Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików do 15-20 tyś zł. Co po Munich m1t, Lumin D3 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem dedykowany komputer do audio może dać wyższą jakość niż wspomiane streamery ale będzie także drogo.  Nie uzyskasz dobrego brzmienia podłaczając zwykły PC do DDC.  Trzeba zastosować  liniowe zasilanie, karty USB dedykowane do audio, oprogramowanie itp. To wszystko kosztuje bo te komponenty muszą być dobre.  Przykładowa konfiguracja tak z glowy : obudowa pasywna HD-PLEX ( 1k5 PLN ), zasilacz liniowy LHY ( 1K5 PLN ),  bebechy PC (3 tys),  karta JCAT USB XE  4 tys), zasilacz liniowy do karty JCAT ( 2 tys) , DDC ( 3 tys PLN ) - 12-15k PLN, do tego dużo roboty z dostrajaniem, składaniem, kabelkami , softem itp.  Nie wiem czy nie lepiej poszukac np. dużego Lumina U2 lub U1 z drugiej ręki. Chyba że lubisz grzebactwo wtedy to może byc ciekawa droga.  O konfiguracjach typu malina lub NUC + DDC zapominij to imo to nie ma sensu jeśli zalezy Ci na rzeczywiście dobrej jakości.   
A do takiego dużego U2 w sumie nie ma sie o co przyczepić brzmieniowo, jak zaczniesz składać to na końcu pewnie wydasz więcej niż bys kupił nowego.

Edytowane przez pit66

Tylko że z moich odsłuchów wyszło, że spośród streamerów wymienionych przeze mnie, tylko Rockna za 26k zagrała lepiej niż zwykły Mac mini + stary 10letni DDC. Dużego lumina U1 czy U2 nie słyszałem, ale mini U1 czy U2 to dla moich uszu porażka - od strony budowania sceny czy ilości szczegółów może nie jest źle, ale to całkowicie nie moje granie (według mnie grają nudno, bez emocji).

Bardzo dobra jakosc dzwieku.

Wolfson i wszystko jasne ;-)

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

2 godziny temu, W_Waw napisał:

Tylko że z moich odsłuchów wyszło, że spośród streamerów wymienionych przeze mnie, tylko Rockna za 26k zagrała lepiej niż zwykły Mac mini + stary 10letni DDC. Dużego lumina U1 czy U2 nie słyszałem, ale mini U1 czy U2 to dla moich uszu porażka - od strony budowania sceny czy ilości szczegółów może nie jest źle, ale to całkowicie nie moje granie (według mnie grają nudno, bez emocji).

Duży U2 to imo inne granie niż małe Luminy, jesli masz możliwość to spróbuj, nie zniechęcaj się mniejszym bratem.  Znajomy ma U2 w pełnym systemie Reimyo i jak najbardziej daje radę i zastępuje firmowy transport, gdyby nie był plastyczny i barwny to by sie tam nie wpasował. Oczywiście muzykalność może dla Ciebie znaczyć coś innego i wtedy faktycznie będzie problem

A jeśli zdecydujesz sie na DDC to podobno brzmieniowo najlepszy jest Audio-GD DI-25HE choć od strony użytkowania i aktualizacji firmware to porażka. Nie miałem go osobiście w ręku ale znam opinie osób ktòre poròwnywały troche DDC.

Edytowane przez pit66

Mialem U2 Mini i nie podobało mi się, było za ostro, mało muzykalnie i wypychało dźwięk na przód.
Później miałem U1 z zasilaniem X1 i to całkiem inna prezentacja, dobra panorama i scena w głąb, podobało mi się, nie mogę sie doczekać na wersje w czarnej obudowie, podobno już nie będą ich produkować,
dlatego zamówiłem na test U2, jest na nowej kości i ogólnie innym układzie, sporo poprawili, mam nadzieje ze dostane za parę dni, wtedy rozstrzygnę, który kupić.

• 2 tygodnie później...

Wiim Pro Plus, EverSolo 6 MasterEdition, Lumin D3, SA M1t, streamer z integry H390

Edytowane przez Marek333
6 godzin temu, J4Z napisał:

Na bank volume nie wyrównał i po zawodach

A skad wiesz? Byles tam? Szybki ostatnio jestes w swoich osadach. 

A ja bylem u Marka i mam porowanie gownianego wiima do m1t. Na tych samych poziomach Adrianie. 

Zreszta ta wiimowska padake mialem u siebie i efekt taki sam. 

7 godzin temu, ProjectPi napisał:

Na czym polegały te porównania

Na słuchaniu. 

