Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza do Monitor Audio Silver 100 7G

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich jako nowy użytkownik forum. 

Chciałbym prosić o poradę w doborze odpowiedniego wzmacniacza do Monitor Audio Silver 100 7G , oraz Wiim Pro Plus. Na tą chwile mam już zakupione kolumny oraz Wiim, jestem również po odsłuchu kolumn ze wzmacniaczem Audiolab 8300a ,oraz Musical fidelity m6si. Muzyka jakiej słucham do głównie rock, jazz, blues oraz wszelkiej muzyki instrumentalnej. 

Audiolab 8300a oraz Musical jest dla mnie w tej chwili za drogi i szukam jakiejś tańszej alternatywy, w oko wpadł mi Audiolab 8200a, lub starszy model 8000. Czy ktoś ma może kolumny Monitor Audio Silver 100 7G i może mi pomóc w doborze wzmacniacza, lub przedwzmacniacza z końcówką mocy. Pomieszczenie około 20 m2 

Dodaj jeszcze czy oba testowane grały dla Ciebie tak samo, czy może jednak inaczej ?

Bo możesz otrzymywać porady bardzo rozbieżne i mając choćby te dwa modele

z Silverami wiesz, które brzmienie jest Ci bliższe. Bo "jakiś" wzmacniacz nawet nowy,

jak się nie ma specjalnych oczekiwań, to zaczyna się od okolic 1 kzł ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

Dodaj jeszcze czy oba testowane grały dla Ciebie tak samo, czy może jednak inaczej ?

Bo możesz otrzymywać porady bardzo rozbieżne i mając choćby te dwa modele

z Silverami wiesz, które brzmienie jest Ci bliższe. Bo "jakiś" wzmacniacz nawet nowy,

jak się nie ma specjalnych oczekiwań, to zaczyna się od okolic 1 kzł ... 😉 

Zapomniałem dodać że Audiolab i Musical brzmiały dla mnie dość podobnie i ich brzmienie jak najbardziej mi pasowało. W tym przypadku jednak ważna rolę odgrywa cena która w tym momencie jest dla mnie za wysoka bo oscyluje w okolicach 5 tysięcy za Audiolaba 8300a. W tej chwili posiadam Technics SA-DX940 którego już użytkuje od 16 lat i chciałem w tym roku zmienić audio na nowe ( założyłem sobie budżet 6 tysięcy na komplet, z czego wydałem już 3500 zł na kolumny) . Do tej pory to Jamo S506 i docelowo miałem uderzać w kolumny podłogowe jednak po odsłuchu Monitor Audio pozytywnie zaskoczyło mnie szerokie stereo oraz ilość niskich tonów jakie można z nich uzyskać, więc wybór padł właśnie na nie. 

Pytałem o Audiolab 8200a ponieważ mieści się w moim budżecie i jestem ciekaw czy ich brzmienie jest podobne do nowej serii 8300a . 

Z nową nie zmieścisz się w założonym budżecie, ale używana Yamaha A S701

kosztuje w okolicach 2 kzł i jest kilka na olx. Gdyby dla Ciebie te dwa testowane

wzmacniacze grały odmiennie, to pewnie propozycje mogły by być inne.

Ale poczekaj na inne pomysły, bo wzmacniaczy jest też sporo na aukcjach.

Tu masz bas, dynamikę, DAC i regulowany loudness do cichego słuchania.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To jak w starym dowcipie o radzieckich naukowcach:

Po wyrwaniu skrzydełek na komendę:  idi ! - mucha ruszyła

Po wyrwaniu połowy odnóży ... również; ciężko, ale jednak szła.

Po wyrwaniu reszty i komendzie:  idi !  nie ruszyła z miejsca.

Napisano więc w raporcie:

Po usunięciu skrzydełek i odnóży badana mucha straciła słuch ...

Audiolab 8200A to podobne granie do 8300A. 

