Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz SACD do 3 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są aktualnie na rynku jakieś interesujące odtwarzacze sacd w cenie do 3 tys? W zasadzie u mnie królują analogi, ale wychodzi fajna seria Polskich Nagrań i Atlantic 75, więc chętnie bym coś zakupił. Bardzo poproszę o propozycje. Mam staruteńkie i nadal sprawne Samsung 745 i Denon 3910, ale może coś współcześnie jest lepsze w tej cenie?

https://www.audiostereo.pl/topic/168521-odtwarzacz-sacd-do-3-tys/

Jeśli możesz to dołóż bo warto. Mam i szczerze polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

55 minut temu, maciek1 napisał:

Czy są aktualnie na rynku jakieś interesujące odtwarzacze sacd w cenie do 3 tys?

Rynek wtórny. Nowych nie szukaj, bo nie warto 

Akurat ten Denon jako nowy świetnie się broni na tle używek. Jako użytkownik uważam, że to jest bardzo dobry odtwarzacz CD/SACD z trwałym napędem stosowanym w najdroższych odtwarzaczach Marantza. Made in Japan.

Dla zachęty i rozeznania autorowi tematu polecam poniższy wątek.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Porównywałem tylko na "papierze" (testy, fora). Wybrałem Denona. Trafiłem używkę (idealny stan 1,5 roczny) na Olx za 3500. Wtedy był też srebrny za 3600. Poczekaj spokojnie i trafi się. Ten za 4300 nie zejdzie, bo jak kolega pisał wyżej za 200 więcej masz nówkę.

40 minut temu, maciek1 napisał:

Dzięki. A ktoś go porównywał z Pioneer PD50? Też chyba dobra opcja, ale już tylko w używkach niestety...

Pioneera miałem i 30 i 50 słabe, awaryjne i kiepski dźwięk. Do tego trzeba uważać bo krążą używki uszkodzone przez, nie chcę przekręcić użytkownika Muda.

Jeśli miałbym polecić to zdecydowanienajlepsza i do tego najważniejsze japońska Yamaha. Jeśli masz wzmacniacz zbalansowany to szuka modelu CD-S2000 bo ten jest jako chyba jedyny na rynku w pełni zbalansowany. Inne jak Cambridge Audio Accuphase czy Luxman w tańszych modelach są oszukane, tyle że gniazdka mają xLRy i można takich kabli użyć. 

Tylko uwaga, Yamaha wy.aga bardzo dobrych kabli. Ja yżywam Audioquesta który dopala dźwięk, ale to już kwestia gustu.

Tak czy inaczej Yamaha doskonałe ukazuje przewagę brzmieniowo czy po prostu zalety płyt SACD.

Gdybyś zwiększył budżet do modelu CD-S2100 to dostałbyś super DACa na pokładzie. Ja za.ieszczałem tu na naszym Forum nawet zdjęcia wyświetlacza gdzie widać jak puszczam wszystko z konwersją do DSD128 i wtedy gra słodko i soczyście, nieto cobezduszny PCM.

Czyli jak na razie Pioneer PD50 odpada. Pozostaje Denon i pojawiła się Yamaha... Wejść zbalansowanych nie posiadam w mojej lampie, więc nie będą konieczne..

Edytowane przez maciek1
2 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Na Amozonie nówka sztuka nie śmigana za 143zł więcej. Chyba pogięło kogoś z tą ceną.

Określenie "nówka sztuka nie śmigana" na Amazonie to nie do końca jest takie oczywiste jakby się wydawało ...można się zdziwić. Jedyne szczęście że jest długi okres zwrotu ( 30 dni ) i raczej nie robią problemów w przypadku zwrotu towaru którego stan nie jest taki jaki być powinien

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

2 godziny temu, maciek1 napisał:

Czyli jak na razie Pioneer PD50 odpada. Pozostaje Denon i pojawiła się Yamaha... Wejść zbalansowanych nie posiadam w mojej lampie, więc nie będą konieczne..

Jeśli do lampy to właśnie ja tak gram Yamaha CD-S1000 z lampą połączona Audioquestem. Dźwięk mam bardzo ciepły z fajnym basem grającym już przy cichym słuchaniu co dla mnie było bardzo ważnym argumentem. Do lampy polecam wysokie na wstęgach np. Monitor Audio.

PS dodam tylko że za Yamaha przemawia bezawaryjność i serwis Audioklanu. Wymienisz laser za 300-500zł raz na 10 lat przy intensywnym słuchaniu i tyle.