"tabelków nie oglondalim"

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

20 minut temu, Mikelas76 napisał:

A skad wiesz? Byles tam? Szybki ostatnio jestes w swoich osadach. 

Widzisz jak łatwo Was strollować? Nie dajcie się. 🙄

Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Na słuchaniu. 

"tabelków nie oglondalim"

Cieszę się, że udało się ogarnąć przeznaczenie urządzeń, ale ja pytałem o detale tegoż słuchania.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Cieszę się, że udało się ogarnąć przeznaczenie urządzeń, ale ja pytałem o detale tegoż słuchania

No długo oglądaliśmy z każdej strony, ołówki wtykaliśmy, pałeczki bambusowe i takie tam.

A potem tego posluchalismy. Jak masz to cos to sam wiesz jak to gra. 

Czekaj, wroc. Przeciez ty masz system ponadbudzetowy... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

No długo oglądaliśmy z każdej strony, ołówki wtykaliśmy, pałeczki bambusowe i takie tam.

A potem tego posluchalismy. Jak masz to cos to sam wiesz jak to gra. 

Czekaj, wroc. Przeciez ty masz system ponadbudzetowy... 

Może już oddaj głos autorowi. Ale cieszę się, że choć kwestie budzetowosci mojego sprzętu mamy w końcu ogarnięta.

No Pan Nitsche by twoj sprzet okreslil raczej jako podbudżetowy jesli splamiles rece i system tym Wiimem.. 

Dyplomatycznie oddaje glos autorowi

• 3 tygodnie później...

Cześć, 

Czytam sobie temat, gdyż sam użytkuję już chyba około 2 lata M1T i mocno zastanawiam się, czy zmiana na coś z wyższej półki cenowej wniesie cokolwiek nowego, czytaj lepszego. Tak na dobrą sprawę to poważne zmiany wniósła zmiana dac-a. Po Denafripsie Pontus 1 wjechał do mnie Venus 15 th. Oceniam ten zakup bardzo pozytywnie, albo prawie pozytywnie, gdyż mam drobny problem z tzw. micro skipem, który częściej występuje z transporyi CD niż z Municha, ale jednak. Będę próbował to dalej testować, bo w drodze jest DDC Gaia. To ewidentnie problem bufora lub zegara.

Ale do brzegu, nie znalazłem w tym wątku odpowiedzi, czy zmiana transportu plików, przy korzystaniu z platform (u mnie Qobuz) na jakiś 2, 3 razy droższy niż M1T przyniesie jakąkolwiek satysfakcję czy tylko refleksję nad wydaną kasą i nowym, czasami ładnym kolejnym klockiem na półce. Mam mocne wątpliwości co do Lumina, gdyż nie chcę inwestować w urządzenie z daciem a wersja mini odrzuca mnie z uwagi na zasilanie impulsowe, którego unikam w moim zasilaniu audio. Nie wiem, czy słusznie, ale uważam, że jeśli nawet sam Lumin dogaduje się ze swoim zasilaczem to po jaką ch...ę mam wpinać do "mojego czystego prądu" jakiś zasilacz impulsowy skoro je definitywnie wyciąłem. Są oczywiście możliwości zasilenia Lumina liniówką, ale jaki sens ma kupowanie transportu za 10 kPLN i "bebeszenie" go na starcie celem modyfikacji. Czy nie uważacie, że jest to żenujące?

Długo, ale mam nadzieję, że w temacie....

Edytowane przez Jacek1967
1 godzinę temu, Jacek1967 napisał:

nie znalazłem w tym wątku odpowiedzi, czy zmiana transportu plików, przy korzystaniu z platform (u mnie Qobuz) na jakiś 2, 3 razy droższy niż M1T przyniesie jakąkolwiek satysfakcję czy tylko refleksję nad wydaną kasą i nowym, czasami ładnym kolejnym klockiem na półce

Ja nie posluchasz w swoim systemie to sie nie dowiesz.

Muszę przewietrzyć mój system…

7 minut temu, pmcomp napisał:

Ja nie posluchasz w swoim systemie to sie nie dowiesz.

Owszem, ale np. W którymś z wpisów Kolega poszedł w Auralica s1. Jestem bardzo ciekaw opinii jak urządzenia tej marki się sprawują. Kiedyś inny Kolega zarekomendował mi transport Moon 260 CD. Kupiłem go i jest bdb. Większość z nas nie gra już na Kasprzakach i  szuka zapewne inspiracji. Nie znam się specjalnie na komputerach, ale streamer to chyba procesor i jakaś karta muzyczna z dobrym zasilaniem. Pewnie te bebechy jedne drugim nie równe….