Dziwi mnie jednak, że nie odczułeś różnicy pomiędzy tymi wzmacniaczami, bo to różne brzmienia. Możesz sprawdzić też Audiolaba 6000A, może Cambridge CXA81/61. 🙂 W razie czego zapraszamy na odsłuch, sprawdzisz kilka opcji 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Audiolab 8200A to podobne granie do 8300A. 

Dziwi mnie jednak, że nie odczułeś różnicy pomiędzy tymi wzmacniaczami, bo to różne brzmienia. Możesz sprawdzić też Audiolaba 6000A, może Cambridge CXA81/61. 🙂 W razie czego zapraszamy na odsłuch, sprawdzisz kilka opcji 😉 

Audiolaba 8300a miałem przez tydzień w domu na testach i podłączyłem go do  Monitor Audio zwykłym kablem głośnikowym. Musical Fidelity M6si słuchałem na moich kolumnach u znajomego przez jakieś 30 minut w jego warunkach z kablami głośnikowymi Chord Clearway. Może za krótko słuchałem Musical żeby zauważyć różnice w dźwięku. 

Edytowane przez tomasznietomek1990

Ah, czyli całkiem różne warunki 🙂 To dużo wyjaśnia. Dobrze byłoby w jednym miejscu je porównać 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

23 godziny temu, tomasznietomek1990 napisał:

Zapomniałem dodać że Audiolab i Musical brzmiały dla mnie dość podobnie i ich brzmienie jak najbardziej mi pasowało. W tym przypadku jednak ważna rolę odgrywa cena która w tym momencie jest dla mnie za wysoka bo oscyluje w okolicach 5 tysięcy za Audiolaba 8300a. W tej chwili posiadam Technics SA-DX940 którego już użytkuje od 16 lat i chciałem w tym roku zmienić audio na nowe ( założyłem sobie budżet 6 tysięcy na komplet, z czego wydałem już 3500 zł na kolumny) . Do tej pory to Jamo S506 i docelowo miałem uderzać w kolumny podłogowe jednak po odsłuchu Monitor Audio pozytywnie zaskoczyło mnie szerokie stereo oraz ilość niskich tonów jakie można z nich uzyskać, więc wybór padł właśnie na nie. 

Ciekawą opcją dla Ciebie w podanym budżecie będzie Roksan Attessa oraz Atoll IN100Sig. Gdybyś nieco dorzucił to można by popatrzeć nawet na model IN200Sig. Rozważałeś te opcje?

Szkoda że nie wychwyciłeś różnicy w dźwięku pomiędzy tymi wzmacniaczami bo jest ona dość znaczna. 

Stary audiolab 8300 gra jasno detalicznie nieco brakuje mu dociążenia dźwięku ale ma bardzo fajną separację. Starszy model które wymieniłeś będą grały w podobny sposób. Nowe audiolaby da bardziej dociążone i nieco cieplejsze w stosunku do starszych modeli. Uważam akurat że model 8300 to nie jest dobry kompan do tych kolumn na dłuższą metę może być za dużo góry i będzie ona zbyt wysunięta do przodu. 

Z kolei musical powzmacniacz właśnie bardzo mocno dociążony grający mocno swobodnie w dole pasma i o stonowanej górze. Tu nie ma mowy o przerysowaniu.

Jeśli budżet w tym momencie nie pozwala to bardzo dobrym kompanem do tych kolumn jest wzmacniacz atoll in80 albo magnat mr780, ma900. 

To urządzenia stosunkowo tanie o cieplejszej charakterystyce fajnym przyjemnym miększym basie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Dobra cena jak sprawny. 

"Urządzenie po przeglądzie technicznym w autoryzowanym serwisie Atolla we IX 2024 (info na ten temat przekażę Kupującemu)."

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

14 minut temu, Tal napisał:

"Urządzenie po przeglądzie technicznym w autoryzowanym serwisie Atolla we IX 2024 (info na ten temat przekażę Kupującemu)."

Nie czytałem opisu. 

W takim razie warto

W dniu 19.11.2024 o 17:12, quatross napisał:

najlepiej ROKSAN K3 zagra twoją muzykę na tych niefartownych kolumnach pod nią.

(Ewentualnie DENON 1600NE).

