW, pobór mocy Rotela 1572 mk 2 to tylko 400W, nie powinno być z tym żadnych problemów, jeżeli "wysadza" on zabezpieczenia, to znaczy, ze albo on jest uszkodzony, albo tez zabezpieczenia.

Często podczas rozruchu, gdy lądują się kondensatory, prąd jest znacznie wiekszy, jak max podczas normalnej eksploatacji. Wtedy pomaga bezpiecznik zwłoczny.

1 godzinę temu, Nil napisał:

Co to znaczy "normalnie 16A jak powinno być"?

No to chyba taki standard w domach/mieszkaniach? 

1 godzinę temu, Nil napisał:

Zabezpieczenie 10A wytrzymuje obciążenie 2,5 kW, pobór mocy Rotela 1572 mk 2 to tylko 400W, nie powinno być z tym żadnych problemów, jeżeli "wysadza" on zabezpieczenia, to znaczy, ze albo on jest uszkodzony, albo tez zabezpieczenia.

Ale przy uruchamianiu takiego wzmacniacza zawsze jest jakiś skok napięcia. To chyba normalne? Czy jeszcze masz nt. temat kolejne teorie?

?👈

1. Chwilowy pobór prądu przy uruchamianiu wzmacniacza, tym bardziej opartego o transformator toroidalny, jest kilkakrotnie większy, niż podczas pracy. Rezystancja uzwojenia pierwotnego jest bardzo mała.

2. Wzmacniacz na 4omh mierzy moc 2 x 200W, także podawany pobór mocy 400W przez producenta, jest zdecydowanie zaniżony. Podczas normalnej pracy tak, ale nie przy uruchamianiu i głośnym graniu na 4ohm.

3. Jeśli użytkownik będzie miał pecha i wciśnie przycisk zasilania akurat w momencie, kiedy faza przebiega przez "zero", tym bardziej jest taka szansa.

Stosować zabezpieczenie typu "C" i powinno być OK.

22 minuty temu, rafal735r napisał:

Ale przy uruchamianiu takiego wzmacniacza zawsze jest jakiś skok napięcia.

Rośnie prąd, a nie napięcie. Przy dużym prądzie, może ono nieznacznie chwilowa spaść.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, StachMuszel napisał:

2. Wzmacniacz na 4omh mierzy moc 2 x 200W, także podawany pobór mocy 400W przez producenta, jest zdecydowanie zaniżony. Podczas normalnej pracy tak, ale nie przy uruchamianiu i głośnym graniu na 4ohm.

400W to maksymalny pobór mocyurzadzenia i w żadnym przypadku nie jest zaniżony. Urzadzenie ma układy zabezpieczające przed skokami o których chyba piszesz. W nieuszkodzonym urzadzeniu  nie ma najmniejszych szans dojśc do 2,5 kW.

24 minuty temu, rafal735r napisał:

No to chyba taki standard w domach/mieszkaniach? 

Nie to nie jest żaden standard. 

Przy instalacji 3,4x1,5 mm2 maksymalne jest zabezpieczenie 10A, przy instal;acji 3,4x1,5 mm2 jest to 16 A.

4 minuty temu, Nil napisał:

400W to maksymalny pobór mocyurzadzenia i w żadnym przypadku nie jest zaniżony. Urzadzenie ma układy zabezpieczające przed skokami o których chyba piszesz. W nieuszkodzonym urzadzeniu  nie ma najmniejszych szans dojśc do 2,5 kW.

Wzmacniacz o mocy 2x200W w klasie AB, oddając pełna moc, zawsze pobierze z sieci więcej. To nie perpetum mobile. 

W instalacji domowej na jednej linii zasilającej bywa czasem włączonych kilka urządzeń. Włączając dodatkowo wzmacniacz, może zostać przekroczony próg pracy zabezpieczenia i ono wtedy zadziała.

Edytowane przez StachMuszel
Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, rafal735r napisał:

Ale przy uruchamianiu takiego wzmacniacza zawsze jest jakiś skok napięcia. To chyba normalne? Czy jeszcze masz nt. temat kolejne teorie?

Napisałem wyżej, nie powinno być żadnych większych skoków poboru prądu poza podawanym przez producenta.

To nie są moje teorie, tylko rzetelna wiedza inżynierska.

Teraz, StachMuszel napisał:

Wzmacniacz o mocy 2x200W w klasie AB, oddając pełna moc, zawsze pobierze z sieci więcej. To nie perpetum mobile. 

Mylisz moc urządzenia z poborem mocy z sieci elektrycznej. 

Czyli Twoim zdaniem, urządzenie może pobrać mniej mocy po stronie pierwotnej, od tej oddawanej po stronie wtórnej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20241124_153543_ChatGPT.jpg

Screenshot_20241124_153555_ChatGPT.jpg

Screenshot_20241124_153607_ChatGPT.jpg

Tak z ciekawości zapytałem ChatGPT, co On o tym sądzi 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, StachMuszel napisał:

Czyli Twoim zdaniem, urządzenie może pobrać mniej mocy po stronie pierwotnej, od tej oddawanej po stronie wtórnej?

Jedno nie ma bezpośredniego przełożenia na drugie.

Czym innym jest moc wysciowa wzmacniacza, a czym innym pobór mocy z sieci elektrycznej.

I to nie moim zdaniem.

3 godziny temu, Misio38 napisał:

Na forach audio większość informacji to bzdury.

To co tutaj robisz? 

Tak pytam luźnie z ciekawości. 

Widać że i tak temat już zboczył na kompletnie inny kurs

17 minut temu, Nil napisał:

Jedno nie ma bezpośredniego przełożenia na drugie.

Czym innym jest moc wysciowa wzmacniacza, a czym innym pobór mocy z sieci elektrycznej.

I to nie moim zdaniem.

Moim też nie😉👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.11.2024 o 17:44, Maciej Mki napisał:

Czołem Panowie,

mam następujące pytanie. Mojemu wzmacniaczowi ( rotel 1572 mk 2) przy włączaniu zdarza się wywalić korki. Zauważyłem, że dochodzi do tego głównie przy uruchamianiu pilotem z trybu standby. W związku z tym odpalam i wyłączam ręcznie za pomocą przycisku na obudowie. W długie bezsenne noce zastanawiam się tylko czy taki sposób jest "zdrowy" dla wzmacniacza ? Chodzi o to, że kiedyś czytałem ( nie pamiętam gdzie ale właśnie chyba na jakimś forum audio ) że sprzęt z funkcją standby powinien zawsze być "pod prądem" i włączanie/wyłączanie głównym włącznikiem jest szkodliwe. Co o tym sądzicie ? 

pozdrawiam

Są wzmacniacze bez "standby" i "żyją" dłużej od takich ze standby.

Właściwie to ten wzmacniacz jest w klasie AB, więc możesz wcale go nie wyłączać. Aż tak dużo prądu nie ciągnie w bezczynności. 

Jeśli chcesz oszczędzić kondensatory to po prostu wyłączaj przyciskiem ON/OFF bez strachu. 

Ale tak w ogóle to ja bym ten wzmacniacz wysłał do serwisu na przegląd. Nie powinien wywalać korków.