Edytowane przez Audroc
3 godziny temu, Ma_cieQ napisał:

Określenie "nówka sztuka nie śmigana" na Amazonie to nie do końca jest takie oczywiste jakby się wydawało ...można się zdziwić. Jedyne szczęście że jest długi okres zwrotu ( 30 dni ) i raczej nie robią problemów w przypadku zwrotu towaru którego stan nie jest taki jaki być powinien

Serio? Lepiej kupić 9 miesięczny używany sprzęt za 4200, niż nowy na Amazonie za 4350 - bo obawiamy się że będzie używany? Na Amazon możesz oddać do 30 dni bez podawania przyczyny.

Witam,ja też właśnie szukam sacd do mojej Yamahy As 1100, który posiada daca, mam dwa typy Yamaha cd s 2100,oraz Marantz sa ki pearl, proszę o jakieś sugestie, pozdrawiam 

4 godziny temu, Ma_cieQ napisał:

Masz jakieś konkretne dowody na to że Amazon sprzedaje używane sprzęty lub tzw.zwroty konsumenckie jako nowe? pytam bo szukam m/innymi takiego CD-ka.

Sam kupowałem u nich dwa razy,za każdym razem sprzęt był fabrycznie zapakowany,chyba że na takie rynki jak nasz robią jakieś wały.Martwił mnie brak  dodatkowego zabezpieczenia fabrycznych kartonów,były na nich ślady "traktowania" przez kurierów.

33 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Serio? Lepiej kupić 9 miesięczny używany sprzęt za 4200, niż nowy na Amazonie za 4350 - bo obawiamy się że będzie używany? Na Amazon możesz oddać do 30 dni bez podawania przyczyny.

Nie że "obawiamy się że będzie używany" tylko że często jest używany i dlatego możesz na Amazonie trafić sprzęt i inne rzeczy za cenę której nikt inny nie ma gdyż chcą się pozbyć "wrzoda" dlatego też cena będzie atrakcyjna. Sam tego doświadczyłem i masz całe mnóstwo komentarzy przy różnorakim sprzęcie ludzi z całego świata o w/w praktykach - więc Ci odpowiem ...serio!!!. A o zwrotach i nie robieniu problemów przy zwracaniu przecież napisałem tylko szkoda że człowiek traci czas i nerwy że dostaje swoje wymarzone urządzenie, otwiera i dostaje gonga bo owa "nóweczka" nie jest nowa

56 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Dzień w dzień kupuję coś na Amazo ie, d,isiaj cały czas od rana i jakoś nie kupiłem jeszcze bubla. Raz mi się przytrafiło że płyta CD przyszła z pękniętą, zgniecioną obudową, to przysłali następną, oczywiście nawet tej uszkodzonej nie musiałem odsyłać. Zresztą używany sprzęt zawsze,ę chodzi o połowę taniej, więc coś tu nie gra...

49 minut temu, zibi69 napisał:

Witam,ja też właśnie szukam sacd do mojej Yamahy As 1100, który posiada daca, mam dwa typy Yamaha cd s 2100,oraz Marantz sa ki pearl, proszę o jakieś sugestie, pozdrawiam 

Jak pisałem odszukaj moje wpisy o DSCu Yamahy CD-S2100 która pięknie radzi sobie z DSD128 czego wg. Instrukcji nie powinna, oficjalnie ma to dopiero CD-S3000. Jak odnajdę fotkę to wkleję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Audroc
20 minut temu, fan64 napisał:

Masz jakieś konkretne dowody na to że Amazon sprzedaje używane sprzęty lub tzw.zwroty konsumenckie jako nowe? pytam bo szukam m/innymi takiego CD-ka.

Sam kupowałem u nich dwa razy,za każdym razem sprzęt był fabrycznie zapakowany,chyba że na takie rynki jak nasz robią jakieś wały.Martwił mnie brak  dodatkowego zabezpieczenia fabrycznych kartonów,były na nich ślady "traktowania" przez kurierów.

Sam miałem taki przypadek jakieś 1.5 roku temu. Kupiłem a Amazonie Denon-a DCD-900Ne za cenę niższą o kilka stówek niż ogólnie dostępny w sklepach. Ale przy rozpakowywaniu już widziałem że był wyciągany. Pudło było zaklejone taśmą na odpier..., CD w środku powinno być obłożone takim gąbczastym materiałem a ja dostałem i owszem obłożone ale byle jak i nawet nie pozaklejane, na sprzęcie było mnóstwo odcisków palców a co najgorsze Cd był uszkodzony gdyż nie był w stanie odczytać jakikolwiek płyty CD. Że zwrotem nie miałem najmniejszych problemów ale potem znalazłem na stronie Amazona przy innych sprzętach za niższą cenę niż ogólnie dostępna komentarze ludzi że dostawali sprzęt używane z widocznymi śladami użytkowania. 