Czemu niefartownych? Rock brzmi na nich całkiem, całkiem jak dla mnie.

Dziękuje wszystkich za odpowiedź . W tej chwili mam na test Cambridge CXA61 w domu jednak odsłuch mam na półce RTV zamiast na podstawkach ponieważ zrobiłem swój projekt standów pod te kolumny z płyty 5 mm oraz rury o ściance 2,2 mm i będą one gotowy gdzieś w przyszłym tygodniu. Na standach które miałem wypożyczone z akustyki firmy nordstone głośnik nie był stabilny i cała konstrukcja bujała się w miejscu łączenia rury z płytą dolna, dlatego zdecydowałem się zrobić swoje solidniejsze. Płyty są już wycięte na laserze i w poniedziałek idą na proszek. 

Postanowiłem także wyciągnąć z szafy mój wzmacniacz który dostałem od mojego taty jakieś 10 lat temu, jest to Universum HIFI 2500. W tej chwili jest w naprawie ponieważ był uszkodzony potencjometr i jedna z końcówek mocy. W międzyczasie chce posłuchać jeszcze paru modeli takich jak CXA61 ewentualnie CXA81 ( w tym wypadku tylko używka wchodzi w grę) , Musical Fidelity M3 oraz wspominanego Atolla . W poniedziałek wymieniam CXA61 na następne wzmacniacz i może podpowiecie mi którego warto spróbować, Musical Fidelity czy Atoll a może spróbować Audiolaba 6000a ? 

Wzmacniacz nie musi mieć DAC ponieważ mam już Wiim Pro plusa.

23 godziny temu, $A$F napisał:

Nie znajdziesz produktu o którym by ktoś nie napisał czegoś złego. Nie przejmuj się tym każdy ma inny gust i zawsze będą się pojawiać takie inne komentarze. 

1 godzinę temu, tomasznietomek1990 napisał:

Dziękuje wszystkich za odpowiedź . W tej chwili mam na test Cambridge CXA61 w domu jednak odsłuch mam na półce RTV zamiast na podstawkach ponieważ zrobiłem swój projekt standów pod te kolumny z płyty 5 mm oraz rury o ściance 2,2 mm i będą one gotowy gdzieś w przyszłym tygodniu. Na standach które miałem wypożyczone z akustyki firmy nordstone głośnik nie był stabilny i cała konstrukcja bujała się w miejscu łączenia rury z płytą dolna, dlatego zdecydowałem się zrobić swoje solidniejsze. Płyty są już wycięte na laserze i w poniedziałek idą na proszek. 

Postanowiłem także wyciągnąć z szafy mój wzmacniacz który dostałem od mojego taty jakieś 10 lat temu, jest to Universum HIFI 2500. W tej chwili jest w naprawie ponieważ był uszkodzony potencjometr i jedna z końcówek mocy. W międzyczasie chce posłuchać jeszcze paru modeli takich jak CXA61 ewentualnie CXA81 ( w tym wypadku tylko używka wchodzi w grę) , Musical Fidelity M3 oraz wspominanego Atolla . W poniedziałek wymieniam CXA61 na następne wzmacniacz i może podpowiecie mi którego warto spróbować, Musical Fidelity czy Atoll a może spróbować Audiolaba 6000a ? 

Wzmacniacz nie musi mieć DAC ponieważ mam już Wiim Pro plusa.

Cały czas mówimy o tych samych kolumnach? 

Silver 100?

To moim zdaniem akurat seria CX a nie jest jakaś wybita te kolumny gdyż będzie to grało dość mocno góro pasma. 

,851 jeżeli by ci się udało znaleźć używane w dobrej cenie. 

Audiolab 6000a fajna barwa pod te kolumny Ale on będzie miał za małego kopa i jest nieco za słaby pod nie.

Ale pamiętaj to są tylko luźne Pisy poszczególnych użytkowników forum czy też moje tak:)

To ty możesz wybrać dla siebie zestaw i już niejednokrotnie użytkownicy udowadniali że wybrali kompletnie na przekór wszystkim innym wpisom. 