2 godziny temu, Jacek1967 napisał:

Czy nie uważacie, że jest to żenujące?

Ja nie uwazam, dla mnie zenujace jest przyjmowanie, ze zasilanie impulsowe to zło i juz.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Ja nie uwazam, dla mnie zenujace jest przyjmowanie, ze zasilanie impulsowe to zło i juz.

Nie obrażam się i nie czuję się zażenowany. Po prostu taką drogę wybrałem. Nie mam żadnego podparcia teoretycznego w tym temacie. Zrobiłem jedynie totalny porządek w zasilaniu tym 230V, dostarczaniu medium Internetowego, można obrazowo powiedzieć, że udało mi się stworzyć po swojemu swoisty ekosystem dla audio. Traktuję to jako zaopiekowanie się sprzętem, który wybrałem do odtwarzania muzyki. Efekt jest taki, że nic mi niepotrzebnego nie bruździ w odbiorze. Jeśli artysta, realizator nagrania spisał się jak należy, to i przyjemność odsłuchiwania materiału jest spora. Pewnie zawsze można lepiej, drożej, nowocześniej, dlatego wszyscy coś tam podmieniamy, dyskutujemy o tym prezentując swoje mniejsze lub większe doświadczenie.

a’propos zasilaczy impulsowych to wywołują u mnie takie wyobrażenia: małe, lekkie, tanie, można je upchnąć w żarówce led itp i co zasady nie wywołują skojarzeń hi fi, hi end -jak zwał, tak zwał.

32 minuty temu, Jacek1967 napisał:

a’propos zasilaczy impulsowych to wywołują u mnie takie wyobrażenia: małe, lekkie, tanie, można je upchnąć w żarówce led itp i co zasady nie wywołują skojarzeń hi fi, hi end -jak zwał, tak zwał.

Piekny stereotyp 🙂 .

Muszę przewietrzyć mój system…

6 minut temu, pmcomp napisał:

Piekny stereotyp 🙂 .

Jak stereo, to stereo 😉

Edytowane przez Jacek1967
1 godzinę temu, Jacek1967 napisał:

W którymś z wpisów Kolega poszedł w Auralica s1

Wszedzie pisalem chyba o tym. Auralic Aries S1 jest zdecydowanie lepszy. Jest rowniejszy w calym pasmie, podczas gdy m1t faworyzuje srednice. Aries ma gore detaliczna i rowna czego brakuje m1t. Czy to dziala izolacja galwaniczna czy zegary, Aries jest lepszy. Minus ze Auralic dziala tylko na "aplach".

A brałeś pod uwagę G2.1 albo niższy G1.1? Chyba, z pamięci piszę…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

5 godzin temu, Jacek1967 napisał:

ale uważam, że jeśli nawet sam Lumin dogaduje się ze swoim zasilaczem to po jaką ch...ę mam wpinać do "mojego czystego prądu" jakiś zasilacz impulsowy skoro je definitywnie wyciąłem. Są oczywiście możliwości zasilenia Lumina liniówką, ale jaki sens ma kupowanie transportu za 10 kPLN i "bebeszenie" go na starcie celem modyfikacji. Czy nie uważacie, że jest to żenujące?

Uważam że masz 100% racji w toku rozumowania. Tak samo bym postąpił jak opisujesz.

.
Jeśli chodzi o porównanie czystości dźwięku, dynamiki ,to porównując Aires S1 i m1t ,  ten pierwszy gra odczuwalnie lepiej u mnie ale ile to procent to b.trudno liczbami określić.

Natomiast Aries S1 (na który się przesiadłem z m1t i nie żałuję w żadnym aspekcie) ma jeszcze jedną funkcję której nie miał m1t a dla mnie jest  mega-użyteczna:  
Mówię o programowanym odbiorniku IR wbudowanym w Ariesa pod dowolnego IR pilota od dowolnego  sprzętu  - to mi ogromnie  ułatwiło życie  ze sterowaniem  systemem audio !! / ekstremalnie wygodne teraz !
Jednym pilotem od Hegla obsługuję obecnie zarówno wzmacniacz HEGLA oraz streamer - funkcje: włącz / wyłącz, / next, /  prev song pause / play..  Dla mnie super sprawa ! Za samo to bym dopłacił różnicę 😉  nie wspominając  o lepszym dźwięku.. 
Pozdrawiam.

PS Na marginesie miałem przed m1t streamer Lumina D3 (grał u mnie mniej przyjemnie , za ostro! .... niż Munich m1t a tym bardziej niż S1)

Edytowane przez Marek333
  • Pokaż nowe odpowiedzi