Edytowane przez Ma_cieQ

Godzinę temu, zibi69 napisał:

Tez mam A-S1100 i uzywam DCD 1520ae. Swietne polaczenie, DAC na pokladzie.

Mialem kilka lat temu CD-S1000. Jest wieksz, ciezszy, robi wieksze wrazenie, jednak Denon brzmi lepiej.

33 minuty temu, Audroc napisał:

Dzień w dzień kupuję coś na Amazo ie, d,isiaj cały czas od rana

🤣

3 minuty temu, BlueDot napisał:

Mialem kilka lat temu CD-S1000. Jest wieksz, ciezszy, robi wieksze wrazenie, jednak Denon brzmi lepiej.

Witam, też o nim myślę miałem kiedyś denona dcd1450ar i miło wspominam, tylko gdzie kupić tego 1520 ae, ciężko z dostępnością ,i to srebrny kolor, pozdrawiam 

Edytowane przez zibi69
14 minut temu, zibi69 napisał:

Witam, też o nim myślę miałem kiedyś denona dcd1450ar i miło wspominam, tylko gdzie kupić tego 1520 ae, ciężko z dostępnością ,i to srebrny kolor, pozdrawiam 

Ja kupilem swojego kilka lat temu za €650 i to jest moim zdaniem dobra cena za stan idealny.

Co do koloru, to on jest bardziej taki szampanski przez co rozni sie troche od Yamahy, wiec miej to na uwadze. Mi to nie przeszkadza, ale wiem ze sa tacy ktorzy zwracaja na to uwage.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Ja kupilem swojego kilka lat temu za €650 i to jest moim zdaniem dobra cena za stan idealny.

Co do koloru, to on jest bardziej taki szampanski przez co rozni sie troche od Yamahy, wiec miej to na uwadze. Mi to nie przeszkadza, ale wiem ze sa tacy ktorzy zwracaja na to uwage.

Właśnie,to jest połowa ceny używanej cd s 2100

9 minut temu, zibi69 napisał:

Właśnie,to jest połowa ceny używanej cd s 2100

Nie sluchalem CD-S2100 wiec ciezko mi powiedziec czy jest lepszy. Jezeli chodzi o wzmacniacze to ja wole Yamahe od Denona, ale odtwarzacze Denona graja dla mnie lepiej od Yamahy.

Edytowane przez BlueDot
2 minuty temu, BlueDot napisał:

Nie sluchalem CD-S2100 wiec ciezko mi powiedziec czy jest lepszy. Jezeli chodzi o wzmacniacze to ja wole Yamahe od Denona, ale odtwarzacze Denona graja dla mnie lepiej od Yamahy.

Patrzyłem i znalazłem na eBay jest jeden srebrny denon 1520 ae, ale niestety nie ma możliwości wysyłki za granicę 

12 minut temu, zibi69 napisał:

Patrzyłem i znalazłem na eBay jest jeden srebrny denon 1520 ae, ale niestety nie ma możliwości wysyłki za granicę 

Ludzie raczej nie chca sie pozbywac sprzetu z ktorego sa zadowoleni. Ja swojej Yamahy nigdy nie sprzedam a mialem wzmacniacze duzo drozsze, ktore teoretycznie powinne byc duzo lepsze a jednak Yamaha zostala.

Wlasnie patrzylem na hifishark i sa tylko 3 sztuki  1520ae do sprzedania. No i widze ze cena wzrosla.

Edytowane przez BlueDot
3 godziny temu, BlueDot napisał:

Ok ale odtwarzacze Denona są w pełni zbalansowane, no to chyba najważniejsze jeśli już tak konkretnie piszesz który lepszy. Ja jak wybierałem to sorry ale Denona wogóle nie brałem pod uwagę, podobnie jak w testach prasowych. Liczyły się tylko droższe Accuphase i Luxman. Ponieważ tylko Yamaha była w pełni zbalansowana, bo Accu i Luxman produkuje atrapy, wybrałem Yamahę. Do tego okazało się że działa DSD128 I jest sporo tańsza.

3 godziny temu, BlueDot napisał:

🤣

To był serio wpis, kupiłem dziś na Amazonie 5 płyt i żo ie kilka rzeczy. Córka też jakiś kosmetyk, w końcu niedziela dzień zakupów no i wysyłki gratis.

• Pokaż nowe odpowiedzi