Ja zestawiłem Silvery, tylko model 200 7G, z Denonem PMA-1510AE, i z brzmienia jestem co najmniej zadowolony. Słucham bardzo zróżnicowanej muzyki. Od jazzu, po death metal.

W dniu 23.11.2024 o 15:50, $A$F napisał:
W dniu 19.11.2024 o 16:12, quatross napisał:

najlepiej ROKSAN K3 zagra twoją muzykę na tych niefartownych kolumnach pod nią.

(Ewentualnie DENON 1600NE).

Nawiasem mowiąć ten Roksan do tych Silevrów to tak nie za bardzo, chyba że ktoś kocha mocną górę.

16 godzin temu, Rafaello_666 napisał:

Ja zestawiłem Silvery, tylko model 200 7G, z Denonem PMA-1510AE, i z brzmienia jestem co najmniej zadowolony. Słucham bardzo zróżnicowanej muzyki. Od jazzu, po death metal.

Akurat osobiście uważam że to dobre połącznie.

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Cały czas mówimy o tych samych kolumnach? 

Silver 100?

To moim zdaniem akurat seria CX a nie jest jakaś wybita te kolumny gdyż będzie to grało dość mocno góro pasma. 

Też tak sądzę. Reasumując skupił bym się na tym Atollu, bo model IN200 to jest rakieta do Silverów. IN100 też będzie okej, ale jest sporo słabszy od wyższego modelu.

Ja też 

22 minuty temu, Planeta Dźwięku napisał:

skupił bym się na tym Atollu

22 minuty temu, Planeta Dźwięku napisał:

IN200

👍

9 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Też tak sądzę. Reasumując skupił bym się na tym Atollu, bo model IN200 to jest rakieta do Silverów. IN100 też będzie okej, ale jest sporo słabszy od wyższego modelu.

Zgadzam się co do atolla, jeszcze bym dopisał starsze nady głównie 375 oraz magnat ma1000. To tylko rynek wtórny. 

2 godziny temu, quatross napisał:

Dlaczego nie MA 900 raczej?

Oba można dopisać, aczkolwiek MA1000 dysponował lepszym detalem i był troszkę jaśniejszy. Oba wzmacniacze bardzo udane, aczkolwiek MA900 chyba zyskał większą popularność.

W dniu 25.11.2024 o 19:29, quatross napisał:

Dlaczego nie MA 900 raczej?

Ma900 jest nowszy ale to niższy model

Ma1000 zlbyk zaraz pod rv. Grał lepiej niż 900tka.

W dniu 26.11.2024 o 01:36, quatross napisał:

Miałem MA 1000. Mógłby być za jasny imo

Do Silver? Nie wiem z czym go miałeś ale u mnie nie prezentował nadmiernej góry

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

z czym go miałeś

Montowałem tam NOSy grające tak

Fajna sprawa. Dźwięk brzytwa.

nadmiernej góry

Nie "nadmierna" ale jasno

Ma900 jest nowszy

Nie znaczy lepszy 

A co jeśli chodzi o rynek wtórny ponieważ na tą chwile na nim chciałbym się skupić. 

Znalazłem parę ciekawych propozycji takich jak używka Audiolab 8300a, Hegel H80, Nad 375BEE oraz Naim Nait 5i-2. Czy może których z tych modeli oprócz audiolaba którego miałem już okazje posłuchał mógłby zgrać się z monitor audio ?

Miałem też Cambridge CXA61 na odsłuch który w tej chwili jest chyba powystawowy za 2600 zł, ale w tej samej cenie można już znaleźć CXA81 

W poniedziałek odebrałem też z serwisu mojego Universum 2500 który wymagał smarowania potencjometru, bardzo podoba mi się jego dźwięk jednak czasami po rozgrzaniu wydobywa się z niego taki specyficzny zapach starego sprzętu z lat 70-80 , oraz w głośniku wysokotonowym słychać trzaski i taki jakby skwierczenie. 

Edytowane przez tomasznietomek1990
  • Pokaż nowe odpowiedzi